Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 28, 2026 2:50 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 11:17 pm 
Administrator forum

Tadeusz, dobrze to ująłeś.
Panie Janku, nie wolno tłumaczyć niuansu z uzyskania dwóch równorzędnych trzecich miejsc programem sparc 2 i jego intrepretacja wyników a także zbyt szybkim wypisywaniem dyplomów przez organizatora. Takim tłumaczeniem ubliżacie samym sobie :(
Program może liczyć odwrotnie, do góry nogami czy też na krzyż, a sędzia MUSI to sprostować. Przyznanie 2 równorzędnych trzecich miejsc to w tym wypadku ewenement ale bardzo pozytywny ewenement - i tu słowa pochwały pod Waszym - Sędziów - adresem :) Zawodnik został doceniony za walkę na torze i to jest OK.
Natomiast sprawa punktów w rankingu - to już całkiem inna sprawa i tutaj należy kierować sie tym co zawsze - w przypadku takiego remisu, decyduje wynik z eliminacji. Ale to juz są szczegóły o których Sędziowie doskonale wiedzą :)

Na marginesie: jak przerwać indywidualny trening zawodników po uprzednim komunikacie o jego zakończeniu?
Odp: Postawić na prostej w poprzek toru grubą deskę (przeskodę). Jak ktoś model rozwali będzie miał pretensje do samych siebie. Zrobiłem tak 2 razy w Kłodzku - raz w leci na Grand Prix w sierpniu i drugi raz na ostatnich zawodach halowych. W obu przypadkach poskutkowało :) Zawodnicy szybciutko zeszli z podestu :) Oczywiście uprzednio witając się z deseczką na torze.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 12:36 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
...nie wolno tłumaczyć niuansu...sędzia MUSI to sprostować...

Napisałem wcześniej, że sędziowie zwracali na to uwagę.
Wydruki wyników inni też muszą umieć czytać.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 7:25 am 
Administrator forum

Panie Janku, jako doświadczony sędzia zapewne Pan wie że każdy błąd w wypisaniu miejsc, w podawaniu kolejności itp. ZAWSZE obciąży sędziego - bez wzgledu na to czy to jego wina czy nie. Smutna to prawda ale niestety tak to już jest. Organizator wytłumaczy że "takie wyniki dostał i już".
nawet w sytuacji kiedy np. zawodnicy doprowadzą do opóźnień z jakis tam powodów, to Ci którzy obserwują wyscigi (widzowie) powiedzą tylko tyle - "No tak, teraz miały jechac inne modele, jadą inne - ehh, sedziowie niczego nie pilnują", a w tym przypadku wina leży po stronie zawodników.

W każdym przypadku nikt nie zapyta Organizatora dlaczego coś jest nie tak, dlaczego nie ma tego czy tamtego, tylko skieruje te same pytania do Sędziego Głównego.

Ja wiem że to są niuanse, ale bardzo ważne niuanse.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 11:20 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
...każdy błąd w wypisaniu miejsc...
...ZAWSZE obciąży sędziego - bez wzgledu na to czy to jego wina czy nie...
...Organizator wytłumaczy że "takie wyniki dostał i już"...
...nawet w sytuacji kiedy np. zawodnicy doprowadzą do opóźnień...
...Ja wiem że to są niuanse, ale bardzo ważne niuanse.

Wypisywanie dyplomów i przyznawanie nagród nie jest obowiązkiem sędziów.
W Rudzie miała miejsce podobna pomyłka z zamianą miejsc, na innych zawodach również zdarzały się podobne sytuacje, ale rzadko i nikt nie robił o to awantury i obrażał sędziów jak Pan teraz. Organizatorzy poprawili dyplomy i było po sprawie.
==========================================
Pominął Pan jeszcze drobny szczegół. Zarząd sekcji do dnia dzisiejszego nie otrzymał kompletnych wyników z zawodów w Kłodzku, których organizatorem był WŁAŚNIE Pan.
Do dnia dzisiejszego nie można ustalić aktualnego rankingu halowego - chyba, że nie uznamy wyników eliminacji z Kłodzka.
==========================================
Żaden z sędziów na zawodach w BC nie obrażał zawodnika czy organizatora - jeśli zawodnik naruszał przepisy to reakcją sędziego nie była inwektywa, jeśli organizator popełnił uchybienie to bez zbędnego emocjonalnego komentarza sędziowie przedstawili swoje wnioski - tak było ze sponsorem i współorganizatorem zawodów - przedstawicielem firmy ATA - i co zaowocowało przyjęciem dalszych planów na przyszłość z pożytkiem dla wszystkich zawodników.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 2:03 pm 

przeciez sedzia ma zawsze racje :)
wladza absolutna nadal nie podlegajaca dyskusji :)

a podobno miala byc cenzura na tym forum dotyczaca wytykaniu bledow jakie popelniaja sedziowie podczas rozgrywania zawodow :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 2:34 pm 
Administrator forum

Krzysiek, Decyzja sędziów odnośnie przyznania dwóch, równorzędnych trzecich miejsc nie była błedem. Zawodnicy byli zadowoleni bo doceniono ich walkę na torze. A w rankingu i tak policzone będą punkty wg. przepisów.

Nie widze w tych wypowiedziach nic do cenzurowania. Błedy popełnia każdy - mniejsze lub większe. Trzeba tylko jasno zacząć mówić za co są odpowiedzialni sędziowie bo z mentalności zawodników wynika że za wszystko a z punktów 12.2-12.6 jasno wynika za co.

Patrząc po wielu zawodnikach i ich totalną "olewkę" tego co sędziowie mówią - niezależnie skąd Ci sędziowie są z LOK-u, PKMS-u czy innych organizacji - mam wrażenie że nie tylko jako zawodnicy nie szanujemy sędziów ale również samych siebie :(

Wiele rzeczy można uprościć. wystarczy TYLKO słuchac komunikatów i stosować sie do nich, zwłaszcza podczas kończenia jazd treningowych. Niedopuszczalne są sytuacje kiedy sędzia ogłasza czas startowy dla danej grupy a inni (nie biorący udziału w wyścigu) jeszcze jeżdżą na torze . Zawodnik taki powinien być dla przykładu ukarany.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 3:43 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Piotr Blaze Blazucki napisał(a):
...sędziowie pozmieniali przepisy albo juz zapomnieli...przyznano dwa trzecie miejsca...jest to kompromitujace...

Jak zwykle jest Pan w błędzie.
Trzeba było przyjść do sędziego pomiarowego i wyjaśnić sytuację.
Program Sparc 2 ma nieco inną interpretację wyników biegów niż AMB20. Przy założeniu, że z trzech biegów finałowych liczą sie dwa najlepsze, program Sparc 2 punktuje tylko wg dwóch najlepszych, odrzuca najgorszy, ale nie uwzględnia go w wypadku równej ilości punktów. Natomiast AMB20 uwzględnia trzeci bieg i wg niego ustala kolejność w finałach w sytuacji "remisu".
W czasie zawodów po eliminacjach ale przed finałami nie jest możliwa edycja pliku konfiguracyjnego, poniewaz może ona zmienić wyniki eliminacji, kiedy jest ich tyla samo co finałów.
Możliwe, że zamiast liczby 2 w odpowiednim miejscu należało dać 3.
Jednak wychwycenie tego "niuansu" możliwe było jedynie w czasie otwarcia w programie zawodów i rzeczywistego działania AMBrc w trakcie zawodów a nie ich lub jego symulacji.
Kilku zawodników miało wątpliwości, ale po zapoznaniu ich z interfejsem programu, wyjaśniono je.
O konieczności korekt na listach finałowych sędziowie monitowali osoby wypisujące dyplomy.
Ponadto organizatorzy zbyt szybko chcieli wypisywac dyplomy - może dlatego "przeoczyli" zasady punktacji albo zbyt szybko i nie "te" wydruki
wzięli - do nich więc należy kierować swoje niezbyt wyszukane uwagi.

Prawidłowe ustalenie wynikow zalezy so zadania sędziów. To jak doszlo do nie prawidlowego przyznania miejsc na zawodach nie ma znaczenia. Faktem jest ze przed wszystkimi zawodnikami i widzami wreczono nagrody i dyplomy za dwa trzecie miejsca.

Prawidłowe obslugiwanie programu tez powinno byc umiejetnoscia sędziow zwlaszcza jezeli szczycą sie posiadaniem uprawnien sedziowskich nadawanych przez LOK.

Poza tym jezeli nawet program nei byl ustawiony odpowiednio by samoczynnie posortowac wyniki, to wtedy zadaniem prowadzacych zawody jest analiza tych wynikow ktore wyrzuca komputer.

Wynik na ktorym sa 2 jednakowe miejsca ewidentnie sugeruje ze cos bylo jest nieprawidlowo.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 4:51 pm 
Administrator forum

Piotrek,
Przecież to nie ma znaczenia tak naprawdę. Ilu ludzi wie - spoza środowiska modelarskiego - jak są naliczane punkty w finałach i co decyduje o kolejności miejsc?

W tym przypadku uwazam że postąpiono słusznie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 5:41 pm 

Piotr Blaze Blazucki napisał(a):
...zadaniem prowadzacych zawody jest analiza tych wynikow ktore wyrzuca komputer...

Znowu jest Pan w błędzie, bo nie przeczytał starannie postów.
Podobnie, jak niezbyt starannie przygotował się do startu w 2 eliminacji - na cały tor wykrzykiwał Pan, że ma zakłócenia, ale kiedy sędzia pokazał Panu skaner, to okazało się, że w nadajniku i odbiorniku ma Pan kwarce z dwóch różnych kanałów. W 1 eliminacji nie zgłaszał Pan zakłóceń.
Podobnie rzecz z zakłóceniami u Pana miała się w Rudzie. Wykrzykiwał Pan na sędziów, że ma zakłócenia, ale kiedy za sugestią sędziego, zajrzał Pan do odbiornika, to okazało się, że w odbiorniku jest urwana antena.
Jak widać, u jednych dostrzega się źdźbło trawy w oku, zaś we własnym nie widzi się kłody.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 5:45 pm 

Witam Wszystkich.

W imieniu organizatora zawodów w BlueCity , firmy ATA, jej właściciela Niko ( jak wiecie Niko nie pisze na forum ) , teamu ATA i LOK-u - chciałem SERDECZNIE PODZIĘKOWAĆ wszystkim, którzy zdecydowali się na start w tych eliminacjach, sędziowali je i pomogli w organizacji tych zawodów.
Dziękuję za wysoką kulturę osobistą oraz przepraszam za ew. niedociągnięcia z Naszej strony ( mam nadzieję, iż na Pucharze Tamiya w kwietniu , uda nam się je wyeliminować i kolejne organizowane przez Nas zawody będą jeszcze lepsze ).

Pozdrawiam

Robert Goś

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 6:38 pm 

Robert Goś napisał(a):
Witam Wszystkich.

W imieniu organizatora zawodów w [...] będą jeszcze lepsze ).

Pozdrawiam

Robert Goś

Myślę, ze podziękowania organizatora kierowane do zawodników za to, że zechcieli wystartować w zawodach są trochę nie ma miejscu.
Zawody są organizowane dla NAS, ZAWODNIKÓW, to my mamy się na nich świetnie bawić, spotykać, rywalizować.
Ogromne podziękowania należą się na ręce organizatora, za tak świetnie zorganizowaną imprezę!!! Przerosła ona wszelkie oczekiwania!

Jak dla mnie, najlepsze zawody na jakich byłem!

pozdrawiam, RAFAŁ PAJOR

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 6:42 pm 

[quote="Filip Zaremba"]To pisze Zaremba Lesław w swoim imieniu.

Konferansjerka przy boksach kilkakrotnie wprowadzająca w błąd(np.wywoływanie klasy DTM 240 lub kogo jnnego na serwis)..[/quote

Witam.

Myślełem, że po ostatnich prośbach kolegów w innych tematach zakończyliśmy nasze wywody, no cóż pomyliłem się...znów Pan zaczyna " Ingrzyska" . Całe szczęście, że tym razem zaczął Pan temat poście, do którego dostęp mają tylko zawodnicy. Postronni nie musza wiedzieć co się u nas dzieje i o czym dyskutujemy.

Cieszę się , że tym razem wiadomo, który z Zarembów to pisał, choć jak pisałem w poprzednich postach proponuję założenie swojego konta, wtedy na 100 % będzie to pwene.

Pozwoli Pan , że najpierw wyjaśnię Panu znaczenie słowa KONFERANSJER.

W/g Słownika Wyrazów Obcych i Zwrotów Obcojęcycznych wydanego przez Deagostini wyraz ten pochodzi z jęz. francuskiego - oznacza osobę zapowiadającą kolejne punkty programu REWII, KONCERTÓW ESTRADOWYCH I INNYCH ROZRYWKOWYCH WIDOWISK SKŁADANYCH.

Ciekaw jestem co powiedzą koledzy biroący udział w Eliminacji do Mistrzostw Polski jeśli , jak wynika z powyższego , twierdzi Pan, że osoba , podająca czas do startu poszczegółnych klas ( nie zapowiadałem również sam ) prowadziła REWIĘ, KONCERT ESTRADOWY lub INNE ROZRYWKOWE WIDOWISKO. Czyżby nie była to ( Pańskim zdaniem ) ELIMINACJA do MISTRZOSTW POLSKI ?

Twierdzi Pan ,że "klikakrotnie był Pan wprowadzany w błąd" poprzez niewłaściwe wywoływanie klasy. Dzwoniąć do kilku kolegów , nie uzyskałem informacji o takich pomyłkach. Czyżby więc tylko Pan miał na " konferansjerkę" wyczulony słuch a może jednak przydała by się wizyta u laryngologa. Jeśli jednak takie pomyłki, wbrew temu co się dowiedziałem , jednak były z góry PRZEPRASZAM ( pan jak widzę nie zna tego słowa ) .

Serwis był wywoływany w " boksach dla zwodników " tylko w jednej klasie. Tylko wtedy, gdy zaczynała się kolejna elininacja i miała startować klesa E18 MICRO STANDARD wtedy była inf. że na serwis powinna się udać klasaET 2 i 4 WD 9 czyżby znów przydał się Laryngolog ).

Jeśli życzy Pan sobie kontunułować Nasze "ingrzyska" proponuję w " SPRAWACH OGÓLNYCH ( dla zawodników )" założyć temat " INGRZYSKA LESŁAW ZAREMBA -ROBERT GOŚ " i tam , ku gwarantowanej uciesze innych kolegów go kontynuować. Jednak przedtem proszę o założenie Własnego konta, aby nie zasłaniał się Pan później , że ew. wypowiedzi tam zawarte pisał syn.

Pozdrawiam

Robert Goś

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 6:48 pm 

Rafał Pajor napisał(a):
Robert Goś napisał(a):
Witam Wszystkich.

W imieniu organizatora zawodów w [...] będą jeszcze lepsze ).

Pozdrawiam

Robert Goś

Myślę, ze podziękowania organizatora kierowane do zawodników za to, że zechcieli wystartować w zawodach są trochę nie ma miejscu.
Zawody są organizowane dla NAS, ZAWODNIKÓW, to my mamy się na nich świetnie bawić, spotykać, rywalizować.
Ogromne podziękowania należą się na ręce organizatora, za tak świetnie zorganizowaną imprezę!!! Przerosła ona wszelkie oczekiwania!

Jak dla mnie, najlepsze zawody na których byłem!

Rafał, jak zapewne wiesz z postów i innym temacie , wielu zawodników z racji ,że te zawody odbywały sie w Centrum Handlowym , na nie , nie przyjechało. Dlatego dziękujemy tym, którzy zaufali organizatorom i na nie przyjechali. BEZ WAS TE ZAWODY NIE MOGŁY BY SIĘ ODBYĆ.
Pozdrawiam

Robert Goś

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 7:32 pm 

Zaremba stary.
Widzę że Pan Goś ma alergię na moją osobę(tu polecam alergologa), i słaby refleks bo zawsze wypisuje Pan swoje dytyramby po czasie.Ale to jak widzę jest związane z solidnym przygotowywaniem do odpowiedzi(słowniki encyklopedie,polecam też programy P.Miodka).Laryngolog jest mi nie potrzebny bo błędy były i mam na to świadków,błędy wynikające ze słabej znajomości zasad i grup na zawodach.
Słowo "Konferansjerka" rzeczywiście wynikała z trudności określenia roli jaką Pan spełniał(brak słownika odpowiedniego pod ręką),był to ewenement w skali kraju.Mogłem napisać powarzacz,pośrednik,spiker,itp.Mogłem też użyć określenia bardziej adekwatnego,które jest związane z pewnym ptakiem kojarzącym się z powtarzaniem,ale tego nie uczyniłem.
Proponuję zostawić mojego syna w spokoju bo opowiadał Pan,że była w Pańskim środowisku propozycja zawieszenia Filipa w startach za forum.
I w tej chwili wydaje mi się że Pan pełni rolę "prowokatora",.
Proszę wszelkie wysiłki skupić na własnej pociesze,żeby syn zaczął lepiej jeżdzić.Obserwowałem jeden wyścig i nie wiem czy udało mu się pokonać choć jeden zakręt czysto.
Na temat zawodów się wypowiedziałem i to uważam pozytywnie.
Proszę już nie zaśmiecać forum prywatnymi kompleksami.Jest priv i meil.

Ostatnio edytowano Wt lut 14, 2006 7:36 pm przez Filip Zaremba, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 8:08 pm 

Widze Leszku że dzialasz jak ,,plachta na byka,, . Piszesz żle czy dobrze o zawodach to i tak pewne osoby mają problemy. Proponuje Ci odpocząć :lol:
Ciekawe kto jest wladny zawiesić zawodnika :shock: za wyczyny jego ojca na forum, zresztą często uzasadnione. Przypominam że jest to sport i obowiązują zasady sportowe, nie jest to prywatna dyscyplina i nikt nie ma do niej praw wylączności.
Dajcie sobie na luz, za wszczynianie awantur też są bany :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona