Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 2:10 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt gru 22, 2009 3:53 pm 

Przy okazji pierwszego postu witam wszystkich, trochę poczytałem ale nie znalazłem konkretnej wskazówki co wybrać. Mam do zainwestowania 2000zł na całość za zestaw gotowy do jazdy, więc jeśli ktoś poradzi mi samo nadwozie to proszę doliczyć do ceny aparaturę i silnik itp.

Do tej pory bawiłem się elektrycznym 4WD który 6 lat temu kosztował 1000zł, aparatura 400zł i dodatki - podaje ceny żeby było jakie takie rozeznanie czym jeździłem. Generalnie jestem amatorem.

Moje wymagania:
- terenówka nie bojąca się krawężnika, czy to specjalnie czy niechcący
- spalinowy
- napęd na 4 koła
- solidna i sprawdzona konstrukcja
- dobre osiągi

Marzenie:
- mocny silnik
- rozruch elektryczny
- Dobra aparatura, od małym ziarnie czułości
- Na zwykłe paliwo

...i żeby miał ładny wygląd, niska sylwetka skala 1:10

Jak ktoś ma pomysł co mogło by zmieścić się w kryteriach i osobiście poleca bo ma ,a lbo zna kogoś , w ostateczności słyszał że jest dobre , to proszę żeby napisał nazwę i model.

Z góry dzięki za pomoc i uratowanie nowicjusza przed wpakowaniem się w pułapkę słownych obiecanek z alledrogo.pl

1:10 E-revo Brushless
1:10 Revo 3.3 Devil
1:10 TT-01 Alu BL Sprzedane
1:14 Scania R620 Highline Sprzedane
1:10 W budowie, nadal - Man Kat 8x8
1:16 Traxxas Fiesta - Ken Block
1:10 Traxxas Spartan
FILMY - moje modele

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 3:57 pm 

terenówka nie bojąca się krawężnika, czy to specjalnie czy niechcący
Niema takich modeli jak przywalisz w kraweznik to cos poleci jesli nie to znaczy ze miales szczescie i poleci przy nastepnej kolizji.

2000 zl za nowy model na zwykle paliwo czyli petrol niewykonalne.

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 4:21 pm 

petrol w skali 1:10 ? niewykonalne

2x Carson Mr. FU
KDS 450S
HK 450 GT
HK 500 CMT

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 4:35 pm 

Najlepiej poprzeglądaj forum, bo po twoim poście widać, że za bardzo czytać to Ci się nie chciało:)
Chcesz model w skali 1:10, który bez problemu pokona krawężnik, nie wiem jak u Ciebie, ale tu gdzie ja mieszkam, krawężniki mają trohę więcej niż 5cm:)

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 4:37 pm 

petrole od 2600 się zaczynają (nowe), ale ktoś sprzedaje używane (ostatnie posty), wgl sporo jest używek na sprzedaż, ale 1:10 to nie ma takich, petrole to 1:5 i 1:6 i ***** jak kosiarki.
poczytaj forum!!!

PostNapisane: Wt gru 22, 2009 8:10 pm 

Tak na Twoim miejscu wziął bym jakiś model w skali 1:8. A konkretnie sava z SH P6 albo P8 ewentualnie z jakimś silnikiem LRP. Taki sav bez problmu sprosta Twoim wymaganiom oprócz tych krawężników :)

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 12:20 am 

Jak już koledzy wcześniej napisali ceny nowych petroli zaczynają się od 2600zł w górę. Warto porozglądać się na rynku wtórnym, często cena modelu używanego jest mniejsza o połowę od ceny sklepowej :wink:
Przybliżone ceny używanych petroli:
Carson gas blaster i Attack 1K-1,8K
FG Baja,MT i bettle od 1k do 2K
HPI Baja 5B od 1,5K do 3,5K

Ceny są przybliżone, wszystko zależy od przebiegu, stanu technicznego, wyposażenia itp.

Jeśli masz jakieś pytania,wątpliwości to zapraszam na gg.

pozdr.

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 9:48 am 

Jeżeli kolega chce nowego Petrola za 2000zł to da się zrobić.Właśnie dla siebie będę ściągał więc im więcej nas tym lepiej.

Sprawdź skrzynkę wiadomości.

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 9:51 am 

ale założyciel tematu chce petrola 1:10

2x Carson Mr. FU
KDS 450S
HK 450 GT
HK 500 CMT

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 10:03 am 

Wszyscy wiemy że takich nie ma a założyciel tematu jak sam napisałem jest laikiem.

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 2:18 pm 

Witaj Kolego :) No to quote'ujemy :D ... Zaproponuję Ci model Twoich marzeń, choć nie będzie On spełniał Twoich wszystkich wymagań :)
Cytuj:
Przy okazji pierwszego postu witam wszystkich, trochę poczytałem ale nie znalazłem konkretnej wskazówki co wybrać. Mam do zainwestowania 2000zł na całość za zestaw gotowy do jazdy, więc jeśli ktoś poradzi mi samo nadwozie to proszę doliczyć do ceny aparaturę i silnik itp.

Ja Ci pomogę co wybrać i na pewno będziesz zadowolony z tego modelu :) Spokojnie, na pewno zmieścimy się w 2000zł na cały zestaw gotowy do jazdy.

Cytuj:
Do tej pory bawiłem się elektrycznym 4WD który 6 lat temu kosztował 1000zł, aparatura 400zł i dodatki - podaje ceny żeby było jakie takie rozeznanie czym jeździłem. Generalnie jestem amatorem.

Widzę, że marzy Ci się coś bardzo szybkiego ... Coś bardzo szybkiego w terenie, szutrze czy podobnych warunkach pogodowych. Z elektryków nie będziesz miał takiej frajdy jak ze spaliny, (Zaraz wypowiedzą się tutaj modelarze, którzy posiadają elektryki i jak wiadomo będą popierać swoje). Do tego napęd 2WD nie da Ci dużej zabawy, takiej jak 2WD. Do tego modele z napędem na tył 2WD są dużo szybsze. Ekonomiczne, łatwe w utrzymaniu oraz proste ;) no i lekkie. Więc nie dziwię Ci się, że skończyłeś z elektrykami 4WD bo ja zrobiłem tak samo ... Ciągle czegoś mi brakowało, (niedosyt).

Cytuj:
Moje wymagania:
- terenówka nie bojąca się krawężnika, czy to specjalnie czy niechcący
- spalinowy
- napęd na 4 koła
- solidna i sprawdzona konstrukcja
- dobre osiągi

- Każdy model boi się krawędzi, gdy przywalisz nie ma raczej specjalnie czy niechcący. Więc to normalne.
- Oczywiście, model który Ci zaproponuje będzie spalinowy, pojemność 3.3, ekonomiczny silnik i mocniejszy od niejednego Big Block'a oraz kręci ogromne obroty. Tak, to TRX 3.3.
- Pewnie piszesz, że chcesz napęd na 4 koła bo naczytałeś się na forum, że na 4 koła modele są szybsze i łatwiej się je prowadzi ... Bzdura! Nie są szybsze! Są dużo wolniejsze! Bardziej skomplikowane! A co do prowadzenia to też bzdura. Odczucia są tylko malutkie pomiędzy 2WD a 4WD. Mam model 2WD Traxxas Jato 3.3 i prowadzi się wspaniale i nie mam dużego doświadczenia w kierowaniu ale od razu jeździłem perfekcyjnie, (ZAMIŁOWANIE). Więc jak weźmiesz 2WD, (napęd na tył), model będzie szybszy! Mniej będzie palił! Będzie lżejszy! Oraz łatwiejszy w obsłudze i utrzymaniu. A nie podskoczy mu żadna inna terenowa spalina, mowa tu o (TRAXXAS JATO 3.3).
- KONSTRUKCJA JEST SOLIDNA I SPRAWDZONA, ZRESZTĄ NIE MA CO SPRAWDZAĆ. To najwyższa półka, (TRAXXAS).

Osiągi???? Mało powiedziane, że dobre. 105 km/h przy lepszej regulacji i paliwie nawet troszeczkę więcej. Będziesz objeżdżał wszystkie modele. Jato to terenowa formuła F1.

PODSUMOWUJĄC: Chodzi tu o Model TRAXXAS JATO 3.3

Co o tym Kolega sądzi?

Tu jest parę filmików:

Obejrzyj cały a zobaczysz jaki ten model jest wytrzymały: http://www.youtube.com/watch?v=NL3GcVT-Uy8

Co za dźwięk wrr ... http://www.youtube.com/watch?v=himsff-Iqs4

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 2:25 pm 

Cytuj:
napęd 2WD nie da Ci dużej zabawy, takiej jak 2WD

ocb?

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 2:31 pm 

jato 3.3 jest potwornie szybki, to fakt, ale to że łatwo się go prowadzi to wg mnie nie do końca prawda, ale co to za problem jechać?

co to tego że 2wd vs 4WD mie ma zbytniej różnicy to wg mnie nie prawda, 4WD będzie lepszy na torze (i na zakrętach itp), ale wolniejszy :D

jato to potwór, w sumie nieźle trafia w twoje wymaganie, oprócz tego, że jest na paliwo nitro :D (1l 35-40zł), nie wiem jak pali taki silnik, ale myślę, że 1l starczy na ponad godzinę jazdy na pełnym gazie.

a to pomyłka jakaś, z tymi 2wd i 2wd :D

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 2:34 pm 

Przepraszam, lekka pomyłka. Jak ktoś może to zedytować moj post.

Filip ... Jato 3.3 z dobrze dobranymi oponami objedzie praktycznie każde 4WD na torze. No i do tego trzeba jeszcze profesjonalnego kierowcy i nie ma zawodnika na ten model.

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 2:42 pm 

to po co jeszcze robią 4WD?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona