Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 7:33 pm

Autor
 Tytuł: Dobra aparatura
PostNapisane: So maja 14, 2011 10:47 pm 

Potrzebuje min 6 kanalowa dobra jakosciowo aparature, nie pistoletowa do wlasnego modelu samochodu.
1. Czy taka aparatura jest dobra?
http://allegro.pl/aparatura-hk-t6a-v2-2 ... 77756.html
2. Od czego zalezy plynnosc skretu i dodawania gazu?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N maja 15, 2011 7:11 am 

Witam. Jeżeli chodzi o apke drążkową, polecam jak najbardziej tego Hobby Kinga. Sam ją mam i jestem z niej zadowolony :) Oczywiście, możesz kupic sobie droższą aparature drążkową, tylko po co ? Drążki są używane głównie, a raczej przede wszystkim w samolotach. Bardziej polecałbym pistoletową, chyba że chcesz montowac jakies bajery to wtedy pistolet odpada.

1.Płynnośc skrętu / Proporcjonalnośc skrętu, tzn ile wychylenia na drążku, tyle na kołach :)
Dzieje się to za pomocą serwomechanizmu (serva) Jak zauważyłes to całkiem inna bajka niż w zabawkach z supermarketu.

2.Płynnośc gazu / Proporcjonalnośc gazu, taka sama sytuacja jak w punkcie nr.1 :) Tyle że tutaj za proporcjonalnośc odpowiada co innego.
Tym cudeńkiem jest Elektroniczny Regulator Prędkosci w skrócie (z.ang. ESC) , lub machaniczny, ale tych się już raczej nie stosuje.

3. Za nadawanie sygnałów odpowiada wspomniana już aparatura którą trzymasz w dłoniach, a odbiera odbiornik w pojezdzie, do którego podpięte są: servo i ESC :)

Mam nadzieję, że pomogłem :)
Pozdrawiam :D

Apka: Graupner X 306, Ansmann Racing W5 2.4 GHz

Ładowarka: Redox Beta

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 10:10 am 

Bajerow bedzie duzo w samochodzie.
-swiatla przednie i tylnie on/off
-kiernkowskazy (czy moge je podlaczyc pod ten sam kanal co skret(servo), nie zakloci mi to serva?
-swiatlo stopu (stop podlaczany bedzie do tego samego kanalu (co gaz/hamulec)
-radio (on/off)
-Radio zmiana kanalu (nastepny/poprzedni)
-No i jeden kanal zostawie na pozniej :)
A tak pozatym to samochodzik to powazny projekt, karoseria bedzie bardzo szczegolowa ma wygladac tak jak normalny samochod.
Jak skoncze karoserie, plyte podlogowa i inne niezbedne podzespoly to mam zamiar zrobic wnetrze samochodu zachowujac kazdy detal. A pozniej otwierane dzrwi i takie tam XD
Wymiary 72,5dlx28szerx27wys

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 1:54 pm 

Światła przednie tylne da się zrobic on/off, żeby świeciły gdy doda się gazu, wystarczy złączyc z kablami od silnika napędowego w jednym "goldzie" i będzie ok :)

Radio on/off jakie radio ?? W sensie że nutki polecą z niego czy co ??
Chłopie jak ty chcesz takie auto zrobic, to zaraz będzie Ci potrzebny 2x taki wymiar niż podałes..
Razem z tymi drzwiami otwieranymi będziesz potrzebował jakies 5 serv, takich w miare dobrych po 50zł / szt = ok 250zł ;P
Na moje to autko ma miec mocnego kopa i duży skręt, ewentualnie światła,neony i nic więcej, bo w przeciwnym razie będzie wyglądac jak choinka :P

Pozdro :D

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 5:23 pm 

Zwykle proste radjo z ktorego mozna sluchac muzyki. Mam takie w modelu zabawce. 1 Glosniczek, przelacznik do zmiany kanalow, no i wlacznik. O drzwiach to myslalem raczej ze beda zamykane manualnie. Moze jedynie tylna klapa bedzie otwierana za pomoca silniczka albo serva (ale to w przyszlosci). Co do skretu to bedzie on proporcjonalny, jezeli normalen auto nakreca w 7m moje bedzie zawracalo w 1. Ten samochod bedzie odwzorowany na normalnym samochodzie. Wszystkie zeczy takie jak kola nadkola, szyby itp. beda odpowiednio mniejsze.
Co do swiatel pozycyjnych to wole wlaczac i wylaczac je samemu. Tak jak w normalnym aucie XD.
Swiatlo stopu podlacze pod ten sam kanal co hamulec\jazda do tylu.
A co do kopa to masz racje ze ma miec troche mocy. Ostatnio czytalem troche o silniczkach elektrycznych i od tej pory mam mentlik w glowie. Wiem napewno ze bezczotkowy silniczek uzyje tylko nie wiem jaki. Przeczytalem ze nim wiecej uzwojen tym mniejsza moc, mniejszy zakres obrotow ale znowu wiekszy moment obrotowy. A jak mniej to na odwrot.
Chcialbym zby autko rozpedzalo sie tak do 90km/h. Szacuje ze bedzie wazylo okolo 7-10kg. Teraz moje pytanie czy jeden silniczek wystarczy aby rozpedzic autko to tej predkosci czy raczej bede musial uzyc 2 albo 3?

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 7:49 pm 

fosfor_man napisał(a):
Chcialbym zby autko rozpedzalo sie tak do 90km/h.

Hohoho, z tego co widzę, to nigdy wcześniej nie miałeś modelu, Twoje wymagania są ogromne, a nie masz o tym żadnego pojęcia, skoro nie wiesz nawet od czego zależy płynność skrętu.
Daj może jakieś fotki tego, co zrobiłeś do tej pory, bo chyba już coś masz, skoro zastanawiasz się nad światełkami.
I napisz ile i na co możesz wydać kasy.

PostNapisane: Pn maja 16, 2011 8:47 pm 

Mialem zabawki modele po 300zl.
Pojecie o modelarstwie mam, wiem jak wszystko dziala co do czego podlaczyc i takie tam. Poprostu nie bylem pewien co powoduje ze autko skreca plynnie. Jakies zdjecia to najwczesniej za miesiac bo obecnie mam duzo nauki i egzaminow przez ten miesiac, i az do 7 czerwca. Jak juz wczesniej pisalem wlasnie robie podloge i karoserie. Podloge z plyty aluminiowej a karoserie z wlokna szklanego i zywicy.
Jak bede mial jakies zdjecia to podesle :P
Obecnie mam prawie ze ukonczona forme gipsowa, ktora wymaga strasznie duzo czasu i precyzji w tworzeniu najmniejszych detali.
Mam zrobione piasty i wahacze z aluminiowych bloczkow ktore wyszly symetryczne, kupione lozyska, kola, amortyzatory, uklad roznicowy........
Nie mam zamiaru wydawac wiecej jak 500-800 zlotych na sam silniczek, servo mechanism, esc,

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 11:14 am 

To ma być on-road, tak?
fosfor_man napisał(a):
Nie mam zamiaru wydawac wiecej jak 500-800 zlotych na sam silniczek, servo mechanism, esc,

No właśnie, model ma mieć 10kg, więc sama bezszczotka to 800zł, problem w tym, że nie wiem czy da sobie radę z tak ciężkim modelem. U mnie Mamba monster 2200kV radzi sobie super, ale z modelem 5kg, a na 6s już pewnie by się grzała. Jak pokombinujesz z przełożeniem to może dasz radę pojeździć, ale o 90km/h to możesz zapomnieć :lol:

Jakie masz koła? Od jakiegoś modelu?

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 1:18 pm 

Wszystko byłoby pięknie, ale waga 7-10 kg to sporo jak na on-road 1:7. No i między 7 a 10kg to spora różnica, więc dobrze by było wiedzieć dokładnie zanim dobierzesz silnik i ESC.
przy modelu 7kg zapewne będzie potrzebny silniczek okolo 2000kv i 6S żeby rozpędzić do 90km/h... Oczywiście zależy od przełożenia.

Polecam stronkę:
http://scriptasylum.com/rc_speed/index.html

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 1:49 pm 

Siema :) 7-10 kg, tak jak kolega powyżej mówi, to spora różnica dla ON-Roada. Tak poza tym, co Ty chcesz z tym pojazdem robic ?? Jakies pokazy czy cos ??

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 5:18 pm 

Myslalem zeby uzyc jeden mocniejszy albo dwa slabsze silniczki, naprzyklad takie:
http://allegro.pl/1-10-1-12-on-road-ezr ... ml#gallery

To sa baterie o ktorych myslalem wziol bym 2 komplety,
http://allegro.pl/pakiet-5000mah-2s-20- ... 29075.html

Auto robie dla wlasnych potrzeb, nie do scigania, nie na pokazy. Chce aby autko dobrze wygladalo, bylo szybkie na prostej i duze. Chce uzyskac zachowanie autka podobne do prawdziwego, zobacze co wyjdzie jak skoncze calosc.

Ciezko jest mi oszacowac ciezar tego auta, poniewaz jeszcze nie mam wiekszosci elementow. Nie wiem ile beda warzyly wszystkie zeczy, ktore bede dodawal po zakonczeniu karoseroseri i innych elementow ktore sa niezbedne do jazdy, chodzi mi tu o fotele itp. Ale z tego co szacuje to bedzie wazyc 7-10kg. Moze 8 moze 9 trudno jest mi teraz powiedziec ile dokladnie.

Co do przelozenia to zalezy ono od silniczka. Mam zamiar wybrac take zebatki aby przelozenie spowodowalo ze na najwyzszych obrotach silnika autko rozpedzalo sie do 80-90km/h.

Obwod kol ktore kupilem to okolo 31cm, czyli aby uzyskac 90kmh czyli 25 m/s auto musi przejechac 2500 cm w 1s
2500:31=80,6 czyli kolo musi obracac sie 80,6 razy przez 1s

Zaluzmy ze jezeli silnik krecil by sie z predkoscia 30000 obrotow na minute czyli 30000:60= 500 obrotow na sekunde to musial bym zastosowac przelozenie:
obliczenie:
500 : x = 80,6
x = 6,2 czyli 1:6

I teraz nie wiem, co i jak bo przeczytalem wczesniej ze nim wiecej uzwojen tym mniejsza moc, mniejszy zakres obrotow ale znowu wiekszy moment obrotowy (czyli zryw kol). A jak mniej uzwojen to na odwrot.
Co myslicie ze lepiej uzyc wysoko obrotowy silnik tak jak w moim przykladzie czyli 4000kV, ktory ma duzo mocy i wysoki zakres obrotowy ale momentu obrotowego ma malo. Czyli musial btm uzyc tak jak w moim przykladzie przelozenia 1;6 zwiekszajac przy tym jego parametry o 6 razy. Czy moze tez uzyc silniczka takiego jak Master mi proponowal 2000kv czyli przy napieciu 7.4V 14800obrotow na minute i wtedy uzyc przlozenia 1:3 zwiekszajac jego parametry 3 krotnie??
Doradzcie mi.

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 5:59 pm 

Do takiego ciężkiego modelu polecałbym przynajmniej taki zestaw:
http://www.aliexpress.com/product-fm/36 ... alers.html
lub odpowiednik z innej firmy...
Zasilanie raczej 4S czyli 14.8V lub nawet 22.2V (6S) jeśli chcesz osiągnąć takie prędkości
Ten zestaw który podałeś w pierwszym linku zagrzeje się nawet przy modelu który waży 2kg, a co dopiero 10kg...

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 9:52 pm 

Co masz na mysli mowiac zagrzeje?
Ze silniczek nie da rady tego uciagnac i sie po prostu spali?
Czy moze ze sie bedzie przegrzewac? Bo jesli chodzi o pozadne chlodzenie to jestem w stanie zrobic

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 7:23 am 

Mysle, że musisz sie nastawic na to, że Twój gotowy model będzie wazył znacznie więcej niż 7kg. Zawodnicze truggy elektryczne potrafi ważyć do 5,5kg.
Na Twoim miejscu poczytałbym, jakie napędy stosuje sie w konwersjach modeli w skali 1/5, czyli np Baja 5B. Tutaj masz jeden filmik z opisem http://www.youtube.com/watch?v=E7LQ2l1E ... re=related
jak widzisz silniki stosowane w tak ciężkich modelach mają ok 500kv i zasilane sa też duzo większym napięciem niż skala 1/8.