Xray NT18T juz w domu!!
Po dlugim oczekiwaniu i zbieraniu pieniedzy nareszcie udalo mi sie zdobyc Micro offroad truck 1/18 napedzany na silnik spalinowy nitro. - XRAY NT18T.
Jest cudowny, nie wiedzialem, ze firma xray robi takie cudenka.
Model przyszedl zupelnie rozlozony na czesci ( oprocz silnika, w ktorym trzeba bylo tylko zalozyc kolektor + wydech oraz sprzeglo, z zebatka itd. ) Na poczatku wzialem sie za dyfry ( tak jak pisalo w instrukcji ) oraz zawieszenie. Nastepnie silnik, hamulec, baczek, elektronika, amorki itd.
W trakcie roboty zajalem sie takze karoseria. Na poczatek wymylem ja dokladnie. Po polozeniu pierwszej warstwy ( pomaranczowej ) okazalo sie, ze gdzie niegdzie sa niedociagniecia i w niektprych miejscach bardziej przeswituje. Zrobilem kilka poprawek, a na drugi dzien psiknalem bialym spreyem jako podklad. Teraz wyglada idealnie! ( jej stan mozecie zobaczyc w galerii po lewej stronie ). Po poludniu przyszedl czas na wycinanie. Najgorsza robota!! Trzeba robic to ostroznie, aby za daleko nie wyjechac i mimo domoywch sposobow ( nozyczki do paznokci, wlosow oraz nozyk do tapet ) uwazam ze wyszlo mi bardzo rowno jak na takie domowe warunki. Oczywiscie zrobilem spojlerek na srubach, tak jak w mini-t oraz przylepilem nalepki.
Przypominam, ze wszystko mozecie ogladac w galerii XRAY NT18T.
W zestawie, ktory zakupilem znajduje sie:
- model ( w czesciach ) + buda
- kola
- silnik 0,8cm spalinowy
- Start box HUDY ( do odpalania )
- 2x servo + pakiet do odbiornika
- gratis srubokret HUDY oraz pare kluczykow
- pelno katalogow, dokladna instrukcja.
W sumie zlozenie, pomalowanie budy wzielo mi ok 15h. Zaczalem w srode ok 14:00, skonczylem o 3 nad ranem. Nastepnie na drugi dzien robilem pare poprawek i wykonczen.
Jestem strasznie zadowolony i jesli ktos sie waha to nie ma nad czym. Polecam model.
Wczoraj udalo mi sie go takze odpalic na tornado 20% i przy docieraniu wydaje mi sie, ze temperatura byla troszke za wysoka. Mozliwe, ze bede musial zmienic paliwo. Przepalilem juz pare baczkow i wreszcie moge ruszac. Zrobilem krotki filmik jak NT18T smiga po pokoju

:D:D
http://www.rcpics.net/img/81736 Jeszcze raz. POLECAM TE MODELE.
No i stało się... zostałem posiadaczem NT18T
Musze przyznać że model wykonany jest perfekcyjnie, jakość części jest wprost powalająca, prowadzi się rewelacyjnie jest bardzo szybki, osiąga równe 55km/h. Największym zaskoczeniem były dla mnie hamulce a konkretnie ich okładziny które firmuje Ferodo !! Tak czy inaczej model praktycznie staje w miejscu. Bardzo dobrze jak narazie spisuje się przeniesienie napędu nie ma problemów z plastikowymi półosiami i dyframi. Silnik jest o pojemności 0,8ccm banalny w regulacji nigdy nie przekroczył 120stopni choć bardzo próbowałem to zrobić. Seryjne nastawy gaźnika sa bardzo dobre i już na nich model pięknie lata. Co do elektroniki to zrezygnowałem z zestawu który firmuje Xray na rzecz serw Multiplexa piekielnie mocne i szybkie. Niestety minusem takiego rozwiązania jest konieczność własnoręcznego wykonania pakietu do odbiornika ale dla chcącego nic trudnego..

Model odpala się starterboxem Hudego który według mnie jest małym dziełem sztuki, jest po prostu piękny... aż szkoda go używać

. W odróżnieniu od elektrycznej wersji ten model posiada zamiast plastikowych kul w zawieszeniu metalowe niklowane co bardzo ułatwia prace całego zawieszenia oczywiście w wyposażeniu standardowym jest przedni i tylny stabilizator przechyłu jak i pełen komplet łożysk kulkowych. Najwięcej "problemu" z powodu wielkości sprawiło mi złożenie sprzęgła przy silniku którego klocki są ALUMINIOWE

!! Clutch bell jest oczywiście stalowy i napędza stalowego spura który jest standardem w tym modelu. Obecnie mam przełożenie najwolniejsze tzn. 16/54 ale planuje założyć ataki od 19 w górę

mam zamiar przekroczyć granicę 70km/h

. Najzabawniejszą czynnością startową jest tankowanie modelu... strzykawką

zbiornik ma pojemność całych 30ml.
To by było na tyle jeśli macie jakieś pytania śmiało możecie je zadawać