Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 31, 2026 2:43 pm

Autor
PostNapisane: Pn mar 05, 2012 9:53 pm 

Witam, jak zwykle pojawiam się by dręczyć Was dziwnymi pytaniami i rozmyśleniami z mojej strony.

Mianowicie, Ostatnim czasem jak zresztą sporo osób wie posypały mi się zębatki w XSTR-ku...

Zamówiłem nowe a w tym czasie postanowiłem zrobić generalny przegląd, czyli: rozkręcanie, smarowanie , czyszczenie, składanie... i zobaczyłem dość zużyte półosie w modelu...

Myślę że jest to wina piachu i bardzo ostrej jazdy bo model sypie mi się co chwila.
Pomyślałem nad nasmarowaniem półosi na końcach ( elementach ciernych ) i złożeniu po czym wszystko uszczelnić koszulką termokurczliwą...

Może dziwne ale nie chce znów zamawiać za tydzień nowych części i płacić.
Może Wy macie jakieś pomysły jak można to usprawnić i zabezpieczyć?

W sumie są to elementy metalowe które pracują przy bardzo szybkich obrotach więc moim zdaniem troszkę smaru nie zaszkodzi a wręcz pomoże.

Pozdrawiam i czekam na wasze rady :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 08, 2012 3:20 pm 

Jak posmarujesz kielichy to wtedy brud i piasek będzie się do nich kleił... efekt będzie odwrotny do zamierzonego. Jeśli masz luzy na półosi to możesz włożyć w kielichy silikonowe o-ringi.
Kielichy i półosie nie powinny padać ot tak sobie od tarcia, chyba że są fatalnej jakości.
Podejrzewam że zamiast wydawać tyle pieniędzy na części, taniej byłoby kupić droższy model ;)

PostNapisane: Pt mar 09, 2012 2:30 pm 

Jeżeli chcesz smarować pół osie to musisz końcówki zabezpieczyć przed brudem. Koszulki termokurczliwe się nie nadadzą bo będą stawiać zbyt duży opór, polecam kupić gotowe gumki, które można nałożyć na końcówki półosi lub jeżeli masz wystarczająco dużo miejsca to zrobić sobie taka osłonę z kawałka gumy z balonu oraz pozaciskać opaskami zaciskowymi.

PostNapisane: Cz kwi 19, 2012 8:13 am 

MasterB napisał(a):
Jak posmarujesz kielichy to wtedy brud i piasek będzie się do nich kleił... efekt będzie odwrotny do zamierzonego. Jeśli masz luzy na półosi to możesz włożyć w kielichy silikonowe o-ringi.
Kielichy i półosie nie powinny padać ot tak sobie od tarcia, chyba że są fatalnej jakości.
Podejrzewam że zamiast wydawać tyle pieniędzy na części, taniej byłoby kupić droższy model ;)

Witam też to popieram jak nasmarujesz półosie bedzie jeszcze gożej cały brud przyklei sie do smaru i wtedy bedzie tarło sam to przerabiałem a co do zębatek kup metale i spokój .Jak lubisz ostrą jazde to poprostu kup sobie ze 3 paczki półosiek na zapas to zapłacisz tylko raz za przesylkie zreszta nie są az tak drogie.A co do drozszego modelu to moje zdanie jest takie że i w nim coś siądzie a części sporo droższe i koszty też a do swojego buggy dostaniesz wszystko od ręki w dobrych cenach
POZDRAWIAM