Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 6:17 pm

Autor
PostNapisane: So mar 05, 2011 8:08 pm 

Witam!
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem jakiejś używki off-road do 300zł (za samo podwozie)
Jednak dziś trafiłem na te modele, bardzo atrakcyjne cenowo (219 i 259zł). Firma Ansmann nie wydaje mi się zła (przynajmniej nie chińska :D ), z częściami też nie jest tragicznie.

Więc, czy miał może ktoś do czynienia z tymi modelami? Jaki może byc powód, że są tak tanie :wink: ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So mar 05, 2011 9:24 pm 

O jakie dokładnie modele Ci chodzi?

PostNapisane: So mar 05, 2011 9:32 pm 

W tytule tematu napisałem :wink: - Mad Rat lub Macnum

PostNapisane: N mar 06, 2011 1:03 pm 

Rzeczywiście, sorry :)
W jednym ze sklepów w opisie napisane jest:
Cytuj:
W ofercie występują 2 wersje modeli RC:
KIT czyli opcja do samodzielnego złożenia, dzięki temu Ansmann daje nam możliwość skonfigurowania modelu po swojemu i użycia wybranych przez nas części(takich jak:silnik,servo,regulator itp.). Części te, są dostępne w naszym sklepie;
RTR (Ready to Run) jest to model gotowa do jazdy od razu po wyciągnięciu z pudełka.

I z tego co widziałem RTR kosztuje trochę ponad 500zł :)

PostNapisane: N mar 06, 2011 3:11 pm 

Tak tak, ma nawet amorki olejowe dlatego zastanawia mnie tak mała popularność (w Polsce), bo na youtube jest sporo zagranicznych filmików.
Tu są części: http://www.modelkraft.pl/mad-rat-c-52_85_90.html (do Mad Rata)
Choć wydaje mi się, że nie ma łożysk w standardzie ale mogę się mylic, nie oczekujmy zbyt wiele :D
RTR nie jest mi potrzebny, choć cena też atrakcyjna. Jeżeli bym go brał to Mad Rata, bo wolę jednak buggy i wersję KIT.
No nic, zanim ja się zastanowię to pewnie trochę czasu minie, a tymczasem jakby znalazł się ktoś, kto miał z tym cudem do czynienia to prosiłbym o opinię :wink:

edit: znalazłem instrukcję - są łożyska! : http://ftp.ansmann.de/madrat_manual.pdf

PostNapisane: N mar 06, 2011 10:02 pm 

Witam!
Tak się składa, że jestem użytkownikiem modelu Mad Rat. O wyborze tej konstrukcji zadecydowała ciekawość, co może dać nam producent za nieco ponad 200zł. Już wkrótce pojawi artykuł w którym dokładnie opiszę konstrukcję. Jak się okazało Ansmann Mad Rat to nic innego jak zubożała wersja XPro, modelu popularnego choćby w UK, jako tani model do startu w klasach off-road.
Zubożała o tyle co było trzeba. Ma między innymi brązowe panewki zamiast łożysk (pełne ołożyskowanie to jakieś 40zł) dodatkowo mocno uproszczone są amortyzatory w Mad Rat są one olejowe lecz z plastiku (mimo to dosyć dobre jakościowo), a w modelu XPro to alu gwintowane amorki.
Wózek dosyć solidny, wykonany z dobrej jakości materiałów, w wersji podstawowej już fajnie hula. Można zrobić bardzo dużo by ten samochód jeszcze rozbudować, dodatkowo części zamienne są dosyć tanie. Za granicą zbiera dosyć dobre opinie.
Model, przechodzi testy bojowe. Po 2,5 miesiąca używania w zimowych (a co za tym idzie mroźnych) warunkach samochód sprawdził się, nie poszło na razie nic. Na forach czytałem że lubi siadać tylny T-plate oraz przedni element płyty podwozia, który dokręcany jest do głównej podłogi.
Co ciekawe samochód X-Pro, czyli Mad Rat jest produkowany jak najbardziej w Chinach, lecz na potrzeby 4 firm: Ansmann, Kawada (B2X), TQ Racing (SX10) oraz Team C (TC02).
Także szukaj opinii na temat każdej z tych 4 konstrukcji. Wózki fajne jak najbardziej.
Pozdrawiam!

PostNapisane: Pn mar 07, 2011 8:24 pm 

Witam.
Dziękuję za odpowiedź, myślę że jednak się zdecyduje, szczególnie że za tą cenę to miałbym problem z kupieniem choćby używanego dt-02. Amorki czy lożyska zawsze można wymienić, nie będę go też zbytnio katował, raczej staram się dbać o modele :wink: .

Jeszcze prosiłbym o info gdzie będzie ten artykuł

PostNapisane: Pn mar 07, 2011 9:54 pm 

Pojawi sie na stronie RCPLANET.PL Myślę, że do końca miesiąca pownien być, nie mam czasu na razie by przysiąść do niego i skończyć.
Pozdrawiam i życzę powodzenia z modelem!

PS Składanie jest bardzo przyjemne i bezproblemowe, instrukcja czytelna. W razie jakichkolwiek problemów służę pomocą.

PostNapisane: Wt kwi 12, 2011 7:30 pm 

Witam
Też mam model Mad Rat i jak na razie jestem z niego zadowolony, tworzywo z którego są wykonane części wygląda na solidne i twarde, tak samo jego konstrukcja. Ze składadaniem też nie było problemów, jedynie z amortyzatorami, trzeba je troszkę uszczelnić w miejscu gwintu zamykającego ale to nie problem. W modelu niema tęż łożysk kulkowych w zestawie, ale zato są samosmarujące tulejki z brązu (contantain oil ball bearing), fajny wynalazek, bo w metalu są uwięzione pęcherzyki oleju i wraz z ich zcieraniem same się uwalniają.
Cytuj:
Więc, czy miał może ktoś do czynienia z tymi modelami? Jaki może byc powód, że są tak tanie :wink: ?
myślę że firma Ansmann jest rozwijającą się firmą w Polsce i jak na razie dąży do zdobycia większej popularności i zaufania (jak np. hpi) żeby to osiągnąć chce sprzedać jak najwięcej produktów, niekoniecznie w wielkiej cenie.Myślę że zapowiada się całkiem udana firma (jak na razie tania). Teraz szukam do modelu jakiejś apki i reszty wyposażenia rc. Może wy coś zaproponujecie? Coś taniego nie zależy mi zbyt na super osiągach.

PostNapisane: Wt kwi 12, 2011 8:15 pm 

Dzięki za opinię, już się zdecydowałem, że kupię tylko nie wiem jeszcze czy mad rat(buggy) czy macnum(truggy)

Co do sprzętu rc zależy czego oczekujesz - czy najtaniej, czy trochę drożej i w miarę przyzwoicie czy drogo i najlepiej :wink:
Ale na pewno wspólnie coś znajdziemy

PostNapisane: Wt kwi 12, 2011 8:37 pm 

Myślę że wybór między buggy a truggy zależy przede wszystkim od gustu, ponieważ ich podwozie jest identyczne. A i oczywiście MadRat jest bardziej szczelny i "zamknięty" więc błotko ci do środka nie wleci. A co do mojej elektroniki to zastanawiam się nad reglem z bonzera hbx lub HSP.

PostNapisane: Wt kwi 12, 2011 8:42 pm 

Masz na myśli bezszczotkę?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 6:47 pm 

Chodzi mi o tani regulator do silnika szczotkowego który jest w zestawie z autkiem.

Edit:
Zastanawiałem się nad regulatorem tamiya TEU-101BK, może ma ktoś z nim doświadczenie?
Czy jest lepszy od np. HBX z bonzera?
Aparatura jaką zamierzam nabyć to HPI TF-1 + odbiornik HPI TF-6
Proszę o komentarze.