Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 12:52 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 1:38 pm 

A tak w ogóle to co Ty Grzesiu do k.... robisz w standardzie?? :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 2:16 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
A tak w ogóle to co Ty Grzesiu do k.... robisz w standardzie?? :lol:
:) Hehe. Uwazam ze ustawienie na stracie wedlug pozycji w rankingu powinno byc przestrzegane. Z drugiej strony rozumiem sedziego ze chcial uniknac zadymy na torze.

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 3:14 pm 

Szymon co to znaczy według Ciebie uniknąć zadymy na torze-(miejsce startowe trzeba sobie wywalczyć ),a jeśli sędzia będzie dopasowywał przepisy do sytuacji to wszystko przestanie mieć sęs

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 3:52 pm 

Ja uwazam ze powinno byc to przestrzegane szczegolnie ze to ja powinienem chyba jechac za p. Nozke. Nie pamietam. To ze rozumiem decyzje sedziego to nie znaczy ze ja popieram. Nie jestem sedzia i sie nie bede klocil, szczegolnie ze w moim przypadku to by niewiele zmienilo. :)

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 4:06 pm 

Wszyscy poniekąt macie racje, według sztywnych reguł przepisów, to mamy same niezgodności. Ale Grześ, broni tytułu Mistrza Polski, wiec sędzia musi brać pod uwagę rozstawienia tego zawodnika, raczej jazda z najlepszymi nikomu nie zaszkodzi. Co do silnika tutaj upatrywałbym małego błędu w przepisach. Przepisy mówią o nie rozbieraniu silników, wiec w praktyce brak możliwości wymiany też szczotek, ponieważ wymiana szczotek idzie w parze z przeczyszczeniem, przetoczeniem komutatora, a taka operacja wymiany szczotek nie miałaby sensu bez ingerencji w komutator. Silnik ten po rozebraniu i prawidłowym złożeniu, jest silnikiem raptem po reanimacji umarłego i raczej przyczynia się do obniżenia kosztów w tej klasie niż do zyskania lepszych parametrów. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 4:22 pm 

Gdyby naprawdę bronił tytułu to by nie rezygnował ze startów w tej klasie w poprzednich imprezach ,tkże to nie jest wytłumaczenie zaistniałej sytuacji ,odebrał możliwość startu z najlepszymi koledze który to miejsce sobie wypracował w poprzednich zawodach. Piszesz o braku możliwości wymiany szczotek-wnioskuję że mówimy o innych silnikach , bo w silniku HPI do standarda szczotki są dostępne bez rozbierania a korpus jest zaciskany a nie skręcany

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 5:10 pm 

Panowie. Mikro to fajna klasa tylko dlatego ze panuje tam rodzinna atmosfera, jest kupe smiechu, fajnej zabawy ze zdorow konkurencja. Przestanmy sie dopatrywac bledow sedizego bo to zaczyna byc chore tak jak w dzieistkach. Co sie wogole dzieje? Proponuje zby kazdy zam przestrzegal przepisow a wszystko wroci do normy. :)

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 5:22 pm 

Romanie pamiętaj liczy się tylko połowa imprez do całkowitego wyniku, zawodnik może wystartować dopiero od połowy ligi. I co w takim przypadku? Jeśli będziemy tak podchodzić to znaczy ze taki zawodnik od połowy do końca sezonu biedzie pociskał w ostatniej grupie. Co do silnika, to rozumiem ze po wymianie szczotek nie czyścisz komutatora oraz zostawiasz w mikach cały brud ze szczotek? A jeśli czyścisz lub przetaczasz komutator to ingerujesz w silnik. Czy tak, może się mylę?
Teraz powiedz mi, jeśli rozegniesz i zagniesz w miejscach producenta obudowę, czy to cos zmieni w nim? Rozumiałbym przesuniecie w stosunku obudowy do mocowania szczotek.
Romku nie traktuj tego jako obrona Grzesia, ale może trzeba zmienić przepisy, jest to pierwszy sezon ligi, więc może traktujmy to jako znajdywanie niedociągnięć i usuwaniem ich. Tam gdzie można starajmy się obniżać koszta startów, tu chodzi mi o młodych zawodników z różnych modelarni, którzy nie maja kasy aby na każde zawody stosować nowy silnik, a z możliwości naprawy nie rezygnował bym dla zasady.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 5:53 pm 

Z całym szacunkiem ale żaden zawodnik nie może być uprzywilejowanym i jeśli wybrał taką kolejność startów to jest jego wybór i problemy z tym związane ,co do silnika to czyszczę slnik i toczę komutator bez rozbierania tak jak to się robiło w slnikach 27 zwojowych nierozbieralnych do DTM-ów (niema tu mowy o ingeręcji do wnętrza silnika).W każdym silniku można zmienić nastawy fabryczne po jego otwarciu .Jestem jak najbardziej za obniżeniem koszków i zmianą silników w standardzie na tańsze ale nadal nierozbieralne. Ja nie wymyśliłem tych silników tylko się dostosowałem. Mam też pod opieką młodych zawodników w mojej modelarni i staram się wpoić im zasady rywalizacji zgodnej z przepisami i jestem za udoskonalaniem przepisów ale nie wtrakcie sezonu a już napewno nie na jego końcówce.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 5:57 pm 

Roman Bielerzewski napisał(a):
Z całym szacunkiem ale żaden zawodnik nie może być uprzywilejowanym i jeśli wybrał taką kolejność startów to jest jego wybór i problemy z tym związane ,co do silnika to czyszczę slnik i toczę komutator bez rozbierania tak jak to się robiło w slnikach 27 zwojowych nierozbieralnych do DTM-ów (niema tu mowy o ingeręcji do wnętrza silnika).W każdym silniku można zmienić nastawy fabryczne po jego otwarciu .Jestem jak najbardziej za obniżeniem koszków i zmianą silników w standardzie na tańsze ale nadal nierozbieralne. Ja nie wymyśliłem tych silników tylko się dostosowałem. Mam też pod opieką młodych zawodników w mojej modelarni i staram się wpoić im zasady rywalizacji zgodnej z przepisami i jestem za udoskonalaniem przepisów ale nie wtrakcie sezonu a już napewno nie na jego końcówce.

Masz 100% racji w tym co napisaleś, zasady są takie same dla wszystkich dlatego już dzisiaj zacznijcie rozmawiać o zmianach na przyszly sezon.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 6:21 pm 

Nie odnoszę się do dopuszczenia mnie w 1 grupie. to nie moja decyzja. Pojechałem standard bo chciałem zobaczyć na jakim poziomie jeżdżą zawodnicy i co jeszcze może poprawić Łukasz żeby być szybszym. Przyznaje że mogłem zgłosić fakt naprawy silnika. Nie doczytałem aneksu. Ale jeszcze raz napiszę silnik nie rozbieralny to potocznie taki w którym nie można zmienić komutatowności. W silnikach HPI 45T bez rozbierania można zmienić komutatowość bo jest dostęp do szczotek i już tu można w niego ingerować. Dlatego myślę że zapis mogli byśmy zmienić "na nie zmienianiu komutatowwości w silnikach 180" Roman powinieneś naprawić dzieciom silniki jeśli masz taką możliwość bez zmiany ich parametrów bo to liga micro i myślę że chodzi tu o dobrą zabawę małym kosztem.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 6:43 pm 
Administrator forum

Panowie,

Sytuacja z Grześkiem to TYLKO moja POMYŁKA.

Pokopałem liste startowa i tego nie zauważyłem. Mój bład. Zdne koleżeńskie układy.

A ranking jest przestrzegany :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 6:54 pm 

Grześ jeśli mogę chciałbym poznać twoje zdanie natemat miejsca na liście startowej. Owszem naprawię silniki i dam chłopakom ale tylko do treningu bo nadal uważam że przepis to przepis .Na koniec sezonu zgłoszę silnik tańszy i zdecydowanie nierozbieralny i z zamkniętymi szczotkami skoro sądzisz że można w silniku HPI zmienić jego osiągi nawet bez rozbierania.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 7:09 pm 

Witam Marku szkoda że nie skorygowałeś tego błędu odrazu.A co powiesz w sprawie silników?

Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 7:48 pm 

ranking powinien obowiązywać. Finały startowałem z 6 poz. bo nie mogłem pojechać wszystkich eliminacji. Gdybym jechał w innej grupie prawdopodobnie tez bym wszedł do finału. Przepisy powinny być przestrzegane, a podest nie stał minimum 1.5m od toru, tu zaważyły inne okoliczności, tak jak u mnie. Potraktujmy tem cykl micro jako kolejna naukę. Na następny rok wprowadźmy zmiany. Np. Open na 5 celach tylko szczotkowe 300 i min. 8min czas wyscigu. Finały tylko dla finałów A, przy dużej frekfencji zawodników standard podział na młodzik do 18 lat i powyżej senior, no i to o nie przestawianiu silników, co zawsze można sprawdzić po wyjęciu silnika i sprawdzenia jego parametrów, w porównaniu do innych silników. Pozdrawiam Grzegorz.

GG 8022719

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona