Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 12:53 am

Autor
PostNapisane: Pn mar 10, 2008 2:58 pm 

Pozwole sobie założyć temat. Jak dla mnie zawody odebrałem bardzo pozytywnie choć było kilka minusów.
Tor - duży jak na finały przystało ale chyba ciut za kręty
Boksy- wystarczająca ilość stolików i w miare dużo miejsca
Sędziowie - nie znam nazwiska Pana od pilnowania pożadku na torze ale moge powiedzieć tylko ze byl nie poważny, wiele sytuacji nie zauważył a karał te mniej ważne, a pozatym zdyskwalifikowanie jednego z zawodników też uważam za głupotę i to dotego w finałach - żenada :?
Widownia jak na żadnych zawodach bardzo liczna :)
Plus za rozdanie nagród, deska i pokrowiec na koła dla każdego zawodnika no i orkierstwa a dokładnie częśc pokazowa kilku dziewczyn bardzo ciekawa :lol:

Ogólnie zawody uważam za udane i organizator stanął na wysokości organizacji finałów.

Pozdrawiam B.O

(poprzednie konto uleglo awarii)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 10, 2008 4:49 pm 

Witam,
Dla mnie, najlepiej zorganizowane zawody w sezonie. Faktycznie można byłoby podyskutować nt kilku drobnych mankamentów, ale Błażej już o nich wspomniał. Chciałem podziekować naszemu koledze z toru Dominikowi Wąsikowskiemu za wklad pracy włożony w przygotowanie tych zawodów, a wszystkim zawodnikom/kolegom za kolejny emocjonujący sezon. Do zobaczenia na asfalcie :)

No team!

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 10, 2008 7:09 pm 

Zawody w Lubawie pokazały,że mamy coraz to wyższy poziom zawodników i organizatorów.Lubawa pokazała się jak na organizatora Finału Mistrzostw Polski z jak najlepszej strony.Gratuluję.
Jednak okazało się,że sędziowie nie rozwijają się wraz ze zmianami w zawodach.
Zacznę od sędziego startowego:była cała niemal ekipa sędziowska z Polski,jednak nikt nie raczył dać nawet krótkiej zmiany...Zastanawiam się kiedy załatwiał potrzeby fizjologiczne i być może to było powodem pewnych jego zachowań.Dyskusja z sędzią "komputerowym"przez mikrofon w czasie wyścigu cyt."Ty Niedżwiedż czemu jedziesz tak słabo,masz przecież klawisze pod palcami...".Kolejne pytanie w czasie biegu finałowego cyt."Ty Japończyk,a Ty nie jesteś czasem dublowany?"
Tu sędzia wykazał się nieznajomością przepisów,bo przecież obcokrajowcy nie mają prawa startów w finałach,a Dai jest Polakiem jak Olisabebe czy Michnik...pomińąwszy merytorykę takiego pytania przez sędziego.
Trzecia spektakularna wpadka to w czasie finałowego biegu klasy 540 wysłanie zawodnika z nr.3 na Stop & Go,następnie wysłanie na karę zawodnika nr 4 i słowa drugiego sędziego przez mikrofon cyt."Przepraszamy zawodnika nr.3 za pomyłkę i niesłuszną karę".Notabene kara miała być rzekomo za falstart.Kolejny brak znajomości przepisów,bo takie wykroczenie karze się powtórką startu i wysłaniem zawodnika na 11 pozycję startową.
Informacji skietowanych do zawodników typu cyt"o serwisant Cie żle położył i nie policzyło Ci kółka..."było więcej. :oops:
Jeden zawodnik został zdyskwalifikowany.A kiedy zaczniemy dyskwalifikować sędziów za takie wpadki.
Drugim kuriozum okazał się sędzia główny ,który na uwagę o żle rozstawionych serwisantach zareagował jak ......... mający problemy.Z potoku słów miożna było zrozumieć: Że Jego to nic nie obchodzi,że 28 Marca podaje się do dymisji.Może to być ogromny zwrot dla Polskiego modelarstwa,na miarę zburzenia muru berlińskiego.Ale czy to prawda?
A miał doglądać wszystkiego od strony sportowej...
Nowi ludzie są bardziej otwarci.Miałem przyjemność rozmowy z Panem Niedżwiedzkim alias "Niedżwiedziem"i myślę,że nowe twarze pod wodzą Komandora(z którym również można rozsądnie porozmawiać) wniosą wiele dobrego.Pozytywne słowa dla składu sędziowskiego należą się jedynie grupie sprawdzającej modele pod wodzą T.Bernadego.
Szkoda,że takie rzeczy trafiają się na tak wspaniale zorganizowanych imprezach...

POST WYEDYTOWANY PRZEZ ADMINA.

Ostatnio edytowano Wt mar 11, 2008 3:16 pm przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 10, 2008 9:14 pm 

Witam . Nasze odczucia jako swiezaków (Nasz pierwszy finał HMP on-road)bardzo pozytywne . Było super tor , hala, atmosfera , oprawa techniczna.
Wielkie dzieki dla za pomoc , cierpliwośc , wsparcie techniczne i takie tam inne dla :
Jacka O. od niego wszystko sie zaczeło.
Darka S. pierwsze kroki i instrukcje
Arka G. za wyrozumiałość
Maćka D. przez niego wylądowaliśmy na hali
Pawła Ż. za podpowiedzi techniczne
Filipa Z. za cierpliwosc i pomoc
Tadeusza Ż. i Lesława Z. za wsparcie psychicze i dobre rady dla taty zawodnika od ojców zawodników
Markowi i Agacie W. za doping , wsparcie psychiczne i ..............................
Jeszcze raz wielkie dzieki bez was by tego nie było.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 11, 2008 1:40 am 

Lubawa byla pierwszym finalem w mojej jak narazie krotkiej i poczatkujacej karierze modelarstwa RC.
Od strony technicznej jak i organizacyjnej zawodow nie mam nic do zarzucenia, bylo bardzo milo, sprawnie i sympatycznie.
... ale od strony obslugujacej (sedziowie) byly to chyba najgorsze zawody w mijajacym sezonie halowym!
Niestety stalem sie ofiara niekompetencji sedziego startowego, gdzie w 3 biegu finalowym wykazal sie nadwyraz "szybkim" refleksem i chcial ukarac zawodnika za falstart po kilku juz kolkach, zamiast powtorzyc start, to jeszcze bedac daltonista nakazal mi nieslusznie przejechanie przez stop&go. Kiedy okazalem sedziemu swoje niezadowolenie i zapytanie "za co ?", ten sie poprawil jakby nigdy nic
- "to ja powiedzialem nr 3 zamiast nr 4 ?"

Jestem swiezym zawodnikiem, ale oprawa sedziowska wg mnie pozostawia jeszcze wiele do zyczenia, zdecydowanie zbyt male zainteresowanie tym co sie dzieje na torze na tak waznej imprezie jak Final HMP.

Bardzo milym akcentem byly nagrody dla wszystkich uczestnikow.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 11, 2008 9:26 pm 

Było OK a nawet lepiej jak to widać w poprzednich postach.

------------------------------------
! Gratulacje dla organizatorów.!
------------------------------------

Chwaliłem rok temu a i teraz się nie zawiodłem.

A innym tematem jest sędziowanie, np sędziowanie na odległość ma zady i walety, np: u góry mieli spokój i anonimowość głosu wielkiego brata (sędziów) a też lud nie wiedział ile par oczu spogląda na bieg. Gdy doszło do wymiany poglądów pomiędzy sędzią a zdyskwalifikowanym okazało się, że bieg prowadził 1szt sędziego a był to w końcu 2gi modified.

Problem z pomyłką 3 i 4 sędziego był błędem przejęzyczenia, byłem obok sędziego startowego raz mówił 3 potem 4 a pokazywał ten sam model. Kontrola techniczna była OK, choć zabroniono mi się przyglądać bo prrzeszkadzam :-) ale nie mam żalu i tak obejrzałem sobie wózki konkurencji innym razem.

Chwała że stosowano stop&go bo jak wiemy kiedyś prawie zarzucono ten obyczaj a kary temperują złe obyczaje.

TOR POKAZAŁ KLASĘ ZAWODNIKÓW a i też zawodnicy nie byli z przypadku no może ja:-)gdyż sędziowie dopuścili takich biedaków jak ja co chcieli pojechać a się nie załapali a zjawili się na MP i tu musze podziękować sędziom i organizatorom za zgodę.

Wyniki były regularnie wywieszane, jak nigdy.

Starty były bez powtórek widać że zawodnicy nauczyli się tego elementu gry, z pewnością, jest ot zasługa tego że sędziowe od roku pilnowali porządku na starcie.

TOR trochę już dziurawy a taśma na prostej potrafiła zamieszać. Pochwalić należy tekturowe bandy - rewelacyjny pomysł. Dobrz oznaczone stanowiska serwisowe.

Pomost, oprawa, nagrody, komentator, prowadzący ceromonię, nagłośnienie, publiczność (utrzymana podstępem ;-), tor, kamizelki na serwisie, rzutnik, kontrola tehcniczna, punktualność, wszystko godne MP.

Poziom sportowy b. wysoki, widać że ilość bardzo dobrze jeżdżących zawodników wzrasta, w każdej z klas wejsście do A było nie lada wyczynem.

Tak jak rok temu Lubawa pokazała klasę.

Były to moje 3MP na hali i każde halowe MP było na b.wysokim poziomie. Lubawa nr1, nr2 egzekwo Lublin i Łomianki.

Cały sezon halowy można określić jako sezon nauki i doświadczeń, kadet się ustanowił, 540ka (jest poważną klasą z mnóstwem talentów), spec przeżywa rozterki a modified powoli sobie zbiera entuzjastów i technologicznie dojrzał a i coś się zmienia w LOK.

Pozdrawiam brać wyścigowców elektrycznych tych jeżdżacyh i wsppomoagających.

By pogoda dopisała na asfalcie oraz humory.

Mikołaj

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 13, 2008 10:41 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
optymistyczną informację,że 28 Marca podaje się do dymisji....

Dobrze Mysle o p. Matukinie?

o zawodach nie bede pisal - kazdy juz wszystko wyrazil swoimi slowami...
Ogolem powiem ze bylo fajnie. :twisted: Przepraszam wszystkich za Falstart w 3 biegu, sedzia zbyt nerwowo wymowil "10 sekund". Prosilem kogos, aby mnie cofnal, ale nic z tego, kazdy sie bal, ze startuje go 6 pozostalych modeli :D. Jescze raz sorry Lechu za kare :roll: , a Panu sedziemu, nalezy sie uwaga do dzienniczka :P :evil: Pokazywanie na model nic nie da, malo kto sie patrzy podczas biegu, co sedzie wskazuje, szczegolnie na 1 okrazeniu, gdy kolo siebie jedzie wiele modeli :roll:

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 14, 2008 7:05 am 

W imieniu firmy HPI Polska dziękujemy wszystkim zawodnikom za rywalizację w sezonie halowym 2007/08. W szczególności pragniemy podziękować początkującym, którzy pomimo niewielkiego stażu zajmują już czołowe miejsca w rankingach. Podziękowania należą się również wszystkim rodzicom i serwisantom, bez których pomocy takie wyniki byłyby trudne do osiągnięcia.
W nowym sezonie otwartym 2008 serdecznie zapraszamy do zespołu "HPI HB LRP" wszystkich aktywnych zawodników startujących w Mistrzostwach Polski. Od tego roku wprowadzamy również umowy sponsorskie dla zawodników zainteresowanych tylko wyposażeniem i elektroniką niezależnie od modelu, jakim startują w zawodach. W sprawie szczegółów oferty sponsorskiej na sezon 2008 zainteresowanych prosimy o kontakt na adres e-mail: hpi@lrp.pl

Jeśli chodzi o ocenę zawodów uważam, że jeśli zawodnicy są zadowoleni to największa i wystarczająca satysfakcja dla organizatora. Słowa uznania należą się lokalnej społeczności, Panu Dominikowi Wąsikowskiemu i władzom miasta Lubawa. Niewątpliwie włożyli dużo pracy w organizację i przygotowanie imprezy.

Z punktu widzenia dystrybutora pragnę jedynie zwrócić uwagę na wciąż niejasną sytuację w zakresie możliwości oferowania serwisu i wsparcia zawodników przez dystrybutorów. Tym razem okazało się ze Pan Nikko zawłaszcza sobie prawo do wyłączności. Pomijając jego niesympatyczne zachowanie na dzień dobry po naszym przyjeździe zażądał kwoty 3500 zł za zgodę na naszą obecność na imprezie.
Z oficjalnych informacji wynika, że firma ATA była sponsorem tej imprezy i chwała jej za to. Nie rozumiem natomiast do końca jaką poza tym rolę pełnił Pan Niko przy tej imprezie i dla czego uzurpował sobie prawo do takich żądań. Uważam, że ta sprawa powinna być przedyskutowana w środowisku i sekcji LOK, bo jeśli w przyszłości eliminacje jak i finały MP mają wyglądać jak bazar, na którym serwis oferuje się zawodnikom z pod stołu to chyba ktoś nie rozumie podstawowych zasad, jakimi powinien kierować się każdy organizator zawodów dopuszczający do startu zawodników wszytskich marek modeli.
Nie chciałbym, aby ten incydent przyćmił pozytywny wizerunek zawodów dla tego nie będę dalej rozwijał wątku, ale też nie należy przejść obok takiej sytuacji obojętnie.
p.s.
Ktoś zostawił przy naszym stole kartę pamięci USB. Proszę o kontakt.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 22, 2008 8:26 pm 

To więc prośmy o wyjaśnienie tej sytuacji. Co ma piernik do wiatraka, co ma wspólnego sponsorowanie imprezy do oferty części zamiennych na zawodach. Czy ATA wystawiła fakturę? itd itp.

Dla zawodników b. dużym ułatwieniem jest obecność pełnego sortu części zamiennych, które może zaoferować tylko dystrybutor.

Pozdrawiam.