Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 8:31 am

Autor
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 3:32 pm 

Czy jesli bede uzywal do autka, pilotu od air, bede musial przejsc przez jakies komplikacje?
Pytam, bo slyszalem, ze aparatura spektrum ma swietna funkcje, ktora zabezpiecza przed przypadkiem konfliktu kwarców. Jednak produkty tej firmy przeznaczone tylko dla autek maja sprzet pistoletowy, czego nie trawie. Znalazlem pilot drazkowy tej firmy ale wlasnie do air, Spektrum DX6 2.4 Ghz i sie zastanawiam, czy jesli to kupie, niebede mial jakis problemow. Czy nie bedzie np tak jakbym wsadzil silnik od air do samochodu rc ;-)
piloty do samolotow i helikopow RC maja 4-kieronkowe drazki, a te do autek 2, wiec mam pytanie, czy to utrudnia jazde no i czy mozna to wylaczyc, jesli tak.
link do pilocika :

http://www.simplyt-rex.com/catalogue/ac ... EAodzgTfUQ

co o tym myslicie :-)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 3:54 pm 

A po co silnik? Wystarczy że wstawisz odbiornik odpowiedni do apki. Drążki mogą trochę utrudniać bo będą ci chodzić we wszystkie strony no i jeszcze czy można coś zrobić żeby było neutrum w drążku od gazu bo inaczej będziesz mieć problemy z neutrum. I jeszcze co z częstotliwością 2.4GHz w Polsce (chodzi mi o polskie prawo itp.)?

Pozdro Michoxx :mrgreen: .

Time Edge (klik)
GG: 11304258

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 3:58 pm 

a co to neutrum :shock:

da sie zablokowac drazki ????????

mieszkam w londynie :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 5:59 pm 

Michoxx napisał(a):
A po co silnik? Wystarczy że wstawisz odbiornik odpowiedni do apki. Drążki mogą trochę utrudniać bo będą ci chodzić we wszystkie strony no i jeszcze czy można coś zrobić żeby było neutrum w drążku od gazu bo inaczej będziesz mieć problemy z neutrum. I jeszcze co z częstotliwością 2.4GHz w Polsce (chodzi mi o polskie prawo itp.)?
.

Jeśli nie kleisz o co chodzi w temacie, oszczędź koledze błędnych informacji.

2,4 GHz jest dozwoloną f, gdyż pracują na niej telefony i kompy z WiFi. Faktycznie, zadna inna apratura nie jest w stanie zakłócic spektrum, ale telefon czy komp tak co zadko sie to zdaża. polecam w drązkowej aparaturce ustawic na prawym drązku gaz, a na lewym skręt. Opatentowane, bo ja tak jezdziłem przez ponad rok swoim pierwszym modelem. Myślę jednak ze powinieneś spróbowac z aparaturka pistoletową, tez byłem z pocz. nastawiony wrogo do tego rodzaju aparatur, ale jak spróbowałem to mi sie spodobało - całkiem inna jazda ! :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 6:25 pm 

Jarek Poniatowski napisał(a):
Michoxx napisał(a):
.

Jeśli nie kleisz o co chodzi w temacie, oszczędź koledze błędnych informacji.

2,4 GHz jest dozwoloną f, gdyż pracują na niej telefony i kompy z WiFi. Faktycznie, zadna inna apratura nie jest w stanie zakłócic spektrum, ale telefon czy komp tak co zadko sie to zdaża. polecam w drązkowej aparaturce ustawic na prawym drązku gaz, a na lewym skręt. Opatentowane, bo ja tak jezdziłem przez ponad rok swoim pierwszym modelem. Myślę jednak ze powinieneś spróbowac z aparaturka pistoletową, tez byłem z pocz. nastawiony wrogo do tego rodzaju aparatur, ale jak spróbowałem to mi sie spodobało - całkiem inna jazda ! :)

Na końcu swojej wypowiedzi dałem pytajnik co oznaczało że nie jestem pewien, bo np 75MHz z tego co wiem jest w polsce zabronione :( . A co do neutrum to chodziło mi o pozycje neutralną drążka gazu bo w aparaturach samolotowych ten od gazu nie wraca sam do pozycji środkowej więc może to utrudniać jazdę. I tak jak Jarek pisał spróbuj się przekonać do pistoletowych bo o wiele łatwiej się nimi steruje.

Time Edge (klik)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 7:08 pm 

Ok, wbrew sobie kupie pistoletowa aparature, bo skoro tyle osob mi to radzi i radzilo, to znaczy, ze i tak bede chcial pozniej w pistolecie jak u kogos zobacze, a 2x wydana kasa na praktycznie to samo nie daje usmiechu na twarzy. Jedyne co mnie martwi w pistoletach, to to, ze jest bardzo maly stopien skretu na tym kolku, ktorym krecimy, wiec co za tym idzie, lekki dotyk tej 'kierownicy' daje duzy skret kol w autku, co moze wywolac nadsterownosc. W drazkach tego problemu nie bylo.
Skoro komputery i telefony zakucaja 2.4ghz to lepiej trzymac sie zdala od ludzi i domow prawda? A to przeciez niema sensu. Chyba jednak sie zdecyduje na poczatek na jakies tanie 40mh...

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 8:05 pm 

Ja jeździłem całe wakacje pod domem na aparaturze DX3 Spektrum i ani razu zaklucenia nie było, wiec możesz byc o to spokojny.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 8:19 pm 

Timmy napisał(a):
Ok, wbrew sobie kupie pistoletowa aparature (...)
Jedyne co mnie martwi w pistoletach, to to, ze jest bardzo maly stopien skretu na tym kolku, ktorym krecimy, wiec co za tym idzie, lekki dotyk tej 'kierownicy' daje duzy skret kol w autku, co moze wywolac nadsterownosc. W drazkach tego problemu nie bylo.
...

Od tego są wychylenia krzywej odpowiedniego kanału. Kupując np. sanwę MX-3 lub Futabę 3PM masz ta opcję, ustawiasz sobie jakie chcesz wychylenie serwa porzy wychyleniu drązka i po problemie. Jest to powszechnie stosowane w on road bo tak jak mówisz, na pełnym gazie lekki ruch i koniec - banda albo coś innego..

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 27, 2007 10:13 am 

Acha, czyli nie mozna regulowac tych ustawien w kazdym pilocie? A co z tymi spectrum? Jest tam taka opcja? Podejrzewam, ze tak patrzac na ich ceny. Jaki jest wiec najtanszy pilot w ktorym mozna zmieniac te ustawienia?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 27, 2007 10:51 am 

W takiej apce musi być ja mam Aggressora 3 i mam opcje wyregulowania max wychylenia w lewo, w prawo, max gaz, max hamulec i dodatkowo potencjometr.

Time Edge (klik)

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 27, 2007 3:50 pm 

Co to jest potencjometr?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 27, 2007 4:03 pm 

Michoxx napisał(a):
W takiej apce musi być ja mam Aggressora 3 i mam opcje wyregulowania max wychylenia w lewo, w prawo, max gaz, max hamulec i dodatkowo potencjometr.

To o czym mówisz nie jest tym o czym ja mówie.... Mówisz o EPA, czyli maxymale wychyelnie serwa w lewo/prawo...

A ja zaś mówie o krzywych wychylenia, jesli ustawimy np -30% to w początkowej fazie wychylenia koła kierownicy bedziemy mieli bardzo dokładny i mały ruch serwa, a potem juz liczmy gdzies od połowy normalny. Przydaje sie to do on roadów, kiedy trzeba skręcic lekko mamy lekko, kiedy mocno mamy mocno i na następny raz nie myl pojęcia max wychylenia serwa z krzywymi..

Potencjometr, to takie pokrętełko ( trymer kanału ) którym trymujesz sobie serwo jeśli jest nie w neutrum ( neutrum to centralne połozenie serwa, np kiedy model jedzie idealnie prosto a nie skręca delikatnie w lewo/prawo.