Myslalem zeby uzyc jeden mocniejszy albo dwa slabsze silniczki, naprzyklad takie:
http://allegro.pl/1-10-1-12-on-road-ezr ... ml#galleryTo sa baterie o ktorych myslalem wziol bym 2 komplety,
http://allegro.pl/pakiet-5000mah-2s-20- ... 29075.htmlAuto robie dla wlasnych potrzeb, nie do scigania, nie na pokazy. Chce aby autko dobrze wygladalo, bylo szybkie na prostej i duze. Chce uzyskac zachowanie autka podobne do prawdziwego, zobacze co wyjdzie jak skoncze calosc.
Ciezko jest mi oszacowac ciezar tego auta, poniewaz jeszcze nie mam wiekszosci elementow. Nie wiem ile beda warzyly wszystkie zeczy, ktore bede dodawal po zakonczeniu karoseroseri i innych elementow ktore sa niezbedne do jazdy, chodzi mi tu o fotele itp. Ale z tego co szacuje to bedzie wazyc 7-10kg. Moze 8 moze 9 trudno jest mi teraz powiedziec ile dokladnie.
Co do przelozenia to zalezy ono od silniczka. Mam zamiar wybrac take zebatki aby przelozenie spowodowalo ze na najwyzszych obrotach silnika autko rozpedzalo sie do 80-90km/h.
Obwod kol ktore kupilem to okolo 31cm, czyli aby uzyskac 90kmh czyli 25 m/s auto musi przejechac 2500 cm w 1s
2500:31=80,6 czyli kolo musi obracac sie 80,6 razy przez 1s
Zaluzmy ze jezeli silnik krecil by sie z predkoscia 30000 obrotow na minute czyli 30000:60= 500 obrotow na sekunde to musial bym zastosowac przelozenie:
obliczenie:
500 : x = 80,6
x = 6,2 czyli 1:6
I teraz nie wiem, co i jak bo przeczytalem wczesniej ze nim wiecej uzwojen tym mniejsza moc, mniejszy zakres obrotow ale znowu wiekszy moment obrotowy (czyli zryw kol). A jak mniej uzwojen to na odwrot.
Co myslicie ze lepiej uzyc wysoko obrotowy silnik tak jak w moim przykladzie czyli 4000kV, ktory ma duzo mocy i wysoki zakres obrotowy ale momentu obrotowego ma malo. Czyli musial btm uzyc tak jak w moim przykladzie przelozenia 1;6 zwiekszajac przy tym jego parametry o 6 razy. Czy moze tez uzyc silniczka takiego jak Master mi proponowal 2000kv czyli przy napieciu 7.4V 14800obrotow na minute i wtedy uzyc przlozenia 1:3 zwiekszajac jego parametry 3 krotnie??
Doradzcie mi.