Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 03, 2026 2:17 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 20, 2008 9:13 pm 

wiatraczki nie zmieniają kwestii wymiany szczotek. Posłuchaj kolegów, sprzedaj regiel i zainwestuj w bezszczotkę, moc większa i dłużej pojeździsz na pakiecie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 20, 2008 9:43 pm 
Kupując bezszczotkę:
-Masz spokój na parę sezonów i nie wymieniasz nic w silniku
-Oszczędzasz na: silniku, pakietach (mniejsze prądy i mniejsze zużycie), modelu (w mojej TA-05 szczotka 9x2 na Ni-Mh rozwalała dyfry równo, a MM 7700 na LI-PO nie. Wynika to z tego, że szczotki wytwarzają duży moment obrotowy i nie można go zbić przełożeniem bo ugotuje się silnik, a w bezszczotce mimo że jest większy moment zbijasz niższym przełożeniem i model wytrzymuje naprężenia oraz na tej samej mocy można osiągnąć dużo większą Vmax)
-Dłuższy czas jazdy nawet o 30-35% przy silniku BL o tej samej mocy
-Nie poparzysz się biorąc model po jeździe :lol:
-Dzisiaj już bardzo dobry zestaw bezszczotkowy można kupić nowy za 550-600 zł, co nie jest wcale dużą kwotą biorąc pod uwagę, że w czasie jego użytkowania zajeździsz co najmniej 5 silników szczotkowych jak nie więcej
-Po pewnym czasie zestaw bezszczotkowy możesz sprzedać ze stosunkowo małą stratą, a za rok po prostu już nikt zestawu szczotkowego nie kupi ( chyba, że pod zawody z prehistorycznymi przepisami :) )

Po prostu nie kombinuj i kupuj bezszczotkę i dołącz do grona osób zadowolonych z jazdy a nie z ciągłego toczenia komutatora i wymiany szczotek :)

Pozdrawiam Karol

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 21, 2008 2:05 pm 

Jak silnik sie spali to z reglem też coś się dzieję ? Kurde no , kupił bym bezszczotke gdybym nie miał tego regla a tak jak powiedziałeś Karol taki zestaw kosztuje 550zł-600 zł regiel sprzedam za 150 zł + wychodzi na to ze silnik coś około 350 zł. Wiem ze bezszczotki są lepsze ale nie będę wariował z zakupem nowego silnika i nowego regla plus do tego sprzedaż mojego regla którego kupiłem niecałe 3 tygodnie temu. Skoro mam już ten regiel LRP to nie będe go sprzedawał tylko szukam jakiegoś dobrego silnika szczotkowego , nie musi bym on super hiper mega szybki ale żeby miał dużą moc i żeby można było szybko modelem pośmigać.Tak więc skończmy temat o bezszczotkach bo 500 zł nie mam a po 2 nie będę sprzedawał regla tak więc proszę o jakieś propozycje z silnikami szczotkowymi. Pozdrawiam.Z góry dzięki za pomoc ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 21, 2008 2:37 pm 
Widzę, że chcesz się przekonać na własnej skórze :)

W takiej sytuacji bierz najtańszy silnik koło 9-11 zwoi, od razu paczkę szczotek i zapewnienie dostępu do tokarki do komutatorów i próbuj sam.

Ale naprawdę radzę sprzedać regiel zanim nowy, dozbierać i mieć bezszczotkę, a święta blisko, więc myślę, że dużego problemu nie będzie ;) . Jeżeli naprawdę nie masz kasy to szukaj używanej, zawsze trochę taniej a raczej nie ma co być zużyte.

Pozdrawiam Karol.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 22, 2008 3:44 pm 

A co do silników szczotkowych opłaca się to kupić ? http://www.allegro.pl/item488972313_bez ... kv_wa.html

Tytuł:
PostNapisane: So lis 22, 2008 5:41 pm 
To jest akurat zestaw bezszczotkowy :)

Prawdopodobnie na nim nie poczujesz dużego wzrostu mocy, jest on dosyć słaby, jednak działa dobrze. Cena jest trochę wysoka jak na taki zestaw, jednak dolar też nie jest tani, a sprzedawca też człowiek, zarobić musi :D

Najlepsza opcja dla Ciebie http://www.allegro.pl/item479331097_mam ... tanio.html Wtedy pakiet 2s lub 3s :twisted: li-po i latasz :) Jak na razie cena jest bardzo nieduża i do ok. 400 zł jest to jak najbardziej okazja. Pozdrawiam Karol

Tytuł:
PostNapisane: So lis 22, 2008 6:11 pm 

Ok dzięki , jak bym kupował mambę to co trzeba wiedzieć itp Jakie pakiety można do niej kupić ?? Czy będzie się nadawała do mojego modelu. Jaką prędkość rozwinę na niej :twisted: Jaka ładowarka do lipoli i ogólnie co warto wiedzieć o bezszczotkach. Z góry dzięki za pomoc.

PS: Przekonałeś mnie Karol do bezszczotek :D :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 5:37 pm 

Sory za post pod postem , ale możecie powiedzieć mi co i jak z tą mambą jeśli ktoś ma ją to niech powie jak się sprawuję :) Jaką bardziej opłaca się kupić 5700 czy 7700 kv ? I co to oznacza np na silniku mamby 3S lub 4S ? Chciał bym wiedzieć coś o niej ponieważ zastanawiam się nad jej kupnem.Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 6:09 pm 

3S 4S to pewnie ilość cel w pakiecie. 3S w pakiecie li-pol to 11,1v a 4S 14,8v i tak dalej

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 6:38 pm 
Mamba jest raczej do 3S Li-po.

Do Rustlera polecam Mambę 5700, na początku pakiet 2S Li-Po 7,4v i jeździmy gdzieś z 75 km/h, potem jeżeli by zabrakło mocy ;) wsadzamy pakiet 3S i granica 100 km/h zostaje daleko za nami :) 7700 jest trochę za szybka do terenowego modelu, będzie się przegrzewać i wymagać kosmicznych przełożeń.

Mamba Max to fajne zestawy, niedrogie i w miarę nie zawodne. Mocne i nie grzejące się. W tych przedziałach cenowych to najlepszy wybór.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 7:55 pm 

No właśnie jak z przełożeniem czy trzeba będzie kupić jakieś metalowe zębatki żeby dyfra nie połamać ? Czy ten pakiet np będzie dobry ? http://www.rcwroblik.pl/Akumulator+Lipo ... 01,i2.html
Jak z zaprogramowaniem regulatora ? Dam sobie radę :P :P :P ? Jak programuje się ten regulator ? Łatwo czy trudno ? Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 10:38 pm 
Regiel programuje się intuicyjnie, poza tym w zestawie jest instrukcja :)

Ten pakiet jest na pewno dobry, ale zobacz na cenę...

Może warto zainwestować od razu w pakiet 11.1v, a moc przykręcić na początek z poziomu regla.

Np. Taki pakiecik: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... ipoly_Pack lekki i dobry, wydajność prądowa 30C też porządna.

Albo zostają ogniwa A123 w konfiguracja 3S2P (6 ogniw 240 zł), chyba najbardziej trwałe i uniwersalne rozwiązanie. A przy takiej wydajności prądowej pakiet na pewno nie będzie przeszkodą w rozwijaniu pełnej mocy :)

Pozdrawiam Karol

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 11:54 am 

co do zestawów bezszczotkowych to pojawiły sie na allegro chińczyki za 300-350zł razem z reglem klasa 540. Mój kumpel taki kupił do e-firestorma i model nieźle zasówa. Nie wiem jak długo to pochodzi ale narazie działa i niema na co narzekać. w komplecie jest wygodny programator oddzielny.
podłączyliśmy go na próbę do E-revo żeby sprawdzić czy da rade z ciekawości. Powiem szczeze że kopara nam opadła jak sie okazało że E-revo waka ponad 4KG smiga na czyms takim... zasililiśmy go 3xA123 aku wytrzymału 3,5min. a silnik miał 4300KV zębatka atakująca 19T odbiorcza 68T. Oczywiście ten test to było tylko zaspokojenie ciekawości i nikomu do takich modeli tego silnika nie polecam ale do normalnych 1:10 owszem. Jedyna wada jaka narazie zauważyliśmy było to że piasek potrafi sie dostać do środka silnika i trzeba zasilikonować dziurę którą wychodzą kable

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 12:06 pm 

pokaż co to za cuda masz na myśli

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 12:38 pm 

o wlasnie zaponiałem ppwiedziac jak sie nazywa:P

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=489043746

obrazki mi sie nie otwierają ale na obrazu powinno byc napisane ezrun

powinno wyglądać jak tu...

http://www.rcmodell.com/shop/images/HOB ... _COMBO.jpg

pozdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona