Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 4:01 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lis 30, 2009 8:47 am 

Witam,

Chciałem podziękować organizatorom za bardzo moim i moich kolegów zdaniem udane zawody. In plus uważam było ścisłe trzymanie się w czasie, dość duża frekwencja w SPEC (24 czy 27 zawodników) i ciekawie ułożony tor, amb dla ludzi bez transponderów był za darmo, Jacek zaopatrzył się w trochę gratów i na miejscu można było dokupić awaryjnie narzędzia lub części. Szmata lekko ślizgawa, ale nie stanowiło to większego problemu. Pucharki były, sędziowie byli. Poletko dla szuraczy driftowozami też było ładnie przygotowane, szkoda tylko że tak cały czas muzyką hałasowali, co po 12h dało się już trochę we znaki. Dzięki dopuszczeniu do użytkowania w Spec pakietów LiFe można spokojnie startować, wyniki pokazały że nie są nic szybsze od NIMH, a na pewno tańsze i trwalsze. Oby więcej takich zawodów.

Miejscówka w Pabianicach k.Łodzi dobra, z zapleczem gastronomicznym, ciepło, toalety, dobry dojazd i znośny parking. Do tego w sumie centrum Polski, więc większość miałą podobną odległość do przebycia. Zawody były dla nas pierwszymi tego typu (po rajdach i rallycross) i na pewno będziemy na nie dalej uczęszczać, polecam gorąco. Troszkę tylko młodzi muszą mniej szarżować, na 7 biegów 4 kończyłem połamany ;) No i wjeżdzanie "po warszawsku" w tył lekko denerwuje nas jako początkujących... ;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 10:05 am 

Na moim stoliku, tym gdzie odstawialiście modele do kontroli technicznej po zawodach został moduł nadawczy do Sanwy i termometr na podczerwień. Właścicieli tych przedmiotów proszę o kontakt.

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 12:41 pm 

Również uważam zawody za bardzo udane frekwencja dobra sedziowanie jak najbardziej ok tutaj duzy plus za sciagniecie Pana Janka ktory sprawnie przeprowadzał zaowdy o rozwiazywał napotkane problemy zwiazane z podobnymi czestoptliwosciami u niektórych drifterów tor fajny co do przyczepnosci zgodze sie ze słaba jednak po zalozeniu opon 20 bylo juz wszystko oki no i trzeba napewno na przyszłosc popracowac nad lepszym zamocowanie desek wytyczajacych tor. Zawody jak najbardziej udane jak czac pozwoli napewno na nastepne zawitam no i fajnie ze jedno dniowe.

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 3:05 pm 

Cześć!

Moim zdaniem kombinacja 9.5T/LIFE 6.6V jest zaje..... poprostu 1 raz nie miałem
problemów z pakietami, spuszczaniem się nad NIMH ładowaniem na czas itp.

Mój model z life tc5 ważył 1380 czy 1370 i chyba był najlżejszy, co spowodowało
dziwną sytuację, szybko wyjaśnioną, na stronie z przepisami było 1350g ;).

Takim zestawem można 2-3 min przed biegiem pojeździć na torze, spokojnie doczekać na start
i 5 minut mieć pełen palnik. Widać kto jedzie na nimh ;) (oni stoją biedacy i czekają
do startu oszczędzając power ;) ;) ;) ) Pod koniec biegu jest nieznaczna przewaga LIFE
z racji charakterystyki pakietu (ciągle ma powyżej 6V gdy nimh siadają).

Moje tc5 miało 99/34*2=5,82 przełożenia, silnik max temp po biegu 79stopni (był pałowany),
normalnie około 72-75, regiel GM95 z nowym softem max 55 stopni (norma 50), pakiet
ledwo ciepły. W porównaniu do NIMH PRZEPAŚĆ ;) i cenowa i jakościowa i bezproblemowa ;)
potwierdzona na zawodach, w rozmowach z tymi co mają selekcje nimh (Pan Jeżak) i pojechali
na próbę na life ;)

Obsługa modelu z LIFE sprowadziła się do: posmarowania kół, doładowania
pakietu po biegu (dzięki Adrian za użyczenie ładowarki) (około 2500mAh wchodziło),
sprawdzenia ogólnego stanu modelu i odczekania do nastepnej kolejki. Przypominam,
pakiet LIFE można naładować i zostawić na długo przed biegiem ;) nie trzeba dopychać jak NIMH ;)

Trochę zdjęć: http://abram.eu.org/files/Pabianice_29.11.2009/

Tor: bandy mogły by być lepsze, tak samo deski okalające tor, rano przed oddaniem toru dla zawodników
widziałem w akcji wielki odkurzacz, szkoda, że w trakcie krótkich przerw wióry nie były usuwane,
no ale cóż, jak się jeździ po bandach to i trzeba po wiórach ;) Mi osobiście układ toru pasował,
musiałem mocno się przyłożyć ;) (20 kółek maks czyli standard 2 czy 3 w plecy do najlepszego ;) )

Pod koniec w miarę przybywającej ilości pianki przyczepność wzrastała i było OK ;)
vtcec 30 chętnie bym zamienił na vtec 33 ale nie miałem ;) Pitstopy OK, trochę
ta czarna folia ... śliska ;) Podest też fajny, widok b.dobry ;) Problem trochę z nagłośnieniem,
nakładała się impreza drifterów, ale oni inni są ;) Osoba prowadząca zawody w przypływie emocji
czasem wypowiadała się zbyt szybko, czego efektem był "bełkot", po rozmowie, komunikaty
były podawane juz wolniej.

Ogólnie tor i miejsce OK, mi się podobało, w miarę możliwości pojadę styczeń i luty :)

Co do DTM'a spec, szkoda, że nie ma sędziów torowych...Były tam kary Stop&Go ale za mało.
Tak wiem, sam nie raz coś "odstawiłem" ale zawsze (lub prawie zawsze) czekałem, aż oponent
wróci do jazdy i dalej do przodu. U części zawodników (szczególnie tych młodych) nie widać
"poprawy kultury na torze jak również na podeście". Działają na zasadzie "Jak Kali
ukraść krowa to jest OK, jak Kalemu ukraść krowa to wielki lament".

Wystarczy takiego delikwenta dotknąć, cierpliwie czekam aż łaskawie przestanie drzeć mordę
i wróci do jazdy, ale jak ja zostaję wysadzony na zakręcie przez młodego to jest według
niego ok. Na ostatnim finale młodziak 2x mnie wysadził na zakrętach, idelanie się pakując w bok,
to na ostatnim kółku ja go wysadziłem z komentarzem: widzisz jak to jest? A jechał na dobrej pozycji ;)
Mógł poczekać, mógł wyprzedzić, ale nie, umie tylko się "otrzeć" przez co zyskuje na torze.

Niestety to samo tyczy się "starych", ten sam syndrom Kalego ;) co często widać i słychać
było z podestu ;) Jak Kali nap... to OK, ale jak Kalego to wielka draka ;)

Kolego Adrianie: "No i wjeżdzanie "po warszawsku" w tył lekko denerwuje nas jako początkujących... ;)"
Mam nadzieję, że odkryjesz, że możesz wejść na prostą z pełną pytą bez zbędnego zwalania na łuku ;)
to dotyczy tego wjazdu w kufer ;) zamiast przyśpieszyć (tego się spodziewałem i wyjść po łuku
zwolniłeś i było pac ;) heheh Jak pamiętasz cierpliwie czekałem na bandzie na
prostej i tez jakiś pirat mi wycedził, no ale taka uroda, u nas się jeździ po elementach
wytyczających tor a nie po samym torze ;)

Ale i tak na 1 zawody dałeś radę! :-)

Ogólnie SUPER, śmigam dla przyjemności i tę przyjemność dostarczyłem sobie w niedzielę.

Pozdro!

m.

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 4:02 pm 

Abram, ja nie mówię o tobie, tylko o tych, co się w przerwach chwalili że trenują z kolegami niewidoczne dla sędziów muskanie tyłu auta tak żeby wytrącić je z toru jazdy, udało się nam złapać taką akcję na filmie, samochód nie miał szans na dobre przejście zakrętu, miał na celu uderzenie tyłu auta jadącego z przodu. W ten sposób ty lecisz a koleś zapier... dalej, oczywiście nie ma mowy żeby poczekał :) Ale taki lajf, uczę się i tym co tak robią nie będę odpuszczał, mimo że sami ryczą jak ich tylko ktoś muśnie. Głównie młodzi.
Dzięki, postaram się jeszcze lepiej, ogólnie rajdowcom nieźle poszło chyba.

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 4:11 pm 

Siema Adrian!

Wrzuć film ;) po budzie dojdziemy co i jak.

;)
m.

ps: poszło wam b.dobrze, relatywnie z wystraszonych zmieniliście się w zawodników :D

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 5:32 pm 

zalozylem osobny wątek dotyczący kultury jazdy ktory ogolnie dotyczy sytuacji na naszych torach, zapraszam do dyskusji TUTAJ

No team!

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 9:16 pm 

Przemek, a wyniki gdzieś będą?

m.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 12:17 am 

Ja tylko skrytykuje sprawe rownoległych zawodow DRIFTU.

Póki dopuszczone jest uzywanie aparatur kwarcowych, nie mozna pozwalac by ktos wlaczal w czasie biegów aparatury.

cale zawody mialem zaklócenia , i dopiero ostatni bieg kiedy drifciarze poszli do domu pojechalem bez problemów.

Prosze organizatora oa przemyslenie takich sytuacji i nie dopuszczanie do nich.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 7:40 am 

I pomyśleć,że "Organizarorowi"przeszkadzały 10 na zawodach na dolnym śląsku jeżdżące w zawodach.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:45 am 

Piotr, dlaczego nie zgłaszałeś że masz zakłócenia? Drift dostał rozpiskę czasową naszych grup z używanymi częstotliwościami i pilnowano tam aby nie było konfliktów. U nich ja i u nas był depozyt aparatur. Poza tym po Twoich wynikach i jeździe nie było widać abyś miał zakłócenia więc może przyczyna leży gdzie indziej. No ale jeśli miałeś zakłócenia to pogratulować zajęcia drugiego miejsca w 12-tkach z niesterownym modelem :)

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:54 am 

Zapodaj gdzieś wyniki Przemek :)

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 10:33 am 

Panie i Panowie
Zawody w Pabianicach uważam, za bardzo dobrze zarganizowane i wnoszące nową jakość.
Zaproszenie Pana Janka w charakterze sędziego zaskutkowało utwierdzeniem mnie w przekonaniu że startowanie w klasach z ograniczeniami bez FACHOWEJ kontroli technicznej jest loterią.
Dopuszczenie pakietów LIFE, LIPO NIHA w jednej klasie jest strzałem w dziesiątkę, i tak powinno być już od początku sezonu.
Wszyscy Ci którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji i w tym przejściowym okresie transformacji modelarstwa i nie wprowadzą zmian NATYCHMIAST tylko będą toczyć dywagacje ; tak ,aczkolwiek, chciażby, zważywszy na fakty, ale, itd. moim zdaniem
działają na szkodę modelarzy i ich sponsorów ( Rodziców ), co pokazały zawody w Pabianicach.
Dziękuję Organizatorom, Sędziemu, wszystkim zawodnikom z przyjemnoścą przyjedziemy na II E Proxima Cup.
Rysiek,Stanisław, Leszek Pyrka
Pozdrawiam
IDĄ ŚWIĘTA.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 10:54 am 

I ja dziękuję organizatorom.
Inni wszystko już napisali w tym temacie.
Co do problemów z kwarcami, na każdych zawodach coś w tym temacie się dzieje.
Co do drifciarzy, zazdroszczę ich środowisku luzu, liczą się umiejętności i dobra zabawa.
Li Fe - przynajmniej raz jeden krok przed wszystkimi, już w tym sezonie HMP można wprowadzić bez zbędnych ceregieli
do dyskusji o life w HMP zapraszam do nowego tematu
I masz rację Rychu Idą Święta

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 2:50 pm 

Jeszcze LiFe w modi i jest git :) Ożywiłoby to klasę.
Ryszard, w jednej klasie było LiFe i NiMH, lipole nie były chyba dozwolone w specu, czy może nie doczytałem że było przyzwolenie na 10.5?

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona