Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 2:19 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 07, 2008 8:26 pm 

Ktoś wie kiedy 5T bedzie dostępna w hpi w polsce ? też chciałbym to zakupić ale na miejscu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 07, 2008 8:47 pm 

gdy komuś jest za mało na offse-cie :)
wtedy stosowanie dystansów jest na pewno droższym rozwiązaniem same dystanse to około 120-150 zl plus łożyska piasty kola które pasowało by wymienić na ceramiczne które lepiej znoszą obciążenia związane z większą masą hexów

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 07, 2008 9:24 pm 

refiko napisał(a):
aspires napisał(a):
na filmikach na YouTube podczas jazdy zachowuje się dość stabilnie i czemu zaraz dystanse nie lepszy byłby offset ??

offset?? a co to?? :P :oops:

Felga z ofsetem poszerza model,ma większe odsadzenie od hexa.
Co do wywracalności to po filmikach nie wyglada na to,że model jest wywrotny a jezeli jednak chciałbys sie pogrzebać to ja też raczej radziłbym inne felgi niż dystans który ciągnie za sobą kolejne cześci ,

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 07, 2008 11:36 pm 

aspires napisał(a):
wtedy stosowanie dystansów jest na pewno droższym rozwiązaniem same dystanse to około 120-150 zl

Taaa, a fele do baji to jak barszcz tanie są...Zresztą ciekaw jestem czy w ogóle są do baji felgi z większym offsetem

aspires napisał(a):
które lepiej znoszą obciążenia związane z większą masą hexów

Tak, bo te hexy dystansowe to 2 kilo ważą...

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 1:03 am 

2 kilo to schudłem ostatnio :P
a offset jest najprostszym najtańszym i najbardziej efektywnym sposobem zwiększenia szerokości modelu
dystanse jakie mam u siebie w magusie maja 25 mm na hex 23 ich waga jest o 14 gramów większa niż normalnych hexów 23 na 4 dystanse to ponad 50 g wiec różnica jak dla mnie jest spora a dla łożysk gigantyczna zanim założysz hexy z dystansem przemyśl czy właśnie pierwszą częścią do wymiany po takim tuningu nie będą właśnie łożyska
co do felg do baji raczej na pewno powinny być jakieś Fele z offsetem a ich cena no coment
samemu trzeba przemyśleć temat jak najlepiej poszerzyć baje oba sposoby są skuteczne

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 7:02 am 

duke14 napisał(a):
aspires napisał(a):
wtedy stosowanie dystansów jest na pewno droższym rozwiązaniem same dystanse to około 120-150 zl

Taaa, a fele do baji to jak barszcz tanie są...Zresztą ciekaw jestem czy w ogóle są do baji felgi z większym offsetem

aspires napisał(a):
które lepiej znoszą obciążenia związane z większą masą hexów

Tak, bo te hexy dystansowe to 2 kilo ważą...

Własnie najgorsze jest to ,ze cena cześci do baji nie jest najniższa :wink:

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 10:18 am 

nie jestem jakims doswiadczonym modelarzem, aczkolwiek dystanse(hexy) wydawaly mi sie najprostszym wyjsciem. takowe kupowalem do baji 5b i tam sie sprawdzaly doskonale.

kolejne pytanie, czy osiagi baji 5b ss i 5t beda porownywalne?? czy raczej jak sie domyslam na korzysc 5b ss??

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 10:30 am 

aspires napisał(a):
dystanse jakie mam u siebie w magusie maja 25 mm na hex 23 ich waga jest o 14 gramów większa niż normalnych hexów 23 na 4 dystanse to ponad 50 g wiec różnica jak dla mnie jest spora a dla łożysk gigantyczna

Faktycznie dużo...Spójrz samo koło od Twojego modelu waży gdzieś 250 - 300 gram, a kół masz 4. Jakie więc jest to obciążenie dla modelu ważącego 6 kilo? Prędzej zwiększy się obciążenie łożysk przez zwiększenie momentu siły działającej na zwrotnice wskutek zastosowania dystansu lub felg z offsetem. Baja waży jeszcze więcej i jej koła zresztą też, więc waga samych hexów nie wpłynie za bardzo na trwałość łożysk, tylko ich długość. Poza tym wymiana samych hexów jest o wiele prostsza niż wymiana felg, która pociąga za sobą kolejne problemy.

Zobacz, że felga z dużym offsetem też ma coś w rodzaju dystansu, tyle, że on jest jej częścią i jest z plastiku.

refiko napisał(a):
kolejne pytanie, czy osiagi baji 5b ss i 5t beda porownywalne?? czy raczej jak sie domyslam na korzysc 5b ss??

Baja ss w porównaniu do 5t ma rezonans, który w znacznym stopniu zwiększa jej osiągi. Nie wiem tylko czy 5t jest wzmocniona tak jak 5b ss.

Ostatnio edytowano So lis 08, 2008 10:33 am przez duke14, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 10:33 am 

5t może być wolniejsza pod względem braku rezonansu..
Ale ja bym zrobił inaczej.. silnik na starcie dałbym o wiele lepszy - najnowsze wydanie zenoaha 27cm mocowanie cylindra na cztery śruby
tzw ,,4-bolt,,
http://www.davesmotors.com/s.nl/c.88503 ... id.4627/.f
a jak masz jeszcze mało to :
http://www.davesmotors.com/s.nl/c.88503 ... id.5171/.f

i oczywiście jeśli chcesz z tego wycisnąć 100% to rezonans też się przyda

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 10:56 am 

Cieniutki ten silniczek.... :lol:
http://cgi.ebay.pl/HPI-BAJA-5B-SS-5T-29 ... 240%3A1318
To jest porządny silniczek :twisted: :twisted: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 11:50 am 

lukasboss napisał(a):
Cieniutki ten silniczek.... :lol:
http://cgi.ebay.pl/HPI-BAJA-5B-SS-5T-29 ... 240%3A1318
To jest porządny silniczek :twisted: :twisted: :twisted:

Rozumiem, że robisz sobie jaja? CY do Zenoaha? Chyba, że poznajesz silnik po "chromowanej" obudowie...

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 12:07 pm 

Ja sie nie znam na petrolach... :oops:
Zenoach jest dobryto wiem a to drugie to nie wiem.....zmyliło mnie 29 cm3

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 2:24 pm 

To po co sie udzielasz nie znajac sie KOMPLETNIE na temacie? Potem przez takich "specy" ludzie kupuja jakis szit i sie zrazaja do modelarstwa bo mysla ze to co kupili to "najlepszy cud techniki" a okazalo sie to dziadostwem. Ehhh...

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 2:39 pm 

No moja wina... :oops: :oops: :oops: juz nie będe
A co do 5T to HPI wstrzymało dostawy z powodu szalejącego dolara :roll:

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 5:25 pm 

duke14 napisał(a):
aspires napisał(a):
dystanse jakie mam u siebie w magusie maja 25 mm na hex 23 ich waga jest o 14 gramów większa niż normalnych hexów 23 na 4 dystanse to ponad 50 g wiec różnica jak dla mnie jest spora a dla łożysk gigantyczna

Faktycznie dużo...Spójrz samo koło od Twojego modelu waży gdzieś 250 - 300 gram, a kół masz 4. Jakie więc jest to obciążenie dla modelu ważącego 6 kilo? Prędzej zwiększy się obciążenie łożysk przez zwiększenie momentu siły działającej na zwrotnice wskutek zastosowania dystansu lub felg z offsetem. Baja waży jeszcze więcej i jej koła zresztą też, więc waga samych hexów nie wpłynie za bardzo na trwałość łożysk, tylko ich długość. Poza tym wymiana samych hexów jest o wiele prostsza niż wymiana felg, która pociąga za sobą kolejne problemy.

Zobacz, że felga z dużym offsetem też ma coś w rodzaju dystansu, tyle, że on jest jej częścią i jest z plastiku.

Hmm no właśnie trzebaby było tylko sie zastanowić co będzie miało gorsze następstwa czy cięższa felga z ofsetem która zwiększałaby mase nieresorowaną,czy inne hexy które zwiększałyby moment i siłę gnącą działajaca na łożysko i zwrotnice. :wink:

refiko napisał(a):

No własnie jest sens pchać sie w jakiś strikte sportowy (za srogą kasę) ukłąd wydechowy (oczywiście komplet tłumik+kolektor) zastępujacy seryjny rezonans czy lepiej tą kase poswiecić na jakieś lżejsze koło zamachowe,lepszy filtr??
Pozdro

Bartek Koźbielak napisał(a):
5t może być wolniejsza pod względem braku rezonansu..
Ale ja bym zrobił inaczej.. silnik na starcie dałbym o wiele lepszy - najnowsze wydanie zenoaha 27cm mocowanie cylindra na cztery śruby
tzw ,,4-bolt,,
http://www.davesmotors.com/s.nl/c.88503 ... id.4627/.f
a jak masz jeszcze mało to :
http://www.davesmotors.com/s.nl/c.88503 ... id.5171/.f

i oczywiście jeśli chcesz z tego wycisnąć 100% to rezonans też się przyda

Jeżeli chodzi o mnie to jeżlei miałbym zmieniać silnik to uważam,ze terezba iść już po bandzie w coś naprawdę grubego typy 30,5cc :twisted:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona