Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 1:46 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 8:35 pm 

Slawek troche dales do pieca.
Po 1 jezeli kogos stac na jezdzenie w kilku klasach to musis sie tez liczyc z kosztami wiekszej ilosci wyjazdow!
Po 2 jezeli bedzie mniej klas,a nie 1500 i w kazdej po 3 zawodnikow to nie bede robil 500 km do Klodzka po to by pojechac 3 eliminacje i 3 finaly(nie ktorzy nawet nie zostaja dopuszczeni do finalow)
Po 3 oprocz festiwalu,to raczej nie mamy widzow w postaci tlumow
Po 4 nie ciagnijmy tego co jest teraz, nie dosc ze nie ma frajdy z duzej ilosci jazd,to jeszcze trzymamy klasy ktore dawno umarly,albo wlasnie umieraja,sprobujmy namowic ludzi by weszli w to co naprawde sie sciga

I przy okazji poddaje do dyskusji pomysl zmiany silnikow w klasie Dtm standard z 27 zwojowych na 19 zwojowe,a jako powod dodam,ze takie wlasnie jezdza na swiecie i ci ktorzy czuja sie dobrze w tej klasie,a nie chca wejsc do openow mogli by tez powalczyc za granica.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 8:47 pm 

Co do rozdzielenia klas spalinowych i elektrycznych uważam to za dory pomysł. Tylko co on da?. Czy przez to elektryki będą odbywały po 5 biegów eliminacyjnych oraz po 3 jazdy każdego z finałów. A może zawody zostaną zorganizowane jako jednodniowe?. Chyba ani jedno ani drugie.
Artur jest w komfortowej sytuacji. Jest dobry w tym co robi, ma sponsora. Tylko czy pod koniec sezonu udział w zawodach na krajowym podwórku będzie go jeszcze "podniecał".Według mnie nie. Bo dla niego ( tak ja uważam ) ważne jest aby sprawdzić się na arenie europejskiej.
Dlatego dziwiłem się trochę że w całej Europie na liczących się stronach poświęconych elektrykom jest informacja o Mistrzostwach Europy. A u nas cisza. Myślałem sobie, że pewnie nie zapłacona składka do EFRA, a wysłanie reprezentacji Polski to dużo roboty organizacyjnej, no i koszty. Myślałem sobie, że tak u nas już musi być. Ale dzisiaj zmieniłem zdanie. A to za sprawą drugiego numeru Modelarza. Jest tam kalendarz imprez podany przez LOK. I w klasie ślizgów i nie tylko, są podane imprezy międzynarodowe. I na pewno weźmie w nich udział reprezentacja Polski. I pomyślałem sobie że dla LOK-u autka RC to jakiś bękart. Może ktoś mnie przekona że tak nie jest. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 10:59 pm 

Tadeusz myślę żę masz dużo racji w tym co pisałeś, ale to się zmieni, jeszcze troszeczkę czasu potrzeba.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 18, 2005 1:54 am 
Administrator forum

Paweł Żelazo napisał(a):
Co do rozdzielenia klas spalinowych i elektrycznych uważam to za dory pomysł. Tylko co on da?. Czy przez to elektryki będą odbywały po 5 biegów eliminacyjnych oraz po 3 jazdy każdego z finałów. A może zawody zostaną zorganizowane jako jednodniowe?. Chyba ani jedno ani drugie.

No cóż, przypominam że w pierwszej edycji zawodów w Kłodzku mozna było rozegrać po 4 biegi eliminacyjne i po 3 finały A oraz B i 2 finały C w poszczególnych klasach, a elektryki jeździły razem ze spaliniakami. Wszytsko to jest kwestia organizacji i zapanowania nad impreza oraz zawodnikami.

Jeżeli pogoda w Kłodzku dopisze to mysle że mozna spokojnie rozegrać 5,6 a nawwt 7 jazd eliminacyjnych w klasach elektryków. Ale jak zawsze będa też głosy sprzeciw: po co tyle jazd, 4-5 wystarczą. Może i tak, ale nie po to jedzie się 500km żeby pojeździć w eliminacjach 20-25 minut. Myślę że wielu z nas jedzie równiez poto aby sobie pojeździc (oczywiście osiagając jak najlepszy wynik).

Pozyjemy, zobaczymy. Modele MICRO też były tylko zabawkami, a jednak "wygryzły" :) klasę E-12.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 18, 2005 8:21 am 
Raflee

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Cytuj:
Moze wieksze odstepy czasowe miedyz elektrykami i spalinkami... bo jak ktos startuje i tu i tu, to moze miec troche problemow z jezdzeniem co tydzien po kilkaset kilometrow...

Może i tak. Ale może trzeba się zabrać za specjalizację w jednej klasie?
Łapanie wielu srok za ogon nie popłaca. A startowanie w kilku klasach nie ma sensu - w żadnej nie osiągniesz dobrych wyników.

Zalezy jak Ty jezdzisz... ja w DTMie jezdze zeby cos osiagnac a w micro dla relaxu miedzy wyscigami ;) :D ale przeciez jak sa zawody rozdzilone, to zeby sie przezwyczaic do mugena pojezdze sobie troche i nei bede mial problemu zeby znac zachowania modelu... tylko jest taki bol ze zawody sa co tydzien... np w klodzku - najpierw saplinki a za tydzien elektryki, a ktos kto jezdzi tu i tu ma problem bo musi wydac w ciagu 2 tygodni mase kasy zeby dojechac... ja mam kolo 1tys km w obydwie strony, ale np. jak ktos z gdanska chcialby wystartowac w elektrykach i spalinkach to musi jechac 2 razy i ma duzo wiecej niz ja... jest troche osob, ktore jezdza elektrykami i spalinkami... ja kupilem model jak nie bylo rozdzilu i mysllem ze sobie nim pojezdze... ale widze ze napewno nim pojade tylko w saczu i moze jeszcze na jakies inne... jesli mam z czegos rezygnowac to zrezygnuje z tego do czego jeszcze nie wszedlem - w tym przypadku spalinka, bo w elektryka za duzo wlozylem (nie kasy) zeby teraz z tej klasy odjesc...

Jakby miedzy zawodami bylo np. 2 tygodnie to jzu byloby to do zniesienia... wkoncu na hali teraz sa 3 zawody co 2 tygodnie i jakos chyba kazdy radzi sobie z dojazdem...

Podsumowujac ja takze bylem za rozdzileniem, ale te odstepy sa za male :/ rozumiem, ze organizatorom wygodniej jest zrobic zawody w 2 najblizsze siebie weekendy, ale niestety na tym chyba ktora klasa ucierpi bo moze stracic zawodnikow...

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 18, 2005 11:28 am 

Nie wiem dlaczego dyskusja na ten temat dopiero teraz sie zaczęła. Jest juz po ptakach, imprezy są zaplanowane. Widzę że część z was żle odbiera lub inaczej ideę podziału na modele elektryczne i spalinowe. Nie zostało to zrobione po to żeby utrudnic życie tylko zacząć sie ścigać i specjalizowac. Jak kogoś stać na starty w wielu klasach to jest jego sprawa , ale z pewnością poziom jaki będzie reprezentował będzie o tyle mniejszy jak zaangażowanie w druga klasę. Dążymy do specjalizacji a nie rozdrabniania. Kolejna sprawa to sponsorzy. Sponsor pomaga a nie daje. Jest to zasadnicza różnica którą wielu z was myli. Nikt na tym nie zrobi pieniedzy a tylko je wyda.Nie przestana mnie bawić zawody krajowe bo za granica to ja mogę się co najwyżej uczyc a jeszcze długo nie ścigać. A to jest także zwiazane z układem jaki panował u nas do tego sezonu.Interesują mnie tam głównie tory których nam brakuje.
Czas na zmiany. :!:
Kasa- jeżeli ktoś zacznie się specjalizowac w jednej klasie to nie będzie miał problemu z wyżywieniem tej klasy. Policzcie ile kosztuje elektryk i koszty jego utrzymania, zawodnik powinien sie zdecydowac na to co lubi.
Informacja na temat Mistrzostw Europy B jest od dawna na stronie Norberta i wydaje mi sie ze osoby zainteresowane wiedza o tym a jeżeli nie to przepraszam że nikt ich nie powiadomił.
:cry: Zawodnik powinien myśleć o zawodach i swoim poziomie a nie o polityce- inaczej daleko nie zajdzie.
Nikt nikomu nie kaze jeżdzić na zawody dwa razy- wystarczy raz w tym co sie lubi.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 18, 2005 7:34 pm 

Szanowny Arturze. Jaka jest różnica między kierowcą sponsorowany a kierowcą fabrycznym wie większość z nas. I pewne jest również to że każdy z nas finasuje swoje hobby, przynajmniej w części. Nie wiem tylko dlaczego twierdzisz że pod koniec sezonu będzie "bawiła" Cię jeszcze jazda w Polsce. Piszesz że nie interesuje Cię współzawodnictwo za granicą, a jedynie ich tory . Nie wiem czy ma sens poznawanie ich torów bez rywalizacji. Ja twierdzę że mająć ograniczone środki wybierzerz starty tam gdzie będziesz mógł podnosić swoje umiejętności i zdobywać pozycję wśród innych kierowców. Zastanawiam się tylko gdzie to możesz robić.?
Natomiast popierając rozdział elektryków i spaliniaków rozumiem rozgoryczenie niektórych. Bo gdyby wiedzieli o tym wcześniej, być może nie inwestowaliby w jedną z klas. Aby to jaśniej wytłumaczyć: w dyskusji w tym temacie padła propozycja aby standarty jeździły na silnikach 19 zwojowych. Jeżeli teraz ogłosi się taką zmianę przepisów, że będzie obowiązywała od 2006 roku, to nawet jak ktoś kupi sobie na ostatnie w 2005 roku zawody nowy silnik 27 zwojowy, to nie będzie mógł mieć do nikogo pretensji. Chodzi nie tylko o to co się robi ale i jak.
PS. Informatory o zawodach ME w Ic są nie tylko o grupie B ale i o A (Grecja). Mam tylko pytanie. Wysyła Cię tam LOK? Albo przynajmniej załatwia sam z siebie zgłoszenie?

Tytuł:
PostNapisane: So lut 19, 2005 9:39 am 

Nie wiem czy mam się zwracać do Pawła czy do Tadeusza. Sadząc po wypowiedzi to chyba Tadeusz pisał tego posta. Masz rację że zmiany weszły szybko, tego wymagała sytuacja. Wszystkich powinny interesowac zawody krajowe, bo sa to eliminacje do Serpent Series i niedługo zostanie opublikowany regulamin tego cyklu imprez.
Jestem dobrej myśli że wszystko dobrze się uda i sprawdzi sie ten układ zawodów.
o Grecji nawet nie myślałem bo to troche za dużo jak na jeden sezon.

Właśnie ukazał sie regulamin Serpent Series na stronie Defeny

Tytuł:
PostNapisane: N lut 20, 2005 8:51 pm 

Właśnie wróciliśmy z zawodów w Warszawie. I widać że warto pisać swoje uwagi. Brawa dla organizatorów i sędziów. ( częściowo na wyrost, ale dla zachęty ). Po każdym biegu były wywieszane wyniki. Organizator postarał się aby na terenie hali można było zjęść smacznie i nie drogo nie tylko obiady ale i przekąski. Skoro udało się zrobić pierwszy krok, to proponuję ożywioną dyskusję nad następnymi. stary Żelazko
PS. Wiszę na jednym loginie z Pawłem bo korzystamy z jednego adresu poczty. A Marek w tym układzie nie jest w stanie nas rozdzielić.
Że warto a nawet trzeba startować w zawodach krajowych - jest fakt niepodważalny. Ale dla najlepszych w swoich klasach krajowe zawody to za mało. Nie idą na szeroką wodę. Czego Tobie. innym i sobie życzę.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 20, 2005 11:09 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Cytuj:
Moze wieksze odstepy czasowe miedyz elektrykami i spalinkami... bo jak ktos startuje i tu i tu, to moze miec troche problemow z jezdzeniem co tydzien po kilkaset kilometrow...

Może i tak. Ale może trzeba się zabrać za specjalizację w jednej klasie?
Łapanie wielu srok za ogon nie popłaca. A startowanie w kilku klasach nie ma sensu - w żadnej nie osiągniesz dobrych wyników.

Och Marku,
nie obraź się, ale w Wa-wie 19-20.02.05 zgłosiłeś się do dwóch klas....
Czy to może przypadkiem omyłka w formularzu czy tez omyłka w wypowiedzi...?

MODELCARS

Tytuł:
PostNapisane: N lut 20, 2005 11:56 pm 

Chciałbym podziękować:

Ptrykowi ad. p.4
Ponieważ startujesz Pstryku jedynie w Open nie widzisz sytuacji takiej, ze wielu zawodników pokupiło silniki i modele innych klas żeby w ciągu dwóch dni startować w wielu klasach, co jednocześnie obniża koszty imprezy(przejazdu) na korzyść zakupu nowego sprzętu do modeli oczywiście.

Rafałowi i Tadeuszowi za wypowiedzi, które poruszyłem, a tak na prawdę ja tylko poruszyłem, a Wy napisaliście to CLUE sprawy, o które mi chodzio i do czego się jak najbadziej przyłączam.

Mam tez prośbę do Artura, bo z wypowiedzi jasno mi wynika. że wszystko
to o czym była wczesniej mowa- tzw. rozdział modele spalinowe - modele elektryczne - tak naprawdę sprowadza sie do rozdziału innego :

Zawody Serpent i inne! ( może się mylę )

W związku z tym mam pytanie Artura:
Czy jezeli zostaną zorganizowane zawody modeli spalinowych
w innym mieście i z całkiem innej organicacji ( organizatora )
to czy Ty pojawisz się żeby zaprezentować Swja klasę,
czy w ogóle można o tym zapomnieć - startujesz tylko w pucharze Serpent'a i bajki (o których teraz jest dyskusja ) należy włożyć między książki!

Sytuacja sprawdza minie do tego, że na pewno docelowo nie bedę startował w obu zawodach
( chodzi o koszty - jedne zawody spalinowe - 2xkpl. opon + wym. silnika co rok...zajebiście!)
ze wzgledu na ten fantastyczny podział, chociaż wielu zawodnikó potrafiło udowodnić innych w przekonaniu wynikami, że można być mistrzem w wielu klasach - ale to teraz nie jest ważne.

Osobiście powiem, tak że jeszcze chyba w tym sezonie będę startował w elektrykach i spalinach,
ale kurcze szkoda mi tego, że nie będę mógł się widzieć w wieloma kolegami-zawodnikami, których miałem okazję poznać na zawodch -po prostu szkoda.

MODELCARS

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 21, 2005 9:12 am 

Sławku, przypisujesz mi dziwne rzeczy. W Serpent Series i tak moje wyniki sie do niczego nie licza a mimo to startuję w nim.
Zawsze wezmę udział w zawodach nawet jak będzie to inny organizator bo liczy sie dla mnie jazda a nie organizator. Warunkiem jest termin niekolidujący z moimi planami i oczywiście tor.
W pewnych kwestiach wydaje mi sie że krążą błędne plotki i jeżeli masz pytanie to poprostu je zadaj, odpowiem Ci szczerze.
Jest mi przykro że nie będziesz mógł nacieszyć się do woli jazdą modelem spalinowym i myślę że w trakcie trwania sezonu zmienisz swoją orientacje na korzyść klas spalinowych.
Tyle odemnie, cóż ja Ci mogę więcej dodac. Moje zdanie na ten temat napisałem , uważam te zmiany na lepsze.

P.S. Jezeli zorganizujesz zawody spalinowe będę pierwszy który sie na nie zgłosi

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 21, 2005 9:24 pm 

Spełniam prośbę Pana Zbyszka Ciećwierza i cytuję otrzymaną od niego wiadomość.
Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
To nie LOK zatwierdza reprezentację Kraju w poszczególnych sekcjach (żagle,FSR-v,ECO-kl.M,kl-ns,KL-C tylko Centralna Komisja Modelarstwa w której skład wchodz sekcja modeli samochodów z Tadeuszem Bernadym na czele.Masz przykład kalendarz opublikowany w Modelarzu nr2 pochodzi z posiedzenia CKM 10 12 2004.W międzyczasie trwały rozmowy i mamy efekt 25 imprez w kalendarzu 2005r a jeszczę Murowana Goślina na zwodach zgłosiła chęć zorganizowania dwóch imprez wkl.Buggy.A co do wyjazdu za granicę trwają rozmowyod 2004 roku brane są pod uwagę Mistrzostwa Europy i Świata(wnioski opracowuję kol.Robert Rękawek)Na posiedzeniu CKM w marcu zostanie zatwierdzony poszerzony kalendarz na 2005 oraz plan wyjazdów.Poto czytam wnikliwie forum zeby wyciagać wnioski i jeżeli jest to możliwęto staram się na nię regować.Jeżeli mógłbyś tą moją korespondencję przesłać na Forum RC-Auto to będe wdzięczny. Sekretarz CKM LOK Zigniew Ciećwierz wink

Wiadomość ta łącznie z zawodami w Warszawie pokazuje, że jednak nasz głos jest słuchany. Zapraszam kolegów do zabierania głosu w dyskusji i pisania o tym co uważają, że należy zmienić. Może tym razem to jest faktyczny początek zmian na lepsze.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 21, 2005 10:48 pm 

:D :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 22, 2005 9:29 am 

Napiszę krótko..popieram całkowicie Artura..wszelkie dyskusje i oceny ewentualnych zmian nalezy pisac PO sezonie a nie gdybac co bedzie itp..decyzja o rozdzieleniu elektrykow nie została podjeta przez grupe facetów nie majacych pojecia o tej zabawie i trzeba im zaufać..tyle M.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona