Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 2:05 am

Autor
PostNapisane: Wt lip 02, 2013 9:15 am 

Witam serdecznie.

Posiadam model Ansmann Macnum na silniku Clash 23T oraz regulatorze Sirius Max. Zębatka atakująca i odbiorcza oryginalna. Jeżdżę na zwykłym NiMh 3000 mAh i po kilku minutach jazdy na silniku oraz płytce od zębatek (która przylega do silnika) można smarzyć frytki. Temperatura jest strasznie duża, od tego silnika to już aż śmierdzi, jakby miał się zaraz spalić. Z rzeczy, które przyszły mi do głowy, to odległość zębatki atakującej do odbiorczej - wydaje mi się, że jest w porządku. Kartka papieru ciężko, ale przechodzi i robi takie rowki na papierze. Zębatki są dobrze nasmarowane. Już nie wiem co może być tego przyczyną, wydaję mi się, że na zwykłym nimhu nie powinno tak być. Dodam, że silnik ten jest strasznie głośny.

Proszę o pomoc, pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lip 02, 2013 9:20 am 

Zębatki atakującej i odbierającej się nie smaruje. Wcześniej coś takiego się działo? Może czas zmienić silnik? :wink:

Team: RC-Bazarka

PostNapisane: Wt lip 02, 2013 10:07 am 

Sprawdź czy nie ma jakiś oporów w przeniesieniu napędu.
Jest też możliwość, że silnik się kończy...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lip 03, 2013 9:46 pm 

Ten silnik w tym modelu tak ma. U siebie miałem to samo od nowości. Przy jeździe przez 5 minut i nie katowaniu na maksa dało się dotknąć silnik (nie katowanie = wolno w ciasnych zakrętach, i stopniowo gaz na prostej, nigdy od razu gaz do oporu), przy kręceniu bączków i męczeniu modelu na prostej na maksa robi się na tyle gorący, ze nie da się go dotknąć.

Zmienić da się sporo. Raz, że Macnum jak i MadRat mają panewki (sprawa prosta, aczkolwiek trochę kosztuje, trzeba po prostu kupić łożyska o odpowiednich wymiarach i wymienić). Dwa, zostaw lekki luz na kołach (u mnie mocno dokręcone koła powodują blokowanie osiek, więc dokręcam do oporu lub do momentu kiedy czuję, że koła przestają się swobodnie kręcić, a później lekko luzuje tak aby koła swobodnie się kręciły - tutaj mogą pomóc aluminiowe hexy ze śrubą, która skutecznie blokuje je na ośce i zostawia luz). Kolejna opcja to wymiana silnika i prawdopodobnie regulatora. Szczotka grzeje się mocniej z natury, więc BL wydaje się logicznym kierunkiem (przy okazji sprawia, że model wreszcie zaczyna łapać wiatr w skrzydło).

Z mniej kosztownych sposobów, dostosuj styl jazdy do osiągów modelu i rób przerwy. Da się utrzymać niższą temperaturę po prostu nie katując modelu i sprytniej wykorzystując ułożenie toru - pamiętaj, że model hamuje silnikiem, więc oszczędzanie hamulca i umiejętne wytracanie prędkości również pomoże.

A tak w sumie, silnik nie jest zrobiony z białka, wytrzymuje wyższe temperatury i według większych znawców ode mnie powinien trochę pożyć nagrzewając się nawet powyżej 80°C (70-80°C jest uznawane, za bezpieczną granicę) - niestety bez termometru raczej nie sprawdzisz, z sensowną dokładnością, czy silnik trzyma się w tych granicach. Na intuicje raczej nie powinno być z tym problemu.