Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 8:12 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt sie 24, 2012 9:17 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
.... a raportów o uszkodzonych tekinach było zdecydowanie więcej niż takich alertów odnośnie innych napędów

Marku nie wiem skąd u ciebie taka wiedza. Rozumiem że jest ona poparta jakimiś danymi statystycznymi zgromadzonymi przez twoją osobę.
Ja bynajmniej w necie nie natknąłem się na jakiekolwiek zestawienie potwierdzające twoją tezę.
Ba nawet nie mam pojęcia ile na świecie sprzedano regulatorów RX8 czy silników T8 i w jakim stosunku procentowym ta sprzedaż ma się do inny napędów
bo budując takie wnioski jakie ty wysnuwasz trzeba by dysponować taką wiedzą by wnioski te były rzetelne.
Dla przykładu czysto teoretycznie by zrozumieć mój tok myślenia: gdyby np na całym świecie sprzedano 1 milin napędów Tekina i np 1 tysiąc innych napędów to czy
zgłoszenie awarii choćby 1 tysiąca użytkowników Tekina jest współmierne do 100 awarii użytkowników pozostałych systemów ?
Z czystej matematyki wyniknie że 0,1% Tekinów uległo awarii, natomiast pozostałych 10%.
Zakładając że z każdej grupy użytkowników połowa będzie chciała się publicznie wyżalić że ich system jest syfem (pomijam fakt że nie wszyscy potrafią zrobić to w języku angielskim na chyba najbardziej popularnym forum które jest właśnie angielsko języczne ) mamy podział 500 negatywnych opinii o Tekinie na 50 negatywnych o pozostałych. Wnioski nasuwają się same.
No tu zaraz Marek zacznie wymienić nazwiska z tegoż forum które zgłaszały problemy z tekinami w tym miedzy innymi i moją osobę i porówna z ilością zgłoszeń uszkodzeń innych systemów równą zeru lub coś w okolicach (nie wiem bo nie śledzę) ale generalnie nie o to chodzi.
Chodzi natomiast o to by w tym wszystkim zachować trochę obiektywizmu.

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
VlodY napisał(a):
Bo ja w dalszym ciągu nie rozumiem o co Ci chodzi z tym brudzącym się reglem, w modelu wszystko się brudzi i po każdym wypadzie sie go czysci czy to regiel czy kuźwa koła czy buda.

sebaluba1 napisał(a):
a jeśli po każdej wizycie za torze mam rozbierać i czyścić regiel to sory ....

Vlody, chyba co inego czyścic model po jeździe, a co innego rozbierac regiel wart 250$ po każdej jeżdzie, który po pierwsze możemy przypadkiem uszkodzić rozbierając go co tydzień, a po drugie jego budowa może nie wytrzymac tak częstego rozkręcania.
To, że coś się brudzi to normalne. Problem w tym, ze coś się brudzi bardziej niż inne regle, a do tego brud wewnątrz tekina go uszkadza.
Ja rozbierałem parę razy w zyciu Xeruna i jest w nim zawsze dośc czysto, może dlatego, że ma do okoła obudowy silikoną uszczelke. Nawet jeśli był tam piach, to z reglem problemów nie miałem. A to, że kolega pisze tu, na polskim forum, to tylko na plus, bo może ktos nie bedzie musiał wydac tych polskich, cięzko zarobionych pieniędzy na "najlepszy" regiel na świecie.

Będąc użytkownikiem systemu Tekina i nie mając z nim żadnych problemów od dwóch sezonów (poza jednym incydentem na samym starcie), nie rozkręcając regla ani jeden raz w celu wysypania z niego czegokolwiek, nie odważę się napisać że jest to the best of the best, tak samo jak nie odważę się napisać negatywnych opinii o innych systemach w oparciu o czyjeś a nie swoje doświadczenia. Ty natomiast chcesz uświadomić "całą" Polskę że Tekin to syf nie wart tych pieniędzy wypisując wile negatywów na ten temat przy każdej nadążającej się okazji nie mając własnych doświadczeń z tym napędem a tylko własne dane statystyczne.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 9:52 pm 

Mariusz i po co te wypracowanie. Czy ja w którymś miejscu na tym forum kogoś przekonywałem, że Tekin to syf? Wręcz przeciwnie, chociaż nie miałem go u siebie w modelu, to zawsze jeśli cos o nim pisałem, to tylko pozytywy i wypisywałem przy okazji jego plusy w stosunku do innych regli, więc trochę się tu zapędziłeś.

To co w ogóle tu napisałem było tylko odzewem na to, że kolega Tadek mocno się uraził i zaczął pisać dość agresywne posty do autora, który ośmielił się nazwać Tekina gównem, chociaż miał do tego prawo, bo to on wydał na niego pieniądze.

Druga sprawa, nie podaję żadnych danych statystycznych, a opieram się na tym co czytam.
Jeśli osoby, które znam miały takie, a nie inne przygody z Tekinem, to dlaczego tego nie przytoczyć?

Jedyne co zaznaczałem w swoich postach, to to, że wydając pieniądze na RX8 nie kupujemy bezawaryjności, bo jak każdy inny napęd, ma ciężkie życie w offroadzie.
A takie wypowiedzi jak Tadka, nie są niczym innym jak opakowaniem Tekina w aureolę, tak jak kiedyś to bywało z Mambą na tym, forum.

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 10:18 pm 

Marku ty chyba dziś za dużo już wypiłeś :mrgreen: i coś ci się całkiem pomieszało :lol: .
Dlatego nie będę polemizował na temat tonu twoich wypowiedzi dotyczących Tekina.
Każdy rozumny człowiek umiejący czytać umie też wyciągać z tego wnioski więc je sobie sam wyciągnie.

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 10:49 pm 

Pić nie piłę, ale po takiej dyskusji chyba na tym się skończy.
Mariusz nie znajdziesz posta na tym, czy innym forum, w którym podałem choćby jedną cechę negatywną Tekina (no może poza ceną)
Zapraszam do archiwum

PostNapisane: So sie 25, 2012 8:12 am 

Moim zdaniem zabezpieczenie regulatora przed syfem z toru fakycznie jest na średnim poziomie w porównaniu z np możliwościami które daje mi mój rx. Myślę że za takie pieniądze, lub np za dodatkową dopłatą pomyśleć o silikonowym wykończeniu obudowy w miescu styku obudowy z radiatorem, wejściu kabla sensorowego i zasilania wiatraka. W moim 9e obudowa nie jest tak super dopasowana jak np w eb48 i syf sie dostaje do środka bez większego problemu. Po jednym dniu eliminacji w łodzi na stosunkowo czystym torze z regla wysypuję dość dużą ilość ziarenek piachu, nie mylić z pyłem. To samo tyczy się zabezpieczenia t8, wejście kabelka sensorowego, wycięcie obudowy w miejscu płytki zasilającej, moim zdanie pozostawia niesmak.

PostNapisane: So sie 25, 2012 1:41 pm 

Marku, regiel w modelu (przynajmniej w moim) brudzi tak samo jak cały model, bo dostaje piachem, błotem i kamykami prosto z pod przednich kół. Też rozbieram, tez czyszcze. Mówiąc "model" miałem na myśli też regiel bo w nim siedzi i tez się brudzi. Co doskonale widać na zdjęciach. I też jak rozbieram mam syf w środku, czy on uszkadza regiel czy nie, nie powiem bo mojego jakoś po 2ch sezonach nie uszkodziłem. Ale są ludzie którzy potrafia spalic 3 regle w sezonie i narzekać że to gówno. A potem co do czego to się okazuje, ze to wcale nie wina regla, tylko wody w środku, albo złego "za ciężkiego przełozenia" lub nagrzebane w ustawieniach. Śmiem twierdzić że każdy regulator da się zabić zaniedbując go czy przykładowo lejąc WD 40 do srodka. Nie ma rzeczy idealnych, dla mnie to wsio jeden pies, trzeba czyscic to czyszcze, jak nie chce czyścić to kombinuje żeby się nie brudziło robie odlone czy izoluje rzeczy zagrożone. Ale żeby odrazu mówić że gówno? No sory ale jak dla mnie to przesada. Dla mnie slowem gówno mozna nazwac regulator "conrad" czy jakies Bycmo. Ja się zgodze że tak drogi regiel przeznaczony do off-road powinien być przystosowany do brudzenia się, ale czy producent napisał tam że regulator można taplać w błocie zasypywać piachem i innym syfilisem jaki tam wleci? Z pewnością nie napisał. Dlatego każdy kombinuje i sam sobie go "ulepsza". Ja się zastanawiałem nad zalaniem swojego regulatora tym całym PlastiDipem ale nie zrobiłem tego do tej pory bo nikt nie chce odpowiedzieć na pytanie czy wtedy regiel się nie przegrzeje na upale, a więc jeżdze z fabrycznym i nie ***** że gówno może sie spalić bo nie przystosowane a przecież jest do off-roadu.

PostNapisane: So sie 25, 2012 6:28 pm 

do VlodY ,gdzie napisałem że REGULATOR czyszczę WD40 .POLSKA mentalność dorwać jakiś wątek i jechać ile się da i jak się da ,kiedy to się zmieni . Po pierwsze nigdy nie jezdzimy po mokrym torze i nigdy bym nie dopuścił bym żeby mój tekin tak wyglądał jak twoja mamba .zawsze jest to suchy tor .
co do tekina to jest to xxxx regiel mocy pod dostatkiem niema problemu z temperaturom tylko ten mały problem szczelność
między radiatorem a obudowom jest kole 0,5 milimetra
a o uszczelce silikonowej to zapomnij ,a nie sory jest jedna na przewodach od motakera i włącznika

ps :to norweski a nie angielski :mrgreen:

co do temperatury napiszę jutro o ile podskoczyła
do tej pory wahała się cirka 45 a 48c

B-44.1 tekin
RC 8.2E tekin
KO PROPO EX 1 KIY

PostNapisane: So sie 25, 2012 7:08 pm 

Stary, przestań tak cisnąć!
Ja jestem Polakiem i trochę mi to nie w smak, że wszystko co najgorsze porównujesz do mojego kraju!!!
Więc się ogarnij i zacznij pisać jak człowiek, a nie małpa zdjęta z drzewa!

Marek, jeżeli mówisz, że sebaluba1 ma prawo do nazwania Tekina gównem, to czemu ja nie mogę wyrazić swojej opinii na ten temat :roll:

PostNapisane: So sie 25, 2012 7:15 pm 

ja tak samo jestem polakiem .ale to wy piszecie ze człowiek nie potrafi dbać o model ,a jak ktoś mi pisze że wd 40 myję regulator to może on jest bardziej podobny do tego co piszesz ,ja tak samo pracuje na to co mam, a że tekina mam za 2 dniówki to nie moja wina

B-44.1 tekin
RC 8.2E tekin
KO PROPO EX 1 KIY

PostNapisane: So sie 25, 2012 7:21 pm 

sebaluba1 napisał(a):
a że tekina mam za 2 dniówki to nie moja wina

Jesteś wielki...
Jak widać i na tirach można zarobić :|

PostNapisane: So sie 25, 2012 7:56 pm 

Powiem szczerze, jesteś kompletnym idiotą :shock:

PS: Nie wysilaj się, nie przeczytam ani jednego posta więcej...

PostNapisane: So sie 25, 2012 9:30 pm 

sebaluba1 napisał(a):
ja tak samo jestem polakiem .ale to wy piszecie ze człowiek nie potrafi dbać o model ,a jak ktoś mi pisze że wd 40 myję regulator to może on jest bardziej podobny do tego co piszesz ,ja tak samo pracuje na to co mam, a że tekina mam za 2 dniówki to nie moja wina

Skoro tekin nie jest dla Ciebie wysiłkiem to po co zakładasz temat w którym piszesz jaki to tekin zły bo nie szczelny, że jak kupujesz to wymagasz? Idź prostą drogą, zepsuł się to kup następny.... Przecież to tylko dwa dni Twojej pracy.... Niestety u nas w "szarej Polsce" nie każdy ma tak dobrze.

A tak w ogóle to w modelarstwie nie chodzi właśnie o to żeby zrobić coś samemu? Jeszcze 20-25 lat temu składało się modele od samego początku samemu, kupić można było tylko serwa, silnik i aparaturę(oczywiście mówię to u naszej złej i niedobrej Polsce).

GG: 10157876

PostNapisane: So sie 25, 2012 10:52 pm 

i tak zrobiłem kupiłem drugi a właściwie trzeci ,jak by żona wiedziała hihihih :mrgreen:

B-44.1 tekin
RC 8.2E tekin
KO PROPO EX 1 KIY

PostNapisane: N sie 26, 2012 6:48 am 

Piszesz:
sebaluba1 napisał(a):
model po każdej wizycie na torze czyszczę czyli wd40 i kompresor

Czyli co, rozumiem że omijasz regulator promieniem pół metra żeby te zdmuchiwane WD 40 Ci nie wpadło do regla? Bo przecież taki nie szczelny jest.... Czepiasz się że pisze model, kuźwa przecież regiel jest zamontowany w modelu no to jak można czyścić model powietrzem dmuchając dużym ciśnieniem cały syf leci wszędzie, jakbyś na sucho dmuchał to tak powiedziałbym ze da się wydmuchać ale na mokro niestety moczysz model, silnik, regiel, serwa, odbiornik jeśli nie jest osłonięty szczelnie, wilgoć dostaje się wszędzie i po mojemu uruchamiając później combo można tez go spalić. No chyba że rozbierasz regulator po tym jak go zachlapiesz i wycierasz do sucha szmatką. I dopiero później odpalasz. W tym przypadku tez było by to bez sensu bo po co rozbierać jak można wydmuchać powietrzem i tak w koło. A tak jak mówiłem wcześniej, widuje ludzi na zawodach którzy nie narzekają na tekina nie muszą go rozbierać co bieg czy co wypad na tor, też dmuchają kompresorem i na tym się kończy.

Czujesz się pewnie wielki teraz.... Właśnie przez takich jak Ty ta Polska taka bidna. Tam u Ciebie na wsi nie używają office?

Ostatnio edytowano N sie 26, 2012 3:08 pm przez VlodY, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N sie 26, 2012 9:54 am 

Witam.
Czytam ten temat i zaczynam się zastanawiać nad tym, czy wyjściem z sytuacji nie będzie zrobienie prostej osłonki na regiel, bądź uszczelnienie go odpowiednim środkiem dostępnym zapewne w najbliższym sklepie elektrycznym. Ja nie dysponuję takimi środkami, aby zmieniać regulator kilka razy w miesiącu, a konkretnie jeżdżę na jednym od 2 sezonów i dzięki częstemu serwisowi nie mam z nim żadnych problemów. Nie ważna jest tu firma, bo tak na prawdę konstrukcja większości regulatorów pozwala na dostawanie się brudu do środka. Kiedyś modelarstwo było zupełenie inne. Wszyscy budowali modele sami, modyfikowali je, a teraz zamiast popracować trochę nad konstrukcją, usprawnić coś kupuje się w tym przypadku nowe i narzeka. Chyba nie tędy droga.
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona