Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 03, 2026 10:35 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lip 01, 2010 11:50 am 

Witam.
Posiadam model Off-Road o wadze 8 kg na kołach o średnicy 16 cm i szukam do niego odpowiednio mocnego silnika szczotkowego (pomijam regulator, bo mam). Jazda po bezdrożnych piaszczystych i delikatnie pagórkowatych terenach, trawka, czyli potrzebna jest duża moc, duży moment obrotowy, i przydałaby się w miarę przyzwoita prędkość. Mógłby być najlepszy z silników szczotkowych na dzień dzisiejszy.
Może jakiś odpowiednik szczotkowy silnika FLUX TORK 2200KV BRUSHLESS MOTOR, FLUX TORK 2600Kv BRUSHLESS MOTOR ?

Przeglądałem silniki z team Orion:
ORI29100 Revolution Ryan Cavalieri Edition 9x1
ORI29101 Revolution Ryan Cavalieri Edition 10x1
ORI29102 Revolution Ryan Cavalieri Edition 11x1
ORI29103 Revolution Ryan Cavalieri Edition 12x1
ORI29104 Revolution Ryan Cavalieri Edition 13x1

Specyfikacja:

Uzwojenia Ustawienie Moc Zastosowanie Przełożenie
9x1 12 219,9W 4WD 12,23:1
10x1 15 212,2W 4WD/Truck 11,51:1/13,3:1
11x1 15 206,8W Truck 12,56:1
12x1 18 203,3W 2WD 10,02:1
13x1 18 197,6W 2WD 9,57:1

Może z odpowiednim przełożeniem silnik szczotkowy Orion 13x1 (jest dostępny) byłby konkretny do mojego kloca ośmiokilogramowego ?
Przeglądając to forum zdobyłem trochę wiedzy na temat silników, ale jakoś nie mogę się zdecydować co kupić.
Gdyby może był jakiś ranking silników szczotkowych z opisem jak się sprawują w terenie, byłoby łatwiej.
Trochę też wydaje mi się, że obecny rynek jest pod względem tychże motorków ubogi, że w większości teraz górują silniki bezszczotkowe.
Ale ja jak na początek chcę mieć naprawdę bardzo mocną szczotę. Po za tym nie jestem obarczony zakupem regulatora, dlatego też decyduje się na tego typu sprzęt.
Z góry dziękuję za zainteresowanie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lip 01, 2010 1:00 pm 

Slabo przegladales forum i masz niewielka wiedze silniki podane przez ciebie stosuje sie maksymalnie w modelach 1.5-2kg a i tak szybko sie grzeja. Do takiego kloca potrzebujesz silnika duzo dluzszego i najlepiej z wieksza srednica a juz wogole wskazane byloby zastosowanie 2 takich silnikow. Czym chcesz to zasilac ?

PostNapisane: Cz lip 01, 2010 9:54 pm 

Zasilanie mam 6-10 cel Ni-Mh, 200 amper, jak narazie . Napięcie mogę zwiększyć do ponad 14V, lub też zastosować dwa takie regulatory, jeżeli chodzi, jak się domyślam, o klasę silników 600. Jakbyś mógł to proszę o podanie jakichś nazw silników, które nadawałyby się do mojego sprzętu. Ogólnie model tworzy się i mogę w nim nanieść parę przeróbek tak aby to jakoś jeździło.

Znalazłem coś takiego: TRAXXAS [5675] - silnik TITAN 775 (10-TURN/16.8V),
oraz Monster Truck Special 14.4V [LRP57900]
Gdybym zastosował dwa takie motorki Traxxasa lub Lrp to mogłoby być już w miarę? A może jest coś mocniejszego?

PostNapisane: Pt lip 02, 2010 8:25 am 

Te silniki sa z 5kg modelu. Jak chcesz predkosc to nie ma opcji tanio. W gre wchodzi tylko BL (nie rozumiem tego parcia do szczotek). Po za tym skad ci sie wzielo 200A na nimh? Chyba ze masz na mysli prad zwarciowy... 14v imo to tez za malo.
Tu masz konwersje petrola FG na BL 8s lipo czyli 2x wiecej od tego co ty chcesz zastosowac i potezny lehner
http://www.rc-monster.com/forum/showthr ... 751&page=2
http://www.youtube.com/watch?v=GTfrnYzrF8Y
Generalnie zastanow sie 2 razy bo wydasz kase na silnik regiel etc a potem sie rozczarujesz i albo zabawka pojdzie na polke albo bedziesz musial wydac kase drugi raz.

PostNapisane: Pt lip 02, 2010 1:14 pm 

Dzięki Luke za ukierunkowanie.
Właśnie o taką jazdę jak na tym filmiku mi chodzi. Normalnie wymiata. Silnik LEHNER to istna bomba. Jak dla mnie to narazie tylko pomażyc, (niestety kwestia kasy ogranicza i stąd przystawanie przy słabszych silnikach szczotkowych, choć jednak gorszych). Może w przyszłości będzie mnie stać na takie cacuszka.

200 amper - chodziło mi o wydajnośc prądową mojego regulatora, modyfikowanego projektu AVT-5190.

PostNapisane: Pt lip 02, 2010 1:56 pm 
Administrator forum

Jedyne co mi przychodzi do głowy to 2x silnik klasy 775, taki jak montuje się w Starter- Boxach np: http://www.allegro.pl/item1095895184_tr ... _16_8.html ale są też tańsze http://www.rcworld.pl/product-pol-82295 ... otor-.html jak dobrze się poszuka to coś koło 100zł za sztukę. Głowy nie dam, ale te silniki wyglądają jak te od wkrętarek akumulatorowych http://www.allegro.pl/item1100126479_si ... ginal.html http://www.allegro.pl/item1099371274_wk ... _fvat.html a cena jest dużo niższa ;). Ewentualnie silnik od hulajnogi elektrycznej+ odpowiednie przełożenie, ale to za dużo grzebania, poza tym te silniki są zazwyczaj na 24V.

PostNapisane: Pt lip 02, 2010 2:30 pm 

Przy 8kg modelu te silniki dlugo nie pozyja.
Fizyk modele klasy e-maxx e-revo e-sav (5-5.5kg) zasilane sa 12-14S nimh a w wersjach BL 4-6S lipo to daje cos do myslenia.
Ta opcja z silnikiem od hulajnogi elektrycznej jest najlepsza ale w tym przypadku trzeba zmienic regulator co zaczyna przemawiac juz na kozysc zestawu BL.
Generalnie Fizyk znajdz silnik/i najwiekszy z mozliwych (srednica i długość) i zasil go maksymalnym napieciem na jakie pozwala ci regulator to jedyna opcja skoro juz koniecznie chcesz sie pakowac w te klopoty ze szczotkowym silnikiem (stawiam piwko ze w ciagu pierwszej drugiej jazdy cos z elektroniki sie podda).

PostNapisane: Pt lip 02, 2010 5:10 pm 

Jakiś czas temu testowałem sprzęt z silnikiem Saturn 20T, zasilanie 8,6V NiMH ,napęd na tył, skrzynia redukcyjna Wheely King chyba około 8:1, dyferencjał z metalowym kubkiem do modelu Savage, atak dyferencjału zębatka 13T, bez skrzyni biegów, atak silnika zębatka 15T, odbiór w sprzęgle zębatka 87T - zachowanie modelu jak w crawler, prędkość poruszania się pieszo, fajnie pokonuje trudności terenu, wjazd na sporą górkę, oraz krawężniki (niestety na jednym z nich następuje ścięcie zębatki w servo skrętu)

Następnie zamieniłem atak Saturna na zębatkę 38T, reszta jak wyżej - za modelem trzeba biec, delikatny pył pod kołami (wow), niestety na trawce już się dusi, ale przy max prędkości pokonuje małe dołki.

Kolejna próba to wyłączenie przekładni Wheely King i zmiana ataku Saturna z powrotem na zębatkę 15T - auto rusza jak z mułu, żeby było szybciej biorę je na pych (he he), próba jedynie na kostce brukowej, prędkość taka, że trzeba dość szybko za nim biec, jakoś jedzie.

I ostatnie podejście z Saturnem 20T to zamiana ataku na zębatkę 38T, odbiór 87T, bez przekładni - na terenie piaszczystym podjechał 7 metrów, oczywiście biorąc go na pych, i się zadymił. Spaliła się ścieżka tranzystora mocy na płytce regulatora i powstał mały wypalony otwór w jej miejscu. Na szczęście wszystkie elementy regulatora przeżyły, fart.

Próby przeprowadzałem w celu sprawdzenia zawieszenia i regulatora obrotów z czterema tranzystorami.
Nie wiem czy to kogoś zainteresuje, no ale już napisałem.

Ciekawą opcją może być silnik od hulajnogi, trzeba będzie, jak czas pozwoli, sprawdzić.
Natomiast z biegiem lat trzeba będzie zbierać na Lehnera, he he. To będzie jazda.

PostNapisane: Pt lip 02, 2010 5:17 pm 

Skoro spaliles obwod na saturnie i napedzie na 1 os to szkoda dalszej rozmowy o 4x4 mocniejszych silnikach i innym zasilaniu. Masz podejscie takie ze chcesz wsadzic silnik od motocykla do traktora albo ciezarowki.

PostNapisane: Pt lip 02, 2010 7:00 pm 

Trochę to nie tak.
Myślę nad zakupem drogiego silnika i dobrego i nie dla kawału a dla dobrej jazdy. Silnik Saturn to jedyny silnik jaki trzymałem w rękach i do tego kupiony za pół darmo.W końcu jestem początkującym w te klocki. Załadowałem go po to, aby mieć jakiekolwiek pojęcie na temat mocy silników, no i po to aby sprawdzić regulator, który sam złożyłem z części i który cały czas się tworzy. Do tego nie mogłem doczekać się już widoku poruszającego się modelu. Musiałem zobaczyć choć odrobinę jak to jest.

Nie kupowałem czegoś z wyższej półki bo nie wiedziałem co, aby nie było, że wyrzuciłem pieniądze w błoto. I stąd właśnie moje pytanie na forum.
No i w sumie dzięki Tobie Luke mam teraz trochę więcej pojęcia na temat silników do Monster Truck's.
Także sorry za kaleczenie rzemiosła, ale ja jestem taki trochę w gorącej wodzie kąpany.
Z poważaniem.

PostNapisane: Pn lip 12, 2010 8:51 am 

Masz jakieś zdięcia tego modelu?

PostNapisane: Pn lip 12, 2010 11:34 pm 

Model to wzmacniany i okrojony Savage XL. 6mm boczki, stalowe zawieszenie, amortyzatory tylko na sprężynach.
Mam zdjęcie tylko słabej jakości:
http://ifotos.pl/img/Tes-w-dom_easxex.jpg

PostNapisane: So sie 07, 2010 8:39 am 

Panowie, chciałbym się zdecydować na dwa silniki "TITAN 775", nie znam parametrów,
ale po drodze znalazłem jeszcze silnik
"TORPEDO 850" ze strony http://www.conrad.pl/,

Specyfikacja techniczna:
Średni prąd pobierany 10.82 A
wymiar -
Moc wyjściowa silnika elektrycznego 157 W
Moment obrotowy (maks.) 92,13
Efektywność 61.74 %
Liczba obrotów biegu jałowego 9778 rpm
Prąd jałowy 1.9 A
Napięcie znamionowe Napięcie 12 V V/DC
Typ Silnik 850
Skręt (turns) -
Prędkość obrotowa robocza 8311 rpm
Waga 595 g

i "REVOLVER 970" - (na stronach polskich chyba go nie ma w sprzedaży), też nie znam parametrów.

Jest jeszcze silnik Mabuchi RS-775VC/WC http://www.mabuchi-motor.co.jp/en_US/ca ... 75vcwc.pdf
i Mabuchi RT-8B7WA http://www.mabuchi-motor.co.jp/cgi-bin/ ... D=rt_8b7wa
Co wybrać?

A może ktoś zna stronę na której dostanę jeden porządny silnik o parametrach dwóch Titan 775 ?

PostNapisane: So sie 07, 2010 9:23 am 

Ja celował bym w napęd 2 x Revolver 700 , 2 x Graupner 700 , lub 2x titan 775 . To chyba naleprze rozwiązania do twojego modelu . Można również próbować z Revolverem 970 . Musiał byś jednak sporo popracować nad reglem i testować napięcie odpowiednie dla silnika .
Pozdrawiam

PostNapisane: Pn sie 09, 2010 7:55 pm 

Witam!

Jeśli chcesz to mój kumpel ma do sprzedania 2 x KershawDesigne 700HO ew. + regiel traxasa EVX2. używał tego w modelu który miał jakieś 7kg.
Jest to tańsze rozwiązanie ale tylko na początku. Jego model jeździł szybko i był zrywny ale żarło to potężne ilości prądu (popruło mu lipole 5Ah 20C dopiero life wytrzymywało) w końcowym efekcie zakupił comb MMM i było jeszcze dużo szybciej :).

Zastanów się mocno bo modelu 8 kg wodorki napewno nie uciągną. Lipole to tylko z górnej półki chyba że chcesz się pobawić i se ulepisz paczkę z Lifepo4 (wytrzymują naprawdę dużo prądowo jak i fizycznie)

Z przełożeniami nie strzelaj w ślepo możesz wszystko policzyć:
http://scriptasylum.com/rc_speed/_top_speed.html
tylko Vmax nie traktuj serio

Ja kiedyś używałem 2 x 700HO w E-revo i było całkiem nieźle.

Jeśli szukasz niedrogich zestawów BL to zajrzyj na stronę Kershawa
http://204.186.93.64/
Bardzo dobrze radzi sobie z wysyłka do polski.
A jeśli chcesz pewnego efektu to MMM ale przy 8kg może model nie zachowywać się jak ze styropianu i przede wszystkim POTĘŻNE paczki musisz mieć.
A wszystkie szczotki w rozmiarze 700 i wzwyż są cholernie ciężkie!!! to też trzeba mieć na uwadze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona