Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 6:43 am

Autor
PostNapisane: Śr mar 16, 2011 8:58 pm 

mam, ape ze spectruma, w sumie nowy nabytek zamontowane do Kyosho TF5 Stalion, regiel to Tekin RX8, serwo Futaby, i silnik SP 6.5T oraz tornado 3S
zasieg jest strasznie mały, bateria w odbiorniku trzyma napięcie 5.2 V a zasięg jakieś 20 metrów, jak na sprzęt tej klasy trochę mało, jedyne co to nie mam antenki wpuszczonej w plastikowej rórce, antenka odbiornika ma 8.5 cm, a niby powinna mieć długość 12,5 cm, przedłużyć ? i jaki materiał wziąć by zrobić antene na długość fali

prosze o pomoc, bo taki zasieg psuje całą zabawe, czuje sie jak by model był na kabel a nie RC :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr mar 16, 2011 9:26 pm 

Możliwe że masz problem taki jak ja miałem w jednym z nadajników jakie posiadałem u siebie DX3s czyli w nadajniku nie wpięta antena w moduł - jeśli wszystkie możliwości innych usterek nie przyniosą zadawalającego efektu trzeba rozbierać nadajnik gdzie na youtube jest kilka filmów instruktażowych.

PostNapisane: Cz mar 17, 2011 2:32 am 

Dziekuje Marcinie za rade :)

rozebrałem aparature i nie zauwazyłem tam zadnych nie prawidłowosci, kabel przy module podpiety, zalany klejem na ciepło, szarpałem skakałem kabel się trzyma jak ta lala,

spróbuje wpiąć drugi odbiornik który miałem w zestawie i zobacze jak na nim będzie z zasiegiem, moze coś strzelonego z odbiornikiem ;/ choć to sprzęt nówka funkel prosto z Hong Kongu...

jakieś pomysły ?

PostNapisane: Cz mar 17, 2011 1:30 pm 

postaraj się antenę w odbiorniku wyciagnąc jak najwyżej od węgla i regulatora one mogą byc przyczyną zakłuceń
i rozumiem że zasilanie apki i odbiornika było na poziomie max nie brakowało prądu

PostNapisane: Cz mar 17, 2011 3:44 pm 

Przy 2.4 Ghz nie ma żadnych zakłóceń od węgla, takie problemy tylko w FM/ AM. Rozbierz odbiornik i sprawdź czy czasami antenka się nie odlutowała, ew. zmień antenkę na taką jaka powinna być, czyli 12.5 cm. Posłużyć się możesz taką, która jest w takich małych radiach np. do kuchni etc. mam nadzieje że skojarzysz.

pozdrawiam

Mugen MBX7R & Alpha & Futaba- na sprzedaz
MBX7R ECO coming soon...

PostNapisane: Pt mar 18, 2011 4:03 am 

robiłem testy zasiegu, jeden odbiornik był tam gdzie był, na serwie, a drugi z telemetria był przyklejony za silnikiem, w miejsce gdzie oryginalnie powinien być ESC, i odziwo regiel z telemetria znacznie szybciej wchodzi w tryb failsafe, odległość jakies 20-25 metrów, odbornik rozebrałem poraz drugi, odłaczyłem aneten i podłaćzyłem na now, bez zadnych zmian, w domu przez ściane ma problem, podobnie jak przed rozebraniem,

dwa odbiorniki, z tego samego pudełka
te same antenki
ten sam model
ten sam problem

zaczynają sie konczyć pomysły :( muszę podjechać gdzieś gdzie ktoś ma podobny odbiornik i sprawdzić moc mojego nadajnika, czy to nie bedzie wina mojego odbiornika

PostNapisane: Pt mar 18, 2011 9:49 pm 
Administrator forum

Nie testuj w domu bo masz zbyt wiele możliwości kłócenia sygnału- wyjdź na dwór, na otwartą przestrzeń. W 2,4GHz mogą wystąpić zakłócenia od węgla, szczególnie w modelu śmigającym po wykładzinie i kumulującej ładunek elektrostatyczny płycie.

Z antenką to jest spory problem przy 2,4GHz ważne by kabel zastępczy miał identyczną rezystancję, długość nie zawsze ją wyznacza, chyba, że mamy do czynienia z identycznym kablem- reasumując jak się nie przetarła to lepiej nic z nią nie grzebać.

PostNapisane: Cz mar 24, 2011 2:07 am 

wytestowane na dworze, a dokładniej parking gdzie generalnie nic w koło co może zakłócić, zasięg z telemetrią jest mniejsze o jakieś 6 metrów od tej bez tele, ale ten zasięg to nie zasięg,

jak moge sprawdzi moc nadawania na antenie ? i czy w ogóle będę miał możliwość to sprawdzić, nie mam nawet do kogo sie zgłosić z takim fantem ;/

PostNapisane: N cze 12, 2011 11:29 am 

Odswierzam, nowe dane nowe pomysły,

po długiej walce z zasiegiem doszedłem do wniosku ze nie ma sęsu pakowac akumulatorków do nadajnika, zasieg jest straszny ponizej 6,5 V w nadajniku, dlatego buduje sie układ 4s LIion stabilizowany na 7,8 V bedzie to osobny pakiecik, który bedzie dopinany do aparatury, szukałem w swiecie jakie max napięcie może mieć apa niestety nic nie znalazłem,

antenke w odbiorniku będe przedłuzał do 13cm, do samego karbonu, czyli od miejsca gdzie jest ona przystosowana, od odbiornika bedzie troche wiecej, wiec to jest jeszcze do pomierzenia :) na chwile obecną wstawiłem w plastik anteny drug spawaliczny z migomatu, nicn ie lutowane poprostu sobie tam jest, zasieg sie poprawił o jakies 8 metrów, ale to dalej szału nie robi ;/

PostNapisane: Cz cze 30, 2011 3:30 pm 

Witam, mam taki sam problem z zasięgiem w DX3S, aparaturę wysłałem jakiś miesiąc temu do producenta w niemczech. Do tej pory nie dostałem jeszcze odpowiedzi co było (jest) winą tak mizernego zasiegu. Nadajnik jak tracił zasieg telemetrii jakieś 20m to serwa działały z opóźnieniem po nastepnych 5m nie było już zasiegu wcale. Napiszcie jak skończyła sie historia z waszym Spectrum, czy da sie coś z tym zrobić czy trzeba kupić nową apke?

Jacob
Losi Ten-T
Baja 5B SS

PostNapisane: Wt lip 12, 2011 10:26 am 

Panowie,
Bez specjalistycznego sprzęty możecie:
Sprawdzić wpięcie anteny;
zmierzyć czy jest poprawne napięcie zasilania modułu w.cz.

i tu się zabawa kończy.

Zakłócenia pojawiają się także na 2.4GHz nie wiem skąd ta teoria, że ich nie ma.

Poprawnie działająca DX3S sięga do 250m
telemetria 20-30m.

Robert

PostNapisane: So lip 16, 2011 7:16 pm 

Eureka :) zasięg około 200 metrów mam w terenie zabudowanym, napięcie na apie było zaledwie 5V,

w Kyosho TF5 stalion (pełno karbonu) zasięg poprawiony 3 albo nawet 4 krotnie, nie mam jak zmiezyc odległości

przelutowałem antene, z długości 8 cm od samego odbiornika do 12 cm w tubie antenowej, cała antena ma około 16cm, zasięg poprawiony znacznie

kabel wykorzystałem komputerowy do zasilania wiatraka chłodzącego :) jest tycio grubszy ale reszta wygląda tak samo :)

ps. wpiecie anteny w apie sprawdzałem 2 razy, nic nie dało napiecie na module nie wiem w którym miejscu mierzyć, aż tak zaawansowany nie jestem w te klocki :) i tez nie wiem jakie napięcie moge podać max. bo mam zakres od 5V do 12V płynnie regulowane zatrzymuje sie na 7.4 V wszystko działa normalnie

PostNapisane: N lip 24, 2011 9:11 am 

Witam, TYQS85 możesz dołączyć jakieś zdjecia i dokładny opis jak to zrobić. Mam całkowicie wylutować starą antenę? Przyszła mi ta apka z tej reklamacji z niemiec (była tam 5 tygodni) Nic własciwie nie zrobili uważają ze wszystko jest dobrze (łaskawie wymienili odbiornik) niestety problem bardzo małego zasiegu pozostał...

Jacob