Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 3:38 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł: DTM -OPEN
PostNapisane: N mar 27, 2005 9:00 am 

Witam
Mam pytanie do zawodnikow jezdzacych w tej klasie .Co myslicie nad wprowadzeniem silnikow bezszczotkowych?? Ja uwazam ze jest to bardzo dobry pomysl .Silnik bedzie zywotniejszy nie bedzie sie taki syf zbieral , szczotek niebedzie :D .Teraz tylko jest pytanie czy zgadzacie sie na to bo chyba wczasniej czy puzniej te silniki wejdom do uzytku w europie . No i co sadzi otym P.J.Matukin ??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N mar 27, 2005 10:17 am 

EFRA chyba już dopuściła.
W Polsce jeszcze musimy troszczeczkę poczekać.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N mar 27, 2005 10:31 am 

No wlasnie niewiem czy czekac:) bo mozna czekac czekac i sie niedoczekac :) Wydaje mi sie ze kazdy z zawodnikow kupuje na sezon <zimowy czy letni > nowy silnik . Za bezszcz. silnik trzeba zaplacic ok 100$ do tego reg. 200$-250$
wiem ze to nie maly koszt ale mozna sie sprecyzowac czy to jest wogule realne ???
Tak jak pisalem ja jestem za. Z tego co wiem narazie 2 osoby sa za 8) .
A co do EFRY to niewiem jak to wyglada ale jezeli tak jest to ok . Bo te motorki chyba juz dlugo czekaly na swoja ere w rc .

Tytuł:
PostNapisane: N mar 27, 2005 10:39 am 

Wejście tych silników jest nieuchronne. Technologia idzie do przodu, ceny spadają. Myślę, że przepisy na sezon halowy 2005-2006 będą już zmodyfikowane pod kątem tych silników. Z tego co mi wiadomo jest tylko dwóch producentów których znam (nigdy nie szukałem więcej informacji na ten temat) chodzi o TEAM NOVAK oraz LRP które produkują zestawy silnik bezszczotkowy + regulator trójfazowy.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 27, 2005 4:12 pm 

ja jestem jak najbardziej za...moze sam bym powrocil do DTM gdyby zaistniał taki przepis ze mozna stosować silniki bezszczotkowe. Koszty utrzymania naprawde spadają a czas jazdy jest dłuższy i można zwiekszyc czas biegu np :) A kupno takiego silnika bezszczokowego po krotkim czasie uzytkowania zwraca sie. jestem ZA :D]

ps. HACKER też robi silniki bezszczotkowe jedne z najlepszych ale cena jest kosmiczna

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: N mar 27, 2005 8:09 pm 

HACKER tak robi ale z tego co widac ma chyba najleprze regulatory:) Bo silnikow raczej sie nie oplaca narazie kupowac z HACKERA bo niewiadomo co one sa warte piszom niby ze sa do autek ale niewiem co otym myslec czy sa na tyle dobre ,zresztom najnowszy hacker ma taki dziwny radiator co moze powodowac ze bedzie tarl o asfalt .

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 28, 2005 12:38 am 

Jestem jak najbardziej za od sezonu 2006. Co do hackera to czytalem bardzo rozne opinie, ciezko sie ustosunkowac do tego nie testujac samemu urzadzen tej firmy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 28, 2005 9:57 am 

a co powiecie o osiągach tych silników porównując je do silników szczotkowych?

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 28, 2005 10:09 am 

Michał Karpiński napisał(a):
a co powiecie o osiągach tych silników porównując je do silników szczotkowych?
Mysle ze sa porownywalne do normalnych<jesli chodzi o osiagi> W bezszczotkowych jest zaletom ze nie trzeba wymieniac szczotek czyli silnik bedzie caly czas tak samo pracowal <ma wysza sprawnosc > nie bedzie dostawal sie syf bo jest chermetycznie zamkniety.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 28, 2005 11:02 am 

np piszą że NOVAK SS5800 ma osiagi porownywalne do dobrego silnika 10 zwojowego.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 28, 2005 12:14 pm 

Jeśli jest tak jak mówisz Robert to ja jestem za wprowadzaniem tych silników. Jednak cały czas się zastanawiam dlaczego na zachodzie nie jeżdżą na tych silnikach tylko wprowadzają następne klasy z tymi silnikami. Czytałem kiedyś taki artykuł na www.rc411.com i piasli tam wtedy iż silniki te są dobre lecz jeśli chodzi o mniejsze koszty użytkowania, jednak nie mają jeszcze takich osiągów aby wyparły silniki szczotkowe. Sugerowali oni że silniki świetnie nadają się do treningów i do jazdy rekreacyjnej.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 28, 2005 1:21 pm 

Osiągi mają napewno takie same jak szczotkowe a nawet lepsze. Hacker robi chyba silnik C40 do samochodow i osiągig naprawdę powalają. Piszą że to najlepszy silnik bezszczotkowy do modelu 1:10. Novak SS5800 też jest dobry jednak nie ma tyle mocy co hacker. Jakbym znow zaczal z elektrykami to napewno wtedy gdy wprowadzą do openu silniki bezszczotkowe (nie potrzeba tokarek, szczotek i innych *****). Sporo się naczytałem na temat bezszczotkowców bo gdy miałem elektryka sam byłem bliski zakupu takiego silnika, jednak skusiłem się na spaliniaka :) Novaka mozna na ebayu kupic uzywanego (jak sie złapie okazje) za 150-170$ za kompet (regler + silnik) a opłaca się kupować używkę bo w tych silnikach jedyne co sie moze zuzyc to łożyska.

Pozdrawiam - Robert Lubina

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 28, 2005 2:46 pm 

Mam jeszcze jednom propozycjie :D :D :D :D :D Co sadzicie o wprowadzeniu opon piankowych do elektrykow ??? Byla by mozliwosc decyzji albo zawodnik chce jechac na piankach albo na slikach . <chodzi mi o tory otwarte> Rowniez spda koszt oponek w dol .Robilem prube w Rudzie na oponach ze spaliniaka jak dobze pamietam to chyba byly 37 i jezdzilo to dobrze nie rewelacyjnie ale dobrze ale mysle ze to byla dopracowania ustawien .No i wsumie mozna by juz to wprowadzic w tym roku 2005 ,sezonie letnim.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 28, 2005 3:21 pm 

Jesli chodzi o opony piankowe to jestem przciwny. Jesli wprowadzimy opony piankowe to ja rezygnuje z DTM-OPEN. Specjalnie ucieklem od opon piankowych z E12 i E10.

W DTM opony piankowe bardzo komplikuja sprawe. Po kazdym wyscigu i przed nastepnym trzeba na nowo:
-ustawic wysokosc modelu
-ustawic geometrie zawieszenia ktora sie zmienia przy ustawianiu wysokosci modelu
-ustawic przelozenie

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 28, 2005 4:21 pm 

Niekoniecznie musisz zmieniac cala geometrie bo co wyscig mozesz zakladac nowe oponki juz przygotowane na wymiar i masz do tego dobrane przelozenie wysokosc itp. ale wsumie to sie juz wtedy sie nie oplaca bawic w pianki .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona