Teoretycznie chodzi o to samo natomiast w praktyce jest kilka metod docierania silników nitro no i każdy typ silnika ma inne ustawienia fabryczne.
Producent w manualu wskazuje odpowiedni sposób docierania danego silnika i jego fabryczne ustawienia wiec nie ma powodów do zmartwień.
Jeśli chodzi o wybór modelu nitro to szukaj raczej modelu z napędem na 4 koła i w skali 1/8 typu truggy czy buggy.
Są to dość popularne modele w związku z czym zawsze znajdziesz w okolicy jakiegoś miłośnika modelarstwa kołowego z podobnym modelem a zabawa w więcej niż jednego to zdecydowanie więcej frajdy

A i łatwiejszy będzie ew. udział w zawodach bo te klasy występują praktycznie na każdych.
subek napisał(a):
Jak masz jakieś wątpliwości to bierz elektryka

Miałem kiedyś nitro i też myślałem, że elektryki za ciche i w ogóle co to za samochód na bateryjki, teraz tylko ja sam wiem jak bardzo się myliłem

Jest to twoje subiektywne zdanie. Jeśli sam nie spróbuje to się nie przekona.
W zeszłym sezonie próbowałem zabawy z elektrykiem 1/8 buggy i jakoś mnie nie ruszyło,
dlaczego ? bo elektryk to inna bajka , inna masa, inna trakcja, inne zachowanie na torze.
Fakt z nitro może i jest więcej tzw. "srania" ale osobiście uważam że jednak daje więcej frajdy.
Ale zaznaczam jest to tylko i wyłącznie moja opinia oparta na własnych doświadczeniach i upodobaniach.