Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lut 11, 2026 8:13 pm

Autor
PostNapisane: N paź 06, 2013 8:24 pm 

http://www.pmmsrc.pl/pages/relacje.php
Czas trwania tych zawodów starczył by na dwie eliminacje... :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn paź 07, 2013 1:09 pm 

Debiut zaliczony! Łatwo nie było, prędkość mnie trochę paraliżowała ;-) zmniejszyłem moc (czyli przełożenie) i ogarnąłem bestię ;-). Best lap od razu o 3 sec. poprawiony!!! Co za emocje, jaki progres ;-) No ale to nie miało być o mnie .... (emocje trzymają mnie do dziś ;-))

Cóż zawody jak zawsze ...

Zmęczony ale ten rodzaj zmęczenia jakoś nie męczy.

PostNapisane: Pn paź 07, 2013 3:52 pm 

Gorąco dziękuję wszystkim zawodnikom z klasy E-18 Micro Truck i E-14 Truck za mega dyscyplinę podczas rozkładania i składania elementów 'off-roadowych' na torze dywanowym. 3 minuty to dla nas zdecydowanie za dużo :), w następnej eliminacji skrócimy ten czas co pozwoli wcześniej skończyć zawody.
Brawo koleżanki i koledzy mikrusowcy.
Zdjęcia z ostatniej eliminacji PMMS RC, wykonane przez Ewelinę i Kajetana z RC Wałbrzych : http://rcwalbrzych.pl/?portfolio=pmms-rc .
Dziękujemy.

PostNapisane: Pn paź 07, 2013 4:01 pm 

Witam!

Zawody super. Dziękuje.

Nieudany start na początku jak dla mnie z 1/12, ale później juz ogarnięte ;)

Mam tylko pewną uwagę co do finałów i godziny zakończenia.
Jak na 1 dniowe zawody, zdecydowanie za późno!

Moim zdaniem, należałoby ograniczyć ilość finałów dla grupy 2-3 osób, jak jest finał B przy tak małej ilości, puścić 2x, a nie 3, albo wcale.

Pozdrawiam

m.a.

PostNapisane: Pn paź 07, 2013 6:17 pm 

Tym razem jako poznański mechanik przypatrywałem się wszystkiemu z innej strony...
...ale ten Stock zapier... :). Generalnie widać, że poziom jazdy, sprzętu, kultury ścigania w mniejszej skali zdecydowanie wzrósł. Gratulację dla wszystkich zwycięsców - to po pierwsze.
Po drugie, serdecznie dziękuję Panu Ogonowskiemu - Pańskie sędziowanie przez wiele imprez w poprzednim sezonie było kwintesencją przyjemności ścigania się na dolnośląskich wykładzinach i mimo jednej pary oczu spełniało swoje zadanie. Aczkolwiek rozumiem zniechęcenie i zmęczenie tą funkcją, jednakże - dzięki.
Po trzecie, obiecuje następnym razem przejechać chociaż eliminację, pod jednym warunkiem:
Czas zakończenia zawodów nas zabił. Przynajmniej ekipę z wielkopolski. Chęć jazdy przy 5 eliminacjach i 3 finałach jest jak najbardziej zachowana, ale po co np robić finał C dla 2 zawodników? Czy nie można 'puścić' do domu ludzi, przed złożeniem toru? Wiem, goni czas, zmęczenie organizatorów, mimo wszystko, dla mnie zdecydowanie za późno, także czekam na rozsądne rozwiązanie tej kwestii.

Do zobaczenia na torze.

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

PostNapisane: Pn paź 07, 2013 6:40 pm 

Maciej Marcinek napisał(a):
Chęć jazdy przy 5 eliminacjach i 3 finałach jest jak najbardziej zachowana, ale po co np robić finał C dla 2 zawodników? Czy nie można 'puścić' do domu ludzi, przed złożeniem toru? Wiem, goni czas, zmęczenie organizatorów, mimo wszystko, dla mnie zdecydowanie za późno, także czekam na rozsądne rozwiązanie tej kwestii.

Do zobaczenia na torze.

Maćku prawie ze wszystkim się zgadzam co napisałeś ale to że tor został złożony zanim zostały wypisane dyplomy jest to tylko i wyłącznie zasługa Naszych Wspaniałych Zawodników, którzy bezinteresownie pomagają nam ten tor składać - Dziękujemy Wam za to.
Jeśli chodzi o finały B i C to powiem krótko nie każdy przyjeżdża do Ścinawki wygrywać coraz to nowym sprzętem, są też tacy co po prostu chcą pojeździć z nutą rywalizacji i dla nich też są te zawody.

JW Do zobaczenia na torze :D

PostNapisane: Pn paź 07, 2013 6:44 pm 

Dariusz Rząsa napisał(a):
Chęć jazdy przy 5 eliminacjach i 3 finałach jest jak najbardziej zachowana, ale po co np robić finał C dla 2 zawodników? Czy nie można 'puścić' do domu ludzi, przed złożeniem toru? Wiem, goni czas, zmęczenie organizatorów, mimo wszystko, dla mnie zdecydowanie za późno, także czekam na rozsądne rozwiązanie tej kwestii.

Do zobaczenia na torze.

Maćku prawie ze wszystkim się zgadzam co napisałeś ale to że tor został złożony zanim zostały wypisane dyplomy jest to tylko i wyłącznie zasługa Naszych Wspaniałych Zawodników, którzy bezinteresownie pomagają nam ten tor składać - Dziękujemy Wam za to.
Jeśli chodzi o finały B i C to powiem krótko nie każdy przyjeżdża do Ścinawki wygrywać coraz to nowym sprzętem, są też tacy co po prostu chcą pojeździć z nutą rywalizacji i dla nich też są te zawody.

JW Do zobaczenia na torze :D

Ja przyjeżdżam na przykład, żeby właśnie 'pojeździć'. Jeśli to problem, będę za tym, by wrzucać 12stu w takich przypadkach do finału A, o ile się do niego dostanę. Może koledzy z mojej grupy się przychylą i kolejne 20-25 minut do przodu.

Co do składania, odkąd ja biorę udział w zawodach, było to kwestią organizatorów, no ale zwyczaje można zmieniać :)

Pozdrawiam

PostNapisane: Pn paź 07, 2013 7:19 pm 

Czy nie można 'puścić' do domu ludzi, przed złożeniem toru?

Oczywiście, że można, a dyplomy wysłać na maile w formacie .pdf.
Pewnie, że mogliśmy przeczytać kolejność zawodników w poszczególnych klasach bez dyplomów, medali, losowania nagrody i.t.p. i puścić ludzi do domu. Niestety pomimo maksymalnego przygotowania dyplomów do szybkiego ich wręczenia i tak kilkanaście minut potrwało wypełnienie dyplomów dla 60-ciu zawodników.
Ta eliminacja była swoistym testem 'ogarnięcia' 11 grup modeli - wszyscy wiedzieliśmy przed przyjazdem na halę, że lekko nie będzie.
Jako Organizatorzy dostosowaliśmy się do opinii zawodników wyrażonej w jednym z wątków na tym forum, a ta była w większości za przedłużeniem zawodów 2 el. PMMS RC do godz. 21-22.
Dając szansę nowej klasie 'utrudniliśmy' życie innym, czasu nie rozciągniemy.
Nie ma złotego środka, aby wszystkim było po drodze...
Z każdej eliminacji staramy się wyciągać wnioski i dopracowywać poszczególne elementy składające się na zawody, ale skracając lub wydłużając czas zawodów, ktoś zawsze będzie niezadowolony. Tak jak Darek pisał, zawody to nie tylko czołówka z finału A.
Jeśli to problem, będę za tym, by wrzucać 12stu w takich przypadkach do finału A, o ile się do niego dostanę.

Zmiana zasad rozgrywania zawodów w czasie trwania cyklu to niepoważne traktowanie zawodników biorących udział w zawodach. Jeśli grupy eliminacyjne i finałowe zostały ustalone na 10 zawodników to nie widzę możliwości zmiany tego w trakcie trwania cyklu z przyczyn 'czasowych'. Pisząc o tym mam na myśli głównie (choć nie tylko) grupę dzieciaków startujących w klasie E-18 Micro Truck - nie po to ktoś starał się w eliminacjach dostać do finału A, aby potem walczyć o pierwsze miejsce z osobą, która zajęła 14 miejsce w eliminacjach. Każdy zawodnik, który dostał się do finału A ma pewne miejsce nr 10 lub wyższe, a w przypadku dopuszczenia większej liczby zawodników w finałach w przypadku awarii spaść może nawet na ostatnie miejsce. Nie uważam takiego rozwiązania za sprawiedliwe, zwłaszcza, że zasady są ustalone wcześniej. I tego się trzymajmy.
Co do składania, odkąd ja biorę udział w zawodach, było to kwestią organizatorów, no ale zwyczaje można zmieniać :)

Maciek, co autor miał na myśli ? Nikt nikogo do niczego nie zmusza, ale jeśli tak to odbierasz to trudno.

Do zobaczenia na kolejnej eliminacji.

PostNapisane: Pn paź 07, 2013 7:34 pm 

Irek,
Dyplomy przed złożeniem toru.
Zmiana zasad jest niepoważna, ale wrzut 2ch zawodników do A był z tego co pamiętam praktykowany - bez problemowo.

22 to późno, nawet przy tym 'pozytywnym' zmęczeniu.

PostNapisane: Pn paź 07, 2013 8:19 pm 

Dyplomy przed złożeniem toru.

Jeśli będziesz się lepiej czuł (bez urazy) odbierając dyplom przy rozłożonym torze - na odprawie ogłosimy, żeby nikt nie dotykał elementów toru, ani na niego nie wchodził do rozdania dyplomów, żaden problem.A potem poskładamy sobie tor.
Zmiana zasad jest niepoważna, ale wrzut 2ch zawodników do A był z tego co pamiętam praktykowany - bez problemowo.

Nie przypominam sobie, ale skoro tak piszesz to być może tak było, ale w moim odczuciu nie było to dobre.
22 to późno, nawet przy tym 'pozytywnym' zmęczeniu.

Zgadzam się w 100%, ale tak jak pisałem - każdy zgłaszający się na te zawody miał tego pełną świadomość, symulację przedstawiłem w poście na tym forum (4 warianty), a mimo to większość 'wypowiadających się' w postach była za tak długimi zawodami.

PostNapisane: Pn paź 07, 2013 8:28 pm 

No to ja wtrącę swoje trzy grosze...
Maciek nie rozumiem kwestii zwijania toru.Czy chodzi Ci żeby przy torze nic nie "grzebać" ,wypisywać dyplomy rozdać, czekać aż wszyscy opuszczą halę i wtedy organizatorzy mają się wziąć za składanie?
Przecież grupa poznańska może w tym czasie siedzieć pod ścianą i czekać.
Można też zrobić tak ,że o zdobytym miejscu zawodnicy mogą dowiedzieć się z Myrcm.ch po przybyciu do domu. Dyplomy do pobrania ze strony PMMS RC.
A tak na poważnie to nie jest to wszystko takie proste i nie pozostaje bez dyskusji.Zakulisowo rozmawialiśmy o "możliwościach jednego dnia zawodów".
Na popularnych zawodach jak ETS i t.p.ogranicza się maksymalną ilość zawodników.My chcemy uniknąć takiej sytuacji. Był to pierwszy przypadek kiedy na naszych zawodach zaistniała taka sytuacja tak późnego zakończenia.I była trudna dla wszystkich.
Jedno jest pewne,że musimy szanować czas.W punktach wypiszę gdzie musimy "szukać czasu":
1.Dyscyplina zawodników przy wpisywaniu się podczas rejestracji.Wprowadzenie godziny do której działa biuro zawodów (kwestia zgodności transponderów,kolejności imion i nazwisk,klas i t.p.
2.Skrócenie przerw pomiędzy eliminacjami i przerwy głównej.
3.Wprowadzenie przepisu na podstawie symulacji przy danej ilości grup i określenie ile będzie eliminacji .Zakładając maksymalny czas zakończenia ostatniego biegu.
4.Unikanie dodatkowych ceremonii losowania specjalnych nagród.
5.Przestrzeganie reżimu 5 zawodników w zgłoszeniu,3 na starcie.
6.Pod finały B,C... 3-4 osobowe jadą jeden finał.
7.Zastanowić się nad możliwością pobierania dyplomów ze strony PMMS RC dla mniej wytrwałych.
8.W drastycznych sytuacjach ograniczyć ilość zawodników
No i źle życzyć poszczególnym klasom,żeby się same wysypały... :( :(
Ps.można też zastanowić się nad spędzeniem noclegu na dolnym śląsku.Czy przed zawodami czy po...
ps2. a może darmowy poczęstunek w formie kiełbasy załatwił by ten problem...bo podobno kiełbasa nawet nierówny asfalt wygładza... :lol: :lol:

PostNapisane: Pn paź 07, 2013 10:04 pm 

Mam dziwne wrażenie, że sporo osób zapomniało co spowodowało taką frekwencję na tych zawodach. Nie sądzę aby szybko się powtórzyła taka sytuacja bez względu na to jak bardzo mogłaby się podobać organizacja zawodów w Ścinawce.

Było profesjonalnie, praktycznie żadnego poślizgu organizacyjnego.

Mam tylko jedną sugestię co do ustalania grup startowych. Czy na przyszłość nie można utworzyć grup na podstawie choćby jednego treningu kontrolowanego. Dla klas gdzie jest mniej jak 10 zawodników to niema znaczenia ale tam gdzie jest ich już 15 może być dość istotne.

PostNapisane: Wt paź 08, 2013 6:26 am 

Paweł Rosiński napisał(a):
...
Mam tylko jedną sugestię co do ustalania grup startowych. Czy na przyszłość nie można utworzyć grup na podstawie choćby jednego treningu kontrolowanego.

PMMS RC jest to cykl i grupy są ustalane na podstawie rankingu...
Ps.Było nam naprawdę miło was gościć...