Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 3:28 pm

Autor
PostNapisane: So cze 05, 2010 8:17 am 

Witam,
proszę o opinie w kwestii wyboru modelu dla poczatkującego modelarza między:

1. Torche Pro a Xmissle Pro.

2. Modelu chce używać tylko do rozrywki: jazda w terenie, lekkie skoki. Nie będę jeździł na zawody.

3. Bardzo proszę o opinie i sugestie, na który model się zdecydować.

Oprócz sugestii dotyczącej wyboru modelu proszę o odpowiedź na poniższe pytania:

1. Czy silniki bezszczotkowe nie są zbyt wymagające dla początkujących (zdecydowałem się na taki, ale może się okazać, że przeceniam swoje siły).
Dla porównania: miałem już model nitro i to zdecydowanie nie dla mnie - więcej ustawiania niż jazdy, a ja chcę właśnie pojeździć.

Oprócz tego:
a) czy silniki bezszczotkowe należy schładzać po kilkunastu minutach jazdy
b) czy ustawia się i dociera się takie silniki - słyszałem i czytałem opinie, że i tak i nie.
c) czy przy takich silnikach obowiązują jakieś specjalne techniki jazdy (np. podczas skoku należy puścić gaz, bo po ponownym zetknięciu się kół z ziemią można coś zepsuć)

2. Czy polecacie dokupić od razu dodatkowe pakiety, ładowarkę do tych pakietow? Jeśli tak to proszę o konkretną nazwę.

Bardzo proszę o sugestię i odpowiedź. Dziękuję

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N cze 20, 2010 10:15 pm 

Odpuść sobie chińszczyznę i kup używanego Traxxasa, nawet szczotkę - osiągi o niebo lepsze o wytrzymałości konstrukcji nie wspominając :)

PostNapisane: Śr cze 23, 2010 7:34 pm 

maxabc napisał(a):
...Oprócz sugestii dotyczącej wyboru modelu proszę o odpowiedź na poniższe pytania:....

Napisz do mnie na PW to możemy pogadać o Torche Pro, bo mam klona firmy Himoto i sam trochę z nim dłubie... :wink:

PostNapisane: N cze 27, 2010 4:40 pm 

Xmissile jest zdecydowanie mocniejszy od torche pro. Osiągi również ma większe, ale torchem też można poszaleć.

Ładowarka w Xmissile jest mocna - 800mAh, więc czas ładowania jest stosunkowo krótki, nie mniej jednak jest to prosta ładowarka bez żadnej konfiguracji. W przypadku Torche pro ładowarka jest bardzo słaba - tylko 200mAh i tutaj od razu trzeba kupić coś lepszego. Polecam Raytronic C8 http://www.gimmik.pl/raytronic-c8-p-277.html

Zadzwoń lub zagadaj do mnie jutro to przedstawie wady i zalety każdego z rozwiązań.

PostNapisane: N cze 27, 2010 9:16 pm 

maxabc napisał(a):
Witam,
proszę o opinie w kwestii wyboru modelu dla poczatkującego modelarza

kup coś firmowego - bo masz solidne wykonanie i części i jakby coś to możesz to sprzedać

chińszczyzną nie poszalejesz i nie sprzedasz

PostNapisane: N lip 04, 2010 2:34 pm 

Nie ma sensu kupować modeli tego typu . Modele opierają się na chińskich konstrukcjach nie przystosowanych nawet do najsłabszych bezszczotek . O wiele lepiej jest kupić model typu E-revo , E-maxx i podobne modele . Jeśli takie modele Cię nie satysfakcjonują możesz kupić podwozie fajnego modelu i do tego zestaw BL , sensowne pakiety , ładowarkę itp. Naprawde nie inwestuj w takie modele . Jeśli interesuje Cię złożenie taiego modelu , napisz do mnie na priva . Postaram się pomóc [Nie wepchnąć to co mam] . :wink:
Pozdrawiam

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 9:40 pm 

Nie te silniki są nie do zajechania.W silnikach bezszczotkowych nie ma żadnej regulacji jedynie esc można regulować.Nie dociera się ich to nie spalina.Nie trzeba dawkować gazu nic się nie stanie.Gazu przy skokach używa się gazu do sterowania modele.

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: Cz lip 08, 2010 4:18 pm 

Co z tego , że silniki są nie o zajechania ? Chyba nie ma silnika , który przy podaniu dedykownego napięcia by się spalił , "zajechał" . :roll: Silnika BL jak i innych silników elektrychnych się nie dociera , ale każdy model można i powinno się dotrzeć . Docieranie to polega na ostrożnaj jeździe modelem . Podrostu nie szalej , aby zębatki , satelity w dyfrach się spasowały , nastęmnie po kilku jazdach zalej dyfry olejem . Dodawanie gazu czaie lotu zależy od tego , czy model ma sprzęgło , czy nie . Gdyt nie , lądowanie modelem na pełnym gazie , to możliwa wymiana kilku części . Stacek wydaje mi się , że powinieneś się jeszcze trochę o BL dowiedzieć , aby je polecać , lub nie .

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 12:09 am 

matizz napisał(a):
Nie ma sensu kupować modeli tego typu . Modele opierają się na chińskich konstrukcjach nie przystosowanych nawet do najsłabszych bezszczotek . O wiele lepiej jest kupić model typu E-revo , E-maxx i podobne modele . Jeśli takie modele Cię nie satysfakcjonują możesz kupić podwozie fajnego modelu i do tego zestaw BL , sensowne pakiety , ładowarkę itp. Naprawde nie inwestuj w takie modele . Jeśli interesuje Cię złożenie taiego modelu , napisz do mnie na priva . Postaram się pomóc [Nie wepchnąć to co mam] . :wink:
Pozdrawiam

U mnie właśnie tak było - najpierw e-maxx szczotkowy(żeby się nauczyć jeździć) a teraz wrzucam DO TEGO SAMEGO podwozia zestaw z Mambą - rozwiązanie ekonomiczne bo nie tracę na odsprzedaży modelu. Sprawdz na allegro ile kosztują chińskie używki w stosunku do nowych modeli.
E-maxxa mogę polecić z czystym sumieniem. Przez rok nauczył mnie jeździć przy minimalnych stratach - 2 wahacze i bulkhead całkiem mocnej jazdy na lipo 4s (kolejna zaleta traxxa - świetny regiel który wytrzymuje lipo 4s, czyli chcesz mocy to nie wymieniasz połowy modelu a jedynie zmieniasz zasilanie z nimh na lipo)

Co do konstrukcji modeli - obejrzyj zdjęcia podwozia modeli Torch i Traxxów/hpi, porównaj masywność
konstrukcji :wink:

Silniki elektryczne się dociera, bezszczotki też (popytajcie elektryków) - fachowo specjalnym urządzeniem. Jeśli go nie masz pozostaje jedynie jazda - polecam skręcić trymer gazu praktycznie maksymalnie i poświęcić te 30min na 'czołganie' się modelem żeby potem korzystać z maksymalnej mocy silnika :)