Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 1:33 am

Autor
PostNapisane: N maja 23, 2010 5:17 pm 

Witam niedawno na rynku pojawiły się produkty Robitronica do dużej skali regulator speedstar i silniki z serii Platinum(sensorowane) . Pytanie czy ktoś już miał z tym styczność ???Myślę o moim e maxxie a mamby nie chce zabardzo montować chciałbym cos sensorowanego. Może ktoś montował 2 silniki bezszczotkowe w emaxxie klasy 540 ??? może podsuniecie mi jakieś fajne rozwiązanie . Z góry dziękuję i Pozdrawiam .

....I zaczynamy wszystko od nowa ... ;] moze ktoś ma niepotrzebne podwozie do rally game 1:8 ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N maja 23, 2010 6:53 pm 
Administrator forum

Kup Novaka HV, nowy zestaw kosztuje 165$, konstrukcja stara i chyba pierwsza z założenia producenta przeznaczona do konwersji modeli w skali 1:8, ale jara :). To chyba jedyny silnik dużej skali, który jest sensorowany (2 silniki BL klasy 540 to nieporozumienie, jedyne sensowne rozwiązanie to jeden duży zamiast 2 małych).

Ostatnio edytowano N maja 23, 2010 6:55 pm przez Maciej Nowak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N maja 23, 2010 6:54 pm 

Przemek Staniewski ma w rc8e silnik & regiel właśnie robitronica o którym mówisz .
Jak przekręciłem nazwisko to sory ;]

PostNapisane: N maja 23, 2010 7:24 pm 

Może jakaś opinia??? jak to jeżdzi. Novaka musze ściągać a silnik robitronica mam w łodzi ;] poza tym planuje zakup regulatora innego jak robitronic

....I zaczynamy wszystko od nowa ... ;] moze ktoś ma niepotrzebne podwozie do rally game 1:8 ?

PostNapisane: Cz maja 27, 2010 8:27 pm 

Jak już Michał poruszył temat tego silnika to chciałbym się dowiedzieć czy do silnika z sensorami czyli w tym przypadku robitronica można podłączyć regulator bezsensorowy ?
Nie ukrywam ,że chodzi mi o regiel , który będzie tańszy od tego robitronica ...

PostNapisane: N maja 30, 2010 2:20 pm 

Silniczki z tej serii są moim zdaniem całkiem niezłe. Nawet najsłabsza wersja 8,5 radzi sobie na torze lepiej niż silnik z zestawu MMM 2200kV. Oczywiście przy zasilaniu 4s (bo tylko tyle ten silnik wytrzymuje) i przy pracy z sensorami. Bez sensorów silnik też działa (testowałem z reglem GM-a), ale nie na torze , więc o osiągach w takiej konfiguracji nie jestem w stanie nic powiedzieć.
W moim niestety mam od samego początku problem z sensorami, ale mam nadzieję ,że to tylko przypadłość tej konkretnej sztuki. Przy pracy z sensorami silnik ma możliwość regulacji timingu zarówno z regla (jeżeli posiada taką opcję w oprogramowaniu), jak i w sposób mechaniczny w samym silniku (możliwość przestawienia sensorów względem cewek silnika).
Pomimo tego, że silniki tej serii posiadają w obudowie otwory to nawet podczas jazd w trudnych warunkach nie stwierdziłem większego zabrudzenia wnętrza silnika. Podczas jazd moim RC8 najwyższa temperatura jaką osiągnął silnik (przy zamontowanym radiatorze z wentylatorkiem) to 60 stopni.
W zestawie z silnikiem producent dostarcza radiator z wentylatorkiem. Niestety wentylatorek jest zamontowany na radiatorze w taki sposób, że już po pierwszych jazdach zostały z niego wspomnienia (podobnie zresztą jak z wentylatora na reglu - ten wytrzymał nieco więcej).
Gdyby zestaw był zamontowany w modelu typu monster pewnie problemu z wentylatorkami by nie było, ale w buggy który dość ostro wali podwoziem o ziemię wychodzą zaraz wszystkie mankamenty.
Osobiście zmieniłem chłodzenie silnika (radiator+wentylator) na zestaw z hobbywing (dostępne na proximie).
Jeżeli tylko problem z sensorami okaże się jednostkowy to moim zdaniem jest to interesująca propozycja.

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

PostNapisane: N maja 30, 2010 2:35 pm 

Dzięki za rzeczową odpowiedź ;)

PostNapisane: N maja 30, 2010 2:51 pm 

Maciej Nowak napisał(a):
Kup Novaka HV, nowy zestaw kosztuje 165$, konstrukcja stara i chyba pierwsza z założenia producenta przeznaczona do konwersji modeli w skali 1:8, ale jara :). To chyba jedyny silnik dużej skali, który jest sensorowany (2 silniki BL klasy 540 to nieporozumienie, jedyne sensowne rozwiązanie to jeden duży zamiast 2 małych).

Są jeszcze zestawy od TEKIN-a w tym RX8 do modeli 1:8, który siedzi w moim E-REVO i oczywiście jest sensorowy.

PostNapisane: Śr cze 23, 2010 10:39 am 

Wracając do tematu silników Robitronica, to mój został odesłany do naprawy, a w jego miejsce męczę od jakiegoś czasu nowy, tym razem w wersji 6,5T.
Wszystkie dotychczasowe problemy z głupiejącymi sensorami poszły w niepamięć :D i wszystko działa jak marzenie.
Do tej pory z nowym silnikiem nie miałem żadnych problemów.
Wersja 6,5T jest zdecydowanie szybsza od 8,5T .
Niestety przy tym silniczku trzeba już nieco pomieszać z przełożeniami, żeby go nie przegrzać.
W Revo jeszcze go nie testowałem , ale wydaje mi się ,że może być problem z doborem przełożenia gwarantującego niską temperaturę silnika.
W przypadku większych modeli (truggy, monster), chyba najlepszym rozwiązaniem jest wersja 8,5T, max 7,5T ( chociaż tego silniczka jeszcze nie testowałem).
Regiel z zestawu ma możliwość ograniczenia mocy startowej oraz maksymalnej, więc można pojeździć sobie nawet na pakietach o mniejszej wydajności prądowej bez obawy o ich uszkodzenie (oczywiście jeżeli ktoś wie jak podejść do tematu). Programuje się go w pełni z aparatury więc nie trzeba nic odłączać , przepinać itp.

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

PostNapisane: N wrz 26, 2010 10:05 am 

witam
ja mam silnik Robitronic 6,5t.. probowalem go uzyc jako bezsensorowy w slizgu z reglerem k-force 100a ale niestety zrywal synchro i nie startowal.
Teraz przerzuce go do slasha 4x4 i zobaczymy na sensorze z mmpro...powinno chodzic ladnie.
pozdrawiam wiitteek

PostNapisane: N wrz 26, 2010 5:10 pm 

U mnie pomyślnie z silnikami Robitronica przeszły testy bezsensorowe regle: GM 35 i mała Mamba 25 więc przypuszczam ,że z "większymi" regulatorami GM -a i mambami też nie powinno być problemu.
Obecnie silnik 6,5T bezproblemowo chodzi z reglem sensorowym Speed Passion GT 2.0 LPF.
Biorąc pod uwagę to że regulator SP 2.0 jest kompatybilny programowo (poza trybami VT) z regulatorami Hobbywing (Ezrun, Xerun) , przypuszczam, że z regulatorami z tych serii też nie powinno być problemów.

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric