|
Cześć Tomek,
Jakiś czas temu miałem podwozie z czymś takim i prowadzi się zupełnie inaczej niż podwozie, któe ma stały napęd na 4 koła. Nie reguluje się tego świństwa. Jest to zbudowane z jednokierunkowych sprzęgieł lub jak kto woli - łożysk - coś jak wolnobieg w rowerze. W jedną stronę ciągnie, w drugą nie. Działanie ma takie, że nawet jak jedno koło jest w powietrzu, to drugie i tak przenosi siłę napędową na nawierzchnię. Niestety jednak nie hamuje.
One way zmienia prowadzenie modelu w znaczącym stopniu. Ja przez dłuższy czas nie mogłem się przyzwyczaić, że przed zakrętem nalezy dużo wcześniej hamować i to tylko na prostych kołach - inaczej zarzucał tyłem. Poza tym miałem wrażenie, że jazda w zakręcie jest bardziej stabilna i auto nie ma tendencji do uciekania tyłem. Jedna z zalet tego rozwiązania jest taka, że jest małe prawdopodobieństwo utknięcia na krawężniku, bo zawsze któreś przednie koło ma siłę pociągnąć auto - to samo dotyczy sytuacji, gdy auto leży na boku - znacznie łatwiej jest wrócić spowrotem na koła bez żadnej pomocy.
Pozdrawiam
PIWO
_________________ LOS DESPERADOS RC Rally Team
|