Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 29, 2026 12:50 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 20, 2005 1:47 pm 

Powinniście też zrobić , że w końcowej klasyfikacji bedą się liczyły punkty ze wszystkich eliminacji . :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 20, 2005 3:50 pm 

lech pepliński napisał(a):
Powinniście też zrobić , że w końcowej klasyfikacji bedą się liczyły punkty ze wszystkich eliminacji . :D

Czasami się zastanawiam czy Ty kpisz czy konstrukcyjnie rozmawiasz( piszesz)
Czyżbyś Leszku naprawdę był ,,niereformowalny,,? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 20, 2005 5:20 pm 

Popatrzcie jeszcze na to. Dawid G. podesłał mi linka z zawodami u naszych mniejszych sąsiadów. Tylko modele spalinowe

- 2.-3.4. ........... RAKOUSKO - Kirchberg
- 7.-8.5. ........... ČR - Brno
- 11.-12.6. ......... SLOVINSKO - Tolmin
- 16.-17.7. ......... RAKOUSKO - Waidhofen
- 20.-21.8. ......... MAĎARSKO - Pecs
- 24.-25.9. ......... SLOVENSKO - Trenčín

Předběžný kalendář závodů IC na rok 2005
- 24.4. GP ČR 1:10 IC Scale + PEJ 1:8IC ---------- Bosonohy
- 15.5. GP ČR 1:10 IC Scale ---------------------- Globus
- 22.5. GP ČR 1:10 IC Scale ---------------------- Slavkov
- 28.5. GP ČR 1:10 IC Scale ---------------------- Radešín
- 19.6. GP ČR 1:10 IC Scale + PEJ 1:8IC ---------- Bosonohy
- 25.6. GP ČR 1:10 IC Scale ---------------------- Blansko
- 24.7. GP ČR 1:10 IC Scale ---------------------- Čelákovice
- 30.7. GP ČR 1:10 IC Scale ---------------------- Globus
- 13.-14.8.GP ČR 1:10 IC Scale + PEJ 1:8IC ------- Slavkov
- 10.9. MČR 1:10 IC Scale ------------------------ Brno-Bosonohy
- 17.9. GP ČR 1:10 IC Scale ---------------------- Svitavy
- 1.-2.10. 4 hodinovka Le Mans týmy 1:10 IC+scale
-----------vyhlášení výsledků GP ČR--------------- Radešín

Przypomne że ich jest mniej niż nas i dlatego cieszą sie kiedy Polacy do nich przyjeżdzaja. Kiedy my bedziemy mogli ich zaprosić? Jak zobaczą jednodniową imprezę do godz 14.00 to będzie śmiech na całą europę.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 20, 2005 5:28 pm 

Dobrze, dobrze, ale to są w 90% zawody jednodniowe!
Chyba że RAKOUSKO (dla niewiedzących - Austrię) też anszlusujemy do Czech :)
W takiej sytuacji potrzebujemy albo trzech dni (maj w Nowym Sączu - i może 26-30 maja aż 4 dni!) - albo rozdział imprez - wtedy wszyscy się najeżdżą. Zaczynam skłaniać się, chociaż moje zdanie to tylko dwóch zawodników, żeby może spróbować zrobić zawody łączne tam, gdzie mamy dużo czasu, a tam gdzie nie - i jest trochę wolnych weekendów - podzielić.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 20, 2005 5:30 pm 

Jeszcze jedna drobna uwaga - oczywiście łączenie na zasadach jak w Nowym Sączu, nie w Kłodzku, czyli dwa dni na elektryki, dzień na spalinówki.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 20, 2005 5:39 pm 

Te pierwsze zawody to Serpent Series dla Austriaków i Czechów. Po prostu jest ich mało i robią to razem.

Zapomniałem dodac że zawody są jednodniowe ale w sobote są treningi. W niedziele nie ma jazd treningowych!

Ostatnio edytowano Cz sty 20, 2005 7:15 pm przez Artur Dzierzęcki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 20, 2005 5:43 pm 

Tobie się Artur wydaje , że na modelarstwie świat się kończy . a są jeszcz inne przyjemności . Przy jednej dziurze to i kot zdechnie . :D :D A tak poważnie .Reformujcie , reformujcie , zobaczymy co z tego wyjdzie .

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 20, 2005 5:46 pm 

lech pepliński napisał(a):
Tobie się Artur wydaje , że na modelarstwie świat się kończy . a są jeszcz inne przyjemności . Przy jednej dziurze to i kot zdechnie . :D :D A tak poważnie .Reformujcie , reformujcie , zobaczymy co z tego wyjdzie .

Postaram sie skontaktować z Twoją żona w sprawie ilości dziur :lol:
Najlepiej Leszku stać z boku, w nic się nie angażować a potem mówić,, a nie mówiłem?,,
Powiem tak - na modelarstwie świat się nie kończy, ale jak coś robić to dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 20, 2005 8:36 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
Dobrze, dobrze, ale to są w 90% zawody jednodniowe!
Chyba że RAKOUSKO (dla niewiedzących - Austrię) też anszlusujemy do Czech :)
W takiej sytuacji potrzebujemy albo trzech dni (maj w Nowym Sączu - i może 26-30 maja aż 4 dni!) - albo rozdział imprez - wtedy wszyscy się najeżdżą. Zaczynam skłaniać się, chociaż moje zdanie to tylko dwóch zawodników, żeby może spróbować zrobić zawody łączne tam, gdzie mamy dużo czasu, a tam gdzie nie - i jest trochę wolnych weekendów - podzielić.

Czyżbym to odebrał jako zgode? Każy głos sie liczy- Twój także

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 20, 2005 8:58 pm 

Jak najbardziej, nie pisałem, że jestem przeciw, tylko, że mam wątpliwości natury możliwości finansowych zarówno organizatorów, jak i zawodników. Skoro padła rozsądna moim zdaniem propozycja "sezonu przejściowego", to się przyłączam do głosów za. Można przecież policzyć, ile mniej więcej czasu będzie potrzebne na zawody w mniej popularnych klasach elektrycznych, zamknąć wszystko sprawnie i zrobić po ich zakończeniu kontrolowane treningi spalinówek - i w ten sposób mamy trzydniowe zawody podzielone półtora-półtora. Ale to tylko jedna - być może z głupszych - propozycji.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 20, 2005 11:54 pm 

jeszcze raz pozwole sobie skorzystac z "tylnej furtki" dostepu do glosu na tym forum w postaci uprawnien administratora, gdyz moje "kwalifikacje" zawodnicze nie daja mi na razie takich uprawnien - mam nadzieje, ze mi to wybaczycie :wink:

Artur D. napisał(a):
Tak sądziłem że będzie Ci odpowiadało , bo to po Twojej mysli....

Dlaczego Arturze uwazasz, ze to co napisalem jest wylacznie po mysli p. Lecha, a nie po Twojej? Masz racje, ja jestem w zasadzie niezainteresowany ta dyskusja, bo nie znam specyfiki zawodow tak jak Wy (poza tym mam swoj problem w postaci wlaczenia klasy micro do zawodow), ale z tego, co przeczytalem w tym watku zrozumialem, ze sa dwie opcje:

0 - brak oddzielnych zawodow dla modeli spalinowych i elektrycznych,
1 - wszystkie zawody modeli spalinowych odzielnie od elektrycznych.

Nie powiesz chyba, ze wprowadzenie do wersji 0 modyfikacji w postaci 2 czy 3 zawodow gdzie starty modeli spalinowych oddzielone zostalyby od startow modeli elektrycznych tygodniowa przerwa jest opcja odpowiadajaca zwolennikom nierozdzielania klas, a jednoczesnie nie dajaca zadnych korzysci zwolennikom podzialu?

Opcja 1 wydaje sie niezwykle trudna do wprowadzenia ot tak, z marszu, bez zrobienia jakichs wiekszych przygotowan (tak mi sie wydaje). Moze wiec, dla ulatwienia zycia organizatorom warto byloby wybrac kompromis?

Osobiscie wydaje mi sie, ze ci z nas, ktorzy sa juz bardziej zawodnikami-zawodowcami niz zawodnikami-amatorami rowniez powinni miec mozliwosc realizacji swojej pasji, powinni miec oni mozliwosc rozwijania i podnoszenia swoich mozliwosci i umiejetnosci, a nie tylko podtrzymywania "dobrego poziomu amatroskiego". Mam nadzieje, ze podzial klas by im w tym dopomogl.

Wydaje mi sie tez, choc sa to moje czysto teoretyczne "bajania", ze zawodnicy startujacy modelami elektrycznymi rowniez by na tym zyskali, nie tylko ci od spalinowek - no bo w koncu oni tez dzieki temu podzialowi mieliby wiecej czasu na treningi i doskonalenie techniki.
Problemem moze tu byc tylko organizacja i fundusze. Dlatego ja bym postawil raczej na lagodne przejscie od jednej formy rozgrywania zawodow do drugiej.
Ewolucja - zamiast Rewolucji!

Ostatnio edytowano Pt sty 21, 2005 12:43 am przez Rafał Piesio, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 21, 2005 12:36 am 

Poczytałem sobie o tym wszystkim co moi przedmówcy przedstawili
i chciałem sie wypowiedzieć:

Być może zbyt lekkomyślnie potwierdziłem Norbretowi akceptację
propozycji podział klas.

Po przespaniu się z problemem chciałem delikatnie się wypowiedzieć,
że zmiana ta jest wprowadzania trochę zbyt gwałtownie, tzn. gdyby ten temat był poruszany w czasie rzeczywistym, tak jak teraz, a dotyczył roku 2006 sądzę, że nie było by problemu.

Tak nowatorskie posunięcie generuje za sobą spore koszty zarówno organizatora ( zakładam ze w planie biznesowym na 2005 to już zdązył ująć ) jak i zawodnika, który nieprzygotowany do takiego planu startu
w 2005 poczynił juz niezbędne zakupy dot. klasy elektro i zastanawia się co teraz zrobić - tak jak ja.

Chciabym przypomnieć, że przez lata zawodnicy, którzy jechali setki kilometrów, po to aby pojeździć, pokupili sobie modele klas elektrycznych jak i spalinowych aby w jednym czasie - weekendu - odbyć jak najwięcej jazd !

A teraz okazuje się że ekonomicznie będa ponosić dodatkowe koszty związane albo ze sprzedażą modelu i osprzętu z jednej z klas lub też
będa musieli sie liczyć z częstszymi wyjazdami w to samo miejsce!

Uważam, że to jednak trochę za szybko na tego typu decyzje,
zwłaszcza że, urządzeń do pomiaru liczby okrażeń nam w kraju nie przybywa jak i równiez kwalifikowanych Sędziów którzy muszą obsłużyć imprezę.

Kwestia następna i nie bagatelna:
Czy organizator ( zawody spaliniaków) będzie w stanie zapewnić ciąglą
obsługe toru bez wyręczania sie zawodnikami , którzy ukończyli bieg?
Zakłdam, że na takie zawody jednak i tak zawodnik będzie zmuszony zabrać ze sobą mechanika na dwa dni tylko do obsługi modelu.

Jak by ktos mógł rozwiać moje wątpliwości , był bym wdzięczny.

MODELCARS

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 21, 2005 10:00 am 

Czytam to wszystko i nadziwic się nie mogę... Czyzby Panowie zapomnieli dlaczego zawody modeli spalinowych sa głównie na południu?Ruda, Sącz i Jelcz? Bo tam ją jedyne tory w Polsce, gdzie model ( a jego wartośc wielokrotnie podkreślacie) rozbija sie bo zawodnik nie potrafił go opanowac, a nie dlatego że organizator ustawił betonowe bandy albo zapomniał że NIE NA KAZDYM ASFALCIE model może jeździć. Mówie o modelach a nie o zabawkach!!! My dlatego do tej pory rezygnujemy z wyjadu do Kłodzka, bo NIGDZIE do tej pory nie mielismy takich strat w zawieszeniu i felgach jak po Kłodzku dwa lata temu. Ja nie przyjmuje argumentów Romka Motawy że jak leżą grzybki na torze to nie nalezy po nich jeździć albo jak sa dziury to mozna je omijać. Podobnie jest na wielu zawodach halowych a zawody spalinówek na hali to juz czyste nieporozumienie. Cała frajda z jazdy takim modelem to jego szybkość..to kręci zawodników i widzów. Na hali ( przynajmniej w Polsce) to na razie jest i będzie zabawa. Oglądałem zawody w Ulm spalinówek na hali, ale to był hangar lotniska z prostą 110 m!!! Zabezpieczony rozłozonymi wokoł siatkami maskującymi, tak że model chciał nie chciał i tak stał dwa metry od toru. A co do podziału...dlaczego wszyscy ( w tym Pan Leszek) chca także elektryków na zawodach? No bo jak jedzie 800 km to chce pojeżdzić duzo a nie 3x5 minut eliminacji i może finał 30 minut. No to rozegrajmy dwudniowe zawody spalinówek z 10 rundami eliminacji, półfinałami itp. Koszty? A kto napisał że to jest sport darmowy? A propos kosztów to jednak początki w klasie modeli spalinowych sa zdecydowanie niższe niż w elektrykach.. model, aparatura, paliwo i już a tam? Model aparatura, akumulatory, ładowarka, zasilacz ....No i całkiem porzadny model ( nie zabawka) jest jednak tańszy niż elektryk. Nawet jeżeli weźmiemy pod uwagę sam prestiż jeżdżenia spalinowką to młodziak w spalinówkach od razu czuje się ważniejszy, bo to nie jakis tam melex tylko jeździ to to nawet szybko ( no cóż z tego że wolniej od innych, ale jednak hałasuje i jedzie!!!) Poza tym praktyka wykazuje, że nie każdy scigant z silnikiem z najwyższej półki musi wygrać..jest kilku takich co wolniej od Artura, Rafała, Marcina czy Norberta jadą, ale dojeżdżają i to niekoniecznie wioząc tablicę "koniec wyścigu"..Jestem absolutnie za rozdzielniem zawodów w 2005 nawet jesli ten " eksperyment" może sie okazać nie do końca udany w pierwszym roku. Dalsze ciągniecie zawodów łączonych traci sens w momencie rozwoju klasy DTM Stock i Open bo to tak naprawde ilość modeli TAM startujących wymusza podział i rozgrywanie eliminacji w sobotę i finałów w niedzielę..weźcie tez to pod uwagę. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 21, 2005 10:26 am 

mialem już nic nie pisać , ąle Maciej mnie sprowokował . :D Mam do Ciebie Macieju pytanie : czy Twój Marcin będzie startował tylko w spaliniakach , czy w elektrykach też ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 21, 2005 10:33 am 

Dla mniej zorientowanych czytelników forum informacja.
Podział o którym mowa dotyczy tylko klas on-road.

W przypadku klas terenowych nie ma o czym mówić. Modeli spalinowych jest jak na lekarstwo.
Chyba, że by wprowadzić modele MONSTER. Na forum jest mocne lobby tej klasy, ale jakoś jeszcze nie słyszałem aby ktokolwiek był zainteresowany promowaniem tej klasy na zawodach.

Pozdrawiam
Jacek Żurek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona