Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 11:42 pm

Autor
PostNapisane: Wt maja 20, 2008 1:18 pm 

Witam,

Za chwilę ruszam z tą operacją i pytanie moje brzmi - jak przyporządkować kable z wtyczki do ogniw? Mam czarny, czerwony i białe, chyba kolejność jakoś jest ważna? Co do czego podłączyć? Próbowałem na pakiecie 4s który mam już z przyłączem, ale jakoś 5 przeowdów przy 4s mi nic nie wyjaśnia....

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 20, 2008 3:13 pm 

Zwykle jest to tak:

czarny do minusa pakietu, kolejne przewody w kolejności jak na złączu są podłączone do kolejnych połączeń ogniw (czyli na każdym kolejnym pinie złacza jest wyższe napięcie o jedna celę). Skrajny przewód (zwykle czerwony) jest do plusa pakietu. Czyli skrajne piny w złączu balansera są "zdublowane" z kablami prądowymi pakietu.

Zresztą skorzystaj z tej strony:

http://scriptasylum.com/rc_speed/_lipo.html

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 20, 2008 5:00 pm 

Korzystałem z niej, podawałeś w jakimś wątku, jedynie wątpliwości budziło we mnie kolejność... Czyli idzie kolejno z ogniwa do ogniwa. A z tego wynika, że przy pakiecie 2s2p w układzie == środek jest zmostkowany?

A teraz komplikujemy, jeśli zrobię sobie 3 pakiety 2S i będę je chciał na raz ładować i balansować (szeregowo), to wtyki balansera 2S wkładam w gniazdka 2S z których kable idą do wtyczki 6S, kolejność jest taka że pierwszy i ostatni wtyk 2S musi być z pakietu którego biegun będzie wchodził do gniazda ładowania balansera? No i wypełniamy środek tym co został?
Możliwe że ciut mało czytelnie, ale może jednak coś z tego wynika? Poprostu zamówiłem więcej gniazdek i wtyczek i chcę zrobić 2 przejścia z gniazda 3x2S na wtyk 6S żeby móc ładować max. 12S naraz (Z pakiecików 2S połączonych szeregowo).

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 20, 2008 7:44 pm 

Pokrętnie, ale prawidłowo. Nie puszczałbym dużych prądów kabelkami od balansera, więc połączyłbym również kable pradowe w ten sposób: minus pierwszego pakietu do ładowarki, jego plus do minusa środkowego, plus środkowego do minusa trzeciego (skrajnego), a plus trzeciego skrajnego do ładowarki. jeśli po podłaczeniu nie będzie dymu ani ognia, to wszystko zrobiłeś prawidłowo :)

Pamiętaj przy takim układzie możesz ładowac tylko identyczne pakiety rozładowane w identycznym stopniu. balanser nie przejmie dużego pradu z ładowarki (typowo 300mA, lepsze do 0,5A) - tak więc ryzykujesz przewoltowanie mniej rozładowanych pakietów i grill gotowy.

No chyba, ze masz zintegrowaną ładowarkę z balanserem, która kontroluje poszczególne ogniwa.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 20, 2008 8:26 pm 

DO zasilania chcialem wlasnie podlaczyc szeregowo, zasilanie idzie z balansera do ladowarki przez banany i tak samo sie podlacza pakiet do balansera. DYmu i ognia unikajmy... ;)
Balanser jest taki:
https://shop.strato.de/epages/15460550. ... S-MP-BAL02

a ladowarka taka:
https://shop.strato.de/epages/15460550. ... P-INFINITY

Wiec chyba nie moge ladowac przez balanser sam jako taki, a zwyklym złączem przenosi 10A, czyli full chyba.

Ale pakiety beda takie same A123, ew rozladuję do końca przed ładowaniem, ale zmartwiles mnie ze moze nie nadążyć ich wyrównywać :( Balanser i ładowarka się komunikują, ale czy cos współdziała to nie sądzę.