Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 3:33 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn wrz 26, 2016 9:50 pm 

Cześć, powiedzmy że jestem kompletnie zielony, ale co jakiś czas powraca mi w głowie temat samochodu RC. chciałbym kupić cos na początek, coś co pomoże złapać zajawkę na modelarstwo.
Także może co już w głowie mi siedzi, i jaka jest szansa powodzenia planu.
Najbardziej podobają mi się samochody typu Truggy, uniwersalne, szybkie, generalnie czysta zabawa, skala, najlepiej 1:10 żeby serwis nie okazał się zabawą dla chirurga, a model nie był traktowany przez moją powierzchowność jako zabawka.
Kwota myślę że max 1000zł ale to kwota ostateczna ze wszystkim (Czyli RTR) najlepiej jeśli w kwocie nieco (znacznie) mniejszej udałoby się zamknąć. Patrząc na tematy i powtarzającą się kwotę 500-600zł- naprawdę da się w tej cenie kupić cos "sensownego"?
Napęd myślałem nad elektrycznym ale z tego co widzę na allegro miedzy innymi to łatwiej cos znaleźć w spalinowych (czy mi się wydaje i po prostu szukać nie umiem?), z tym że spalinowy robi dużo hałasu, a nie wiem czy aż tak chce na siebie zwracać uwagę, tak czy inaczej obie formy zasilania biorę pod uwagę ale nieco przychylniej będę patrzył na elektryczne modele.
No i tutaj chyba najważniejsze raczej myślałem nad używanym ale wiadomo że tutaj różnie można trafić a modele RC zwłaszcza off-road raczej nie są rzeczami trwałymi, także w powyższej kwocie jest sens szukać używanych (ewentualnie czy jest sens szukać nowych)?

Wiem że na ten moment w tym temacie jest więcej pytań niż odpowiedzi, ale jestem zielony i tak naprawdę to że cos mi się podoba i wydaje słuszne to nie znaczy że w rzeczywistości takie jest. Mam tego świadomość i chciałbym aby zostało mi w głowie to co powinno :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt wrz 27, 2016 10:12 am 

1000 na model z ladowarka i bateriami to wg mnie za malo...

1000.- na model + 100-200 na pakiety + ok 100zl na prosta ladowarke procesorowa. Oczywiscie mowa o modelach elektrycznych, spalinowe sa troche tansze, ale ich eksploatacja na poczatek moze odstraszyc, sprzegla, paliwo, filtry powietrza, urwane szarpanki, no i podstawa czyli regulacja gaznika rozna ze wzgledu na pogode itp. itd. - szukaj elektryka...

A masz juz wybrane jakies modele ?

Traxxas X-MAXX loading ... 8S

PostNapisane: Wt wrz 27, 2016 10:33 am 

Ciężko mówić czy coś wybrałem, przeglądając oferty że tak powiem jest dziura przynajmniej w używanych elektrykach, i są poniżej 700zł (wizualnie patrząc na nie już mi sie nie podobają) i powyżej własnie 1300zł wydające się rozsądne. Spalinowe łatwiej znaleźć w okolicach tych 1000zł ale są to leciwe konstrukcje, i wydaje mi się że silnik w takim będzie albo kończył żywot albo nadawał się już do remontu/wymiany.
Jedyne co przyciągneło moją uwagę to E-Revo 1:16 ale tutaj znów skala jest to mały samochód i nie wiem czy jest sens pakować się w cos tak małego, aczkolwiek na pewno lepszego w tej cenie i tańszego w eksploatacji.

Nie chciałem za bardzo napalać się na żaden konkretny model bo wiem że potem trudno będzie mi wybić to z głowy i w przyszłości mogę żałować że nie posłuchałem kogoś kto ma pojecie w temacie.

PostNapisane: Wt wrz 27, 2016 5:31 pm 

W tej cenie to rzeczywiście 1:16 lub jakiś 1:10 z tylnym napędem RWD z najbardziej popularnych "stajni" traxxas i hpi znajdziesz dość sensowne oferty używanych bezszczotek. A nawet można się pokusić o zakup nowego modelu wyposażonego w zestaw napędowy szczotkowy, masz pewność co do stanu modelu a z czasem za około 300-400złoty wymienisz combo na BL .

VATERRAAscenderGarbi
StradaRally
HPIRS4
...

PostNapisane: Wt wrz 27, 2016 6:55 pm 

Tak 2WD tez jest jakąś opcją, suma sumarum chodzi o fun. Wydaje mi się że 2WD 1:10 będzie mniejszym ograniczeniem niż 1:16 4WD. Traxxas Rustler z 2WD mi się bardzo podoba, czy może w moim budżecie za czymś innym jeszcze patrzeć? Czy przy zmianę na bezszczotkowy wystarczy wymienić sam silnik z regulatorem czy wiąże się z tym większa dłubanina?

PostNapisane: Wt wrz 27, 2016 6:59 pm 

Na all.... masz fajnego Rustler.
Tak,wystarczy zmienić silnik i regulator no i oczywiście pakiet lipo ale i tak zakładam że będziesz takowego używał.

Na OLX też jest fajny

VATERRAAscenderGarbi
StradaRally
HPIRS4
...

PostNapisane: Wt wrz 27, 2016 7:36 pm 

Poza Rustler jest jeszcze coś na co warto zwrócić uwagę z RWD?

PostNapisane: Wt wrz 27, 2016 7:50 pm 

Osobiście kiedyś miałem HPI Firestorm Flux i nadal miło wspominam ten model.
Do takiej swobodnej zabawy fajnie sprawdza się Traxxas Stampade.

VATERRAAscenderGarbi
StradaRally
HPIRS4
...

PostNapisane: Śr wrz 28, 2016 6:54 am 

Ale taki rustler w wiekszej trawie czy na piachu sobie juz slabo radzi. Owszem na poczatek zabawy z RC moze byc, ale docelowo 4WD.

Mialem przez chwile stampede 2wd i bez dobrej opony (250zl) to on na wiekszym kurzu juz tylko baczki krecil.
No i 2wd bardzo zle hamuje przez to ze ma tylko hamulce na tylna os...

Ja bym szukal jakiegos buggy 4wd...

PostNapisane: Śr wrz 28, 2016 4:04 pm 

Przy ograniczeniu budżetowym ciężko znaleźć coś rozsądnego 4x4 ,pewnie że taki profesjonalnie przygotowany Mugen byłby lepszą propozycją ale zaproponowałem rozwiązanie w tym budżecie.
Miałem/mam kilka modeli w użyciu i naprawdę tylny napęd nie jest taki straszny. Na pewno wychodzi najbardziej ekonomicznie.

VATERRAAscenderGarbi
StradaRally
HPIRS4
...

PostNapisane: Śr wrz 28, 2016 7:02 pm 

Jesli o ekonomie chodzi to tak, 2WD wygrywa, ale jak ktos zobaczy jak jezdzi 4WD to absolutnie nie chce 2WD...

Ogolnie hobby RC jest drogie, ja zawsze sie troszke bawilem ale od stycznia mocno sie wkrecilem... przerobilem kilka modeli, finansowo napewno 10k peklo... ale teraz choc wiem czego chce :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 28, 2016 7:28 pm 

Ja także uważam że 4x4 będzie lepsze. Moj Slash 4x4 idzie jak przecinak w trudnym terenie! :)

@Tapatalk

PostNapisane: Śr wrz 28, 2016 7:57 pm 

qkill napisał(a):
Jesli o ekonomie chodzi to tak, 2WD wygrywa, ale jak ktos zobaczy jak jezdzi 4WD to absolutnie nie chce 2WD...

Ja widziałem i nadal chce RWD :)

Nie ma co się sprzeczać nad wyższością napędu na dwie osie nad takim na tył to logiczne. Ale zabawa tylko napędowcem też jest super.
Zresztą jak zawsze powtarzam Jeden Model To Za Mało :)

VATERRAAscenderGarbi
StradaRally
HPIRS4
...

PostNapisane: Cz wrz 29, 2016 8:50 am 

Dlatego własnie napisałem że chodzi o to żeby złapać tego bakcyla i się wkręcić. Jak miałem czas jeździć na rowerze po 20-30tys km rocznie to włożyłem w to takie pieniądze że mój obecny samochód mógłby czuć się zazdrosny. To oczywiste każde hobby kosztuje jeśli zajmuje się ktoś tym poważnie i nie zadowoli się półśrodkami. Dlatego ważne dla mnie jest to żeby na początek mieć coś co mi się spodoba a później ulepszać to. Bo jak kupie teraz coś w co nie będzie sensu inwestować to dla mnie lipa, bo co innego kupić nowe serwo, opony, czy części zawieszenia albo napędu, a co innego kupić cały model gdzie jednak koszt jednorazowy jest spory. Do tego, fajnie miec przy czym po prostu pogrzebać, bo nie zawsze aura sprzyja by wyjść na dwór i poszaleć... wtedy lepiej zrobić miejsce wziąć narzędzia i "zmarnować" troche czasu którego i tak nie mamy.

Dlatego nie chce czegoś cudownego teraz, chce coś co sprawi że będę siedział przed kompem i szukał co zrobić/wymienić żeby było lepiej ;)

PS: Chwilę myślałem czy przerywać wam konwersację bo jest bardzo rzeczowa i bardzo dotyka mojego obecnego dylematu, a na dodatek zmierza w dobrą stronę: od czego lepiej zacząć.

PostNapisane: Cz wrz 29, 2016 9:26 am 

No to jesli na to tak bedziemy patrzec to ja bym wzial RUSTLERA 1:10 na lekki teren i asfalt. Albo STAMPEDE 2WD jesli ma byc fun i troche skakania w wiekszym terenie.

Modele moze nie najlepsze, ale z cala masa mozliwosci modyfikacji oraz latwym dostepem do tanich czesci (a to wazne, bo psuje sie zasadniczo cos zawsze).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona