Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 3:04 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 28, 2006 2:44 pm 

Erik Turlejski napisał(a):
Maciej Mrozek napisał(a):
Michał Zieliński napisał(a):
Silnik. Byłbym za zmianą na dowolny albo chpociaz do 5.5 cm3. Ten zapis pozwala większej ilości ludzi startować

I tak dużo zawodników startuje w klasie MT Standart. Po co jeszcze więcej?

Jak jest dużo to może być więcej więcej=większa rywalizacja

= więcej problemów z kwarcami, przedłużanie zawodów (czas techniczny) i wiele innych, która można zaobserwować na "masówkach" robionych przez HPI.
Takie podejście jest szczerze bez sensu - to organizator ma zadbać o to, żeby przy danej ilości zawodników, byłą odpowiednai organizacja !
twoja wypowiedź brzmi mniewięcej " Mi jest dobrze, po co mi nowi, Ci co są niech zostaną, ale nowych nie chcem.."

Z organizacją zawodów różnie bywa. Nowi niech startują, ale niech dostosują model do przepisów. Niech startuje ich nawet cała 100, ale wszystkie modele dostosowane pod przepisy. Wiem że jest to dyskusja nad zmianą przepisów, ale klasa MT Standard nie powinna dużo różnić się od standardowych modeli. Czy któryś standardowy model ma od razu wsadzony silnik o pojemości większej niż 4.6 ccm?

Piotr Krzyżanowski napisał(a):
Silnik. Byłbym za zmianą na dowolny albo chpociaz do 5.5 cm3. Ten zapis pozwala większej ilości ludzi startować

I tak dużo zawodników startuje w klasie MT Standart. Po co jeszcze więcej?

tak wyglada podejscie nie wykraczajace poza wlasny czubek nosa-typowy egoista

ciekawe jakbys mowil, gdybys nie mial kasy na dobry silnik .28 i musial kupic .32 za 500zl

To zróbmy klasę Full Open tak jak napisał Michał Tronowski. Wtedy wszyscy maniacy większych silników mogliby tam sobie jeździć.
Co bym mówił? Mówiłbym, że muszę jeszcze poczekać i że niebędę kupował większego silnika po to, aby jeździć. Czasami warto poczekać, żeby potem było lepiej i nierobić problemów tylko dlatego, że ja mam większy silnik i róbcie zmianę, bo ja chcę startować w zawodach!

Team FortaSport

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 28, 2006 5:06 pm 

Kolejna uwaga od osoby zainteresowanej, zgodnie z przepisami dodamy punkt.

Stosowanie jakichkolwiek aktywnych urządzeń kontrolujących trakcję, aktywnych zawieszeń, aktywnych systemów kontroli skrętu, wykorzystujących żyroskopy albo urządzenia mierzące przeciążenie jakiegokolwiek rodzaju jest surowo zabronione. Czujniki mogą być używane dla celów biernych, czyli odczytu, lub nagrania danych ale nie do kontrolowania i korygowania osiągów modelu.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 28, 2006 6:09 pm 

Sprawę D-Box'ów mamy więc załatwioną.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 28, 2006 9:21 pm 

Dopisałem wszystko na pierwszej stronie aby był pełny obraz.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 28, 2006 10:43 pm 

Pan Jan jak zwykle rozwieje wszystkie wątpliwości swoja fachowościa, za co chwała.
Co do silników .32 nikt nie pokwapił się, aby sprawdzić o jakie silniki chodzi i są to 3 modele:
force .32
silnik w nowym TNXie prawdopodobnie również force .32 przebrendowany
no i osa .30
z tych silników jednynie osa prawdopodobnie będzie mogła dorównać takim silnikom jak picco 28 czy k4,6, ale zostawmy juz ten temat.

Proszę Panie Janie się jeszcze odnieść do tych bezsensownych zderzaków.

Dziekuje.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 6:47 pm 

Kuba.
O brandowanych silnikach doszły mnie również słuchy, ale na tej podstawie nie można podejmować się konkretnych ustaleń.
Każdy silnik można brandować, jeśli przepisy nie zabraniają tego, a jego pojemność nie przekracza określonej nimi wielkości.
Poza tym dostępna jest duża gama silników w klasach spalinowych i chyba nie ma potrzeby na obecną chwilę wymieniania konkretnych producentów i modeli silników, tym bardziej, że Monster Trucki są de facto klasą wyczynową, wymagająca sporej wiedzy i umiejętności.
Kwestię dopuszczenia większych pojemności proponuję pozostawić do czasu, kiedy na zawodach innych niż EMP organizator dopuści te silniki na swoich imprezach. Podobnie proponujemy w klasach elektrycznych, gdzie np. Marek na swoich zawodach dopuścił silniki bezszczotkowe, przed tym, jak dopusciliśmy je w przepisach DTMMod.
W moim przekonaniu warto jeszcze poczekać - jak wcześniej zasugerowałem, większa pojemność silnika to jeszcze nie sposób na sukces zawodnika. Zwróć uwagę na zawodników startujących modelami TNX - tam trójki w zupełności im wystarczają i zajmują oni wysokie lokaty w rankingach.
Co do nieszczęsnych zderzaków.
Konsultowaliśmy kiedyś ten zapis i w moim przekonaniu może on być i nie musi być. Konsultowaliśmy go w czasie, kiedy w przepisach np. ROAR były podane jego wymiary. Obecnie są one opcjonalne z zastrzeżeniem, że jeśli już są, to mają stanowić absorber energii i nie mogą wystawać poza karoserię i koła.
W naszych przepisach proponowałbym:
"Zderzaki nie są obowiązkowe. Zderzak zastosowany w modelu musi być wykonany z materiału elastycznego i nie może wystawać poza karoserię i obrys kół. Zabronione są zderzaki z metalu, bakelitu i płyt laminowanych".
Jeśli masz inne sugestie to podaj je.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 7:09 pm 

poprawiłem ten punkt

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 8:24 pm 

Juz więce3j firm produkuje silniki .32.
Takie firmy jak : Axial, Racer's Adge i Collari zrobilo silniki .32 I cały czas powstaje konkurencja. Ale jak to się mówi ten sport ma być drogi :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 8:42 pm 

Coś mi nie pasuje w tym zapisie:
11. Zderzaki.
Zderzaki nie są obowiązkowe. Zderzak zastosowany w modelu musi być wykonany z materiału elastycznego i nie może wystawać poza karoserię i obrys kół. Zabronione są zderzaki z metalu, bakelitu i płyt laminowanych

Zabronione są zderzaki z metalu, bakelitu i płyt laminowanych
Czyli mogę zdjąć zderzak a uderzać będę metalowym dyferencjałem lub ostra płytą podłogową :)

„...i nie może wystawać poza karoserię i obrys kół.”
to oznacza ze modele z pudełka nie mogą jeździć w zawodach bo maja zderzak na wierzchu :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 10:37 pm 

Piotr Augustynowicz napisał(a):
Coś mi nie pasuje w tym zapisie:
11. Zderzaki.
Zderzaki nie są obowiązkowe. Zderzak zastosowany w modelu musi być wykonany z materiału elastycznego i nie może wystawać poza karoserię i obrys kół. Zabronione są zderzaki z metalu, bakelitu i płyt laminowanych

Zabronione są zderzaki z metalu, bakelitu i płyt laminowanych
Czyli mogę zdjąć zderzak a uderzać będę metalowym dyferencjałem lub ostra płytą podłogową :)

„...i nie może wystawać poza karoserię i obrys kół.”
to oznacza ze modele z pudełka nie mogą jeździć w zawodach bo maja zderzak na wierzchu :)

Chyba nie rozumiesz intencji zapisu. Wyścig nie polega na uderzaniu kogokolwiek czymkolwiek. Nikt nie każe zdejmować zderzaka jeśli jest w fabrycznym wózku - dlatego zasugerowałem odejście od wymiarów zderzaka.
Zapis jest ogólny.
Podaj też chociaż rysunek o co Ci chodzi z modelem z pudełka.
Przepisy są w fazie konsultacji - możesz więc podać swoja propozycję.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 10:41 pm 

prosze zobaczyc zapis, troche zmodyfikowałem propozycje Pana Janka

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 29, 2006 11:23 pm 

Nie nie nie to nie tak :)

Zależy mi na jasnych i czytelnych przepisach dlatego występuje jako adwokat diabła :twisted:.
Czyli jak złośliwie można zinterpretować przepisy. Jeśli teraz napiszemy dobre unikniemy niejasności na przyszłość.

foto1 – model ze zderzakiem. Zderzak jest poza karoseria i poza obrysem kół.

foto2
foto3
foto4 – model bez zderzaka z twardym kantem

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 9:21 am 

Piotr Augustynowicz napisał(a):
Nie nie nie to nie tak...

Wcześniej powołałem się na ogólne zasady zawarte w ROAR (p. 6.2.1), dotyczące wszystkich modeli.
Dalej w punkcie 9.4.4.9: "Bumpers are optional. If used, they may not extend further than 1" past the body front or rear and may not exceed the width across the outer edges if the tires of each side" - (chyba "of the tires" - mój przypis).
Podobnie jest w przepisach RCPRO SERIES: "Bumpers are optional. If used, must not extend further than 1" past the body on the front and rear" - i nic więcej.
Z fotki 1 wynika, że ten wózek nie spełnia żadnego warunku.
Jeśli nasze przepisy mamy dostosować do modeli RTR, które najczęściej nie spełniają kryteriów zawodniczego wyczynowego modelu, to możemy zapisać:
"Zderzaki nie są obowiązkowe. Zderzak zastosowany w modelu musi być wykonany z materiału elastycznego i nie może wystawać poza najdalszy punkt obrysu kół z uwzględnieniem ich skrętu. Zabronione są zderzaki z metalu, bakelitu i płyt laminowanych".
Innej możliwości nie widzę.
Ewentualnie zaproponuj co innego.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 11:19 am 

Cytuj:
Zwróć uwagę na zawodników startujących modelami TNX - tam trójki w zupełności im wystarczają i zajmują oni wysokie lokaty w rankingach.

Panie Janku, wnikliwsza obserwacja techniczna zawodów MT standart pokazuje, że silniki 3.0 w TNX to za mało, aby utrzymać wysokie lokaty. Startujący tymi modelami, już w tym sezonie podejmowali działania mające na celu zmiane tego faktu. Podnoszenie pojemności silnika w góre spowoduje pozorny wzrost liczby statrujący, a faktycznie wycofywanie się tych jeżdżących modelami konstrukcyjnie przystosowanymi do silników small block. Jeżeli już to wpowadzajmy podział small - big block. Wystaczy w klasyfikacji, na torze można sobie jakoś poradzić. Czy nikogo nie zastanawia fakt wymierania na torach modeli revo?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 12:18 pm 

Janusz Potepa napisał(a):
...podział small - big block. Wystaczy w klasyfikacji, na torze można sobie jakoś poradzić. Czy nikogo nie zastanawia fakt wymierania na torach modeli revo?

W propozycji Michała jest zapis o podziale na small block i big block, należy się tylko zdecydować czy w wynikach uwzględniać ten podział czy na kategorie wiekowe. Stosowanie obu podziałów naraz mogłoby wprowadzać zamęt.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona