Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 3:37 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt mar 04, 2005 1:42 am 

niech ktos mi znajdzie gdzie w przepisach jest napisane ze zabronione jest stosowanie stabilizatorow ,kiedys moze bylo o tym wspomniane ale na dzien dzisiejszy to ja juz sam nie wiem .....
Co na to sędziowie ? .. Panie Janku ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt mar 08, 2005 8:30 pm 

Arkadiusz Gajzler napisał(a):
niech ktos mi znajdzie gdzie w przepisach jest napisane ze zabronione jest stosowanie stabilizatorow ,kiedys moze bylo o tym wspomniane ale na dzien dzisiejszy to ja juz sam nie wiem .....

Niestety autor/przerabiacz ostatniej wersji przepisów za bardzo wziął sobie do serca metodę Kopiego i Wkleja.

Tomek Massalski

PostNapisane: Wt mar 08, 2005 10:58 pm 

Tomek Massalski napisał(a):

Niestety autor/przerabiacz ostatniej wersji przepisów za bardzo wziął sobie do serca metodę Kopiego i Wkleja.

Co chcesz przez to powiedziec Tomku ?

PostNapisane: Wt mar 08, 2005 11:41 pm 

Co chcesz przez to powiedziec Tomku ?

Osoba, która przygotowywała ostatnią wersję przepisów technicznych bardzo się spieszyła przed upływającym terminem. Zastosowała więc metodę znaną wszystkim użytkownikom komputerów. Skopiowała wcześniej przygotowany fragment przepisów dla klasy open. Jak sądzę wynikła z tego "poprawka" w przepisach nie było absolutnie zamierzeniem autora poprawek/przeróbek tychże.
Co dziwne nikt w trakcie zatwierdzania przepisów przez Komisję nie zwrócił na to uwagi. Sugerowałbym Komisji jak najszybsze wprowadzenie uaktualnienia.
Co mnie najbardziej rozbraja to wnikliwość zawodników. Nikt do tej pory nie zwrócił na to uwagi. Długo musiałem czekać. Niniejszym gratuluje zwycięzcy w moim małym tajnym konkursie. Nagród niestety nie będzie. Próbowałem nawet ostatnio w ukryty sposób namówić do zajrzenia do przepisów (http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=5854). Chyba byłem nieskuteczny.

Tak czy inaczej zachęcam do czytania przepisów. Wszystkich zachęcam: zawodników, sędziów, Komisję i przyjaciół modelarstwa

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 09, 2005 1:36 am 
Administrator forum

Skoro w przepisach nie ma o tym mowy więc nie jest to zabronione. O tym co jest w przepisach decydujemy nie my - zawodnicy lecz komisja modelarska w raczej znanym składzie. jeżeli przeoczyli ten fragment - korzystajmy z tego. Ja miałbym już stabilizatory w Zgierzu tylko nie zdążyłem ich zamontować. W Tarnowie na 100% je założę.

Jednak dobrze się stało że temat został poruszony - taki stan rzeczy należy zmienić. Najlepiej doprowadzić sezon halowy do końca na istaniejących przepisach , a na sezon letni wprowadzić korektę.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 09, 2005 1:48 pm 

Moje dwie rozmowy na ten temat z Panem Matukinem, gdzie kwestia używania stabilizatorów była tylko częścią próby wywołania ogólnej dyskusji na temat przepisów - nie tylko w klasie standard, ale również pozostałych klasach, gdzie istnieją różne ograniczenia, miały swój finał w jednoznacznej decyzji Pana Jana jako Głównego Sędziego zawodów - jeżeli w przepisach zakazu nie ma, to znaczy, że zabronione to nie jest. Komentarz do tej decyzji sugerował jednak, że nie była to czysta pomyłka korektorska, a raczej świadome działanie Komisji.
Problem przepisów - w moim mniemaniu - jest dużo poważniejszy, niż kwestia stabilizatów - są one po prostu w wielu miejscach MAŁO PRECYZYJNE, a tam, gdzie są precyzyjne, nie są przez sędziów egzekwowane. I to musimy usystematyzować po to, żeby rywalizacja była prowadzona fair, co niestety, nie zawsze ma miejsce. Powtórzę jeszcze raz - przepisy nie mogą być tworzone za pomocą "poczty pantoflowej" - tak, że "wszyscy" - czyli Ci co trzeba, wiedzą co można do modelu włożyć a co nie, a publikowane w taki sposób, żeby szczególnie początkujący - do których ja również zaliczam moją ekipę - wiedzieli, co można modyfikować.

PostNapisane: Pt mar 11, 2005 6:09 pm 

Co na to sędziowie ? .. Panie Janku ?

Dwa lata temu od zawodników wyszła m. in. inicjatywa, by z przepisów technicznych DTM Standard usunąć zapis o stabilizatorach - jego już nie ma począwszy od 2004 roku. Jeśli tego nikt nie zauważył i później podaje nieprawdę, to trudno.
Z moderatorem forum, powołującym się na wyniki swojego tzw. tajnego konkursu, nie da się podjąć dialogu - lżenie i wyzywanie sędziów nie może być argumentem w czymkolwiek. Bez względu na to kto ma rację, moderator nie powinien podejmować dyskusji w formie w jakiej to narzucił - wyzwiska, inwektywy i kłamstwa nie mogą być bazą do rozmowy o przepisach, tym bardziej, że ich autor jest też zawodnikiem. Dziwi fakt, że nie złożył protestu na siebie, za to, że na zawodach w W-wie opuścił je po eliminacjach, nie informując o tym sędziów, a na finałach w niedzielę jego stanowisko serwisowe było puste - to, że ktoś jest wątłej kondycji fizycznej i nie wytrzymał trudu zawodów, sedziowie zrozumieli, ale faktem pozostaje, że "naruszyli" przepisy, nie dyskwalifikując tego zawodnika.
Uważam, że o przepisach powinno rozmawiać się z otwartą przyłbicą, a nie skrywać się za własnymi i tajnymi inicjatywami - godne jest to jedynie tchórzy.

PostNapisane: Pt mar 11, 2005 9:11 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Dwa lata temu od zawodników wyszła m. in. inicjatywa, by z przepisów technicznych DTM Standard usunąć zapis o stabilizatorach - jego już nie ma począwszy od 2004 roku. Jeśli tego nikt nie zauważył i później podaje nieprawdę, to trudno.
Z moderatorem forum, powołującym się na wyniki swojego tzw. tajnego konkursu, nie da się podjąć dialogu - lżenie i wyzywanie sędziów nie może być argumentem w czymkolwiek. Bez względu na to kto ma rację, moderator nie powinien podejmować dyskusji w formie w jakiej to narzucił - wyzwiska, inwektywy i kłamstwa nie mogą być bazą do rozmowy o przepisach, tym bardziej, że ich autor jest też zawodnikiem. Dziwi fakt, że nie złożył protestu na siebie, za to, że na zawodach w W-wie opuścił je po eliminacjach, nie informując o tym sędziów, a na finałach w niedzielę jego stanowisko serwisowe było puste - to, że ktoś jest wątłej kondycji fizycznej i nie wytrzymał trudu zawodów, sedziowie zrozumieli, ale faktem pozostaje, że "naruszyli" przepisy, nie dyskwalifikując tego zawodnika.
Uważam, że o przepisach powinno rozmawiać się z otwartą przyłbicą, a nie skrywać się za własnymi i tajnymi inicjatywami - godne jest to jedynie tchórzy.

W wszystkich powyższych wypowiedziach nie widzę żadnej inwektywy, a co jest kłamstwem też chciałbym się dowiedzieć. Pragnę też zauważyć, że podpisuje się imieniem i nazwiskiem i mieszanie do całości sprawy moderowania jednego z formów uważam za nadużycie (dodam dla porządku, że nie dotyczy to tego forum).
Jeśli chodzi o inicjatywę zawodników to bardzo mnie ciekawi, którzy to wyszli z nią. W szczegolności dlatego, że kompletnie o czymś takim nie słyszałem.
Moim zdaniem sędziowie nie powinni naruszać przepisów i mnie zdyskwalifikować. Nie przychodząc na finały się z tym liczyłem. Naruszanie przepisów przez sędziego w żadnym razie nie może być powodem do dumy. Kpienie z czyjejś choroby uważam za cokolwiek niesmaczne, a w tym przypadku chodziło o potrzebę opieki nad dwumiesięcznym dzieckiem - nie wiem skąd myśl o związku z kondycją fizyczną.
Mówiąc o moim konkursie miałem na myśli moje zastanowienie nad aktywnością ludzi w czasie czytania przepisów. Niewielu ludzi przez ponad rok uważnie przeczytalo przepisy i stąd moja ironia.
Jeśli chodzi o otwartość przyłbicy i własne inicjatywy to pragnę przypomnieć, że całe uporządkowanie i większośc ostatnich poprawek w przepisach sportowych jest mojego autorstwa.
Zastanawia mnie tylko złość jaka jest wypełniona Pana wypowiedź. Czy to jest jednostkowy przypadek czy może ogólne niechęć do mnie?

Tomek Massalski

Tytuł: lipa
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 9:19 pm 

G.... prawda Panie Janie . Nigdy i nigdzie nie było sugesti , żeby zlikwidować zapis o stabilizatorach w klasie DTM standart .

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 9:58 pm 

Trochę zgłupiałem czytając powyższe posty. Ja wchodząc w 2004 roku do DTM Standart kierowałem się przepisami skopiowanymi ze strony rcauto. A tam jest napisane:
[i]MODELE SAMOCHODÓW WYŚCIGOWYCH
w podziałce 1:10 z napędem elektrycznym
Klasa E-10 TC Standard
Przepisy techniczne
obowiązujące od 1.01.2004 r.
II. Modele.
3. Zawieszenie.
Model musi posiadać zawieszenie niezależne dla wszystkich kół. Dopuszczone są amortyzatory olejowe. Niedopuszczalne jest stosowanie sztywnej osi tylnej. Niedopuszczone są stabilizatory zawieszenia. Żadna część podwozia ani wyposażenia nie może wystawać poza karoserię. Minimalny prześwit dla wyścigu na torze dywanowym - 5 mm.
[/i]

Pewnie mam złą wersję przepisów. Tylko gdzie znależć dobrą?[i][/i]

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 11, 2005 10:15 pm 

Tak na prawde trudno powiedzieć, gdzie jest dobra wersja przepisów. Gdy się próbowałem dowiedzieć o zmiany z grudnia 2004, które podobno zostały wniesione nikt mi nie odpowiedział. W żadnej wersji przepisów, które były podpisane jako obowiązujące od 01.01.2004 a do jakich udało mi się dotrzeć nie ma mowy o zabranianiu stabilizatorów:
- obecnie na stronie rcauto.pl - http://www.rcauto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=1
- http://www.pkms.org.pl/SAM/index.php?id=przepsp
- http://www.lok-zg.org.pl/modelarze/przepisy_techniczne2004.htm i http://www.lok-zg.org.pl/modelarze/przepisy_techniczne2004.htm
Wersje tych przepisów w części sportowej różnią się odrobinę między sobą. Niestety. Pewnie należałoby uznać, że obowiązująca jest wersja na stronie LOK'u.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: N mar 13, 2005 2:18 pm 

Panowie Tomek, Janek, Leszek …

Jeżeli chcecie na siebie pluć to zapraszam na priva.
Proszę przenieść Wasze pyskówki poza forum.

Dwa słowa ode mnie w sprawie stabilizatorów. Nie przypominam sobie aby były dopuszczone w klasie DTM STOCK.
Odmienną kwestią jest kontrola techniczna. Startując w DTM wiedziałem kto ma jaki sprzęt i czy spełnia przepisy techniczne.
Czy sędzia na zawodach też wie co zawodnicy mają w modelach ?
Czy zawodnicy łamiąc przepisy wiedzą iż mogą być zdyskwalifikowani z całych zawodów?

Dziękuję każdej ze stron konfliktu za uwagę i liczę na kulturalną wymianę zdań.

Pozdrawiam
Jacek Żurek

Tytuł:
PostNapisane: N mar 13, 2005 3:29 pm 

I ja pozdrawiam pana Jacka . Tyle że my o zupie , a Jacek o du ... Od początku klasy DTM w Polsce zabroniony był w klasie standart stabilizator z przodu .I moim skromnym zdaniem tak powinno pozostać . Należy wprowadzić poprawkę do przepisów i już . Proste . Czy dla Ciebie Jacku każda ostrzejsza wymiana poglądów musi być pyskówką , czy zawsze musisz mieć coś do powiedzenia ? A odpowiedż proszę na priva . :D :D

Tytuł:
PostNapisane: N mar 13, 2005 3:59 pm 

Stabilizatory w standard zawsze były zabronione. Jak ktoś nie umie jeździć to stabilizatory nic nie pomogą.
Nie rozumiem po co cała ta dyskusja. DTM standard w założeniach miała być klasą tanią. Zanim Pan Jan zabrał się za sędziowanie na poważnie kilka osób zebrało się aby modele z napędem na 4 koła wprowadzić do cyklu imprez. Miała to być alternatywa dla E10, która zrobiła się bardzo droga. Modele DTM miały być tanie i nieskomplikowane. Kilka lat później Paweł Dominiak przeforsował wprowadzenie klasy OPEN. Efekt tego podziału był taki, że z grona kilkudziesięciu zawodników zrobił się podział na 10 super zawodników w OPEN i reszta w STOCK. Kiedy była tylko klasa STOCK poziom był bardzo wysoki. Teraz nie można tego powiedzieć. Stabilizatory były zabronione. Jeżeli ktoś chce założyć zawsze może wystartować w OPEN, nawet na silniku typu STOCK 27 zwoi.

p.s.
Oprócz Nas forum czytają inne osoby. Jak to wygląda jak dwie poważne osoby, autorytety modelarstwa samochodowego skaczą sobie do gardła o takie ***** jak stabilizator w DTM STOCK.
Leszku, bądźmy poważni. Resztę wyjaśnimy sobie telefonicznie.

Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: N mar 13, 2005 4:08 pm 

Jacku. Zajrzyj do obecnie obowiązujących przepisów. Nic tam nie ma o zabranianiu stabilizatorów i dlatego cała ta dyskusja.

Tomek Massalski

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona