Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 8:20 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr mar 19, 2014 10:56 pm 

Witam wszystkich.
Dopiero wchodzę w temat RC, stąd i wyczucia i wiedzy brakuje mi. Wolę dopytać bardziej doświadczonych :-)

Pojawiła się możliwość kupna autka HPI MT2 3.0 za mniej więcej 1/4 ceny nowego.

Problem jest taki, że autko nie było użytkowane kilka ostatnich lat, a w sumie przejechało wg deklaracji sprzedającego 5-8l paliwa.
Kusi mnie kupno tego i spróbowanie, wszak spalinówka to spalinówka - więcej zabawy z ustawieniami, ale i węcej frajdy jak już zacznie jechać.

Tylko zastanawiam się czy w ogóle warto, bo może tak się skończyć że więcej będę reanimował gada niż jeździł, a koszty eksploatacji spalinówki też nie są hiper małe...
Może lepiej dołożyć i kupić jakiegoś prostego elektryka na zwykłym szczotkowcu...

Co sądzicie o takim HPI? Jaka jest tam aparatura? Może gdybym uznał, że spalinówka to nie jest zabawka dla mnie przerobiłbym ją na elektryka (już taki projekcik w sieci znalazłem)... :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 20, 2014 8:38 am 

Zdecydowanie odradzam spalinówkę, przy używanej będziesz pewnie więcej robił niż jeździł, zwłaszcza jeśli jest to twój pierwszy model. Kup sobie jakiegoś dobrego elektryka 1/10 i będziesz z niego bardziej zadowolony. Miałem spalinowego Terriera i sprzedałem po miesiącu, zbyt dużo z nim roboty, aby jeździł :)

PostNapisane: Cz mar 20, 2014 10:49 am 

PIOTREK_383 napisał(a):
Zdecydowanie odradzam spalinówkę, przy używanej będziesz pewnie więcej robił niż jeździł, zwłaszcza jeśli jest to twój pierwszy model. Kup sobie jakiegoś dobrego elektryka 1/10 i będziesz z niego bardziej zadowolony. Miałem spalinowego Terriera i sprzedałem po miesiącu, zbyt dużo z nim roboty, aby jeździł :)

Trochę tego obawiam się, tym bardziej że autko kilka lat nie było użytkowane :-(
Z drugiej strony kusi, kusi też ewentualna konwersja na elektryka. Lubię takie rzeźbienie.
Finalnie jednak wyjdzie to drożej niż kupno gotowca RTR...

PostNapisane: Cz mar 20, 2014 12:03 pm 

5-8 litrów to w końcu ile? to dość spora różnica.
Kupując używaną spalinówkę trzeba być przygotowanym że silnik może być tylko do kosza.

Mimo tego spalinówki dają więcej zabawy no i ten zapach :D

PostNapisane: Cz mar 20, 2014 5:57 pm 

Daruj sobie taki zakup, jeśli nie znasz faktycznego stanu samochodu, ani nie znasz kogoś, kto Ci pomoże. Dodatkowo nie miałeś wcześniej do czynienia ze spalinami - będziesz miał problem z diagnozą nawet podstawowych usterek. Konwersja na elektryka? Przelicz sobie: model + regulator, silnik(400pln) + akumulator(100pln szt) + ładowarka(150pln) + koszt konwersji (o ile takowa jest lub masz "fach w rękach" i zrobisz to porządnie we własnym zakresie). Czyli z kieszeni wyfruwa kwota niebezpiecznie zbliżająca się do 1000pln. Gdybyś został przy spalinie i w najgorszym wypadku musiał zmienić silnik, kupić termometr i grzałkę, pewnie wyrobiłbyś sie w połowie kwoty konwersji. Tylko jeszcze zadaj sobie pytanie czy masz gdzie jeździć spaliną.

EX Himoto EMXT-1 BL

PostNapisane: Cz mar 20, 2014 11:01 pm 

devilsplaything napisał(a):
Daruj sobie taki zakup, jeśli nie znasz faktycznego stanu samochodu, ani nie znasz kogoś, kto Ci pomoże. Dodatkowo nie miałeś wcześniej do czynienia ze spalinami - będziesz miał problem z diagnozą nawet podstawowych usterek. Konwersja na elektryka? Przelicz sobie: model + regulator, silnik(400pln) + akumulator(100pln szt) + ładowarka(150pln) + koszt konwersji (o ile takowa jest lub masz "fach w rękach" i zrobisz to porządnie we własnym zakresie). Czyli z kieszeni wyfruwa kwota niebezpiecznie zbliżająca się do 1000pln. Gdybyś został przy spalinie i w najgorszym wypadku musiał zmienić silnik, kupić termometr i grzałkę, pewnie wyrobiłbyś sie w połowie kwoty konwersji. Tylko jeszcze zadaj sobie pytanie czy masz gdzie jeździć spaliną.

Grzałka jest w zestawie, podobnie jak butla do tankowania. Gość tym normalnie jeździł, ale były jakieś problemy z regulacją i w końcu zarzucił temat.
Terenów do jeżdżenia trochę jest :-)

To ile za taki zestawik warto wyłożyć ?
Czy raczej odpuścić i kupić jakiegoś elektryka (nawet szczotkowca) w zestawie R2R...?

PostNapisane: Pt mar 21, 2014 6:38 am 

Jak miał problemy z regulacją to pewnie silnik jest już na wykończeniu.
Koszt nowego to min 300zł.

PostNapisane: Pt mar 21, 2014 10:18 am 

Jeśli rzeczywiscie silnik jest dobity i wymaga wymiany, reszta jest w stanie conajmniej dobrym, a Tobie uda sie jeszcze cos utargować (przynajmniej na uzywany termometr który bedziesz potrzebował do dotarcia nowego silnika i kontrolowania jego temperatury podczas normalnego uzytkowania) to może bym sie zastanowił nad zakupem ;)

EX Himoto EMXT-1 BL

PostNapisane: Pt mar 21, 2014 7:14 pm 

A ja bym się w ogóle nie zastanawiał, jeśli silnik jest zajechany to reszta modelu też będzie do remontu/wymiany ;) Lepiej kupić jakiegoś dobrego elektryka, mówię Ci, będziesz bardziej zadowolony i model będzie bardziej "niezawodny" i nie będzie potrzebował takiego wkładu finansowego oraz... czasu :lol:

PostNapisane: So mar 22, 2014 5:31 pm 

Powyższy scenariusz jest całkiem możliwy ;)
Jak widzisz, nikt jednoznacznie Cie nie zachęca. Miałem przyjemność zakupu używanej spalinówki. Poza silnikiem stan był bardzo dobry. Kompresja zadowalajaca, ale nie można było go wyregulować - niby wszystko ok, a po chwili 160 st... Jako że był to mój pierwszy model nitro i nie znałem nikogo kto mógłby mi pomóc, poświęciłem mnóstwo czasu żeby doprowadzić go do porzadku. Czytałem forum, kombinowałem...aż rozebrałem silnik, wyczyściłem, wymieniłem uszczelki i problem sie skończył. Ale zapał do spaliny sie skończył. Niby sa fajne, bo dzwiek silnika, dym...ale do elektryka wkładasz akumulator, jedziesz i żaden dziad nie bedzie Cie ganiał z grabiami bo mu sie kury nie niosa od hałasu ;)

EX Himoto EMXT-1 BL

PostNapisane: So mar 22, 2014 10:42 pm 

Powyższy scenariusz jest całkiem możliwy ;)
Jak widzisz, nikt jednoznacznie Cie nie zachęca. Miałem przyjemność zakupu używanej spalinówki. Poza silnikiem stan był bardzo dobry. Kompresja zadowalajaca, ale nie można było go wyregulować - niby wszystko ok, a po chwili 160 st... Jako że był to mój pierwszy model nitro i nie znałem nikogo kto mógłby mi pomóc, poświęciłem mnóstwo czasu żeby doprowadzić go do porzadku. Czytałem forum, kombinowałem...aż rozebrałem silnik, wyczyściłem, wymieniłem uszczelki i problem sie skończył. Ale zapał do spaliny sie skończył. Niby sa fajne, bo dzwiek silnika, dym...ale do elektryka wkładasz akumulator, jedziesz i żaden dziad nie bedzie Cie ganiał z grabiami bo mu sie kury nie niosa od hałasu ;)

Dzięki za odpowiedzi.
W tym przypadku silnik z dużym prawdopodobieństwem będzie wymagał rozbiórki, w końcu jakaś przyczyna tych wariujących obrotów była.
Z tego co wiem to po wypaleniu zbiornika paliwa pojawiały się problemy z obrotami.
Czy dostępność części do tego silnika jest zadawaląca?

Kusi mnie to autko, nawet jako baza pod swap silnika na elektryka... tylko powstrzymują ewentualne koszty takiego zabiegu, bo taniej wyjdzie zakup prostego elektryka.

Alternatywnie zacząłem spoglądać na autka typu Maverick Strada MT z silnikiem szczotkowym lub Sword EDB, które w granicach 500PLN można kupić nowe.
Jak w stosunku do HPI MT2 wyglądają jakościowo ww. modele oraz dostępność do części?

PostNapisane: N mar 23, 2014 11:58 am 

Jak ktoś w podobnym wątku napisał "wybór między dżumą a cholerą" ;) Poszukaj sobie Firestorma, bardzo podobny do tego MT2, tyle że RWD.
Przy odrobinie cierpliwości znajdziesz fajną oferte do 500 zł...bo nowy szczotkowy kosztuje 850 zł. Z czasem kupisz porządną ładowarke, combo bezszczotkowe i lipola...i masz już całkiem przyzwoity trwały model.

EX Himoto EMXT-1 BL

PostNapisane: N mar 23, 2014 6:04 pm 

Jak ktoś w podobnym wątku napisał "wybór między dżumą a cholerą" ;) Poszukaj sobie Firestorma, bardzo podobny do tego MT2, tyle że RWD.
Przy odrobinie cierpliwości znajdziesz fajną oferte do 500 zł...bo nowy szczotkowy kosztuje 850 zł. Z czasem kupisz porządną ładowarke, combo bezszczotkowe i lipola...i masz już całkiem przyzwoity trwały model.

Nie wiem czy chcę RWD... 4x4 daje chyba jednak więcej możliwości upalania w terenie :-)
Na standardowym akumulatorku faktycznie tak krótko mozna pojeździć (czytałem, że 15minut)?

Szczotkowiec byłby fajny, bo zapas mocy jest duży. Aczkolwiek myslę, że na zwykłej szczotce też miałbym sporo zabawy :-)

Będe przeglądał oferty używek, może coś rozsądnego trafi się. Przyjrzę się też temu Firestormowi :-)

Z tą spalinka mimo wszystko jeszcze chwilę pomyślę.

PostNapisane: Wt mar 25, 2014 11:13 pm 

Firestorm jak najbardziej może być, ja jednak gustuje w elektrykach.

www.pogotowiekomputerowe-krakow.pl e-zysk
części do maszyn budowlanych l2world

Ostatnio edytowano Pn cze 13, 2016 4:40 pm przez JoannaW, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Śr mar 26, 2014 8:22 am 

azure napisał(a):

Nie wiem czy chcę RWD... 4x4 daje chyba jednak więcej możliwości upalania w terenie :-)
Na standardowym akumulatorku faktycznie tak krótko mozna pojeździć (czytałem, że 15minut)?

Szczotkowiec byłby fajny, bo zapas mocy jest duży. Aczkolwiek myslę, że na zwykłej szczotce też miałbym sporo zabawy :-)

Będe przeglądał oferty używek, może coś rozsądnego trafi się. Przyjrzę się też temu Firestormowi :-)

Z tą spalinka mimo wszystko jeszcze chwilę pomyślę.

Mam firka szczotę i mogę powiedzieć że na lipo to jest mały potwór. Te 40km/h na lipo osiąga, więc wolny nie jest. Na stockowej baterii nie wiem ile dokładnie jeżdżę, ale może trochę ponad 20min. Byłem nim w terenie no i nie powiem że sobie nie radzi, fakt może z dwa czy trzy razy musiałem go wyciągać z liści bo się zakopał, ale potrafi na dywanie na lipo stanąć na tylnie koła. 2WD nie sprawia mi problemu, pewnie że 4x4 było by lepsze. No ale za dużo takich podobnych modeli do firka tylko że 4x4 nie ma(bynajmniej tych dobrych. Na razie do tej pory ciągle łamię wachacz(wjechałem w słup i cały czas jest klejony). Polecam do niego dokupić pakiety lipo. Na tych co mam jeżdżę około godzinę, czyli razem mogę jeździć przez 2 godziny i jeszcze trochę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona