Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 7:39 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz gru 29, 2011 7:08 pm 

Witam,
Chciałbym zapytać, doradzić sie w wyborze modelu.
Chodzi mi o to czy nitro czy petrol.  Chciałbym dowiedzieć sie jakie są koszta eksploatacyjne. Chodzi mi o ceny paliwa, jak silnik dlugo wytrzymuje, jak silnik padnie to czy oznacza koniec dla niego, ceny części, i ogólnie wszystkie wydatki. Nie chce znowu przeżyć szoku jak w moim traxxasie e-revo po miesiącu padły silniki i musiałem zapłacić 1600 zł za nowy silnik z pakietami i ladowarka. 
Petrola chciałem king motora ksrc 001 a nitro Hpi wr8 lub traxxas jato.
Pozdrawiam
PS. Prosilbym o opinie na temat modelu Yama Baja Buggy ze sklepu nitrotek.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 8:59 am 

Generalnie modele nitro są dość drogie w utrzymaniu (paliwko swoje kosztuje), ale skoro padły tobie silniki (liczba mnoga - zakładam że szczotkowe) i za nowe zapłaciłeś 1600zł, to już sam zaczynam wątpić :lol:

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 9:18 am 

Nie widzisz że on kupił MMM ? Mambe Monster Max ? i do tego akusy to wyjdzie 1600zł.

HPI e10

ładowarka:Ansmann racing xbase 2.0 deluxe.

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 9:33 am 

Nie widzę. A gdzie to jest napisane?
Jak silnik nitro padnie to można kupić zestaw naprawczy i (najczęściej) sobie z problemem poradzić. Ale można też kupić nowy za np 1200zł. I kolejny szok gotowy.
Tak więc wszystko zależy od tego ile chce się wydać...

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 10:03 am 

Jeśli chodzi o koszta eksploatacji napewno najdrożej wychodzi nitro. Paliwo (ekonomicznie 5l =100zl) lepszej jakośc ok 200zł. Czym większy silnik tym więcej pali. Savage od hpi (wielkość e revo) pojemność baku 160 ml, wystarcza na 10-15 minut jazdy więc łatwo sobie obliczyć. Potrzebny będzie również olej do filtra powietrza i after run do konserwacji silnika. Silnik wytrzymuje około 30 litrów (jesli dbasz, jeśli nie moze zakonczyć życie nawet po 1 litrze :wink: ) Jesli padnie wystarczy (czasami) wymienić tłok i cylinder lub jeszcze korbowód i łożyska. (wyjdzie taniej niż cały silnik) Nowy silnik od 500zł w zwyż. Części do modelu (cenowo) porównywalnie do części elektryka.

Co do modeli benzynowych (paliwo wychodzi najtaniej) ale są to modele w skali 1:5. Cężko znaleźć miejsce do jazdy (jakiś fajny tor) i mnie ludzi się bawi (możesz nie mieć z kim jeżdzić). Cześci są droższe (bo wieksze) napęd przeważnie tylko na tył. Co do tego modelu Yama Baja Buggy nie jest drogi ale cżęści do niego w tym sklepie brak. Najlepiej zaopatrzony w cześci do petroli jest Hpi ale model tej firmy to koszt powyżej 4000zł

Najtaniej wychodzi elektryk,(cichy, można nawet jeździć w parku). Szybkośc porównywalna do spaliny w wiekszości przypadkach nawet szybszy, lepiej się zbiera, niebrudzi sie tak jak spalina no i najtanszy w eksploatacji.

Nierozumiem, czemu po padnieciu Ci silnika w elektryku musiałeś kupować nowe pakiety i ładowarkę :shock: Po zatym za ok 800zł mialbyś MMM firmy CC, zestaw bezszczotkowy (regiel i silnik) nie do zdarcia.

Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2011 11:59 am przez Lucky Loser, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 10:09 am 

MasterB napisał(a):
Nie widzę. A gdzie to jest napisane?
Jak silnik nitro padnie to można kupić zestaw naprawczy i (najczęściej) sobie z problemem poradzić. Ale można też kupić nowy za np 1200zł. I kolejny szok gotowy.
Tak więc wszystko zależy od tego ile chce się wydać...

W sygnaturce ma napisane.

HPI e10

ładowarka:Ansmann racing xbase 2.0 deluxe.

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 10:13 am 

"TRAXXAS E-REVO teraz już brushless "
Nie widzę nawet wzmianki o MMM...

Ale koniec już OT

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 3:10 pm 

Musialem kupic lipole, potem ladowarke do nich i silnik z reglem i jest 1600 zl. Chcialem abyscie zwrocili uwage na te modele, ktore zapisalem i powiedzieli cos na ich temat (Traxxas Jato, Hpi wr8, King Motor Ksrc 001). Nowy silnik trx 3.3 kosztuje ok 400 zl a g3.0 300zl a nie 1200...

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 3:38 pm 

Lucky Loser napisał(a):
Po zatym za ok 800zł mialbyś MMM firmy CC, zestaw bezszczotkowy (regiel i silnik) nie do zdarcia

W tym czasie nie ma takiej opcji. Nawet z USA się nie opłaca przy obecnym kursie walut (3.4zł za dolca),a mamba to koszt min 280$ od jakiejś prywatnej osoby, a w sklepach to 330$.
Co do kosztów: jeżeli dbasz o modele to żaden Cię nie zeżre. Brushless także może przyprawić o ból głowy jeżeli spalisz chociażby ESC za 600pln, lecz w nitro i petrolu możesz zatrzeć silnik za 600zł albo i więcej. To, że do nitro trzeba kupić paliwo to wiadomo, ale jasne jest także, że do elektro potrzebny jest zaje***** drogi li-pol z ładowarką, więc pod tym względem najkorzystniej wychodzi petrol.
Każdy ma swój urok. Spalinka Cię ochlapie paliwkiem i trochę po dymi, ale jakby nie patrząc model elektryczny też zakopci jak coś spalisz :lol: :lol:

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 3:55 pm 

Wziąłbym King Motora ale boje się, że ceny jego częsci mnie zjedzą. A co do nitro to co trza zrobic po ,,padnięciu" silnika, wymienic go czy jakoś naprawić. Co uważacie na temat Traxxasa Jato i Hpi WR8?

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 6:08 pm 

Ostatnio gdzieś tu był na forum temat o King Motor poszukaj a napewno dowiesz potrzebnych wiadomości na ten temat, co do jato to dla mnie jest to taki mutant który próbuje nadać sie do wszystkiego a nie nadaje się do niczego oprócz drogi... a wr8 to świeżynka więc niewiadomo:)

P.S- Jakie Combo wsadziłeś do E-Revo?

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 6:52 pm 

To tak aby wszystko było w jednym miejscu, proszę bardzo: viewtopic.php?f=63&t=43782
Nie wiem jak w przypadku KM ale części w hpi są dobrej jakości i model nie musi ciągle stać na serwisie. Części od hpi pasują do baji KM więc nie musisz robić zapasów :wink: ponadto jest to chyba najlepsza podróbka oryginalnej baji sądząc po opiniach z różnych źródeł. Na pewno nie polecam Rovan ponieważ chciałem trochę zaoszczędzić to kupiłem trochę części tej firmy, a wyszedłem na tym jak "Zabłocki na mydle" .

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 8:52 pm 

Te wr8 to połączenie bulleta z rs4. Chciałbym abyście powiedzieli jakie wydatki mogę miec z tymi modelami.
Ja mam combo Toro ze sklepu RC4MAX

PostNapisane: Pt gru 30, 2011 10:00 pm 

W tym podwoziu jest mało rzeczy zawartych w bullecie ale jakieś są, bulleta nie za dobrze wspominam:
krzywiące się ośki -> może w tym modelu zastosowali jakieś inny patent na to.
urywający się wałek,
co 4 jazdy po łożyskach -> w tym wr8 nie powinno być tego problemu bo są zastosowane mniejsze koła i lżejsze.
Co do silnika to jest on trudny do zajechania, nie pali strasznie dużo, jest mocny i nie wiadomo jaki tam napęd włożyli bo jeżeli coś podobnego jak w bullecie to mogą być podobne problemy jak napisałem powyżej.
Pozdrawiam

Spektrum
GRP
Lightning stadium 2 pro / Serpent Cobra T

1/10 2WD
buggy brushless
GG:41248220

PostNapisane: So gru 31, 2011 7:12 am 

A jak ten g3.0 padnie to co robiłeś. (konrad) A o jato co powiecie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona