Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 30, 2026 10:03 pm

Autor
PostNapisane: Pt sty 27, 2012 3:28 pm 

Witam, mam zamiar sobie sprawić TLR 22T, na wstępie chciałem zaznaczyć, ze nie jetem zupełnym laikiem, ale chciałbym zasięgnąć opinii z "zewnątrz". Otóż przeglądając forum w poszukiwaniu informacji sugerowałem się informacjami o silniku i reglu do HPI E-Firestorm. I tu mam problem - często polecane silniki to 5200KV lub 5700 KV (z tego co pamiętam, oryginał w wersji brushless ma 4800 KV) - był tylko jeden post, w którym forumowicz pisał, żeby stosować silniki z przedziału 3000-4000KV. Tymczasem na forach w USA polecane są maksymalne wartości rzędu 4700KV, ba, nawet była opinia, że 5200 ma zbyt dużo mocy jak na stadium truck - dane do Losi XXX-T CR - więc różnica to m.in dyferencjał - w Losi jest kulkowy (nie wiem, czy ma to znaczenie, ale wolałem napisać). Wersja Losi 22T RTR ma silnik 13.5T.

Pytanie 1 - Jakiej wartości KV polecacie silnik?

Najprawdopodobniej będę kupował coś z hobbywinga (na żadne zawody nie będę raczej jeździł), natknąłem się na dwa regulatory - XERUN-120A-SD V2.1 oraz XERUN-60A-SD V2.1 (link : http://www.hobbywing.com/product_show.asp?id=246 ),oba występują w zestawach z identycznymi silnikami.

Pytanie 2 - Czy mając LiPo załóżmy 40C, to silnik w połączeniu z regulatorem o większym amperażu będzie się kręcił szybciej/będzie miał większy moment czy nie ma to znaczenia?

Natrafiłem na regulator Xtreme Stock (link : http://www.hobbywing.com/product_show.asp?id=249), zwróciłem na niego uwagę, ponieważ ma dużo możliwości programowania ustawień. Ale z opisu wynika, że w przypadku Off-road zaleca się silniki powyżej 11.5T

Pytanie 3 - Jeśli zastosuję z tym regulatorem silnik przypuśćmy 9.5T to nic się nie stanie ?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sty 27, 2012 4:14 pm 

Jeśli zamierzasz kupić 2wd elektryka to rzeczywiście warto zastanowić się nad silnikiem
Mam offroada 2wd z silnikiem 5700kV i jest to moim zdaniem za mocny silnik.
Bardzo łatwo zerwać przyczepność i zrobić "bączka".
Po za tym przy dużych prędkościach mój model ma tendencje do jazdy na dwóch kółkach.
Można też zmienić przełożenie żeby zmniejszyć obroty i zwiększyć moment ale wtedy "rozrywa" model.
Gdybym teraz chciał kupić nowy silnik do mojego Asso to na pewno wziął bym coś słabszego <5000kV
Co do silnika 9,5T to możesz chyba tylko na 2S lipo lub 6cel NiMh śmigać

PostNapisane: Pt sty 27, 2012 4:33 pm 

1 Poniewaz jest to model w skali 1:10 z napęde 2wd więc spokojnie możesz wsadzić tam silnik 4600kv. (wiecej kv odradzam model ma dość szerokie opony i silnik może się mocno grzać) Nie ma znaczenia jakiego typu jest dyferencjał.
2 Nie nie będzie się kręcil szybciej obroty zależą od napięcia V np. silnik 4600*7,4v bedzie się maksymalnie krecił ok 34tys na minute. C jest to wydajnosć prądowa i to tez jest ważne np pakiet 5000mAh 40C ma wydajność 200A. Każdy regiel ma podane ile pobiera A ciagłego i chwilowego. Jeśli pakiet będzie źle dobrany bedzie się grzał i nie obsłuży regla.
3. Nic sie nie stanie, jeśli by się mocno grzał trzeba będzie pobawić się zębatkami.

PostNapisane: Pt sty 27, 2012 4:55 pm 
Administrator forum

Niedawno dobierałem zestaw BL to 2WD bagusa dla kuzyna, przewertowałem wtedy sporo setupów topowych zawodników oraz popytałem tych co śmigają/śmigali u Nas w 2WD. Z tych opinii wynika, że taki złoty środek to 8,5T (co odpowiada ok 4000kV)- dobrze spisuje się na torach ziemnych. patrząc na setupy czołówki świata, to nikt nie wkłada na tor ziemny więcej niż 7,5T (Tebo/Cavalieri/Maifield), które podobno doskonale się spisuje u Nas na wykładzinie i na piękne amerykańskie tory gdzie robi się gumowa ścieżka. Wszystko powyżej to już jest niestety za mocne. Co do przełożeń przy silniku 8,5T to na jakieś bardzo techniczne tory ludzie stosowali ok 9,5:1 a na takie mniej techniczne gdzie trzeba było model pogonić na prostej ok 8:1 . Na razie przy tym pierwszym ok 9,5:1 jakie z kuzynem testowaliśmy model jest nieco wolny, także myślę, że coś pomiędzy 9 a 8 powinno się celować na start. Regulator w 2WD nie jest bardzo wysilony 60A styknie, kolega śmiga z LRP SXX bez wiatraczka (nie mieścił się pod karoserią) i po jeździe nie jest nawet ciepły ;). Regiel i silnik jaki używa kuzyn to ten najdroższy Hobbyking 60A sensorowy + sensorowy silniczek 8,5T też brandowany Hobbyking, niestety już się skończyły, a była to udana seria. Sądzę, ze różnic między truckiem a buggy kosmicznych poza przełożeniem nie będzie i to samo wyposażenie da sobie spokojnie radę.

Co do pakietu to z tą wydajnością jest taki plus, że przy dużej wydajności prądowej napięcie przy poborze prądu nie spada tak mocno i model pojedzie szybciej i będzie miał petardę od samego dołu. W 2WD to sprawa drugorzędna bo i tak nadmiar momentu silnika wytracasz w sprzęgle poślizgowym by nie zerwać przyczepności, bądź nie startować na 2 kółkach, gdy jedziesz na wykładzinie.

Ostatnio edytowano Pt sty 27, 2012 6:35 pm przez Maciej Nowak, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pt sty 27, 2012 5:01 pm 

Lucky Loser napisał(a):
2 Nie nie będzie się kręcil szybciej obroty zależą od napięcia V np. silnik 4600*7,4v bedzie się maksymalnie krecił ok 34tys na minute. C jest to wydajnosć prądowa i to tez jest ważne np pakiet 5000mAh 40C ma wydajność 200A. Każdy regiel ma podane ile pobiera A ciagłego i chwilowego. Jeśli pakiet będzie źle dobrany bedzie się grzał i nie obsłuży regla.

To akurat wiem (jak już wspomniałem nie jestem zupełnym laikiem), zastanawia mnie tylko fakt występowania tych samych silników z różnymi regulatorami, jaki jest więc tego sens? Marketing? Obecnie posiadam Ezrun 60A-Sl + Xcelorin 4800KV - styknie? Jest sens wymienić na Hobbywing 8.5T 4000 KV + regiel Xerun 60A/120A? Zaznaczam, ze silnik ma niestety ze 3 druciki w uzwojeniu przerwane poprzez wkręcanie zbyt długiej śruby :?

PostNapisane: Pt sty 27, 2012 5:08 pm 
Administrator forum

No to ten silniczek już nie popracuje jak przerwałeś uzwojenie- sfajczy się bo pewnie doszło do uszkodzenia izolacji. O co chodzi regulatorami- to nie jest chwyt marketingowy- regulator o wydajności 120A będzie miał możliwość współpracy z silnikami o mniejszej krotności zwojów w silnika i w cięższym modelu stawiającym większe opory silnikowi np: z napędem na 4 koła. Jakbyś dał ten silnik 8,5T do modelu bagusa 4WD z regulatorem 60A to ten regulator pracował by już na granicy swych możliwości i np: gdybyś przesadził z przełożeniem to by się po prostu usmażył, bo nie był by wstanie zaspokoić zapotrzebowania prądowego silnika. Dla regulatora 120A była by to pestka i zrobił by się co najwyżej letni. Jednak wracając do tematu- w 2WD regulator 60A jest wystarczający- da sobie radę nawet z silnikiem 7,5T , 120A też da radę i będzie dysponował olbrzymim zapasem możliwości którego nie wykorzystasz, chyba, że w przyszłości przełożysz go do innego modelu np: z napędem na 4 koła i każesz mu współpracować z mocniejszym silnikem. Reasumując jak masz kasę możesz kupić 120A z myślą "może kiedyś przyda się w modelu 4WD" i zapłacisz więcej, albo "to i tak będzie śmigało tylko w 2WD z silnikiem o dużej krotności zwojów 7,5T+ to nie przepłacam" i kupisz 60A.

Warto by regulator był sensorowy- to dużo daje, ta płynność to fajna sprawa. To co opisałem to silniki które mają sens z punktu widzenia jazdy na torze, możesz założyć nawet 5,5T i zrobić z modelu rakietę, ale co jeśli powiesz- a może się przejadę pośmigać na torze?

PostNapisane: Pt sty 27, 2012 6:01 pm 

Dziękuję wszystkim za rzeczowe odpowiedzi, zwłaszcza użytkownikowi Maciej Nowak. Ostatnie dwa pytania - jestem zdecydowany na silnik 8.5T 4000KV Hobbywinga, a jeśli chodzi o regulator to mam 2 opcje :

XERUN-60A-SD-V2.1 http://www.hobbywing.com/product_show.asp?id=246

XTREME STOCK http://www.hobbywing.com/product_show.asp?id=249

Regulator Xtreme Stock posiada więcej opcji programowania, ale znowu przy 2S zalecany silnik to 11.5T a przy 3S to powyżej 17.5T.

1.Zawarte dodatkowe opcje programowania są warte różnicy 60 zł ? Xtreme Stock jest droższy.
2.Jeśli polecicie Xtreme Stock to jaką dać zębatkę atakującą na 2S i 3S? Odbiór ma 82 zęby.

PostNapisane: Pt sty 27, 2012 6:21 pm 
Administrator forum

Opcje z extreme stock są przydatne tylko w modelach onroad w klasach zwanych STOCK, gdzie jest ograniczenie krotności uzwojenia silnika. Chodzi o to, że ten regulator posiada opcję dynamicznej zmiany timingu (wyprzedzenia elektronicznej komutacji) co pozwala wycisnąć z silnika o dużej liczbie zwojów więcej mocy (obrotów), po prostu silnik najpierw startuje z małym kątem wyprzedzenia komutacji i model ma petardę od dołu (ma duży moment bo jest sterowany optymalnie) a potem jak osiągnie pewne obroty jest przełączany do pracy z podniesioną wartością kąta komutacji- zachowuje się tak jakby miał 2 bieg i kręci wyżej niż nominalnie silnik pozwala według specyfikacji. Reasumując jest to wyciskanie maksimum możliwości z danego silnika tracąc na jego sprawności (no ale czego się nie robi by mieć przewagę w klasie gdzie są ograniczenia dot uzwojenia silnika). Te możliwości są niepotrzebne bo w 2WD nie ma żadnych ograniczeń dotyczących ilości zwojów silnika i nie ma co tracić na sprawności by silnik zakręcił 3000rpm wiecej, tylko jak brakuje petardy to wstawia się mocniejszy silnik co ma nawinięte mniej zwojów. Sądzę, że regulator Extreme Strock obsłużył by silnik 8,5T w trybie bez tego dynamicznego timingu bez kłopotów, tyle, że nie ma sensu płacić za coś czego się nie wykorzysta i osobiście kupił bym ten 60A SD. Jeśli wydawać więcej kasy to lepiej kupić 120A wersję SD niż 60A Extreme Stock by w razie co móc w przyszłości użyć go w modelu 4WD z mocniejszym silnikiem.

Truck ma trochę większe koła niż bagus, także nie jestem pewien, ale sądzę, że 20T było by ok, ale nie jestem pewien to by dawało coś ok 10,2:1 przełożenie. Po prostu nie wiem na ile trucki mają większe koła.

PostNapisane: Pt sty 27, 2012 7:00 pm 

Nie ma to jak wyczerpująca odpowiedź :). Jeszcze jedno - długo pożyje/bardzo spadła wydajność ? Link : http://imageshack.us/photo/my-images/52/m001jy.jpg/

PostNapisane: Pt sty 27, 2012 8:45 pm 
Administrator forum

To jest problem nieco innej natury niż wydajność. Jak uszkodzona zostanie izolacja i kilka przewodów uzwojenia się zwarło to prąd znajdzie sobie drogę na skróty i tam będzie rosła temperatura co sprawi, że sąsiednie izolacje będą ulegać uszkodzeniu i wszystko będzie się coraz bardziej grzało, a jak uszkodzone uzwojenie będzie zasilane to będzie brało duży prąd co spowoduje sfajczenie regulatora (bo w końcu nie wyrobi z jego dostarczaniem do silnika w którym będzie zwarcie) chyba, że ma zabezpieczenie temperaturowe, które po prostu go wyłączy gdy osiągnie temperaturę krytyczną. Ja bym podłączył na sucho i zobaczył, czy silnik się grzeje jak się grzeje od razu w okolicy tego uszkodzenia uzwojenia to będzie lipa.