Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 10:54 am

Autor
PostNapisane: So lut 11, 2012 6:00 pm 

Witam wszystkich!
Chciałbym zacząc swoją przygodę z modelarstwem i kupic model.Mam na oku dwie opcje ,a mianowicie firestorma od hpi w wersji nitro albo flux.Bardziej skłaniam się ku temu pierwszemu ponieważ zawsze chciałem spalinke.Dźwięk silnika,dymek z wydechu,zapaszek paliwa...Trochę czytałem na ten temat,wiem w co trzeba się zaopatrzyc na początek potem dotrzec silnik i go wyregulowac.Trzeba dbac o silnik stosując after run oil itd,itd.Ogólnie podstawy w teorii mam przerobione.Mam jednak pytanie - czy silnik trzeba regulowac przy każdej jeździe czy wystarczy raz?Bo jeśli tak to może na początek lepsza była by wersja flux?Silniki bezszczotkowe są praktycznie bezobsługowe.Wystarczy kupic dobrą ładowarkę,jakieś lipo i w drogę.Co o tym myślicie?Proszę o jakieś porady.Czy poradzę sobie ze spalinką czy lepiej fluxa jako pierwszy model??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lut 11, 2012 7:02 pm 

_ciaho_ napisał(a):
czy silnik trzeba regulowac przy każdej jeździe

w praktyce tak.
Co prawda nie będziesz go codziennie sprowadzał do ustawień fabrycznych, ale przewaznie mała regulacja HSN i LSN jest wymagana.
Poza tym, wiedza o tym, że silnik trzeba regulowac to jedno.
Drugie, to umieć silnik sprawnie wyregulować.
Ogarnięcie silnika jednym zajmuję 2 litry, innym 5 albo 10, a sa tacy , którzy po prostu spaline sprzedaja po wypaleniu (nie wyjeżdzeniu) 10 litrów.

PostNapisane: N lut 12, 2012 6:40 pm 

A czy każdy silnik nitro dociera się i reguluje tak samo?Czy są silniki które podczas docierania muszą przepalic więcej bądź mniej paliwa i czy niektóre silniki reguluje się łatwiej a inne trudniej?Jak wygląda sprawa w tym modelu?Czy jest on dobry dla początkującego?

PostNapisane: N lut 12, 2012 6:57 pm 

Jak masz jakieś wątpliwości to bierz elektryka :) Miałem kiedyś nitro i też myślałem, że elektryki za ciche i w ogóle co to za samochód na bateryjki, teraz tylko ja sam wiem jak bardzo się myliłem :)

SC10 4x4 KIT Team Associated
HPI Baja 5B SS - sprzedam lub zamienię na E-Revo BL
HPI Savage Flux HP
Losi Mini Desert Buggy

PostNapisane: N lut 12, 2012 7:10 pm 

Teoretycznie chodzi o to samo natomiast w praktyce jest kilka metod docierania silników nitro no i każdy typ silnika ma inne ustawienia fabryczne.
Producent w manualu wskazuje odpowiedni sposób docierania danego silnika i jego fabryczne ustawienia wiec nie ma powodów do zmartwień.
Jeśli chodzi o wybór modelu nitro to szukaj raczej modelu z napędem na 4 koła i w skali 1/8 typu truggy czy buggy.
Są to dość popularne modele w związku z czym zawsze znajdziesz w okolicy jakiegoś miłośnika modelarstwa kołowego z podobnym modelem a zabawa w więcej niż jednego to zdecydowanie więcej frajdy ;)
A i łatwiejszy będzie ew. udział w zawodach bo te klasy występują praktycznie na każdych.

subek napisał(a):
Jak masz jakieś wątpliwości to bierz elektryka :) Miałem kiedyś nitro i też myślałem, że elektryki za ciche i w ogóle co to za samochód na bateryjki, teraz tylko ja sam wiem jak bardzo się myliłem :)

Jest to twoje subiektywne zdanie. Jeśli sam nie spróbuje to się nie przekona.
W zeszłym sezonie próbowałem zabawy z elektrykiem 1/8 buggy i jakoś mnie nie ruszyło,
dlaczego ? bo elektryk to inna bajka , inna masa, inna trakcja, inne zachowanie na torze.
Fakt z nitro może i jest więcej tzw. "srania" ale osobiście uważam że jednak daje więcej frajdy.
Ale zaznaczam jest to tylko i wyłącznie moja opinia oparta na własnych doświadczeniach i upodobaniach.

PostNapisane: N lut 12, 2012 7:41 pm 

Mam firestorma o ktorym piszesz gdybys mial jakies pytania wal na pm odpowiem w miare mozliwosci
Firek ma naped na tyl podobno ciezej sie prowadzi ale ja jakos nie widze roznicy rowniez mozna powiedziec e jest to moj pierwszy model (tyrannosaurusa nie licze) i jakos zyje

HPI FIRESTORM 10T SPALINKA 1:10

PostNapisane: N lut 12, 2012 8:06 pm 

subek napisał(a):
Jeśli chodzi o wybór modelu nitro to szukaj raczej modelu z napędem na 4 koła i w skali 1/8 typu truggy czy buggy.
Są to dość popularne modele w związku z czym zawsze znajdziesz w okolicy jakiegoś miłośnika modelarstwa kołowego z podobnym modelem a zabawa w więcej niż jednego to zdecydowanie więcej frajdy ;)
A i łatwiejszy będzie ew. udział w zawodach bo te klasy występują praktycznie na każdych.

Chodzi mi o to żeby trochę poszalec w terenie i raczej nie kupuję modelu żeby startowac w zawodach, ale kto wie co będzie w przyszłości :). A jaki model nitro z napędem na 4 koła, w miarę wytrzymały mógłbyś polecic?

PostNapisane: N lut 12, 2012 8:16 pm 

Przepraszam,mała pomyłka.Nacisnąłem nie tą ikonkę :) .W cytacie są oczywiście słowa Mariusza Grubizny a nie subka.

PostNapisane: N lut 12, 2012 8:17 pm 

modeli RTR jest sporo na rynku. Określ swój budżet, będzie łatwiej dobrać skale i producenta

PostNapisane: N lut 12, 2012 8:37 pm 

_ciaho_ napisał(a):
Przepraszam,mała pomyłka.Nacisnąłem nie tą ikonkę :) .W cytacie są oczywiście słowa Mariusza Grubizny a nie subka.

Jak do bushu to ja bym brał elektryka na 100% :) A jak nitro to może Savage X? Chyba, że masz spory budżet to Flux HP, zapewniam, że nigdy Ci się nie znudzi :)

SC10 4x4 KIT Team Associated
HPI Baja 5B SS - sprzedam lub zamienię na E-Revo BL
HPI Savage Flux HP
Losi Mini Desert Buggy

PostNapisane: N lut 12, 2012 8:43 pm 

Powiedzmy coś w cenie do około 1200 zł. A co sądzicie o modelach Ansmann?

PostNapisane: So lut 18, 2012 10:03 pm 

Widzę,że temat nieco przycichł.Muszę was trochę rozruszac.Zainteresował mnie ostatnio model trophy truggy od hpi.Wiem,że 1200 zl mi na niego nie starczy,ale pytanie moje brzmi czy warto dozbierac do tego modelu?Czy wart jest uwagi?co myślicie?

PostNapisane: So lut 18, 2012 10:04 pm 

Aha,chodzi o wersję nitro.

PostNapisane: N lut 19, 2012 1:39 am 

_ciaho_ napisał(a):
A co sądzicie o modelach Ansmann?

Ansmanny raczej nie są popularne, przynajmniej mi się tak wydaje, w szczególności jeśli mowa o Off-Road.

_ciaho_ napisał(a):
Zainteresował mnie ostatnio model trophy truggy od hpi.

Trophy, Lighting to te same modele. Generalnie nie są złe te podwozia, ale mnie do siebie nie przekonały. Wydają mi się jakoś "kołkiem ciosane", ale to tylko moja opinia ;) . Wiem, że napewno jak idziesz w Trophy'ego to licz się z dość częstą wymianą zwrotnic, lubią pękać od byle czego. Na allegro często bywają oferty używek tych modeli. Ostatnio nawet ktoś sprzedawał zestaw Lightinga RTR razem z wszelkimi olejami, płynami, skrzynką, paliwem itp. za 550zł ;) Na start myślę, że nie było by to takie złe, jednak jak ja stałem przed wyborem z podobnym budżetem zdecydowałem się na ofne i nie zawiodła mnie ^^ Poprzeglądaj ebaya, powinieneś znaleźć jakieś używki Jammina X2/X1 w tej cenie. Warto też zwrócić uwagę na 8ight'a, DT8 ale to już chyba ciut wyższa półka cenowa, aczkolwiek chyba nawet u nas na forum ktoś sprzedaje któregoś tragusa za niecały 1000zł. Do tego jakiś silniczek i heja ;)

Pozdrawiam

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782