Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 1:27 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 9:10 pm 

Sędzia jest omylny? To dlaczego jest sędzią? Skoro się nie nadaje to powinien trzeć chrzan na święta. Tu nie chodzi o rozstrzygnięcie faulu, który miał miejsce gdzieś 40 metrów dalej tylko określenie ilości nitra trzymając w ręku fiolkę (pękniętą - bo modelarstwo to hardcore). Inną kwestią jest pomiar dokonany urządzeniem które nie tyle straciło swoją ważność (jak np suwmiarka, mikrometr etc i wymagające ponownej kalibracji) ile jest uszkodzone, wyłączone z użytku. To nie jest nieznajomość przepisów tylko ludzka głupota którą Einstein zaliczył do nieskończonych (w przeciwieństwie do wszechświata). A nie ma nic gorszego niż aktywna głupota. Chociaż gdyby nie było tylu głupców, mądrzy nie mieliby takiego sukcesu.

To moje zdanie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 9:36 pm 

Odpowiedź dla p.Różyckiego.
Pisząc o Panu jako zasłużonym działaczu odnosiłem się do

Cytuj:
do przyszłości i tylko przyszłości

Reszta nie zasługuje na polemikę.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: So cze 07, 2008 7:38 pm 

Jeżeli o wyniku decyduje ilość oleju , a nie ilość nitrometanu , to o kant d... rozbić takie pomiary . Proponuje znieść ograniczenia ilości nitra ( jak w USA ) i będzie święty spokój . Przynajmniej u nas . :D

Tytuł:
PostNapisane: N cze 08, 2008 1:41 am 

Czy ktoś mi może powiedzieć czy takie pomiary robi się we wszystkich klasach startujących na MP czy mnie to poprostu ominęło przypadkowo ??? Startowałem po raz pierwszy na zawodach on-road w Rudzie w klasie oczywiście IC-10 start i nie miałem robionego pomiaru nitromaxem. Czy zakupione paliwo Tornado 16% jest jak najbardziej odpowiednie w tej klasie czy nie ??? Czy może inne lepiej wybrać żeby nie było jakiś problemów potem i dyskwalifikacji ???

P.S Ciekawy jestem czy sprawa powtórzenia pomiarów zawartości nitro i dyskwalifikacji zostanie ponownie rozpatrzona w ten weekend w Rudzie...

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Tytuł:
PostNapisane: N cze 08, 2008 7:44 am 

Tomasz Świątecki napisał(a):
Czy ktoś mi może powiedzieć czy takie pomiary robi się we wszystkich klasach startujących na MP czy mnie to poprostu ominęło przypadkowo ??? Startowałem po raz pierwszy na zawodach on-road w Rudzie w klasie oczywiście IC-10 start i nie miałem robionego pomiaru nitromaxem. Czy zakupione paliwo Tornado 16% jest jak najbardziej odpowiednie w tej klasie czy nie ??? Czy może inne lepiej wybrać żeby nie było jakiś problemów potem i dyskwalifikacji ???

P.S Ciekawy jestem czy sprawa powtórzenia pomiarów zawartości nitro i dyskwalifikacji zostanie ponownie rozpatrzona w ten weekend w Rudzie...

Marka paliwa nie ma tutaj żadnego związku, myślę że sprawa zostanie wyjaśniona na tych zawodach, własnie pakujemy się do auta i śmigamy do Was.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 08, 2008 9:42 am 

"Czy ktoś mi może powiedzieć czy takie pomiary robi się we wszystkich klasach startujących na MP czy mnie to poprostu ominęło przypadkowo ??? Startowałem po raz pierwszy na zawodach on-road w Rudzie w klasie oczywiście IC-10 start i nie miałem robionego pomiaru nitromaxem. Czy zakupione paliwo Tornado 16% jest jak najbardziej odpowiednie w tej klasie czy nie ??? Czy może inne lepiej wybrać żeby nie było jakiś problemów potem i dyskwalifikacji ??? "

Ty możesz nie wiedzieć , że taki pomiar zastał zrobiony . W czasie biegu przychodzi Sędzia do mechanika i każe sobie nalać . :D :D

Tytuł:
PostNapisane: N cze 08, 2008 6:28 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Ten duet sędziowski przeprowadzał pewnie na zawodnikach eksperymenty,tak jak w Tarnowie...

Ps.czy potłuczony miernik "Nitromax" był w ruchu...?

W "morde jeża",tak niewinnie się zaczęło ,a skończyło się wojenką...
Wyszło na to,że za czasów miłościwie panującego Cesarza Franciszka ,zrobiłbym niezłą karierę jako prowokator.Sprawa skończyła się aferą,tak jakby muchy nasrały na... kadrę,albo do paliwa...
A zamysł był inny,i dotyczył Jego Magnificencji.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 08, 2008 9:49 pm 

Ten duet sędziowski przeprowadzał pewnie na zawodnikach eksperymenty,tak jak w Tarnowie...

Ps.czy potłuczony miernik "Nitromax" był w ruchu...?

W "morde jeża",tak niewinnie się zaczęło ,a skończyło się wojenką...
Wyszło na to,że za czasów miłościwie panującego Cesarza Franciszka ,zrobiłbym niezłą karierę jako prowokator.Sprawa skończyła się aferą,tak jakby muchy nasrały na... kadrę,albo do paliwa...
A zamysł był inny,i dotyczył Jego Magnificencji.

... iskierka zrobiła swoje, zapaliło się ognisko, paliło się czasami na nutę patetyczną, pretensjonalną, a nawet gdzieniegdzie rzeczową, bardzo rzeczową - Panu M.P. wielkie dzięki. Wprawdzie chodziło Ci o Jego Magnificencję ale inni nadymawszy się o tym zapomnieli i żądali różnych rzeczy, m.in. przeprosin. Jako, że sprawa odnosiła się do "przyszłości i tylko przyszłości" to tak jakby jej nie było - jeszcze :) ... FEEEEEEE (odsyłam do tablicy mendelejewa - szczególnie odwracających kota ogonem :)

KYOSHOblog

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 09, 2008 1:07 am 

Wczoraj tj. w niedzielę byłem w Rudzie popatrzeć sobie na elektryki i powiem tylko tyle że nigdy nie widziałem tylu powtórzeń startów ! Filmowałem troche i potem już mi się znudziło bo niektóre klasy miały powtarzany start po 3x :D . Powód prosty i znany wszystkim - kraksy na pierwszym zakręcie. Moim zdaniem byłoby inaczej gdyby ktoś rozstawił te modele na starcie nie co 1 metr ale co 4-ry albo wiecej bo w Rudzie jest na tyle miejsca. To że są tak pomalowane pola startowe nie znaczy że jak jedzie 10 modeli nie można czegoś zmienić - żeby ułatwić trochę i usprawnić całość. A tak były niepotrzebne zgrzyty o doładowania pakietów i wogóle masakra. Wszystko będzie widać na filmach które wrzucę w najbliższym czasie...

P.S nie widziałem ani nie spotkałem juz nikogo kto by się interesował powtórzeniem badania nitromaxem w związku z aferą paliwową. Zainteresowani chyba nie dojechali...

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 09, 2008 12:39 pm 

Tomasz Świątecki napisał(a):
Wczoraj tj. w niedzielę byłem w Rudzie popatrzeć sobie na elektryki i powiem tylko tyle że nigdy nie widziałem tylu powtórzeń startów ! Filmowałem troche i potem już mi się znudziło bo niektóre klasy miały powtarzany start po 3x :D . Powód prosty i znany wszystkim - kraksy na pierwszym zakręcie. Moim zdaniem byłoby inaczej gdyby ktoś rozstawił te modele na starcie nie co 1 metr ale co 4-ry albo wiecej bo w Rudzie jest na tyle miejsca. To że są tak pomalowane pola startowe nie znaczy że jak jedzie 10 modeli nie można czegoś zmienić - żeby ułatwić trochę i usprawnić całość. A tak były niepotrzebne zgrzyty o doładowania pakietów i wogóle masakra. Wszystko będzie widać na filmach które wrzucę w najbliższym czasie...

P.S nie widziałem ani nie spotkałem juz nikogo kto by się interesował powtórzeniem badania nitromaxem w związku z aferą paliwową. Zainteresowani chyba nie dojechali...

Dojechali, dojechali
Badania paliwa wykazały że zakwestionowane paliwo w Nowym Sączu spełnia zakres wymaganego nitrometanu. Dodatkowo dokonaliśmy pomiarów paliwa o innej temperaturze i wyrażnie widać ścisłą zalezność wskazań Nitromaxu 16 od temp paliwa- nie mylić z temp. powietrza.
Paliwo Tornado 16 schłodzone do temp około 13,6 *C pokazywało zawyżoną zawartość Nitrometanu, powyżej tej temp. wszystko ok.
Ciekawostka:
Tornado 25 mierzone urządzeniem Nitromax 16 oczywiście wskazywało większą zawartość nitrometanu, jednak po podgrzaniu paliwa do temperatury 36*C Nitromax 16 wskazuje poprawną ilośc nitro w paliwie.
Marek Pleskacz bardzo dokładnie wyjaśnił jak to wszystko działa. Niestety nikt z nas nie otrzymał instrukcji do Nitromaxa a wiem że takowa istnieje. Obecnie paliwo Tornado w niemczech jest już zaopatrzone w informację w jakiej temperaturze należy dokonywać pomiaru( bardzo świeża informacja)
Myślę że w kwestii paliwa sprawa została całkowicie wyjaśniona, został znaleziony błąd pomiarowy i na przyszłość zostaną z tego wyciągnięte wnioski. Czujemy się oczyszczeni z zarzutu ,, chrzczenia paliwa,, , obecnie sprawa trafia do Kolegium Sędziów przy Centralnej Komisji Modelarstwa ZG LOK w Warszawie gdzie zostanie podjęta decyzja w sprawie przywrócenia wyników z Nowego Śącza.Oczekujemy jeszcze informacji technicznej z firmy Jonker i EFRA o zakresie temp. do pomiaru paliwa urządzeniem Nitromax
Zeby nie wywierać nacisku i nie kształtować opinii nie będę w tej kwestii zabierał głosu na forum( za wyjątkiem spraw technicznych) do czasu zakończenia sprawy o co również proszę kolegów.

Na koniec chciałbym podziękować tym wszystkim kolegom którzy wierzyli w naszą uczciwość i wspierali nas dobrym słowem a tym wszystkim pozostałym życzę ............ dużo zdrówka.

Pozdrawiam
Artur Dzierzęcki

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 09, 2008 4:38 pm 

Ja tez sie ciesze , że sprawa zostala wyjasniona .
szkoda że ze sporym poslizgiem ale jak sie to mówi lepiej pózno niz wcale .(mam nadzieje ze urzadzenie sciagane w takim pospiechu pomogło )

Grzesiu chcialbym Cie przeprosic ze na Ciebie naskoczylem ale myslałem , że to Ty byles w kadrze a to Twoj imiennik . :oops:

Co do kadry i tematów z nią zwiazanych wróce po powrocie z Francji
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 09, 2008 5:50 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
...
Myślę że w kwestii paliwa sprawa została całkowicie wyjaśniona, został znaleziony błąd pomiarowy i na przyszłość zostaną z tego wyciągnięte wnioski. Czujemy się oczyszczeni z zarzutu ,, chrzczenia paliwa,, , obecnie sprawa trafia do Kolegium Sędziów przy Centralnej Komisji Modelarstwa ZG LOK w Warszawie gdzie zostanie podjęta decyzja w sprawie przywrócenia wyników z Nowego Śącza.Oczekujemy jeszcze informacji technicznej z firmy Jonker i EFRA o zakresie temp. do pomiaru paliwa urządzeniem Nitromax... Dzierzęcki

Myślę,że sprawa nie jest wyjaśniona do czasu aż będzie oficjalny komunikat na oficjalnej stronie, zamieszczony przez tego co wydał "wyrok".
Bo tak to brzmi jak grypserka pod celą,gdzie "choroba"plotki o amnestii , wśród skazańców jest na porządku dziennym...

Ps.Ruda jest jednak namiętna ,aż 5 stron emocji wywołała,

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 11, 2008 4:58 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
.... Czujemy się oczyszczeni z zarzutu ,, chrzczenia paliwa,, , obecnie sprawa trafia do Kolegium Sędziów przy Centralnej Komisji Modelarstwa ZG LOK w Warszawie gdzie zostanie podjęta decyzja w sprawie przywrócenia wyników z Nowego Śącza....

Pozdrawiam
Artur Dzierzęcki

Polecam skład Kolegium Śędziów: http://www.mazowszelok.nazwa.pl/index.php?strona=210

Na 12 sędziów dwóch ma doczynnienia z modelami samochodowymi,bo czy się znają to sprawa dyskusyjna;jeden to bespośrednio winowajca,drugi może ,rzeczywiście specjalista od procentów,reszta to specjaliści chyba od "mokrej"roboty,czyli łódek,a im samochodziki to chyba latają...a więc zdrówka Artur to sobie pożycz... :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5