Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 4:50 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Cz gru 09, 2010 1:01 pm 

grani napisał(a):
KiT napisał(a):
Ta ładowarka może być zasilana z napięć 10-28V co oznacza dowolny typ akumulatora 12-24V. Można ją zasilać z zasilacza do notebooka 75-120W które obecnie mają ok. 20V na wyjściu i 4-7A

No oczywiście że można, ale czy jest sens kupować 300W ładowarkę i do tego 120W zasilacz? Jeśli już chcemy zasilacz od notebooka to lepiej kupić trochę słabszą a przez to tańszą 106B.

Pozdrawiam

Pytanie ile ładowarek chcesz kupić. W polu ładujesz z akumulatora samochodowego i wtedy czas ładowania - jako przerwa w zabawie ma znaczenie.
Na zawody taszczysz i tak spory serwis więc duży zasilacz nie robi różnicy.
Ale czasami jedziesz na wakacje sam z rodziną i rozmiar waga bagażu ma znaczenie. Wtedy jak bierzesz laptop'a nie musisz targać 2-3kg zasilacza bo czas ładowania nie jest krytyczny zaś waga bagażu czasami tak.

Oczywiście możesz na każdą z tych okoliczności kupić inną ładowarkę. Bogatemu wszystko wolno!

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz gru 09, 2010 2:16 pm 

Czyli co sugerujesz? Pytanie o ilość ładowarek ma się raczej ni jak do reszty wypowiedzi.

Pozdrawiam

Nie cierpię ę, ą, ż, ć, ś itp.

PostNapisane: Cz gru 09, 2010 5:48 pm 

grani napisał(a):
Czyli co sugerujesz? Pytanie o ilość ładowarek ma się raczej ni jak do reszty wypowiedzi.

Ma się ni-jak powiadasz, hmmm.... jakby to powiedzieć, każdy czyta na tyle na ile potrafi. Spróbuj jeszcze raz, powoli spokojnie :) to załapiesz dlaczego dobrze i taniej jest mieć jedną ładowarkę co może i 20A@300W w jednej sytuacji ale też może 28V na wejściu nawet ze 120W zasilacza.

Robert

PostNapisane: Cz gru 09, 2010 7:48 pm 

Ja nie rozumiem. Ale to oznacza że ta 206B będzie idealna? I polecacie zasilacz przerobiony z komputera czy jakiś specjalny?

Operated by Spektrum Dx2S
______
www.rcskoczow.boo.pl
Team RC Drive Skoczów

PostNapisane: Cz gru 09, 2010 8:13 pm 

Moim zdaniem jako jedna uniwersalna ładowarka super wybór. Natomiast zasilacze używaj takie jakie potrzebujesz. Osobiście mam awersji do zasilaczy przerobionych z tanich zasilaczy komputerowych. Bo potrafią się brzydko spalić i pociągnąć za sobą resztę elektroniki.

Sam używam w domu zasilacza od CB radia 13.8V@20A + bufor na akumulatorze 12Ah sumaryczna wydajność prądowa jakieś 40A przez pół godziny. Na wyjazdy na treningi, zawody te sprawy trochę mniejszy i lżejszy z aktywnym wentylatorem 12V@15A. Do latania ładuję z akumulatora samochodowego, zaś na wakacje jak zabieram laptopa to zasilacz Lenovo 20V@5.5A sprawdza się świetnie, wtedy mam czas i mogę poczekać.

Jak widzisz żaden z nich nie jest przerobionym zasilaczem od komputera, ale największym akumulatorem jaki mam to LiPo 6000mAh 11.1V więc więcej niż 10A nie potrzebuję tak na prawdę.

LiFe 4600mAh 2S jak ładowałem większym prądem niż 10A to i tak się trochę dłużej balansowały więc zysk czasowy znikomy.

Robert

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 3:31 am 

Straszny pieniacz jesteś Panie KiT :) Zarzucasz komuś, ze nie "łapie" twoich zawiłych wypowiedzi, a sam masz problem ze zrozumieniem co było napisane wcześniej (nie jest to pierwszy temat gdzie widać, że nie czytasz dokładnie postów). Przecież cała poprzednia strona tego tematu jest o tym, że najlepszym wyborem jest 206B a Ty nagle na nowo odkrywasz Amerykę. :lol: Ładowanie z akumulatora OK, ale napisałeś także o zasilaczu od laptopa, który jak wiemy jest o wiele za słaby do 206B. Wcześniej nie zaproponowałeś zasilacza, który by w pełni wykorzystał możliwości tej ładowarki (dlatego odnośnie twojej wypowiedzi wspomniałem o 106B) .
Polecałem P350, który nie waży 2-3 kg tylko 700g :wink: i jeśli ktoś już musi brać model na wakacje/urlop to spokojnie mieści się w torbie na model (torba od buggy w której jest MT). W większości miejsc gdzie jeżdzę modelem jest dostęp do prądu więc ten zasilacz sprawdza się wyśmienicie w domu jak i w terenie.
Ja również nie jestem za zasilaczmi przerabianymi z PC, ale jeśli kolega Dawiop pytał to po prostu podałem link.
Mogłeś od razu przedstawić swój pomysł z zasilaczem od CB radia - oszczędzilibyśmy sobie i forumowiczom czytania zgryzliwych uwag.
Podsumowując - Ja polecam iCharger 206B a do tego dobry zasilacz.

Pozdrawiam

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 5:58 am 

Jeszcze jedno pytanko. iChargerem 106B da rade ładować 2 pakiety 2s Lipo 5000 prądem 10A naraz? No rozumiem że dobry zasilacz tylko chciałbym konkretne linki ale czegoś do 100zł.

Operated by Spektrum Dx2S
______
www.rcskoczow.boo.pl
Team RC Drive Skoczów

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 6:37 am 

iCharger 106B jest do 10A czyli OK
Do ładowanie 2x2s 5000 mah prądem 10A potrzebujesz ok 170W ładowarki - 106B jest do 250W przy 13,5v na wejściu.
Czyli ładowarka da radę.
Tylko jak już pisałem do takiego ładowania potrzebujesz zasilacz który dostarczy ładowarce co najmniej 210W, a najlepiej żeby to było 260W (żeby nie przeciążać zasilacza).
Jeśli coś zle policzyłem to niech KiT mnie poprawi - on jednak ma więcej doświadczenia w takich rzeczach niż ja :wink:
Ja nie znalazłem odpowiedniego zasilacza w cenie 100zl

Pozdrawiam

Edit:
206B pozwoli tobie dodatkowo ładować pojedyńczy pakiet 2s 5000mah prądem 20A czego 106B już nie potrafi.

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 8:00 am 

Grani, ja wiem o czym Robert (KiT) pisze. Do domu czy na zawody duży i ciężki zasilacz aby wykorzystać pełną moc ładowarki a na jakiś wyjazd gdzie "przy okazji" bierzesz model coś mniejszego np. od laptopa co nie pozwoli wprawdzie rozwinąć ładowarce pełnej mocy i pakiety będą ładować się dłużej ale cały osprzęt zajmie mniej miejsca.

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 8:13 am 

Input voltage range: 10~28.0VDC
Charge current range: 0.05 20.0A
Discharge current range: 0.05 20.0A
Maximum charge power capacity: 300W @ input voltage > 18V

Uważaj z doborem zasilacza bo jak widać 300W jest dostępne wtedy gdy masz zasilanie >18V
I jeszcze jedno większość zasilaczy ma moc niestety tylko na papierze. Moich dwóch zuchów jak jeździ non stop na działce na dwa lub nawet trzy modele i zasilacz z ładowarką pracują cały czas przez 2-3 godziny to już kilka zasilaczy wysłali do krainy wiecznych łowów.

Jak widać moc zasilacza to nie wszystko. Nie znam zasilacza P350 jaki poleca kolega ale rozumiem, że ma więcej niż 18V na wyjściu tak?

Kolego Grani, jeśli ktokolwiek łapie pianę z nas dwóch to nie ja. I nie zarzucam że czegoś nie łapiesz tylko sam to stwierdzasz, że A ma się nijak do B. Naprawdę nie mogę ponosić odpowiedzialności za to jakie masz w tym temacie doświadczenie i co dla Ciebie jest praktyczne i zrozumiałe, a co nie.
Zaletą ładowarki o której ja piszę jest fakt, że toleruje szeroki zakres napięć wejściowych i można podłączyć do niej prawie każdy zasilacza z zakresu 100W-300W 12-28V i nie zawsze trzeba to łączyć z pełną mocą tej ładowarki. Jeśli nie zrozumiałeś dlaczego i kiedy może to się przydać to ja naprawdę niewiele mogę na to poradzić.

@Dawid,
tu jest kopalnia wiedzy o ładowarkach tej firmy:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=839657

rzeczy o którą warto zapytać to jaki są maksymalne prądy ładowania (zależne od pojemności pakietu ustawionej na ładowarce) dla LiPol i LiFe dla tych ładowarek w ostatniej wersji oprogramowania. 5C to możesz raczej między bajki włożyć - pakiet tego nie zniesie.

Robert

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 4:07 pm 

Dobrze - czyli ustalono że wszyscy polecają iCharger 206B. Koniec i kropka.

KiT napisał(a):
Jak widać moc zasilacza to nie wszystko. Nie znam zasilacza P350 jaki poleca kolega ale rozumiem, że ma więcej niż 18V na wyjściu tak?

Ok, czyli od początku :)
iCharger 206 i P350 jest polecane jako najlepsze zestawienie ładowarka/zasilacz - nie pamiętam dokładnie ale, przed wyborem swojego sprzętu czytałem właśnie to forum które podał KiT.
Nie szukając daleko można tam wyczytać takie opinie jak te:
"For what it is, Ben is right, the P350 is a great unit that is very small and powerful and really makes taking to the field a piece of cake! Yes you can do them cheaper, but it will take some tinkering of your own, and there are many threads to help you do that. But if you find something prefabbed that is much cheaper than the P350, it's likely not something you want quality wise.
My P350, coupled with a 208B, is one of the best investments I've made for charging at home and at the field. To me it's worth saving for if you don't have the money for it right now."
strona

"It was so cool I don't think there is a more compact and readily portable solution for high power charging than that offered by the Junsi P350 combined with a 206B or 208B" strona
To tylko pierwsze lepsze opinie które wyskoczą po wpisaniu P350 w opcji szukaj w w/w temacie na rcgroops
Jak widać modelarze chwalą ten zestaw jako bardzo przenośny i mocny.
Sam zasilacz jest dokładnie wielkości 1L kartonu mleka i waży 700g - czy jest przenośny czy nie to już kwestia gustu. Moim (i wielu innych urzytkowników) zdaniem, za to co oferuje jest baardzo przenośny. Nie mam problemu zabrać go "w pole", mieści mi się pod modelem w torbie. Na wyjściu nie ma 18v ale 15.5v co przy 206B daje nam 280W (wykres) czyli tyle ile (z zapasem) jest nam potrzeba do naładowania 2x LiPo 2s 5000mah prądem 10A.
A o to autorowi tematu chodziło - czy kupić więcej pakietów czy zainwestować w zestaw który by te pakiety szybko naładował.
Po więcej info odnośnie P350 na progressiverc.com A poniżej ekstrakt z instrukcji:
Input Voltage Range 100-240VAC
Output Voltage Range 14.9-15.5VDC
Input Frequency 50/60Hz
Output Current 0-23A
Power 350W Efficiency 88%
Operating Temperature -10-40℃ Storage Temperature -40-80℃
Safety Standards EN60950-1 Over Load Protection 105%-120% Hiccup Mode
EMC standards
EN55022, EN61000-3-2
EN61000-3-3, EN55024
Cooling Method Forced Air Cooling By
Built-In DC Fan
Dimension(L X W X H) 185 X 88 X 47mm Weight 700g

Edit:
Zapomniałem dodać - tak się składa że, akurat tam gdzie jeżdzę mam dostęp do prądu.

Ufff to na tyle ide spać :)
Pozdrawiam

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 10:44 pm 

ja tylko dodam, że warto kupić i jedno i drugie (dobrą ładowarkę i drugi komplet pakietów) tylko pytanie w jakiej kolejności. Aktualnie w temacie ładowarek nie ma takiego postępu jak w temacie pakietów i pakiety szybciej tanieją. Czyli kupując najpierw ładowarkę w sumie mniej się zapłaci.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2