Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 11:03 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn gru 27, 2010 10:00 pm 

Panie Adamie nie zniżę się do Pana poziomu rozmów.
Widzę ze nawet najprostsze pytanie sprawia Panu ból ;-) a chciałem zadać pomocnicze to by dopiero zabolało :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn gru 27, 2010 10:14 pm 

Adam nie zrozumiałeś....Michał może myślał,że wpadniesz do którejś bramki ,najlepiej z bełtem i wyłożysz mu wszystko jak chłopu na rowie....
Przecież chłop nie widzi różnicy pomiędzy składką ,a licencją,a już o wpisowym na zawody to w ogóle nie słyszał...
Pytaniem pomocniczym mogło być:z czego bełt jest najlepszy,z jabłek czy z buraków,a to by cie zabolało ,bo nie wiesz...I to jest ta różnica poziomów dyskusji...
Dla wyjaśnienia :Podstawowa składka dająca prawo uczestnictwa w spotkaniu EFRA i 5 darmowych licencji dla dowolnej klasy to 450 Eur.
Prawo głosu w wybranej sekcji (prawo głosowania )kosztuje 75 eur.od sekcji.Gdyby np.organizacja wykupiła sobie te ekstra głosy w 5 sekcjach to musiała by wysłać pięciu delegatów,bo spotkania w sekcjach odbywają się często równolegle.Nam to chyba jest niepotrzebne.
I to są koszty,które ewentualnie ponosi organizacja. 450 EUR rocznie.
Każda licencja powyżej 5 kosztuje 33 Eur. i tą opłatę powinien ponosić zawodnik (tak jest np.w Niemczech)
Kosztem dla zawodnika jest również wpisowe na zawody,bo taka opłata też występuje.
Szanująca się Federacja te darmowe 5 licencji przeznacza np.dla młodych zawodników.
Ps.Zdaje się,że LOK nie przyzwyczajony do "tłumaczenia"się na piśmie nie złożył w połowie roku sprawozdania i za 2010 rok został skreślony z listy instytucji,które mogą liczyć na wpływ 1 % z odpisów podatkowych. :D Nie ma na liście Stowarzyszenia z nr.KRS 86818.

PostNapisane: Pn gru 27, 2010 10:41 pm 

No Panie Lesławie udało się bo już wątpiłem :lol:
450 Ero płaci organizacja, takiej odpowiedzi oczekiwałem.

PostNapisane: Wt gru 28, 2010 8:53 am 

Michał Karpiński napisał(a):
No Panie Lesławie udało się bo już wątpiłem :lol:
450 Ero płaci organizacja, takiej odpowiedzi oczekiwałem.

Cieszę się,że nareszcie zrozumiałeś,chociaż od tylu postów na różne sposoby chcemy Ci to wytłumaczyć,że nie są to straszne pieniądze.W tych 450 eur.jeśli udało Ci się zrozumieć jest 5 licencji,które na upartego można sprzedać co daje zwrot 165 eur.Są to pieniądze,na które stać byle jaki Klub.Drogie w działalności Federacji to są sekretarki w mini i hektolitry kawy wypitej z nudów.
Ps.gdybyś miał z tym problem to 450 Eur.to jest około 1800 zł

PostNapisane: Wt gru 28, 2010 10:07 am 

panie Lesławie niech Pan się tak nie podnieca bo jeszcze założy Pan organizacje wiodącą ;-) jeszcze dziaisj kolejne pytania i ma nadzieje ze nie sprawią Panu tyle trudności

PostNapisane: Wt gru 28, 2010 11:01 am 

Panie Adamie nie zniżę się do Pana poziomu rozmów.

Tak, bardzo proszę tego nie robić, już i tak czytanie Pana postów na wysokim poziomie to wystarczająca katorga :)

KYOSHOblog

PostNapisane: Wt gru 28, 2010 12:10 pm 
Administrator forum

Panowie,

Dyskusja fajna, tylko czy nie lepiej skupić się na konkretach a nie żądlić się jak osy? Przecież LOK-owi i im podobnym takie coś jest wybitnie na rękę.

Michał, przedstaw swój plan, jak według Ciebie powinna być założona taka Organizacja, jak zarządzana itp.

Nadmieniam, że Dolny Śląsk sukcesywnie realizuje krok po kroku to co sobie założyliśmy. Co widać np. w Ścinawce Średniej, Ludwikowicach Kłodzkich, Kłodzku, w kontaktach z Czechami.

Tak na marginesie Maćka Brzozowskiego i dogonienie jego wyników w sezonie: Może sytuacja zrobiła się odwrotna - to nie Wy dogoniliście Maćka, ale Maciek dostosował się do Was? Biorąc pod uwagę, że tylko on jeden dobrze jeździ to raczej jest małe prawdopodobieństwo aby cała gromada zawodników dogoniła jednego rodzynka. Chyba że się mylę :)

Oczywiście nie odczytuj tego jako atak na off-road.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt gru 28, 2010 9:43 pm 

Marek ja nie osa ;-)
Mam pewne doświadczenia z PKMS, i moim celem jest przedstawienie jakie problemy będziemy napotykać. Dlatego zadaję pytania na które szukam odpowiedzi. Jeżeli wyjaśnimy pewne kwestie to tak jak napisałem wcześniej uważam i jest to możliwe a wizje podam w podsumowaniu.
Jak na razie nieźle nam idzie, Lesław zgodził się co do płacenia składki przez Nowa organizację ja zgadzam się z tym co od sprzedawania darmowych licencji przez organizację zawodnikom. Poszło z bólem, ale się udało :D

Następna ważna kwestia to AMB RC
Niestety większość klubów nie posiada tego urządzenia a jak wiemy jest ono konieczne do prowadzenia zawodów a przy tym kosztowne. Jak z tym sobie poradzić?
Moja wizja jest zbieżna do PKMS który posiadał takie urządzenie czy też do LOK który jak wiemy dysponuje też takim. Taka organizacja powinna dysponować takim urządzeniem i powinno ono być wypożyczane na konkretne zawody bez sędziego, sędzia jest sprawą organizatora.

PostNapisane: Wt gru 28, 2010 11:45 pm 
Administrator forum

Michał,

Na Dolnym Śląsku mamy trzy urządzenia liczące: AMBrc, AMb 20 i Robitronic
Pierwsze dwa spełniają wymogi EFRA co do prowadzenia na nich zawodów.

Prawdopodobnie jeden sędzia musiałby być narzucony z urzędu - chodzi o sędziego pomiarowego, który dojechałby z urządzeniem na zawody. Przynajmniej do czasu kiedy dany klub nie dorobi się własnego urządzenia. Reszta obsady sędziowskiej jest w gestii Organizatora. W kwestii sędziów - mam być tanio i dobrze, czyli sędziowie miejscowi.

Przepisy jasne i czytelne dla wszystkich.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr gru 29, 2010 9:04 am 

...
Następna ważna kwestia to AMB RC
Niestety większość klubów nie posiada tego urządzenia a jak wiemy jest ono konieczne do prowadzenia zawodów a przy tym kosztowne. Jak z tym sobie poradzić?
....

Tak jak poradził sobie Klub RC Wrocław czy OSM.Można też spróbować tak jak zrobił PKMS,ale tą metodę PKMS spalił...

PS.tak więc na razie mamy koszt Federacji 450 Eur.(ewentualnie pomniejszony o sprzedaż 5 licencji po 33Eur.)
AMB;na razie jeśli stworzylibyśmy Federacje ,Kluby należące wniosą je jako posag.Po za tym będzie można tanio kupić te LOK-owskie bo oni sami i tak nie zaczną organizować zawodów.No chyba ,że założą działalność gospodarczą i będą świadczyć usługi tak jak jest w sporcie motorowym.Drugą sprawą jest to czy ktoś będzie chciał skorzystać z ich usług.Będzie konkurencja.

PostNapisane: Śr gru 29, 2010 8:59 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Michał, przedstaw swój plan, jak według Ciebie powinna być założona taka Organizacja, jak zarządzana itp.

No Marek i tym postulatem wyciągnąłeś Michałowi wtyczkę....

PostNapisane: Cz gru 30, 2010 12:58 am 

Witam

Wtrącę się choć nie powinienem bo na dobrą sprawę nie zjawiłem się na żadnych zawodach od bodaj 2008 roku. Z drugiej strony widzę, że muszę się wtrącić bo jednak 11 lat w zawodach brałem udział, a i dalej się modelarstwem interesuję - tak widać człowiekowi zostaje, że nawet moja obecna praca powiązana jest z modelarstwem. Także wtrącę się nie na temat tak jak i nie na temat jest prawie cała ta "dyskusja".

Generalnie żyję (być może w błędnym) przekonaniu, że dla modelarstwa, szczególnie naszej jego gałęzi, najważniejsze powinno być nastawienie się jak najbardziej na ludzi młodych, tak żeby zachęcić ich do wejścia w modelarstwo i pozostania w nim, i być może "awansowania" dalej w drabince do lepszy, trudniejszych klas. Tymczasem odkąd pamiętam sporo jakichkolwiek planów kończyło się na "bitwach tatusiów", czy jakichkolwiek innych osób nie mających zbyt dużego pojęcia o co w tym chodzi, ale przeświadczonych o swojej wiedzy. Najłatwiej ww. osobników było rozpoznać po tym, że dużo mówią, a mało robią. Dlatego cieszyłem się, że funkcji, które mają za zadanie ustalać kierunek w którym to wszystko idzie, podjęły się osoby min. takie jak Andrzej Trella. Czyli nie dość, że po prostu "normalni ludzie", to jeszcze osoby zorientowane w tym co i jak wygląda z perspektywy modelarza na zawodach bodaj najlepiej w Polsce. Tymczasem jak co jakiś czas tu wchodzę to widzę jedynie opluwanie ww. osób bo taki jest najwyraźniej nasz polski przywilej, że ten, który czymkolwiek kieruje jest zły. Śmiem sądzić, że dla waszych reprezentantów tam "wyżej" powinniście być wsparciem, poddawać im pomysły itp. tymczasem jak widzę są oni wymarzonym obiektem do gnojenia.

Spytam się więc: czym chcecie Panowie zachęcić do modelarstwa młodych ludzi, którzy to czytają, czy też do powrotu takich jak mnie? Tym, że umiecie na zawołanie wsadzić komuś palec w oko? Litości. zamiast tego dajcie im robić to, czego się podjęli i dyskutujcie co zrobić, żeby było lepiej.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Co do samej dyskusji, a właściwie jednej jej części. Odkąd pamiętam z LOKiem było jak było i widzę, że niewiele się w tej materii zmienia. Wybaczcie jeśli powiem coś banalnego bo nawet nie próbuję udawać, że w kwestiach prawnych i ew. organizacyjnych moja wiedza jest tu wystarczająca, ale ja, jako modelarz, nie widzę nic przeciwko daniu tej organizacji kopniaka i zrobienia wszystkiego po swojemu. Tytuł Mistrza Polski? Co to za problem? Jeśli wszystko jest dobrze zorganizowane, są jeszcze może jakieś nagrody rzeczowe i zawody są frajdą, a nie chaosem to tytuł naprawdę nie ma znaczenia. W dodatku, tutaj się już nieco orientuję, dziś jest tyle sklepów, tyle firm, tylu zainteresowanych ludzi by działać w modelarstwie "po swojemu" jak nie było jeszcze nigdy. Co jest chyba oczywiste imprezy organizowane przez takich ludzi, mają przynieść zysk, czyli mają być robione pod klienta, a nie mają po prostu być i wegetować. Z resztą po co komu ludzie związani z modelarstwem? Będę to chyba zawsze tutaj powtarzał jak jakąś mantrę, ale zdaje się mój Tata już kilkanaście lat temu udowodnił, że chcąc można zrobić imprezę o klasę wyższą i to mimo tego, że nie ma się pojęcia nawet jak powinny wyglądać zawody - a tak to wtedy z naszej strony wyglądało. Była kasa na wszystko, byli sponsorzy, co kto chciał. Można? Dziś przecież chyba nawet jest łatwiej?

Tak więc jeśli tylko znajdą się ludzie chcący to zorganizować to, już od wielu lat z resztą, myślę że powinno się odciąć od głównego hamulcowego rozwoju modelarstwa samochodowego w Polsce. Niezależnie od tego jakie banały powyżej napisałem. Być może ja żyję w innym świecie, ale 280 zł za sezon jazdy nie jest dla mnie żadną niestosowną kwotą na funkcjonowanie organizacji. Mało tego troszkę trudno było by mi też uwierzyć, że jest to kwota nieosiągalna dla ludzi jeżdżących po Polsce i walczących o tytuł MP. Sprawa rozbija się o najmłodszych i o to komu się płaci. Problem z najmłodszymi na pewno da się rozwiązać, natomiast jeśli chodzi o to gdzie te pieniądze przelewać, to wiadomo, że każdy zrobiłby to chętniej na konto ludzi, którzy wiadomo, że coś rzeczywiście robią.

Toteż Panowie, zamiast prowadzić bezowocne dyskusje, to po prostu wykorzystajcie swoją mniej lub bardziej bogatą wiedzę i coś zróbcie, a nie ciągle "co by było gdyby". Ja wtedy na pewno chętnie wrócę na tor i pogratuluję wam sukcesu.

PostNapisane: Cz gru 30, 2010 9:36 am 

Marcin Kapkowski napisał(a):
Witam
...
Spytam się więc: czym chcecie Panowie zachęcić do modelarstwa młodych ludzi, którzy to czytają, czy też do powrotu takich jak mnie? Tym, że umiecie na zawołanie wsadzić komuś palec w oko? Litości. zamiast tego dajcie im robić to, czego się podjęli i dyskutujcie co zrobić, żeby było lepiej...

Marcin jeśli wpadasz tutaj z "doskoku" to nie oceniaj ludzi.Co do tatusiów to pamiętam jak kończyłeś Swój kontakt z modelarstwem (kilka ostatnich Twoich zawodów),a Twój Tatuś był dość "aktywny"na zawodach w obronie synka ,sprawiając wrażenie osoby wszystko wiedzącej....Trochę pokory,bo gdyby nie Ci tatusiowie to tego sportu by nie było.
Czym chcemy zachęcić...?My nie chcemy zachęcać,my to robimy.Na Dolnym Śląsku co miesiąc odbywają się zawody na hali w porozumieniu z Czechami.Na każdych zawodach wszyscy zawodnicy dostają jakieś drobiazgi.Coraz więcej przybywa nam zawodników bardzo młodych.Staramy się ich wychowywać na prawdziwych ,zdyscyplinowanych zawodników.Nasze zawody są prowadzone automatem,odstęp pomiędzy biegami wynosi 3 minuty i nie ma problemów z pobieraniem np.pchełek AMB 20.Dla polepszenia jakości zawodów zakupiliśmy nowe AMB RC4.W Ludwikowicach kolega prowadzi sekcję z chłopcami w wieku 7-12 lat.Pozyskał fundusze na modele dla nich.Dla prowadzenia treningów kontrolowanych zakupił urządzenie Robitronik do liczenia okrążeń.W lecie organizujemy zawody w Kłodzku na asfalcie na które regularnie przyjeżdża grupa zawodników IC-10 z Niemiec,przyjeżdżają Czesi.Co jeszcze można zrobić żeby zachęcić ludzi do jazdy,zakładając,że nie mamy za plecami,żadnego dilera zainteresowanego materialnie, tak jak miał OSM.Robimy to wszystko między innymi dzięki tatusiom o których wyrażasz się tak krytycznie.
Dodatkowo interesujemy się zmianami w Naszym kraju ,które mają wpływ na Nasz sport,tak żeby nie pozostać w pewnym momencie na lodzie.
Co do Andrzeja to niestety okazał się osobą "starej daty"niereformowalną,liczącą na szczodrość LOK.Przykre jest to,że jako osoba młoda ,akceptuje takie działanie po staremu.Chociażby akceptacja bzdurnych przepisów i ich łamanie.
Przepisy sportowe napisał(a):
1.1. W eliminacjach do Mistrzostw Polski i w finale Mistrzostw Polski startują zawodnicy legitymujący się ważną licencją sportową wystawioną przez organizację, upoważnioną do tego przez odpowiedni centralny urząd państwowy. W Mistrzostwach Polski mogą uczestniczyć zawodnicy – członkowie polskich klubów modelarskich, nie posiadający obywatelstwa polskiego po uzyskaniu zgody własnej federacji, nie mogą jednak być członkami Kadry Narodowej i reprezentować Polskę na arenie międzynarodowej.

a tym czasem:
Kadra napisał(a):
Klasa EC 1:10 Mistrzostwa Europy B Indoor Hrotovice Czech Repablic 24-27.02.2011

* Mateusz Sabat
* Łukasz Sabat
* Denis Fadke
Klasa EC 1:10 Mistrzostwa Europy B Outdoor Traiskirchen Austria 13-14.08.2011

* Denis Fadke

Dla jasności ja nie mam nic przeciwko Denisowi,ale przeciwko tym niemotom,które nie potrafią uaktualnić przepisów.Jeśli zarząd je łamie to daje przykład zawodnikom.Powstają potem sytuacje jak w Lublinie.Gdzie aktualizacje przepisów zgodnie ze zmianami EFRA?
Druga sprawa,odbył się CKM a my jako samochodziarze nie mamy żadnej oficjalnej informacji od Przewodniczącego.Łódkarza np.zostali już dawno poinformowani.I taką umiejętność działania w stylu LOK ,Andrzej ma naprawdę opanowaną w dość znacznym stopniu.

PostNapisane: Cz gru 30, 2010 12:34 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Marek Kusiakiewicz napisał(a):

No Marek i tym postulatem wyciągnąłeś Michałowi wtyczkę....

:lol: jak znajdę trochę czasu to odpiszę niech się Pan nie martwi :D

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 10:47 pm 

:lol: jak znajdę trochę czasu to odpiszę niech się Pan nie martwi :D

Michał ja rozumiem,że przeprowadzałeś konsultacje z LOK ,żeby móc nam przekazać Twoją wizję Prężnej Organizacji Modelarskiej.Zdaję sobie sprawę,że trochę to czasu Tobie zabrało,ale nie musisz się już martwić.Ja w Swoim i Adama imieniu chciałem Cię przeprosić ,bo rzeczywiście my nie jesteśmy w stanie założyć tak imponującej organizacji jaką jest Twój rodzimy LOK.A stało się to na podstawie publikacji zamieszczonej na stronie LOK : http://www.mazowszelok.pl/images/storie ... e_2010.pdf .
Polecam tą lekturę wszystkim myślącym i znającym realia.
Pierwsze co mnie uderzyło (oczywiście skupiłem się tylko na imprezach kołowych), to fakt,że chłopcy z LOK zorganizowali: 6 imprez z udziałem funduszy ministerialnych,35 imprez ze środków własnych i dwie imprezy ogólnokrajowe.To daje 43 imprezy w roku 2010 co średnio daje 3,58 imprezy miesięcznie.To jest ilość imponująca,zwłaszcza ,że na te imprezy poszło 38500 zł.
Dalej jak się okazuje składkę do EFRA zapłacono w wysokości 7636,66 zł to licząc po kursie 4,10 zł daje 1862,60 Eur.Biorąc pod uwagę,że zawodnicy sami opłacali koszty za licencje to wynika ,że LOK dobrowolnie obciążył się dodatkowymi kosztami.Duma polska nie zna granic...a może to transport Żubrówki albo Żołądkowej tyle kosztował.
Kolejna zapierająca dech w piersiach kwota to 90000 tysięcy złotych na zakup sprzętu.Wobec takiej kwoty nie na miejscu jest czepianie się o pobieranie opłaty za pchełki w wys.10 zł i 30 zł.za wypożyczenie indywidualnej.A już o to,że nieraz pchełki zawodzą i nie ma zapasowych przy takich pieniądzach to pikuś.Te pieniążki w kolejnej tabelce są nazwane Cyt."Promocja modelarstwa",a więc są przeznaczone na imponujące funkcjonowanie strony SKS t.z.słusznej jedynie...Fakt,że przy takiej kasie trudno skupić się nad takimi drobiazgami jakim jest terminowe opłacenie domeny i trzeba było zmienić adres.Część tych pieniędzy poszło na publikacje ,które trafiły pod strzechy tak aby każdy mógł wiedzieć,że w Polsce jest 3,58 imprezy w miesiącu dla samochodziarzy.
Troszkę kaski poszło na szkolenie juniorów ,pewnie dlatego Maciek zajął tak dobre miejsce,niestety na szkolenie takich jak Ty Michał grosza poskąpili.Nawet Wam nie zrobili zgrupowania .Czyżby specjaliści z LOK uznali,że nie warto.
Już tak na koniec nie będę się czepiał sprawiedliwego podziału funduszy pomiędzy łódkarzy i kołowców w zależności od ilości wykupionych licencji i trudności zdobycia znaczących miejsc.Łódkarze to Pany i basta.
Reasumując ,dzięki publikacji na LOK-owskiej stronie uświadomiliśmy sobie,że nie zrobimy takiej organizacji opartej na przekręcie,na fikcji i kumoterstwie.Opartej na nieuczciwych sprawozdaniach finansowych.
Miałeś rację Michał my nawet ze swoimi patologicznymi ciotkami i wujkami nie damy rady.A jeszcze chcieliśmy bez łódkarzy.
ps.Zakładając,że za półtora roku definitywnie kasy z Ministerstwa nie będzie to powinieneś namówić kolegów z Fan-Clubu LOK-u na składkę miesięczną przynajmniej w wysokości 40 zł bo za tyle imprez rocznie (43 imprezy) to się im należy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona