Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 1:55 am

Autor
PostNapisane: N gru 11, 2011 12:37 pm 

Witajcie.

Pakiet LiPo 4000mAh 15C, silnik: 540, standardowy blaszak 27T, regulator: Tamyia TEU-101BK. Po podłączeniu buzzera przez chwilę piszczy, świecą wszystkie diody po czym zostają zapalone tylko dwie zielone. W czasie jazdy, szczególnie gdy chcę dynamicznie cofnąć lub dość szybko wchodzę w zakręt buzzer piszczy w momencie zwiększenia dawki gazu. Wyjąłem pakiet poczekałem aż osiągnie temperaturę otoczenia i podłączyłem do ładowarki Imax B6. Ładowałem w trybie LiPo Balance czyli z balansowaniem, prądem 2,3A. Po koło 45 minutach w pakiet według ładowarki weszło 1500. Na ładowarce ustawione cut-off na 3800. Myślałem, że przyczyną tego jest to, że zacząłem ładować pakiet już w momencie kiedy buzzer piszczał przy gwałtowniejszym dodaniu gazu, dlatego weszło tylko 1500. Niestety następnego dnia po podłączeniu pakietu do modelu buzzer znowu piszczy przy szybszym ruszaniu/cofaniu.

Co może być przyczyną takiego zachowania ? Za słaby pakiet, uszkodzony pakiet ?

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt gru 16, 2011 1:36 pm 

Jak dodajesz gazu, silnik ciągnie prąd i następuje spadek napięcia pakietu który wykrywa buzzer, a w rzeczywistości masz jeszcze spory zapas "energii" na bezpieczną jazdę - wszystkie buzzery to jeden wielki szajs.

Lepszym i bardziej przyszłościowym rozwiązaniem jest regiel z odcięciem dla lipola, albo telemetria z pomiarem napięcia pakietu. Z czasem sam nauczysz się wyczuwać kiedy napięcie jest na tyle niskie że należy zmienić pakiet w modelu

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość