Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 12:45 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn mar 07, 2005 8:04 pm 

dziś przez cały dzień obserwowałem forum oczekując, że ktoś coś napisze na temat zawodów w Zgierzu i się nie doczekałem, więc postanowiłem sam rozpocząć ten temat...

moim zdaniem zawody można uznać za zdecydowanie udane - była świetna atmosfera, no i co jest bardzo ważne - odbyło się 5 (słownie: PIĘĆ) rund eliminacyjnych w sobotę i to mimo początkowych opóźnień - wynikających m.in. z awarii zasilania - wielkie brawa należą się sędziom prowadzącym zawody, za sprawne rozegranie wyścigów oraz za chęć sędziowania pięciu rund!!!
nikt nie może narzekać, że sobie nie pojeździł, bo w sobotę, po eliminacjach tor był puściutki i można było swobodnie trenować - przez długi czas jeździłem po torze w pojedynkę, podobnie w niedzielę - po rozegraniu ostatniego finału, a przed zakończeniem zawodów również było jakieś pół godzinki czasu, kiedy to można było śmigać po torze - jako niewyżytek również nie odpuściłem okazji i jeździłem ile wlazło - również nikt mi nie przeszkadzał - cały tor miałem dla siebie, kiedy wszyscy poszli oglądac pokaz monsterów :-)

wykładzina mogła by być nieco równiejsza, w hali mogłaby być nieco wyższa temperatura - to były jedyne minusy imprezy jakie zauważyłem i odczułem.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 07, 2005 8:54 pm 
Raflee

Wedlug mnie sedziowanie sedzio i to 5 eliminacji zasluguje na wielka pochwale... nie pamietam zebym kiedys byl na zoawdach na ktorych bylo 5 eliminacji :)

I jeszcze jedna wazna rzecz... DYWAN - wedlug mnie to byl poprostu odlot - w sobote byl rowniutki, ale w niedziele torche sie sfaldowal, ale i tak bylo swietnie :)

Bardzo fajnie byl ulozony tor... ale czasami trzeba bylo sie przepychac :D

A co do temperatury na hali - naprawde bylo torszke zimno - ja nie przewidzilem i sie na ot nie przygotowalem... ;) ale naszczesci moja rozladowywarka byla caly czas uzywana i mailem sobie na czym rece grzac :D:D

Sedziowie tez sie bardzo dobrze spisywali... osoby ktore sobie skracaly tor dostawaly stop-and-go... sma dostlaem za to ze serwis postawil mnei w strone bandy i nie mialem co zrobic to przjechalem przez nia :P

wogole organizacja byla bardzo dobra... podzial na kat. wiekowe, ladne puchary i swietne nagrody - bylo super i oby bylo wiecej takich zawodow :)

Pozdrawiam
Raflee

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 07, 2005 10:47 pm 

popieram popieram, ale nie byłbym soba gdybym się do czegoś nie przyczepił ale po kolei.
-brawa dla sedziow za 5 eliminacji i dobre prowadzenie zawodow (bardzo mi sie spodobal pomysl rozstawienia zawodnikow w finalach tak aby start odbyl sie calkowicie bezkolizyjnie)
-Tor rowniez byl dobry i mozna bylo na prawde dobrze pojezdzic

jednak mam kilka uwag:
-po pierwsze bylo na prawde zimno i mocno mi to doskwieralo,
-po drugie ciesze sie ze organizatorzy chcieli urozmaicic wystepami zawody ale szkoda ze nie odbylo sie to w przerwach miedzy biegami tylko akurat podczas wyscigow i to akurat klasy mikro, bylo to podczas dwoch biegow.
-szkoda rowniez ze nie bylo tych ludzi ktorzy mieli nie wpuszczac na antresole i do boksow ludzi nie zwiazanych zawodami (pod koniec finalow zaczelo sie przez boksy przedzierac duzo ludzi ktorzy zaczeli obstawiac tor od strony prostej i chodzili miedzy boksami).
Ogolnie jednak oceniam zawody bardzo pozytywnie. mozna bylo na prawde duzo pojezdzic i poscigac sie.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 08, 2005 11:16 pm 

Witam. To moje pierwsze wystąpienie na forum dlatego proszę o wyrozumiałość jeżeli będzie zbyt obszerne.
Po pierwsze chciałbym się odnieść do organizacji zawodów. Była to bardzo udana impreza. W hali owszem trochę zimno, ale czy znajdziemy gdzieś w Polsce obiekt dostatecznie ogrzany dla imprezy, na której nie biega się samemu po boisku? Brawo za obsługę, myślę tu o zaangażowaniu harcerzy. Starali się jak mogli byśmy mieli na hali porządek. Nie powinniśmy narzekać również na to co działo się „przy okazji”, mimo że czasem przeszkadzało, ale pamiętajmy to pierwsza wizyta zawodów modelarskich w tym miejscu i organizatorom zależało aby jak najwięcej osób zetknęło się z Naszym sportem. Zgadzam się również z wszystkimi, że można było się najeździć „po uszy”.
Ale żeby nie było tak różowo chciałbym zwrócić uwagę na kilka spraw. Brakowało mi stanowiska jak w Tarnowie gdzie zdaje się nadajniki w momencie rozpoczęcia zawodów. Uważam, nie podważając profesjonalizmu startujących, że jest to dobry zwyczaj. Nie kusi szczególnie młodych startujących aby jeszcze coś sprawdzić, poprawić, po prostu zobaczyć czy działa. Popatrzcie na starszych kolegów. Modele w tym dniu są gotowe do jazdy, dopieszczone i ustawione. Wystarczy 3 mim do startu aby je sprawdzić ostatecznie nie przeszkadzając innym. Pamiętajmy, że nie ma nic bardziej przykrego jak utrata dobrego wyniku z powodu czyjegoś błędu, choćby nie zamierzonego.
Tu druga sprawa, która troszkę mnie bulwersuje. Jest to przytyk nie tylko do organizatora ale również do przedstawicieli LOK. Ostatnimi czasy odczuwam jakby degradację klasy Top Stock na zawodach organizowanych w centralnej Polsce. Najlepszym tego przykładem /i myślę, że wiele osób się ze mną zgodzi/ to brak chodź by najmniejszego gratyfikowania najmłodszych startujących. To skandal aby nie było nawet tyciego dyplomiku dla młodzików w tej klasie. Panowie organizatorzy tu nie chodzi o puchar i dyplom z nazwiskiem zwycięscy ale kartkę, którą można przywieźć do domu i „pokazać babci” z napisem ‘ZA ZAJĘCIE I (II LUB III) MIEJSCA W KATEGORII MŁODZIK NA ZAWODACH TU I WTEDY”.
Z góry uprzedzam, że nie mam żadnego „interesu” w tym względzie, ale to właśnie klasa Top Stock powinna być szkołą dla przyszłych mistrzów. Popatrzmy ilu dzisiejszych asów DTM’a zaczynało właśnie od Stocka i w naturalnym rozwoju przesiadało się na klasy gdzie osiąga się lepsze wyniki, ale i wiedzę, umiejętności oraz doświadczenie trzeba już mieć spore. Proszę mnie źle nie zrozumieć, cieszę się że Stock nie jest zamknięty dla juniorów i seniorów. Jazda Grzegorza Rojny to dla młodszych fantastyczna nauka techniki i zachowania się na torze w bezpośredniej walce. I o to chodzi. Ale spójrzcie panowie na wyniki i zaciętość kolejnych 10 zawodników, w zasadzie samych młodzików. Start z bardziej doświadczonymi to dla nich doskonała szkoła, ale to ze sobą ostro rywalizują, szanując się i potrafiąc sobie pomagać. Liczy się bardzo „pudło” w swojej kategorii wiekowej! Stąd bardzo przykra sytuacja, że wracać trzeba z zawodów z pustymi rękami (bez powyższego świstka). Jestem pewien, iż jego koszt nie obciąży żadnemu organizatorowi budżetu zawodów.
Trzecia związana z tym sprawa to ustalanie przez sędziów ilości jazd finałowych. Uważam, że powinni być bardziej elastyczni i kierować się poziomem jazd w eliminacjach. Tu znowu Stock jako klasa do nauki. Nie twierdze, że zawsze ale w Zgierzu finał B Stocka /tak mi się wydaje/ stał na wyższym poziomie niż ostatnia grupa Dtm Standard.
Tak sobie dumam, trochę nam podupadają pracownie modelarskie, nie ma kto podpowiadać, uczyć młodych chłopców. Z niepokojem słucham młodych samochodziarzy pytających o najlepsze, najszybsze modele, bajery. Panowie mechanicy-rodzice to właśnie modele dopuszczone do Top Stocka są tymi optymalnymi do nauki jazdy dlatego, że najmłodszemu modelarzowi po pierwszym złożeniu nie sprawią najmniejszych kłopotów przy samodzielnym ponownym rozkładaniu i składaniu, a po dopuszczeniu już chyba wszystkich możliwych części tuningowych zostaje pokazanie zawodnikowi, że modelem o „najsłabszych” osiągach można wykręcać niezłe wyniki tylko trzeba jeździć czysto, płynnie i omijać szykany z daleka! A Dtm niech będzie kolejną poprzeczką do zdobycia. Montując w samochodzie o niskim profilu 27 zwojowy silnik trzeba już dobrze umieć trzymać go na wodzy a złożyć i ustawić to osobna sprawa.
Na koniec jeszcze jedna propozycja, aby ogłaszając wyniki zawodów, przy nazwiskach startujących /tu może pomogło by rozszerzenie formularza zgłoszeniowego, w końcu jednak z reguły wiadomo na jakim sprzęcie będzie się startowało w najbliższych zawodach/ pojawiła się informacja o modelu nadwozia, silniku, regulatorze itp. Wiem, że nie jesteśmy kierowcami firmowymi i nie zawsze stać nas na najnowsze wózki, ale może dzięki temu właśnie najmłodsi będą mieli jakieś pojęcie czym się jeździ i wygrywa, a firmom czy sklepom modelarskim, że warto się mocniej zaangażować w promocje sportu modelarskiego np. przez nagradzanie zawodników chodź by najdrobniejszymi swoimi produktami :) /jak to miało zresztą miejsce w Zgierzu – tu ukłon w stronę Panów z HPI Polska/
Pozdrawiam. Dziękuje za cierpliwość.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 09, 2005 1:51 am 
Administrator forum

Zawody udane i to jak najbardziej udane. Sędziowie - od poczatku sezonu halowego- robia wszytsko co w ich mocy aby prowadzić zawody sprawnie i zgodnie z przepisami.

Niestety zawodnicy - zwłaszcza Ci młodsi - nie przestrzegaja reguł panujących na torze. Mówie tu o klasie top-stock. Jest w niej pare "ASÓW" którzy raczej jeżdża aby jak najwięcej kolizji spowodowac a nie jechac równo i dobrze.

Kary za skracanie toru tzw. STOP-AND-GO to kara polegajaca na podjechaniu w wyznaczone miejsce, ZATRZYMANIU SIĘ, i odjeździe na KOMENDĘ sędziego. Niestety - młodzież robi to tak: podjedzą w wyznaczone miejsce, staje-rusza-staje-rusza-staje-rusza i ma potem pretensje do wszytskich że Śedzia stosuje tą kare raz jeszcze.

Nie był bym soba gdybym sie nie przyczepił serwisu. LUDZIE: NA CO WAM KRZESŁA NA SERWISIE??? Żeby dupe usadzić i wolniej na kolizje reagować?? Diabli mnie biorą jak starzy wyjadacze ganiają po torze stawiając modele a młodzież płaszczy siedzenie na krześle i rusza sie jak żółw. Normalny SKANDAL.

Oficjalnie prosze wszytskich modelarzy - a zwłaszcza starych wyjadacz - zobaczycie takiego delikwenta na serwisie: gońcie go z krzesła !!! Jak najszybciej!!!

Dobra, bo odbiegłem od tematu. Oby więcej takich imprez i tyle jazdy. Osobiście startowałem w 2 klasach i jazdy miałem full :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 09, 2005 1:50 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Nie był bym soba gdybym sie nie przyczepił serwisu. LUDZIE: NA CO WAM KRZESŁA NA SERWISIE??? Żeby dupe usadzić i wolniej na kolizje reagować?? Diabli mnie biorą jak starzy wyjadacze ganiają po torze stawiając modele a młodzież płaszczy siedzenie na krześle i rusza sie jak żółw. Normalny SKANDAL.
.:)
Mysle ze to nie jest zaden skandal bo wydaje mi sie ze niema zadnej roznicy czy ktos siedzi czy stoi to zalezy od zawodnika czy oglada wyscig czy podnosi model na swoim wyznaczonym terenie.Zresztom jak by sie poprzygladac na zawodach zagranica to by bylo wszystko jasne skad sie wziela ta moda :) jezeli tam to nieprzeszkadza sedziom i zawodnikom to czemu ma nam to przeszkadzac.A mozna tak tez nato spojzec ze gdyby nikt nie wypadal z wyznaczonej trasy to serwis wogule by niebyl potrzebny .Takie jest moje zdanie
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 09, 2005 6:52 pm 

Nie byliśmy z Pawłem na tych zawodach. Siła wyższa.
Ale w ocenie tych i innych zawodów z sezonu halowego 2005 popieram przdmówców w sprawie sędziowania. Jest tylko jedna sprawa wynikająca z obserwacji zawodów w Warszawie. Kary powinni nakładać jedynie pp. Matukin i Bernady. W Warszawie próbowały robić to też inne osoby nie czujące tego sportu. Co się zaś tyczy serwisowania to nie zgadzam się z Markiem, a popieram Aureliusza. Problem nie wtym czy ktoś stoi czy siedzi. Problem w tym czy obserwuje swoją strefę i jak najszybciej reaguje na zaistniała sytuację, dając priorytet tym zawodnikom którzy kontynują jazdę. Powiem więcem. Obserwując zdjęcia z zagranicznych zawodów widać że część krzeseł umieszczana jest w środku toru. Zmniejsza się czas potrzebny do reakcji i nie ma konfliktu z jadącymi modelami. Wiem że potrzebna jest do takiego rozmieszczenmia serwisu duża wiedza i doświadczenie, ale nasi sędziowie to posiadają.
Zgadzam się natomiast z poprzednikami w sprawie dyplomów. Była o tym mowa na forum już po zawodach w Warszawie. Panowie organizatorzy - trochę pedagogiki. Uważam za konieczne prowadzenie w każdej klasie klasyfikacji w kategorii młodzika. I nagradzanie pierwszej trójki przynajmniej dyplomami. Nawet jeżeli wystaruje tylko dwóch zawodników. Tak samo ważne jest aby nagradzać zwycięsców poszczególnych finałów B,C,D. Naprawdę koszt tych paru dyplomów nie jest aż tak wielki, aby nie zmieścił się w budżecie zawodów. Dodzisiaj na honorowym miejscu u Pawła stoi plakietka za wygranie po raz pierwszy finału B w Top_Stocku w Tarnowie. A wiele innych pucharów z póżniejszych zawodów jest złożona w magazynie. Wiem że również p.Ćiećwierz mocno angażuje się w poprawę organizacji zawodów i ta sprawie już w Tarnowie zostanie załatwiona. Cieszę się że wszyscy są zadowoleni z dużej ilości jazd eliminacyjnych. Oby tak dalej. Stary Żelazko

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 09, 2005 8:01 pm 
Administrator forum

Wrócę jeszcze raz do tematu krzeseł na serwisie i siedzących na nich serwisantów. Może sie mylę - może krzesło może lub powinno być. Kwestia jest trochę inna. pisząc że to skandal miałem na myłsi to iż osoba siedząca na krześle na serwisie, zanim sie zbierze, zanim ruszy w kierunku modelu mijaja wieki. Może nie wszyscy tak robia ale wiekszoąć siedzących serwisantów. Przeważnie sa to nasi bardzo młodzi zawodnicy. Najczęściej jest tak że serwisant obserwuje nie swój kawałek toru a cały wyścig. I jeszcze jedno co zauważyłem u siedzących serisantów - jak siądzie to albo sie przylkeja do krzesła i udaje ruch w kierunku modelu licząc na szybszą reakcje kolegi z sąsiedztwa albo rusza sie tak wolno ze żółw robi to szybciej.

Sa to TYLKO MOJE odczucia.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 09, 2005 9:44 pm 

Z tego co zauważyłem, to niektórzy wolą sobie porozmawiać, zamiast obserwować trasę. Czasem stojąc przy miejscu serwisowania kolegii. Sam raz musiałem lecieć spory kawałek, bo się koledzy zagadali, a dachowanie było kołonich.

Mariusz Koziorowicz

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 10, 2005 10:01 am 

Tylko że za szybcy serwisanci hamowali na wykładzinie i potem w niedzielę były fale.Jak we wszystkim wskazany umiar.
Stojące krzesła przy punktach serwisowych pomogły by może kontroli przez sędziów.
A tak wogóle to chyba ten co jest mocno zaangażowany i tak nie usiądzie chyba że go to nudzi.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 3:25 pm 

Krzesła na torze dla serwisu :D :D :D - kuriozum :D :D :D - może jeszcze leżaki albo kanapy?????? - nie wiedziałem, że nasi MŁODZI modelarze są inwalidami - może jeszcze laski - oczywiście nie te, o których oni "najczęściej" myślą :lol:.
Mam zdjęcie jednego "leżakowicza" na serwisie w Jelczu - wystarczy - bez jaj!!!!!!!!!!
Zakładam, że koledzy sobie pożartowali - tylko chyba powinno to być w Hyde Parku.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 4:11 pm 

Szanowny Panie Janie:
apropo jaj - wilk spotyka zająca i pyta się go ile waży. Zając odpowiada - 15 kg. Wilk na to do zająca: bez jaj. Na to zając : 8 kg
apropo krzeseł na serwisie - mogę podać Panu adresy stron ze zdjęciami i filmami z zawodow zagranicznych. Wtedy zobaczy Pan że serwisanci siedzą na krzesłach. Problem jest nie wtym czy serwis siedzi czy stoi. Problem jest klasy zawodników ( czy jeżdżą bezkolizyjnie ) oraz jakości swiadczonych usług serwisowych. Może warto zmienić w Polsce przepisy aby można było karać zawodników za źle wykonywane obowiązki serwisu.
Stary Żelazko
PS. Szkoda że nie odniósł się Pan do propozycji zastanowienia się nad możliwością umieszczania serwisu wewnątrz toru ( tu również służe odpowiednimi adresami internetowymi ). Wiem że nie wszędzie jest to możliwe ale sam mogę wskazać takie miejsce w Tarnowie czy dla toru takiego jaki był w Warszawie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 5:55 pm 

Dokladnie tez tak myse .Panie Janku tu nie chodzi o lezaki tylko o zwyle kszeslo.4 nogi deseczka :D np jezeli ja ide na serwis to z samego faktu ze skonczylem wyscig chcialbym sobie usiasc.I wydaje mi sie ze to jest swietny pomysl <krzesla> A jezeli chodzi o to czy wsrodku powinien byc serwis to rowniez jestem na tak no i oczywiscie ten serwisant musi siedziec na krzeselku zeby bylo dobze widac tor

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 8:44 pm 

absolutnie sie z tym nie zgadzam, krzesla dla serwisu to po prostu paranoja a to ze w innych krajach tak jest to wcale nie znaczy ze musi byc to u nas. A mlodzi modelarze po wyscigu musza przetrwac raptem 5 minut wyscigu na serwisie wiec nie przesadzajmy ze musimy siedziec na krzeslach bo nie ma sily, to na prawde robi sie smieszne. A co do propozycji za karanie serwisantow za zle wypelnianie swoich obowiazkow jestem jak najbardziej za, natomiast taka decyzje pozostawiam oczywiscie sedziom bo to oni prowadza zawody i oni moga podejmowac tego typu decyzje, i nic im narzucac nie wolno.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: So mar 12, 2005 12:36 am 

Przepraszam najmocniej wszystkich - nie zadałem najważniejszego pytania:
PO CO SĄ POTRZEBNE KRZESŁA NA TORZE I WEWNĄTRZ TORU? - że w boksach dla zawodników to oczywiste.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona