Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 1:01 pm

Autor
 Tytuł: Xray NT 18T
PostNapisane: N maja 11, 2008 9:41 am 

Witam, czy ktoś ma ten model ? Chciałłbym usłyszeć opinię na jego temat bo przymierzam się do kupna.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Xray NT 18T
PostNapisane: N maja 11, 2008 10:05 am 

Piotrerk-krk napisał(a):
Xray NT18T juz w domu!!

Po dlugim oczekiwaniu i zbieraniu pieniedzy nareszcie udalo mi sie zdobyc Micro offroad truck 1/18 napedzany na silnik spalinowy nitro. - XRAY NT18T.

Jest cudowny, nie wiedzialem, ze firma xray robi takie cudenka.

Model przyszedl zupelnie rozlozony na czesci ( oprocz silnika, w ktorym trzeba bylo tylko zalozyc kolektor + wydech oraz sprzeglo, z zebatka itd. ) Na poczatku wzialem sie za dyfry ( tak jak pisalo w instrukcji ) oraz zawieszenie. Nastepnie silnik, hamulec, baczek, elektronika, amorki itd.

W trakcie roboty zajalem sie takze karoseria. Na poczatek wymylem ja dokladnie. Po polozeniu pierwszej warstwy ( pomaranczowej ) okazalo sie, ze gdzie niegdzie sa niedociagniecia i w niektprych miejscach bardziej przeswituje. Zrobilem kilka poprawek, a na drugi dzien psiknalem bialym spreyem jako podklad. Teraz wyglada idealnie! ( jej stan mozecie zobaczyc w galerii po lewej stronie ). Po poludniu przyszedl czas na wycinanie. Najgorsza robota!! Trzeba robic to ostroznie, aby za daleko nie wyjechac i mimo domoywch sposobow ( nozyczki do paznokci, wlosow oraz nozyk do tapet ) uwazam ze wyszlo mi bardzo rowno jak na takie domowe warunki. Oczywiscie zrobilem spojlerek na srubach, tak jak w mini-t oraz przylepilem nalepki.

Przypominam, ze wszystko mozecie ogladac w galerii XRAY NT18T.

W zestawie, ktory zakupilem znajduje sie:

- model ( w czesciach ) + buda

- kola

- silnik 0,8cm spalinowy

- Start box HUDY ( do odpalania )

- 2x servo + pakiet do odbiornika

- gratis srubokret HUDY oraz pare kluczykow

- pelno katalogow, dokladna instrukcja.

W sumie zlozenie, pomalowanie budy wzielo mi ok 15h. Zaczalem w srode ok 14:00, skonczylem o 3 nad ranem. Nastepnie na drugi dzien robilem pare poprawek i wykonczen.

Jestem strasznie zadowolony i jesli ktos sie waha to nie ma nad czym. Polecam model.

Wczoraj udalo mi sie go takze odpalic na tornado 20% i przy docieraniu wydaje mi sie, ze temperatura byla troszke za wysoka. Mozliwe, ze bede musial zmienic paliwo. Przepalilem juz pare baczkow i wreszcie moge ruszac. Zrobilem krotki filmik jak NT18T smiga po pokoju :D:D:D

http://www.rcpics.net/img/81736

Jeszcze raz. POLECAM TE MODELE.

Patryk Wieczorek napisał(a):
No i stało się... zostałem posiadaczem NT18T :D
Musze przyznać że model wykonany jest perfekcyjnie, jakość części jest wprost powalająca, prowadzi się rewelacyjnie jest bardzo szybki, osiąga równe 55km/h. Największym zaskoczeniem były dla mnie hamulce a konkretnie ich okładziny które firmuje Ferodo !! Tak czy inaczej model praktycznie staje w miejscu. Bardzo dobrze jak narazie spisuje się przeniesienie napędu nie ma problemów z plastikowymi półosiami i dyframi. Silnik jest o pojemności 0,8ccm banalny w regulacji nigdy nie przekroczył 120stopni choć bardzo próbowałem to zrobić. Seryjne nastawy gaźnika sa bardzo dobre i już na nich model pięknie lata. Co do elektroniki to zrezygnowałem z zestawu który firmuje Xray na rzecz serw Multiplexa piekielnie mocne i szybkie. Niestety minusem takiego rozwiązania jest konieczność własnoręcznego wykonania pakietu do odbiornika ale dla chcącego nic trudnego.. :) Model odpala się starterboxem Hudego który według mnie jest małym dziełem sztuki, jest po prostu piękny... aż szkoda go używać :wink: . W odróżnieniu od elektrycznej wersji ten model posiada zamiast plastikowych kul w zawieszeniu metalowe niklowane co bardzo ułatwia prace całego zawieszenia oczywiście w wyposażeniu standardowym jest przedni i tylny stabilizator przechyłu jak i pełen komplet łożysk kulkowych. Najwięcej "problemu" z powodu wielkości sprawiło mi złożenie sprzęgła przy silniku którego klocki są ALUMINIOWE :D !! Clutch bell jest oczywiście stalowy i napędza stalowego spura który jest standardem w tym modelu. Obecnie mam przełożenie najwolniejsze tzn. 16/54 ale planuje założyć ataki od 19 w górę :twisted: mam zamiar przekroczyć granicę 70km/h :roll: . Najzabawniejszą czynnością startową jest tankowanie modelu... strzykawką :shock: zbiornik ma pojemność całych 30ml.

To by było na tyle jeśli macie jakieś pytania śmiało możecie je zadawać :wink:

Pamiętaj - szukajka nie gryzie! ;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość