Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 8:21 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 12:10 pm 

Witam.
Od dawna przymierzam się do zakupu pierwszego elektryka na halę/tor.
Chcę żeby to był jakiś konkretny model, którym byłbym w stanie powalczyć w zawodach (myślałem o klasach E10TC Spec i modified).
Czytałem wiele for, przeglądałem opisy, recenzje i im więcej tego czytam, tym większy mam mętlik w głowie.

Myślałem żeby wybrać coś z tych modeli (kolejność nie jest przypadkowa, ułozyłem mniej więcej tak jak by mi pasowały modele) :
-X-Ray T2 '07 (drogo ale solidnie ;) )
-Tamiya TRF415 MSXX REEDY Race Edition (
-Team Losi XXX-S (tutaj plusem jest już apka w zestawie, bardzo się skłaniam ku temu modelowi ale nie wiem jak z jakością i częściami) )
-HB Cyclone (raczej S) (nie wiem za bardzo co myśleć o tym modelu)
-Schumacher MI2 Carbon KIT (cena przystępna ale zapewne kosztem czegoś... ) a moze opłaca się dopłacić do Champion KITa ?

Proszę pomóżcie mi wybrać coś i się w końcu zdecydować na jakiś model spośród tutaj wymienionych bo mnie 2008 rok zastanie a ja dalej będę model wybierał, chyba że macie jakieś inne lepsze typy, to walcie śmiało, chętnie przeanalizuję.
Wiadomo że dostępność części w PL też jest ważna, choć sprowadzenie z US&A nie stanowi już zbytniego problemu ale jest czasochłonne.

Widziałem ze było juz kilka podobnych tematów ale może ludzie zdobyli jakieś nowe doświadczenia z tymi modelami i podzielą się nimi ze mną i innymi użytkownikami tego foruma.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 13, 2007 12:41 pm 

jak szumacher to mi3 mi 2 ma kilka rozwiązań które zostały poprawione (łożyska, mocowanie spura, wahacze )

jak cyclon to raczej nie S niewydajne sie by sprostała w walce z X-rayem czy trf (nie ta masa, wytrzymałość)

jak miałbym wybierac miedzy Tamią a X-reyem wziąłbym X tamii nawet w modelu z wyższej pułki stosuje rozwiązania budżetowe (serwosever, luzy na przedniej zwrotnicy ) X uzbrajasz i jezdzisz.

Co do losi model mnie urzekł (mój szwagier jeździ nim w rajdach z mambą na pokładzie) ilość części w polsce żałośnie mała. model jest świetnie wykonany, naprawdę solidny i dopracowany, z częściami do niego niema zdanego problemu ale sprowadzać trzeba z ameryki. jest naprawdę wytrzymały lekki i pozbawiony luzów. takie smaczki jak osłonięty układ napędowy, napęd 1 paskiem, overdrive czy sprzęgło poślizgowe dają pojęcie o zaawansowaniu tej konstrukcji.

niestety wszystko jest calowe i trzeba wymienić wszystkie narzędzia do serwisu modelu ale wydaje sie że warto. jeszcze jeden minus na nie korzyść losi albo masz 2,3 części zawsze w zapasie albo jak coś urwiesz na zawodach to jest po ptakach. mało ludzi jeździ tym na hali i jak coś nie będzie od kogo pożyczyć nawet przysłowiowej śrubki (calowe)

podsumowując na dywan wybierał bym miedzy Xreyem , cyclonem a losii

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 8:40 am 

Z drugiej strony też wydawać taką kupę kasy na pierwszego on-roada (T2, TRF) ... to ja nie jestem zbytnio przekonany.

Ale za to znalazłem taką ofertę:
https://www.ssl-stormerhobbies.com/cgi- ... n=LOSA0287
Losi xxx-s juz na bezszczotkowym silniczku Novaka.
Z tym chyba już można się pokazać w klasie modified?
Co o tym myślicie?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 9:21 am 

Do moda to raczej sie nie pchaj, sugeruje 540 na początek.

Najwięcej modeli zawsze znajdziesz sie w grupie o porównywalnych umiejętnościach i sprzęcie.
a jak skończysz sezon w top20 to dopiero pomyśl o "mod"

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 9:32 am 

amonsul napisał(a):
a jak skończysz sezon w top20 to dopiero pomyśl o "mod"

Ale w klasie 540 może zniknąć w tłumie ponad 100 zawodników a klasie Modified ma szanse na pierwszą dwudziestkę bo nie ma więcej zawodników :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 10:12 am 

Przemek Morawski napisał(a):
Ale w klasie 540 może zniknąć w tłumie ponad 100 zawodników a klasie Modified ma szanse na pierwszą dwudziestkę bo nie ma więcej zawodników :)

Czy zniknę w tłumie czy nie to się okaże, potrenuję, pojeżdżę...czas pokaże.

A co do modelu:
Chyba nic nie stoi na przeszkodzie żeby zamiast bezszczotowca wsadzić do tego xxx-s silnik 540 i śmigać w odpowiedniej klasie... czy jestem w błędzie?
I czy silniki Trinity 19T który jest w standardzie w tym modelu
pozwoli ścigać się w klasie 540?

PostNapisane: Śr lis 14, 2007 11:00 am 

Pron! napisał(a):
Witam.
-Schumacher MI2 Carbon KIT (cena przystępna ale zapewne kosztem czegoś... ) a moze opłaca się dopłacić do Champion KITa ?

Co do mi-2 k047 (czyli carbon kit) jest wątek:
http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=27494
oraz mój opis: http://abram.eu.org/rcliga.pl/opis/ ,do którego powinienem dołożyć po 2 EMP na hali:
- pęknięte piny w hexach .., nie wiem dlaczego ... przed zawodami było ok, po zawodach zwalam koła i pęknięte ...(do wymiany ....)
- pęknięty na 1 dniu, całe szczęście ostatni bieg, mocowanie złożone z 2 snapów skręcone na krótkiej śrubce (między kolumna lewą i prawą, taki łącznik), naprawione w nocy za pomocą pixipolu i dociętej długiej śruby na wymiar (defakto do przerobienia),
- przed 2EMP załatwiłem wahacz, od razu powiem że wymiana na nowe (2 sztuki carbonowe) trwała 20 minut.

Ogólnie rewelacja (brak one way'a, to może jeszcze naprawie ;-)) [stopuje cena] ), mimo że kierowca du...a ;-) (czyli ja), co Grzesiek Kubiak (amonsul) może potwierdzić.

Reasumując: jak masz ~800 na mi-2 to lepiej dołóż drugie 800 i odrazu kup X-ray'a ;-))) (taki żart, wyjątkowo perfidny), albo do 1400 i mi-3 (tutaj warto, miałem to w ręku). Bo na początek mi-2 k047 jest super w tej cenie, da się jeździć i nauczyć.

S pozdravem!

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 12:26 pm 

Czytałem Twój opis już, link znalazłem w sumie przypadkowo w opiniach o tym właśnie modelu w sklepie rcworld ;) Dzięki za dodatkowe info.
Robiłem mały rekonesans, Losi xxx-s nie ma chyba nigdzie w PL...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 1:00 pm 

Jeśli masz zamiar startować w zawodach to po pierwsze przeczytaj przepisy techniczne i wtedy będziesz wiedział jaki silnik do jakiej klasy się nadaje. Po drugie kup taki model do którego bez problemu kupisz części zamienne NA ZAWODACH. Wyobraź sobie sytuację, że jedziesz przez pół Polski na zawody i na początku treningu uszkadzasz model a części zapasowych nie masz. To jeden z koszmarów sennych zawodnika, innym jest to że jedziesz na zawody i na miejscu okazuje się że model został w domu :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 1:35 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
innym jest to że jedziesz na zawody i na miejscu okazuje się że model został w domu :)

To już jest hardkor... choć zdarzyło mi się zapomnieć kąpielówek jadąc na basen... taka anegdotka :oops:

Sęk w tym że nie byłem jeszcze nigdy na zawodach halowych czy wogóle on-road i za bardzo nie wiem jakie firmy oferują tam serwis i do jakich modeli można kupić części.
Może wybiorę się do Łodzi na razie pooglądać, poszpiegować, pomarudzić ;)

Skoro Losi raczej odpada (szkoda...) ze względu na brak części, to kolejnym typem jest xray t2, nie t2r. Z USA jest do ściagnięcia.
Idę dalej kombinować i przetrzepywać internet.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 1:38 pm 

silnik 19T nie nadaje sie do żadnej klasy MP.

zapoznaj sie z przepisami

mod bezszczotka lub potwór szczotkowy
spec 17T 24*
540 najpopularniejszy SATURN

u mnie tak to wygląda X-rey albo CYCLON albo ostatecznie TRF

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 5:53 pm 

To może HB Cyclone S -> http://www.lrp.pl/sklep/product_info.ph ... ts_id=6694
Sam mam taki model i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest to zestaw RTR.
Kilka rzeczy pod kątem zawodów trzeba wymienić m.i. :
- pakiet np. http://www.lrp.pl/sklep/product_info.ph ... ts_id=8263
- silnik Saturn 20T (zamiast standardowego 27T) -> http://www.lrp.pl/sklep/product_info.ph ... cts_id=574
- trzeba dokupić kilka zębatek dla różnych osiągów

Team FortaSport

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 6:09 pm 

Też brałem pod uwagę Cyclona S ... można go zawsze dozbroić częściami z Cyclona "bez S" ;)

Jaką (i czy wogóle) ma aparaturę ten RTR? Bo nigdzie tego nie potrafię znaleźć.

Teraz gorący okres w pracy, jak będę miał trochę luzu moze w weekend, zrobię małe podsumowanie i zdecyduję się na jakiś model.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 9:20 pm 

Witam,
Mam nadzieję, Pron!, że nie masz nic przeciwko, że trochę podłączę się pod temat. Mam podobny problem co Ty. Teraz moje pytanie. Jeździłem TL-01 w latach 2002-2006, 2006-dziś TB-02. Jeszcze nie startowałem w zawodach. Czy Cyclone S nada się do 540, a w przyszłości może do spec'a? Bo kupuję teraz nowe pakiety, ładowarkę itp. i, co tu dużo mówić, wolę wydać 650 na cyclone'a s, niż 1600 na xraya :) . Czy ten model jest dobry? Jeśli nie, to dlaczego? I w czym będzie lepszy od mojego obecnego TB-02? I czy można nim skutecznie walczyć w zawodach? (oczywiście wiem, że kierowca wygrywa, a nie model, ale jak jest dwóch takich samych kierowców, to wygrywa model :) ). No i ostatnie pytanko - jak z częściami? Jeszcze raz sorry za podpięcie się pod temat, ale odpowiedzi na te pytania dla Ciebie Pron! też będą pomocne.

GG:8235737

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 14, 2007 10:30 pm 

Może jakoś wspólnymi siłami uda nam się coś wybrać ;)

Znalazłem pewien sklep oferujący model Losi xxx-s i chyba wszystkie potrzebne do niego części:
http://www.scorpio-polska.pl/podrobnost ... &kat_typ=0
Więc jednak z częściami nie jest tak tragicznie, na zawody zawsze można wziąć jakiś zapas tego co się najbardziej ... sypie.
Czytałem dużo pozytywnych opinii w internecie o tym modelu, jego solidnym wykonaniu i wytrzymałości.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona