Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 3:12 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 6:42 am 

Witam

Sprawdzam informator o tych zawodach i widze że doszła klasa MF.
Teraz moje pytania
- czy lok przedstawił przepisy do tej klasy (raczej nie)
- czy nie lepiej jest dołożyć tych młodych ludzi do klasy ET 10 2 wd (przecież MF to jest to samo co ET 10 2wd jeśli sponsor sobie zażyczy można później osobno dać nagrody dla tych którzy jeżdżą tymi modelami ale niech startują wszyscy razem i nazywają się klasą ET 10 2 wd bo będzie po 3 zawodników w każdej z klas i nie będzie przyznany tytuł MP bo będzie za mało zawodników.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 9:27 am 

To nie jest "dziwna" klasa.
To nie jest to samo co ET-10 2WD.
W tej klasie startują najmłodsi zawodnicy na zasadach ogólnych jak wszyscy.
Nie można ich umieścić w grupach razem z "doświadczonymi" zawodnikami.
Promotorem klasy jest firma ATA.
Modele są RTR.
Gotowe do jazdy, są najprostszej konstrukcji, napęd 2wd.
Ta klasa pojawiła się w tym roku począwszy od zawodów w Blue City.
Jeśli organizator uwzględni ją w programie zawodów, to będzie rozegrana.
O narybek trzeba się zatroszczyć.
Po to by w klasie 2WD nie startowało w następnych latach po 3 zawodników.
Promocja klasy nadal trwa - po ocenie klasy na tle całego sezonu przedstawione zostana przepisy.
Bliższych informacji udzieli szef firmy ATA, Pan Niko TRIANDAFILIS oraz koordynator tej klasy Pan Krzysztof MAMCZARZ.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 9:35 am 

Czy jesteśmy pewni że będzie po 5 zawodników w tych klasach?
Moim zdaniem ale jest to tylko moja opinia lepiej jest połączyć tych zawodników bo inaczej w klasie 2 wd zostanie 3 zawodników i żadna impreza nie będzie brana pod uwagę tylko o to chodzi.
Oczywiście jest to tylko sugestia nie atak i tak należy to traktować

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 10:48 am 

Jest to klasa dla najmłodszych - promowana i dedykowana wyłącznie dla nich.
Reszty nie trzeba dopowiadać - każdy z NAS był kiedyś maluchem i też nie miał zielonego pojęcia dlaczego co i jak.
Czy wypada zaprzęgać malucha w rydwan "zawodowców"?
Jeśli będzie małe "obłożenie" klas, to komisja sędziowska wraz z promotorami klasy podejmie odpowiednie decyzje - ale to dopiero na zawodach trzeba z autopsji stwierdzić.
Wielu zawodników w klasie MF dopiero na zawodach zgłaszało swój udział.
Dla tych najmłodszych trzeba wpierw podać rękę i pomóc - później odwdzięczą się udziałem w innych klasach - i będą z NAMI wygrywać :D .

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 10:59 am 

Michał Karpiński napisał(a):
Czy jesteśmy pewni że będzie po 5 zawodników w tych klasach?
Moim zdaniem ale jest to tylko moja opinia lepiej jest połączyć tych zawodników bo inaczej w klasie 2 wd zostanie 3 zawodników i żadna impreza nie będzie brana pod uwagę tylko o to chodzi.

Sądząc po tym, co działo się w ubiegłym sezonie w klasach elektrycznych off-road można mieć wrażenie, że wprowadznie MF (jeśli organizator ma na to fundusze) jest jedyną metodą uratowania zawodów elektryków w ogóle - te obawy Michała są całkiem uzasadnione - moim zdaniem przy obecnym bardzo dynamicznym rozwoju zarówno IC-8T, MT, jak i przy sporej ilości chętnych na starty w IC-10T czy jak to nazwiemy może po prostu braknąć czasu na Kolegów z elektrykami, których startuje po 2-3 w zawodach. Ostatnie psioczenie na frekfencję w E-18 standard skończyło się skasowaniem tej "podklasy" z zawodów asfaltowych - a przecież startowało tam tylu zawodników, ilu w ubiegłym sezonie w 3 (!) klasach offroad elektrycznych razem. Może warto tu zadać inne pytanie - może nie organizować zawodów, do któych nie zgłosi się w danej klasie 5 zawodników? Wtedy rzeczywiście - z elektryków zostaną TYLKO Madfightery.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 12:33 pm 
Witam .W Michałowicach startowały Madfghtery w klasie ET-10 2WD Było ich 5 razem 8 .Modelą zawodniczym to nie przeszkadzało są szybsze.Należy zwrócić uwage żeby te nowe modele miały silniki zgodne zklasą.Po biegach pierwsza trójka modele zawodnicze (wyczynowe)A od 4 miejsca Madfghtery umnie miałem puchary i nagrody ufundowane przez firme ATA.Uważam że jeżdzenie wspólne jest uzasadnione ponieważ podnosi poziom młodych zawodników i zmusza do prawidłowej walki na torze.Z mojego klubu zgłosiło się 6 zawodników jednemu popsuł się model.Będe się starał założyć Klub młodych wojowników Madfghter w modelarni na ul. Chocimskiej.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 12:45 pm 

Równiez uwazam ze jaknajbardziej wskazane jest by modele MF startowaly razem z 2wd poniewaz sa to po prostu proste modele w tej klasie.

Na zawodach w michalowicach modele te mimo mniejszej predkosci robily 1-2 okrazenia mniej.
Co wydaje mi sie ze bardzo motywowalo zawodnikow z MF do rywalizowania.
Pozatym w tej sytuacji bardziej prawdopodobne bedzie ze beda przechodzili oni na roraz to wyzszy poziom jak beda mieli szanse jezdzic z troche szybszymi modelami( ktorym zupelnie nie przeszkadza wolniejszy MF )

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 1:20 pm 

Hmm !!!
Czytając ten post mam mieszane uczucia.
Najpierw walczyłem o klasę Micro, później o przepisy 540.
Jak jest wszyscy wiedzą.
Sprawy nadal nie są załatwione – bądź jak ktoś woli załatwione połowicznie.
W obu przypadkach pojawiał się i nadal pojawia dziwny opór LOK-u i Pana Matukina (cały czas nie wiem, kto tu rządzi) i przedstawiane są różne niezrozumiałe argumenty ???
Do dziś nie mam jasnej odpowiedzi z LOK na pismo, które złożyłem w Łomiankach.

A tu raptem BACH !!! – pojawia się klasa MF.
Nie mam nic do firmy ATA ani Pana Niko czy modelu MF - co wielokrotnie podkreślałem, ale nie podoba mi się tworzenie kolejnej nowej klasy znowu dla modelu jednej firmy.
Z całą stanowczością jestem przeciwnikiem takich dziwnych układów, które zawierane sa w świetle jupiterów. Powstaje nic innego jak kolejny Top Stock.

Zabieranie czasu na MP dla klas tylko jednej firmy jest po prostu nie uczciwe wobec zawodników oraz dystrybutorów innych firm.
Wydaje mi się, że rola związku sportowego, o jaką ubiega się LOK do czegoś zobowiązuje. Przede wszystkim do stworzenia obiektywnie uczciwych warunków rywalizacji sportowej a nie promowanie jednej firmy ATA !!!

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 3:23 pm 

Piotr Blaze Blazucki napisał(a):
Równiez uwazam ze jaknajbardziej wskazane jest by modele MF startowaly razem z 2wd poniewaz sa to po prostu proste modele w tej klasie.

Na zawodach w michalowicach modele te mimo mniejszej predkosci robily 1-2 okrazenia mniej.
Co wydaje mi sie ze bardzo motywowalo zawodnikow z MF do rywalizowania.
Pozatym w tej sytuacji bardziej prawdopodobne bedzie ze beda przechodzili oni na roraz to wyzszy poziom jak beda mieli szanse jezdzic z troche szybszymi modelami( ktorym zupelnie nie przeszkadza wolniejszy MF )

Dobrze Piotrze.
Wczesniej napisałem, że nie można najmłodszych a tym samym niedoświadczonych zawodników umieszczać w grupach razem z pozostałymi, bo wynika to z przepisów.
Jeśli jednak czołówka polskich zawodników zgadza się i wynika to z uwarunkowań i specyfiki klasy (np. po 5 zawodników), to modele będą startowały razem - warunkiem musi być zgoda wszystkich zawodników, by w czasie rozpoczętych zawodów nie było niedomówień.
Od promotorów oczekuję propozycji przepisów - te modele pojawiły się dopiero w tym roku i trudno tworzyć przepisy bez doświadczeń na zawodach i bez konsultacji z zawodnikami.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 11:05 pm 

Panowie,
po ostatnich doświadczeniach z "zawodów" apeluję aby szanować czas zawodników i zabezpieczenie rezerwy czasowej na sprawne rozegranie wszystkich biegów podczas zawodów .

Zaraz pewnie dostanę po łapach bo nie startuję w klasach el. , ale
z całym szacunkiem dla firm promujących nowe rozwiązania, zawodników klas el. uważam, że modele klasy MF powinny startować razem z ET-2WD
zwłaszcza, że specjalnie nie przeszkadzają
zawodnikom bardziej doświadczonym posiadającym szybszy sprzęt.
Wręcz przeciwnie, mogą się więcej nauczyć i wyciagnąć wnioski z własnych startów.
Oczywiście klasyfikacja generalna i rozdanie nagród może być oddzielne
- jak najbardziej.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 11:29 pm 

Ja również jestem przeciwnikiem tworzenia klas dla jednej marki. Co to ma byc - rywalizacja czy handel i jedeny dobry model??? Juz raz powstal taki bubel zwany Top-stock , koordynatorem również byla ta sama osoba.
Jaki cel ma ta klasa bo oprócz kasy nie widzę nic. Co w zamian dostaną modelarze- może nowy tor?? Czyżby w centrum ......
Takie same modele RTR mają i inne firmy: Associated, Duratrax, i inne ale nie , zawsze musi byc jakiś bubel. Ludzie, kiedy opamiętacie sie!
Jeżeli ktoś chce propagowac swoją markę to niech to sobie robi na swoich zawodach i jakoś nie wierzę że nowy, mlody zawodnik czyt.adept który za 500 zl kupil model wyda na zawody min 200 zl i będzie krążyl po kraju. Trochę logiki.
Osobiście pokasowalbym wszystkie ,,twory,, modelarskiej wyobrażni pod tyt: 540, 18st, i inne wynalazki które niczego nie uczą. Zawsze bedziemy w d..e lani bo nasrane mamy klas na zawodach , startów w ciągu dnia ze 3 , i specjalizacje we wszystkim i w niczym.
Zastanówcie sie po co dodawac to do zawodów EMP , tytuly MP będą przyznawane? Raczej powinny brzmiec MP Tamiya MF.
Stanie sie to samo co na hali w tym roku- duza frekwencja, malo jazdy, niskie morale i niezadowoleni z organizacji bo nie da sie obslużyc tylu klas.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 11:31 pm 

Arturze - w sumie racja, przecież na MP taki Madfighter powinien być klasyfikowany jako ET-2WD - przy aktualnej ilości startujących pudło murowane :)

Zresztą dokładnie takie same propozycje składałem (i nie tylko ja) przy wyścigach w 1:18 - jest to stosowane w "dużych" wyścigach (Le Mans na przykład) i nie ma problemu - uczy to jednocześnie kultury jazdy, co się przydaje w każdej klasie, gdzie trzeba przepuszczać dublujących - nieczęsto stosowana u nas ostatnio praktyka :)

Ale klasy 540 proszę się nie czepiać - ilość startujących (na ostatnich zawodach czołówka opena) mówi sama za siebie - to był dobry ruch.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 06, 2006 12:05 am 

A ja mysle że to robią sobie dla jaj. Przeciez to miala byc klasa dla mniej zaawansowanych zawodników. To co , ja mam startowac w Top-stock-u? :lol: :shock:
Chodzi mi o dopuszczenie TYLKO modeli jednej marki!!! Chodzi oczywiście o MF. Tak nie powinno byc

Tytuł:
PostNapisane: So maja 06, 2006 6:50 am 
Panowie nie ma tematu osobnej klasy Madfighter ten model spełnia wymagania klasy ET-102WD i tymi modelami mają prawo młodzi zawodnicy startować na Eliminacjach i nikt nie ma prawa ich dyskryminować pytając Elite czy che z nimi jeżdzić jest to nie sportowe podejście do młodych.Promowanie poprzez nagrody Firmy ATA nie przeskadza w klasyfikacji ogólnej.
Młodzikami z MF ma się zając Firma ATA przedstawjając do Ministerstwa Edukacji (Sport masowy)regulamin rozgrywania ligi mLodzików.Działanie to jest nie zależne od Eliminacji do M.P. i pokrywane będzie ze środków F-my Ata.
Proszę organizatora zawodów w Nowym Targu o skreślenie kl.MF jako osobnej a w/w modele MF wystartują w klasie Et-10 2WD.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 06, 2006 7:00 am 

No to sobie pogadaliśmy. :)
A może napisać kolejne pismo do LOK-u, na które nikt nigdy nie dostanie odpowiedzi ?
Panie Zbyszku, kto tu rządzi Pan czy Pan Matukin. Może w końcu ktoś zrobi z tym porządek i określicie Wasze kompetencje oraz zrobicie porządek w przepisach.
Ciekawi mnie kto oficjalnie wydał zgodę na pojawienie się klasy MF na Mistrzostwach Polski.
Jeśli tak pozostanie to ja poproszę o oddzielne klasy dla wszystkich naszych modeli. !!! :D
Za chwilę zrobią to inne firmy i będziemy mieli 100 klas.
Z nową klasą dla Madfightera przesadziliście Panowie maksymalnie. :shock:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona