|
Od kilku dni jestem posiadaczem Traxxas REVO i zastanawiam się czy zachowanie jego serw jest poprawne. Zaraz po włączeniu elektroniki w modelu serwa sierujące kołami oraz zmianą biegu wydawały charakterystyczny dźwięk tak jakgdyby po ustawieniu się na żądanej pozycji nie były w stanie się zatrzymać. Serwo biegów wyregulowałem, ale poważniejsza sprawa jest z serwami kierunkowymi. Nawet po zdjęciu cięgien sterujących z orczyków serwa (luźne mechanizmy) po max skręcie w lewo serwa cichną, a po skręcie w prawo przy max wychyleniu cały czas pracują lekko szarpiąc w tej pozycji (czasami buczą równiesz w pozycji "0", ale nie szarpią). Baterie mam zaraz po naładowaniu, na odbiorniku Traxxas pisze, że system jest cyfrowy (gdzieś czytałem, że to może mieć znaczenie). Teraz moje pytania:
1). Czy da się to jakoś wyregulować, czy też jest to wada elektroniki lub serw (chociaż pacują sprawnie, gdyby pominąć fakt brzęczenia w max wychyle
2). Jak to obciąża moją baterie - czy takie pracujące serwo pobiera inny prąd niż uspokojone w wychyle
3). Czy serw mają własną regulacjępozycji "0" - zauważyłem, że ze względu na położenie zębów na zębatce serwa orczyki nie są idealnie w przeciwnych pozycjach (muszę ten stan korygować trymerem)
PS - rozumiem, że ze względu na odciągającą sprężynę gazu serwo gaz/hamulec podczas przyspieszania pracuje cały czas
pozdrawiam
Paweł
|