Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 3:32 pm

Autor
PostNapisane: N paź 24, 2010 9:06 pm 

Posiadam taki pakiet Rms 4600 mah o wydajności prądowej 30C, dzisiaj jeździłem sobie autkiem ( silnik nosrma 3.0T bezszczotka ) i po paru minutach takiej ostrej jazdy na pakiecie stopiła sie ta palistikowa osłona, pakietu nie dało sie utrzymać w ręku był tak gorący. Nie wiem dla czego sie tak dzieje, 4600mah x 30C = 138A, silnik pobiera 111A to dla czego sie prawie zagotował pakiet, czy to dla tego że to ni-mh, czy jak kupie li-pola o odpowiedniej wydajności prądowej czyli jakieś 5000mah 25-30C to ten li-pol nie będzie się tak gotował, czy przy tym silniku tak samo będzie z li-polem. I czy pakiet ni-mh podczas takiego mocnego rozladowania może się uszkodzić, bo wiem że nie można takich pakietów przegrzewać, przeładowywać, ale jak ma się sprawa z rozładowywaniem :shock:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N paź 24, 2010 9:48 pm 

Przy takim silniku każdy pakiet będzie ciepły po jeździe, zakładając oczywiście, że nie jeździsz gdzieś po domu ;) Inna sprawa, że pakiet Ni-MH długo przy takim motorku nie pożyje, a już szczególnie tak przegrzewany. Kupno wydajnego LiPo jest na pewno dobrym ruchem, choć takie traktowanie z tego co mi się wydaje lepiej znoszą LiFe.

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 7:20 am 

no dobra kolega mówi że life będzie wytrzymalszy, ale co z napięciem life mają po 6,6V czy to bedzie nie za mało że by sobie dobrze pojeździć, są jeszcze chyba pakiety 8,4V ale czy to znowu nie będzie za dużo, niby instrukcji od regla jest napisane że działa w zakresie 6,0-8,4V ale po naładowaniu taki pakiet potrafi pewnie osiągnąć 9V albo i wiecej, co wtedy ????? bo raczej pakietów life 7,2-7,4V to nie ma ??????

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 7:35 am 

Nie siedzę aż tak dobrze w "temacie" akku , ale z rozmów z bardziej doświadczonymi modelarzami dowiedziałem się że pakiety nimh nie są w stanie oddać prądu ponad 30-50A - tym bardziej nie wchodzi w grę 30C.
Miałem pakiety zawodnicze od znajomego które zasilały zestaw LRP z silnikiem 4.5 T, więc dość podobny do twojego. Była ogromna różnica w pakiecie zawodniczym i takim "normalnym" (piszę o osiągach modelu i czasie jazdy)
Po przejściu na LiFe model dostał skrzydeł - te pakiety faktycznie oddawały prądy potrzebne dla takiego zestawu.
Przy czym polecam jednak lipo...nie polecam LiFe TURNIGY

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 10:03 am 

http://www.strefahobby.pl/product-pol-2 ... 0-40C.html bo znalazłem takiego lipol, ciekawe czy te 40C jest ralne, albo co innego polecacie, no i ten life jaki ewentualnie, i czego lepiej lipola a nie life

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 3:00 pm 

Z pakietem LiPo jest więcej zachodu, z powodu zagrożeń jakie niesie ze sobą przeładowanie i zbytnie rozładowanie. Musisz więc mieć coś w czym będziesz go ładował i odcięcie na reglu bądź buzzer.
Co do napięcia, to cele LiFe mają 3,3V, LiPo 3,7. Jeśli regiel obsługuje do 7,2, tak samo silnik, to spokojnie powinien dać radę na 7,4, czyli 2S LiPo. z takim ograniczeniem napięcia pakietu LiFe nie ma.
Osiągi modelu wzrosną z dwóch przyczyn- większe napięcie i większy realny prąd jaki oddaje aku. Poza tym w przypadku tak wydajnych akusów i dużego (jak na ten silnik) napięcia proponowałbym zadbać o dobre chłodzenie motorka.
MarcinK- też mi się wydawało, że wartości 30C są nierealne. Miałem napisać to co Ty, ale nie byłem pewien, więc się powstrzymałem ;)

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 5:35 pm 

Dawid Zuchowski napisał(a):
Co do napięcia, to cele LiFe mają 3,3V, LiPo 3,7. Jeśli regiel obsługuje do 7,2, tak samo silnik, to spokojnie powinien dać radę na 7,4, czyli 2S LiPo. z takim ograniczeniem napięcia pakietu LiFe nie ma.

no teraz zgłupiałem, czegoś nie rozumiem, jak regiel pracuje na 6,0-8,4V to jak podłącze life 9,9V bo to bedzie 3 cele po 3,3V to reglowi nic się nie stanie ?????? co pakiet sam się dostosuje do właściwego poboru prądu

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 5:47 pm 

Dawid źle się wysłowił. Jeśli masz regiel obsługujący do 8,4 V to nie możesz podłączyć pakietu 9,9 V.

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 5:48 pm 

Bo jak to bywa szybkie pisanie daje w efekcie zbytnie skróty myślowe.
Oczywiście ż ejak dasz 3s life to regiel tego nie wytrzyma bo przekraczasz dozwolone napięcia.
Ale Dawidowi chodziło o konfigurację 2s (tak się domyślam) i tam lipo daje 7,4 (tuż po naładowaniu 8,3-8,4) a przy life to jest 6,6 a tuż po naładowaniu 7,2 (około)

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 6:02 pm 

MarcinK napisał(a):
Bo jak to bywa szybkie pisanie daje w efekcie zbytnie skróty myślowe.
Oczywiście ż ejak dasz 3s life to regiel tego nie wytrzyma bo przekraczasz dozwolone napięcia.
Ale Dawidowi chodziło o konfigurację 2s (tak się domyślam) i tam lipo daje 7,4 (tuż po naładowaniu 8,3-8,4) a przy life to jest 6,6 a tuż po naładowaniu 7,2 (około)

no dobra to na czym będzie dłużej i mocniej jeździł na life co ma 7,2 po naładowaniu, czy na lipol co ma 8,4V, który z tych pakietów będzie wydajniejszy, i co ma lepszą wydajność prądową ( A ) lipol i life, na którym dłużej "polatam" z dużą mocą, a nie tak jak jest w ni-mh że on słabnie z czasem ??

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 8:15 pm 

Oczywiście, że się pomyliłem :) większość podstawowych regli ma po prostu do 7,2V i tę wartość głupio przyjąłem za graniczną, sorry ;) jeśli masz regiel do 8,4V to możesz jeździć maksymalnie (biorąc pod uwagę tylko te 3 typy celek) na takich konfiguracjach:
NiMH 8,4V
LiPo 7,4V
LiFe 6,6V (9,9V to raczej na pewno za dużo)
Jak widać ze względu na napięcie LiFe odpada. Natomiast różnica na niekorzyść LiPo względem wodorków moim zdaniem zostanie zniwelowana większą wydajnością prądową. Poza tym na LiPo dłużej polatasz i mają znacznie mniejszą wagę.

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 8:41 pm 

kurcze trochę się boje tych lipo, bo te pożary i wybuchy tych pakietów, widziałem filmiki na youtubie jak palą się modele, czym to jest spowodowane że się model zapala od lipo?

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 9:11 pm 

Też się bałem ale złe doświadczenia z Life turnigy doprowadziły mnie do podjęcia decyzji o przejściu na lipo.
Podstawą jest kupowanie lipo w twardej obudowie , ładowanie w lipobag-u i przechowywanie w nim.
Z rozmów z bardziej doświadczonymi kolegami wynika że praktycznie nie ma przypadków zapalenia się lipo w twardej obudowie (puchną, ale nie zapalają się)
Mam znajomego który ponad pół roku jeździ z lekko napuchniętymi lipolami - działają , mają mniejsza troszkę pojemność.... i to wszystko

PostNapisane: Pn paź 25, 2010 9:16 pm 

MarcinK napisał(a):
Też się bałem ale złe doświadczenia z Life turnigy doprowadziły mnie do podjęcia decyzji o przejściu na lipo.
Podstawą jest kupowanie lipo w twardej obudowie , ładowanie w lipobag-u i przechowywanie w nim.
Z rozmów z bardziej doświadczonymi kolegami wynika że praktycznie nie ma przypadków zapalenia się lipo w twardej obudowie (puchną, ale nie zapalają się)
Mam znajomego który ponad pół roku jeździ z lekko napuchniętymi lipolami - działają , mają mniejsza troszkę pojemność.... i to wszystko

a duża była różnica w mocy autka pomiędzy life a lipo?

PostNapisane: Cz paź 28, 2010 11:43 pm 

prawde mówiąc wyszło mało LiFe. GM zrobił np z 2 pakiety różne LiFe. a zobacz ile LiPo. Znacznie więcej

LiPo jest bardziej rozwinięte. Nie problem znaleźdź oryginalne LiPo z wydajnościa 50C.
Zobacz choćby na klasy modified na czym WSZYSCY jeźdźą. Tylko LiPo. Są znacznie wydajniejsze.

Równie dobrze możęsz zerknąc na wszystkich jeźdźących w klasie spec z czołówki. LiPo.

Co do bezpieczeństwa. Nie masz się czego bać, dobra łądowarka, lipobag i tyle.
Naprawdę nie wiem co trzeba by robić z Lipolem aby wybchł albo sie zapalił.

Yokomo BD7
Sanwa M11x
HobbyWing