Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 3:07 am

Autor
PostNapisane: So sty 22, 2005 6:53 pm 

w watku o modelach micro pojawil sie temat ilosci i jakosci zawodow u naszych poludniowych sasiadow.
jak oni to robia, ze im sie to udaje? czy jest to kwestia tego, ze jeszcze za czasow poprzedniego ustroju modelarstwo w Czechach tak sie rozwinelo, ze nawet zmiana systemu mu nie zaszkodzila (byc moze pomogla?)
co z tego co podpatrzyliscie na zawodach w Czechach mozna lub wrecz nalezaloby zastosowac u nas w Polsce, aby nasze zawody byly tak dobre i odbywaly sie tak czesto jak u nich?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So sty 22, 2005 8:58 pm 

Proszę bardzo, kiedys więcej jeżdziłem na ich zawody i co dało się zauważyć:
-nikt nie dyskutuje z sędzia
-zawody są sprawnie prowadzone , w Ceskiej Lipie jedna kobieta sędziowała, obsługiwała komputer i sprzedawała w sklepiku
-specjalizuja sie w jednej klasie dzieki czemu osiagaja odpowiednio wysoki poziom
-stawiaja na zawody lokalne których jest więcej
-przestrzegaja regulaminu- nikt nikogo nie upomina do stawania na serwisie

Tytuł:
PostNapisane: So sty 22, 2005 10:59 pm 

Wszystko się zgadza. Dzisiaj wruciliśmy z Pragi z Marcusem i Żelazkami (seniorem i juniorem) Imprezy organizują naprawdę sprawnie anirazu nie było zakłuceń i nie ma dyskusji z sędzią. Sędzia wywiesza wyniki zaraz po biegu wszystko od razu wiadomo nie trzeba nic pytać. Nie dzieli nas od nich jakaś przepaść trzeba tylko więcej jezdzić. W klasie mikro nie jeżdrzą na MECHOWKACH tj. piankach. wszyscy urzywają opon standart ciężko sie było przyzwyczajić bo model uciekał. startowało w kl. micro 18 zawodników. załapałem się do A ale ze względu na punktację do MCZ musiałem pojechać B ostatecznie po defekcie 2m. Marek chyba 3m Paweł 4m. Po złym zgłoszeniu open pojechałem standartem.(brakowało trzech kółek) Na zawodach była rodzina HUDYCH testowali nowe prototypy 1:10 Martin wygrał Jurij 5m.

ps. pozwoliłem sobie opisać zawody chyba nikt się nie pogniewa Grzegorz.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 22, 2005 11:24 pm 

no dobra, kultura na zawodach to osobny temat - bardziej interesuje mnie to jak oni to robia, ze tyle maja tych zawodow? kto je organizuje, skad ma kase, gdzie (tzn. w jakich obiektach) organizowane sa zawody itd. ?
czy organizatorzy zarabiaja na zawodach lub przynajmniej zwracaja im sie one? a moze dostaja jakies dotacje? czy sklepy modelarskie dokladaja sie jakos do organizacji zawodow?

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 8:40 pm 
Administrator forum

A więc tak:

1. Nikt nie jeździ 10 modelami - startują w jednej klasie i tam osiagaja wysoki poziom.
2. Wpisowe jest od MODELU.
3. Decyzje sędziego są jednoznaczne, niepodważalne i bezdyskusyjne. Oto przykład: Byłem w Pradze na zawodach. Modele sobie jeżdżą, nagle 2-3 modele wjeżdżaja pod wykładzine. Co robi sędzia - przerywa bieg i natychmiast komunikuje że powtórzymy ten biego po tej i tej kolejce. Co robia zawodnicy? Grzecznie schodzą z pomostu i POMAGAJĄ przykleić wykładzinę. Aż sie boje pomyśleć co by było gdyby to sie u nas stało na 30s przed końcem biegu :(
4. Kultura jazdy wyższa niż u nas. Jak ktoś widzi że jest wyprzedzany a wie że nie ma szans uciec przed wyprzedzającym - grzecznie go puszcza. Zrobiłem tak pare razy na tych zawodach - co zrobił Czech? Podziekował że go przepuściłem.
5. Jest JEDEN sędzia. Wyniki wędruja na tablicę z opóźnieniem jednego biegu.
6. Między biegami są 3 minuty przerwy.
7. Nikt nikogo nie upomina o serwisowanie.
8. Jak ktoś z Nich skrócił sobie droge (przeskoczył z toru na tor) to nie pędził dalej na złamanie karku tylko odczekał 2-4 sekundy i dopiero jechał dalej. A i to po odczekaniu (samemu a nie na polecenie sędziego) przepuszczał modele które właśnbie nadjeźdżały i dopiero ruszał.

Co do finansów.

Zauważyłem tam w sumie 4 puchary TYLKO dla zwycięzców. Ale były też nagrody rzeczowe - począwszy od felg, wkładek, opon, koszulek a na takim bajerze jak podgrzewacze do opon firmy YOKOMO.

Poprostu - firmy modelarskie funkcjonujące w Czechach widzą w zawodnikach rynek i potencjalnych odbiorców. Zdjęcia z zawodów ukazyją sie w internecie - a więc darmowa reklama :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 9:11 pm 

No tak. Ale Polacy dążą do celu po "łebkach" ( za wszelką cenę) a czech wie że jest dobry i jak teraz mu nie wyjdzie to potem i tak się odkuje i nie traktują tego tak poważnie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 11, 2005 3:47 pm 

Marek ma całkowitą rację.
Na pierwszym miejscu na pewno są zawodnicy i ich osobiste cechy, w tym cechy charakterologiczne jak agresja, impulsywność, skłonność do werbalizacji emocjonalnych, nikły stopień samooceny i brak krytycyzmu, brak kultury, etc. etc. Tych grzechów można wymienić całą gamę.
Na palcach rąk można policzyć zawodników, którzy są zawodnikami naprawdę przez duże Z.
Większość zawodników przyjeżdża na zawody nie przygotowana, a później za swoje niepowodzenia obwinia sędziów i organizatora.
Na drugim miejscu są organizatorzy. Nie jest rzeczą prostą zorganizowanie zawodów. Do tego trzeba toru, żeby on był to trzeba go wybudować, żeby go wybudować to trzeba mieć lokalizację i środki finansowe, żeby mieć te środki to trzeba mieć co ......... i tu sobie odpowiedzcie sami. Poziom organizacyjny zawodów zależy od środków finansowych (za darmo nie da się tego zrobić), wyłożonych na ten cel, grona osób, podejmujących się organizacji zawodów oraz zaplecza technicznego, niezbędnego do ich przeprowadzenia. Jak u nas w kraju jest - każdy widzi. Popytajcie się kolegów, którzy zorganizowali zawody.
W temacie zostało postawione pytanie - Czesi - jak oni to robią? - odpowiedź jest prosta - są zdyscyplinowani i merytorycznie przygotowani do zawodów - tak zawodnicy jak i organizatorzy - wtedy wystarczy nawet jeden sędzia.
A u nas w kraju jak jest?
Przykład pierwszy - w 2002 roku zbierane były pieniądze od zawodników - zebrano ok. 2800 zł - mogło być na licencje albo np. na zakup nowych pchełek do AMB - do dzisiaj "ten" człowiek nie rozliczył się z pieniędzy - czy choć jeden z Was złożył oficjalną skargę do CKM, czy choć jeden z Was pogonił go do sądu - jeśli nie, to żal miejcie do siebie. Wyszło na to, że w Tarnowie z innym sędzią prawie mieliśmy dać pieniądze Czechowi za naprawę pchełek do AMB - bo ze strony najbardziej kompetentnych osób nie było żadnego zainteresowania (z Panem Rajdusem uzgodniliśmy to co uzgodniliśmy i jest dobrze). A "tamten" człowiek śmieje się i jeszcze szantażuje, że nie zrobi zawodów u siebie jak będziemy sie upominać o te pieniądze.
Przykład drugi - rozpoczyna się bieg - po paru chwilach jeden z zawodników krzyczy "zakłóceniaaaaaaaa" i wyzwiska do sędziów. Co się okazało - przed pierwszym wyścigiem sprawdzenie kwarców skanerem i wykrywaczem dało pozytywny wynik. W nastepnym biegu dwaj panowie pomienili sobie moduły i wyszło, że tylko sobie zakłócają - było to w N. Saczu na MP i GP w 2004 r. na oczach wszystkich zawodników i widzów.
Inny zawodnik też w innym biegu miał zakłócenia, ale powiedziałem jemu, że ma urwaną w odbiorniku antenę, po biegu sprawdził, że rzeczywiście ma ją urwaną, przyszedł potwierdził i przeprosił. Tamci panowie tego nie zrobili.
Inni zawodnicy np. w Tarnowie narzekali, że na końcu toru mają zakłócenia - okazało się, że jeden miał uszkodzony moduł w. cz. , a drugi rozładowane baterie.
Przykład trzeci - zawody kończą się i zawodnicy odjeżdżają - na placu pozostaje bałagan, puste puszki i butelki, pył po toczonych oponach, torebki i inne śmieci, a w hotelach zdewastowane pokoje.
Moje uwagi dotyczą nie wszystkich zawodników, ale co najmniej połowy.
Przykłady dalsze można mnożyć - zanim więc ponarzekacie, spójrzcie wpierw na siebie - powtarzam - dyscyplina, przygotowanie do zawodów i poszanowanie innych to pierwsze i najważniejsze co uczyni Nasze zawody NORMALNYMI - zauważcie więc jak nasi koledzy z Czech zachowują również u nas.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 11, 2005 4:03 pm 

Święte słowa. Zawsze pisałem że trzeba zacząć zmiany od samych siebie. Zakłócenia zazwyczaj biorą sie przez nieuwage i niechlujstwo zawodnika. Takie pająki jakie widziałem w modelach niektórych zawodników zasługiwały tylko do zamieszczenia na forum w dziale - Moje Bandżo!

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 11, 2005 4:22 pm 

Święta racja :twisted: .