Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 31, 2026 3:45 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 24, 2008 11:10 am 

Mam jeszcze jedno pytanie, żeby nie zakładać nowego tematu. Do tej pory jeździłem na paliwie 10% nitro i miałem 1 uszczelkę pod cylindrem. Teraz zamówiłem byrona 16%, czy powinienem dać jeszcze jedną podkładkę? Mój silnik jest teoretycznie przystosowany do paliwa 10-16%, a fabrycznie była jedna podkładka.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 24, 2008 11:54 am 

Evolter napisał(a):
Głównie to właśnie do zwrotnic. Niestety z metalowymi pierścieniami co
kilka jazd trzeba rozbierać i dlatego zacząłęm się zastanawiać nad tymi
z gumowymi uszczelniaczami. Podobno dobrze sobie radzą z piachem
i kurzem ale czy polane jakims plynem (woda, olej) nie bedą go wciągać
do środka? Myślałem nad uszczelniaczami z obydwu stron, teoretycznie
nie powinny się wycierać ale jak zobaczyłem model HPI z łożyskami HPI
(też zwrotnice), to z uszczelek prawie nic nie zostało, a łożyska to raczej
do wyrzucenia bo nie da się rozebrać...

Jak do zwrotnic, to śmiało Ci właśnie te z gumowymi uszczelniaczami z
jednej strony. Ostatnio je myłem, zdejmując tylko metalową osłonę i po przesmarowaniu chodzą jak nowe. Wpakowałem je dalej do zwrotnic, na pewno pojeżdżą spokojnie jeszcze kilka litrów.

A co do kurzu i piachu, to u mnie tylko jedno z ośmiu łożysk było trochę zapchane piachem, ale po dokładnym przeczyszczeniu dalej chodzi, bez luzów. Myślę, że obie osłony zapewniają dobre zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami, nie trzeba tego ruszać nawet po kilku litrach. Ja je wyjąłem tylko dlatego, że ośki wymieniałem.

sirpasztet napisał(a):
Mam jeszcze jedno pytanie, żeby nie zakładać nowego tematu. Do tej pory jeździłem na paliwie 10% nitro i miałem 1 uszczelkę pod cylindrem. Teraz zamówiłem byrona 16%, czy powinienem dać jeszcze jedną podkładkę? Mój silnik jest teoretycznie przystosowany do paliwa 10-16%, a fabrycznie była jedna podkładka.

Jeśli fabryka dała jedną podkładkę i silnik jest fabrycznie przystosowany do paliwa o takiej zawartości nitra, to lej śmiało, pamiętaj jednak o regulacji silnika. Jak nie jesteś pewien czy powinna być tam tylko jedna podkładka, to zajrzyj do instrukcji silnika :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2