Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 9:12 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 16, 2007 9:07 am 

JR dopuszcza zakres do 9-12V
Tamiya milczy o zakresach zasilania ale działa bez problemu;
Sanwa MX3 działa bez problemu;
Optic 6 działa bez problemu;
Chińska aparatura komputerowa (na jej bazie często są modele RTR), trudno mi podać producenta bo występuję pod różnym szyldem działa bez problemu, tutaj również taki szczegół jak zasilanie pominięto w specyfikacji.

Elementy mocy w końcówce w.cz we współczesnych aparaturach mają margines bezpieczeństwa ponad 50%, czesto jest to rząd wielkości. Było to wielokrotnie dyskutowane na forach lotniczych.

Co do odpowiedzialności to w modelarstwie to powyższe stwierdzenie jest truizmem. W tej dziedzinie wszystko robimy na własną odpowiedzialność.

Tak na marginesie typowy zakres pracy nadajnika na zasilaniu 8xNiMh to przedział 9.6-10.2V. Typowy przedział pracy nadajnika na zasilaniu 3x LiPol to 11.2-11.9V, co daje 10% róznicy w napięciu zasilania.
Naładoway pakiet NiMh początkowo ma napięcie 11.2V, zaś pakiet LiPol 12.3V co daje róznicę 9%

Szczerze powiem, że i tak zawsze zasięg kończy mi się poza zasięgiem wzroku więc, problem jak dla mnie czysto teoretyczny. Prawidłowe prowadzenie anteny i kabli w modelu i tak ma większy wpływ na rezultat finalny.

Co do złożonej anteny to młodszy syn jeździ na antenie złożonej do połowy - zawsze. Znakomicie to wydłuża żywotność anten w jego rękach. Końcówka mocy znosi to dzielnie, bo to nie jest CB radio. Tak na marginesie, powtórze do znudzenia, problem był omawiany wielokrotnie przez modelarzy lotniczych w konteksie latania na symulatorach programowych przy pomocy aparatury. Cześć aparatur nie usypia końcówki mocy po podłaczeniu kabla trener-uczeń, mimo że na logikę powinny. Więc Ameryki niestety nie odkrywamy.

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 16, 2007 9:39 am 

KiT napisał(a):
JR dopuszcza zakres do 9-12V

Ma koszyczek gzie można włożyć baterie 1,5 V?
Cytuj:
Tamiya milczy o zakresach zasilania ale działa bez problemu;
Sanwa MX3 działa bez problemu;
Optic 6 działa bez problemu;
Chińska aparatura komputerowa (na jej bazie często są modele RTR), trudno mi podać producenta bo występuję pod różnym szyldem działa bez problemu, tutaj również taki szczegół jak zasilanie pominięto w specyfikacji.

Bez komentarza.
Cytuj:
Co do odpowiedzialności to w modelarstwie to powyższe stwierdzenie jest truizmem. W tej dziedzinie wszystko robimy na własną odpowiedzialność.

Z praktyki wiem, że nigdy dość przypominania.
Cytuj:
Szczerze powiem, że i tak zawsze zasięg kończy mi się poza zasięgiem wzroku więc, problem jak dla mnie czysto teoretyczny. Prawidłowe prowadzenie anteny i kabli w modelu i tak ma większy wpływ na rezultat finalny.

Więc, dla czego w poprzedniej wypowiedzi narobiłeś co po niektórym apetytu?

Cytuj:
Co do złożonej anteny to młodszy syn jeździ na antenie złożonej do połowy - zawsze. Znakomicie to wydłuża żywotność anten w jego rękach.

Wszędzie, jako test zasięgu producent przewiduje uruchomienie aparatury ze złożoną całkowicie anteną nie podając przy tym czasu pracy, więc Twój syn nie robi nic wielkiego.
Świadczyć to tylko może o tym, że sprawna aparatura nie powinna mieć problemu z zasięgiem.

Jest jedna zasadnicza różnica.
Ja mówię jak przywrócić zestaw do sprawności technicznej a Ty jak go mocniej "przycisnąć" aby wydobyć z niego "siódme poty".

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 16, 2007 9:50 am 

Bo ja zakładam, że zanim ktoś zastosuje moje rady Twoje już wdrożył. To dość naturalna kolejność. No przecież, że nie bedę podnosił zasilania by rozwiązać kłopoty z zasięgiem wywołane ułamaną anteną odbiornika.

Tak więc apetytu narobiłem, bo przy zasilaniu z lipoli i dwóch rozwiniętych segmentach antety zasięg zmienił się z 80 na 100 metrów czyli jest mierzalna różnica. Wcześniej przy złamanej antenie też była.

Co ciekawe, cylindryczne, ogniwa LiIon od notebooków (pojemność w okolicy 2000mAh) można kupić po 8zł na Allegro. Czyli nawet ekonomia za tym przemawia.
Tak na marginesie to myślę, że to pytanie nie jest adresowane przez osoby które mogą wyjąć od ręki 500zł i kupić sobie w rcmacie Sanwę MX3S bo ich obecna aparatura denerwuję.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 10:14 pm 

KiT napisał(a):
..przejście, jeśli specyfikacja zasilania nadajnika na to pozwala, z zasilania 8x1.2V - NiCd na 3x3.7V - LiPol

Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę. Rozbierałem niedawno wymienny moduł w.cz. od aparatury zasilanej nominalnym napięciem i płytka pod tranzystorem mocy była naprawdę nieźle przypalona (tranzystor smd z "radiatorem" w postaci druku). Ten moduł przewoltowany na pewno by sie sfajczył.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2