Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 6:50 am

Autor
PostNapisane: N wrz 05, 2010 1:59 pm 

Witam wkoncu stalem sie posiadaczem porzadnych baterii a mianowicie Team Orion 5100 Rocket Pack
i byłem pojezdzic z kolega on ma e-maxa ja mam e-savage
i teraz po jezdzie gdy baterie zaczeły słabnac obrucilem auto zeby do konca zjezdzic pakiety po czym sprawdzilem je na mierniku pradu i wykazała mi 6.3 czyli generalnie baterie do ładowania ale kolega powiedział mi ze robie kolosalny bład i ze nie powinienem tak robic i ze jak samochod przestaje jezdzic to baterie powinienem rozładowac rozładowywarka do 5.8 i dopiero wtedy ładowac !
gdzie tu prawda :
1. czytalem ze najlepiej rozładowywac baterie w aucie poniewaz powolne rozładowywanie ok 0.7 a nie jest dobre dla tych bateri i ze lepiej rozładowywac je wiekszym poborem mozy
2. on twierdzi ze najlepie rozładowywarka do 5.4 bo wtedy jest 0.9 na cele skąd taka pewnosc przeciez mierzymy caył pakiet a nie poszczegolne ogniwa wydaje mi sie ze to jest tylko suma i rownie dobrze moze sie zdarzyc ze bedzie jedna cela miała 1v a inna 0.8 lepiej jedna bezpiecznie zostawic te 6.4 wtedy jest wieksz pewnosc ze jednak nie przekroczymy tego progu 0.9 na cele

Mam model od niedawna i zakupilem te pakiety za sporo kasynie chciał bym ich rozwalic przez własna głopote i niewiedze
dzieki forumowiczon za konstruktywne rady !

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N wrz 05, 2010 9:13 pm 

Po pierwsze, to spróbuj sobie kiedyś rozładowywać pakiet w modelu, mierząc miernikiem. zobaczysz, że gdy napięcie osiągnie 1.0V zacznie spadać tak szybko, że niewiele z pakietu już wyjdzie. więc jeśli nie masz rozładowywarki, a pakiet jest w termokurczu, to faktycznie lepiej zostawić lekki margines. dobre rozładowywarki rozładowują na 2 sposoby- albo stałym, niezbyt dużym prądem- ok 3A (np. LRP) albo dużym, ale pulsacyjnie- 35A (np Spintec ale ten malutki, właśnie do pakietów typu stick. nie wiem jakie opcje posiada ten duży kombajn ładowarka- wyrównywarka). co do Twojego pakietu, polecałbym przebić się co jakiś czas przez termokurcz z pomocą jakiejś igły i wyrównać cele. nie co ładowanie, ale np co 5-10. na pewno Twój pakiet Ci za to podziękuje.

PostNapisane: Pt wrz 10, 2010 4:54 pm 

witam wszystkich ja tez własnie zakupiłem pakiecik orion 5100mAh 8,4V mozecie mi powiedzieć czy ładowarka "Turningy 6" bedzie odpowiednia(albo chociaż wystarczająca..) do tego pakietu??

PostNapisane: Pt wrz 10, 2010 5:09 pm 

Jest bardzo odpowiednia