Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 3:11 am

Autor
PostNapisane: Pt wrz 10, 2010 12:09 pm 

Postanowiłem ostatnio co nieco podłubać i wymyśliłem sobie ,że skoro mam już tyle osprzętu do elektryków, a do spalinówek jakoś straciłem serce, przerobie coś ze "spalinowych zapasów" na napęd elektronami :D
W domu nie za bardzo mam miejsce na duże modele więc poskładałem sobie małego bzyczka w skali 1:12.
Jako że podwozie było typową spalinówką ,a ja potrzebowałem zrobić z niego bzyczka elektryczka, musiałem poszperać nieco w piwnicy.
Znalazłem tam dość solidny kątownik aluminiowy i przy pomocy wiertarki, pilnika i dremelka wystrugałem z niego łoże silnika ,a z innego kawałka wanienkę (która jest jednocześnie solidną osłoną) na pakiet. Z kawałka plastikowego kątownika który mi pozostał po ostatnim remoncie mieszkania zrobiłem podstawę pod regulator.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/145 ... beeb2.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/55e ... a19c7.html
Z uwagi na niewielkie rozmiary modelu i konieczność zastosowania pełnowymiarowych pakietów napędowych 7,4V (takie akurat mam), model jest zasilany tylko z 2S.
Dzięki temu mogłem też zastosować nieco mniejszy gabarytowo regulator z torówki.
Ponieważ cała konwersja jest składakiem z tego co miałem, więc do napędu poszedł silnik który akurat MIAŁEM wolny czyli Robitronic Platinium 6,5T.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49c ... 24245.html
Silnik jest typowym napędem do buggy 1:8 z wszelkimi jego (jak dla mojego bzyczka) zaletami i wadami (czyli duży moment obrotowy i raczej małe jak na zastosowane zasilanie kV).
Przez to właśnie żeby osiągnąć zadowalające prędkości musiałem zastosować dość drastyczne jak na off-roada przełożenie z zębatką 23T na wale silnika.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc0 ... e7956.html
Dzięki jednak temu ,że silnik jest nieco "przewymiarowany" jak na ten model nie zrobiło to na nim większego wrażenia i w czasie testów udało mi się go "rozgrzać" max do 50 stopni C, po mimo tego ,że ma zainstalowany jedynie niewielki radiator bez wentylatora.
Co do samego podwozia to na warsztat poszedł mały Jammin CRT.5 w wersji PRO.
Regulator to Speed Passion GranTurismo 2.0 LPF. Zasilanie LiPo 2S .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f45 ... 8758f.html
Ostateczne testy model przejdzie w niedzielę na torze w Częstochowie podczas zawodów HPI.

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt wrz 10, 2010 12:35 pm 

Model fajny. Ale o ile zrozumiałem tekst, to do podwozia 1/12 wsadziłeś silnik, który by pasowal do 1/8. Hmmmm. to chyba dużo za dużo. Stąd taka temp pracy. Może trochę ciężko, ale wykonanie ładne.
Układ przeniesienia napędu wytrzymuje taki nadmiar momentu? Dyfry, wałki? Ten modelik z tym silnikiem mógłby latać, hehe.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Pt wrz 10, 2010 12:49 pm 

Dobrze zrozumiałeś, silnik napędzał wcześniej moje Asso RC8e i jest to typowy silnik do buggy 1:8.
O model sie nie boję bo jest wykonany bardzo solidnie, a do tego tak jak pisałem jeździ tylko na 2S.
Gdybym wsadził w niego 4S wtedy pewnie mogły by być z tym problemy. Przy takim zasilaniu kręci jedynie 25000 obrotów , do tego przełożenie na poziomie 6,5 skutecznie hamują jego zapędy do zdemolowania modelu.

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

PostNapisane: Pn wrz 13, 2010 10:18 am 

Taka konwersja mi sie marzyla, myslalem ze bede pierwszy ale gratuluje pomyslu.
Czekamy jeszcze na filmik z jazdy.

x2 crt

Kupie Jammin x2 crt w dobrej cenie, samo podwozie.
GG: 4743873

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 8:17 am 

Może uda się poskładać jakiś krótki filmik z zawodów w Częstochowie, ale wszystko w rękach (a właściwie w aparacie :D ) kolegi Tomka który kręcił filmik na zawodach.
Ogólnie mały Jammin prowadzi się bardzo dobrze i nawet nierówności toru powstałe na zakrętach po przejazdach petroli nie robiły na nim wielkiego wrażenia . Lata też bardzo ładnie.
Ponieważ jest w nim zainstalowany regulator od 1:10 z VT , więc przy okazji zawodów miałem okazję przetestować jak reaguje silnik robitronica na takie wynalazki. Powiem szczerze ,że pomimo starego softu który siedzi w reglu na 6-tym programie model dostał niezłego kopa.
Wprawdzie temperatura silnika podskoczyła o jakieś 10 stopni , ale i tak była spokojnie w granicach normy.
Wyższych programów niestety nie przetestowałem z uwagi na małą awarię modelu ( dałem za mało kleju przy przykręcaniu zwrotnicy i niestety jedna śruba mocująca wybrała się na "wycieczkę :D " razem z tuleją z c-huba) . Niestety zapasowej tulejki nie miałem ,a zrobiona prowizorycznie z tego co było pod ręką wytrzymała tylko jeden bieg :(

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric