Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 28, 2026 9:01 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 12, 2005 8:56 am 

Szanowny Panie Janie. Nam też ręce opadają. Bo sprawa odpraw to sprawa sędziego. jak Pan przeczyta informatory o zawodach w Czechach, na Słowacji i w Austrii to dowie się Pan że tam krulują zawody jednodniowe z ograniczoną liczbą klas. Przy dużych imprezach ogranicza się liczbę startujących zawodników. Ale tylko my jesteśmy tak bogaci aby przyjeżdżać na zawody w piątek i brać udział w nich w sobotę i w niedzielę. Może tam jest lepiej bo oszczędzają na kosztach noclegów. W ostatnich zawodach w jakich startował Paweł tj. 22 stycznia w Pradze tuż przed nami dojechałe ekipa z Trencina (Słowacja) która miała 500 km. Zaraz po zawodach ruszyli w drogę powrotną. Ale wracając do spraw zawodow. W informatorach jest podany czas na trening oraz podana godzina odprawy dla uczestników. Trwa ona może 10 minut. Ale biorą udział w niej wszyscy starujący. I nie trzeba do tego mieszać "komuny". Co się zaś tyczy wychowania młodych i starszych" wiekiem i stażem zawodników to stanie przez sędziego " z boku" jest błędem. Dochodzimy do tego co jest w szkołach które mają nauczać. A gdzie wychowanie. Dlatego jeżeli przeprowadzi Pan chodź jedne zawody w sposób "dydaktyczny" to efekt na pewno będzie. Na pewno wymaga to poświęcenia. Ale znając Pana zaangażowanie w sprawy modelarstwa samochodowego wiem że jest Pan to w stanie zrobić. A warto spróbować. Ta młodzież wcale nie jest zła. Trzeba tylko im o tym przypomnieć.
Co się zaś tyczy kolizji w Tarnowie. Nie widziałem jej. Ale to Pan jako sędzia musi na taką sytuację zareagować. Musi Pan ocenić czy było to działanie przemyślane, czy przypadkowe. I od tego uzależnić swoją reakcję. A tego mi właśnie brakuje. Brakuje mi błyskawicznej reakcji na to, co dzieje się na torze. Tak samo brakuje mi kontroli technicznej. Chciałbym wiedzieć że wszyscy grają fair.
Wiem że sprawa wywieszania wyników tuż po skończonym biegu nie jest najważniejsz. Ale tak robią inni i mi się to podoba. Bo co innego wysłuchać komunikatu sędziego o wynikach biegu ( kiedy dodatkowo jest się zajętym wyłączaniem modelu i aparatury oraz zdawaniem "pchełki a co innego na spokojnie je sobie poczytać jak opadną emocje związanie z biegiem. Dla mnie w wynikach jest nie tylko to ile kto zrobił kółek i które zajął miejsce, ale również czas najlepszego okrążenia. Jest to ważna informacja, która połączona z uwagami z obserwacji biegu może wpłynąć na zmianę np. zębatki. Im wcześniej to wiem i mam "świeżo" w pamięci bieg tym łatwiej mi podjąć decyzję.
W jednej sprawie się z Panem zgadzam nie tylko w 100 ale nawet w 1000 %. Musimy coś zacząć robić aby poprawić sytuację w "autkach". Ale nie możemy zaczynać tego od stwierdzenia że ja jestem "cacy" a inni "be". Wszyscy mamy coś na sumieniu. Alke postawa że najpierw poprawcie się "Wy" do niczego nie prowadzi.
Może będzie lepiej czego Wam i sobie życzę.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lut 12, 2005 1:47 pm 

Nie pomost tylko podest,nie łowimy ryb :lol:
Co do reszty,to wiem z doświadczenia,że lepiej porozmawiać na żywo z sędzią.Moge się tylko zgodzić z Panem Żelazo.Wyniki po biegu ograniczyły by też kłótnie i nikt by się nie dobijał do drukarki,żeby zobaczyć swoją ilość okrążeń,czy zajęte miejsce.Po za tym przydała by się Panu Panie Janku osoba która by się zajmowała komputerem i mowiła wyniki podczs biegu,aby mógł Pan wtedy obserwowac jadące modele przez CAŁE 5 minut(czy więcej) biegu :!: Jeżeli sędzia głowny da przykład rozsądku,zdecydowania i przyjęcia nie raz wskazówek od zawodników,to tylko kwestią czasy będzie kiedy każdy ścigający się poprawi swoją postawę.I prosze nie porównywać nas do łódek,bo czuje się urażony.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 12, 2005 2:02 pm 

Wszystko dobrze, tylko że:
Plan zawodów, ilość klas i cała logistyka zawodów - to działka organizatora.
Odprawy - na odprawę przychodzi część zawodników, reszta zajęta jest czym innym - sędziowie swoje, zawodnicy swoje (nie wszyscy oczywiście).
Kontrola techniczna - nie każdy organizator zapewnia do tego warunki - brak jest dodatkowego sędziego, wagi i sonometra. Trudno abym jeszcze ze swoich pieniędzy kupował kolejne urzadzenia - kupiłem komputer, skaner, wykrywacz, miernik mocy - w N. Sączu na przykład z kontrolą nie ma problemu, a w Tarnowie dwóch zawodników nie dopuściłem do startów.
Wychowanie zawodników - od tego nie są sędziowie - chyba że pod słowem "wychowanie" rozumie Pan karanie - ale z zasad propedeutyki pedagogiki to nie wynika. Młodzież oczywiście nie jest zła - ale są wyjątki - pamięta Pan "Gąsiora" z Tarnowa? - jeśli nie to proszę zapytać Tarnowiaków - wystarczy kilku takich ignorantów i całe zawody są zepsute.
Obserwacja toru - prosze stanąć obok toru i poobserwować cały wyścig - tam gdzie się patrzy może być czysto, ale za chwilę usłuszy się kraksę w innej części toru i co? - do tego trzeba albo kilku sędziów albo zawodnicy będą reprezentowali poziom profesjonalny - wtedy wystarczy jeden sędzia bo nie będzie kolizji na torze - zauważył to w innym poście, mówiąc o jednym sędzim na zawodach.
Podnosi Pan, że za granicą zawody są jednodniowe i jednoklasowe - bardzo dobrze - proszę jeszcze przekonać organizatorów do zorganizowania takich zawodów - tu na forum widać już rozbieżne opinie o rozdziale klas spalinowych i elektrycznych. Jak więc Pan widzi, czeka nas bardzo bolesna operacja. Osobiście uważam, że jeśli zawodnicy chcą zawodów jak za granicą, to trzeba rozdzielić wszystkie klasy - ale o tym decydują zawodnicy i organizatorzy - sędziowie nie są od tego, bo nie mogą wikłać się w żadne układy i zależności.
W zakończeniu pozwolę sobie zwrócić Pana uwagę na podobne zawody ślizgów w kraju - tam nie ma problemów, jakie poruszane są tutaj - choć zawody też są dwudniowe, sporo klas i grup, poziom techniczny i technologiczny podobny jak w autkach, atmosfera i adrenalina taka sama, sędziowie podobni, drukarka też czasami nawala, kolizje też bywają - jedyna różnica to ZAWODNICY - tam nie trzeba nikogo wychowywać ani starych ani młodych - nikomu też nie przeszkadza chwilowy lub sporadyczny brak kartki z wynikami biegu, bo i tak ona zawsze jest.
Jeśli dla zawodników ważniejszy jest brak owej przysłowiowej kartki niż ich samodyscyplina to trudno.
Jeśli zawodnicy mają uwagi do pracy sędziów, mogą korzystać z prawa wniesienia protestu lub skargi nawet na brak owej przysłowiowej kartki - tak stanowią przepisy - milczenie w tym zakresie na zawodach, a następnie rozpętywanie kampanii przeciw sędziom poza zawodami jest nieuczciwe.
Zobaczymy jak będzie w 2005 roku.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 12, 2005 3:07 pm 

Z tego co widze to nic się nie zmieni..

Tytuł:
PostNapisane: So lut 12, 2005 3:17 pm 

Szkoda że dyskusja sprowadza się do sprawy kartki.Bo w swoich postach poruszałem ważniejsze sprawy. Ale chyba faktycznie nic się nie zmieni.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 12, 2005 5:56 pm 

Jak już tak sobie rozmawiamy:
Pisząc wczesniej, Miałem na mysli jedynie tylko to, ze sporządzenie wydruku jaknajszybciej po starcie podnosi wiarygodność i sprawnośc organizacji sędziwoskiej która obsługuje zawody.

Transmisje sygnału wydruku do drukarek są juz ustandaryzowane na całym swiece, tak , że Sędzia, który zamyka kolejkę czy to robi w Niemczech, Czechach, Słowacji czy Polsce powinien to robić w podobnym czasie.

Ale nie oto chodzi, i nie to miałem na mysli.
prosze się nie obrażać. Sądzę, że w tym sezonie wszystko pójdzie bezawaryjnie...

Natomiast druga sprawa - i chyba byłem jej swiadkiem - w sprawie nie dopuszczenia modelu do wyścigu w TOP Stock ( z tego co pamiętam- chyba Tarnów),
była może i słuszna, z tym, ze jednak rozwój produkcji na swiecie oferuje wiele rozwiązań i w przepisach powinno być jasno napisane , które modele są dopuszczone a które nie.
Z uwzgednieniem listy tych drugich...ponieważ ludzie chcący startowac dowiaduja się nie z przepisów, a z forum od innych uzytkowników czym można startować w danej klasie czy nie ...

Pozdrawiam
z szacunkiem
Sławek Siw.

MODELCARS

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 11:40 am 

Czytam, czytam i ręce opadają..poczekam na wiecej. :D bo na razie to widoków na zmiany nie widzę

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 11:58 am 

Najlepiej jest pozostać biernym, a każde ewentualne osiągniecia i postanowienia skrytykować i obalic. Skąd my to znamy.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 5:54 pm 

Chłopcy dyskutują na temat elektryków, zmiany w spalinach nastąpiły i to na lepsze.Sezon pokaże co trzeba jeszcze zmienić.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 6:36 pm 

Puchar Serpenta 2004 - nawet ostatni zawodnik w klasie IC-10 TC dostał zestaw IC-10 TC.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 10:15 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Chłopcy dyskutują na temat elektryków, zmiany w spalinach nastąpiły i to na lepsze.Sezon pokaże co trzeba jeszcze zmienić.

:?:

Artur, taka prośba, jak byś mógł szerzej... bo właściwie każdy sezon pokazuje co trzeba zmienić i nie wiele z tego jest wykonywane w praktyce.
(nie chodzi tu tylko o elektryki)

MODELCARS

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 1:05 pm 

Sławek Siw. napisał(a):
Artur Dzierzęcki napisał(a):

:?:

Artur, taka prośba, jak byś mógł szerzej... bo właściwie każdy sezon pokazuje co trzeba zmienić i nie wiele z tego jest wykonywane w praktyce.
(nie chodzi tu tylko o elektryki)

Zostały rozdzielone klasy spalinowe i elektryczne na osobne imprezy. Jest to duże osiągnięcie i obecnie na tym etapie uważam że czas pokaże co jeszcze należy zmienić- trzeba zacząć startować.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 4:50 pm 
Raflee

Moze wieksze odstepy czasowe miedyz elektrykami i spalinkami... ;) bo jak ktos startuje i tu i tu, to moze miec troche problemow z jezdzeniem co tydzien po kilkaset kilometrow...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 5:33 pm 
Administrator forum

Cytuj:
Moze wieksze odstepy czasowe miedyz elektrykami i spalinkami... bo jak ktos startuje i tu i tu, to moze miec troche problemow z jezdzeniem co tydzien po kilkaset kilometrow...

Może i tak. Ale może trzeba się zabrać za specjalizację w jednej klasie?
Łapanie wielu srok za ogon nie popłaca. A startowanie w kilku klasach nie ma sensu - w żadnej nie osiągniesz dobrych wyników.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 17, 2005 8:21 pm 

Nooo Marcus,...sorry.

Myslałem, że Ty trochę żyłki i inwencji organizatorskiej to w sobie jeszcze masz...

Czy potrzebne są Ci takie zawody - w Twoim mieście gdzie jedna klasa bedzie się ganiała przez dwa dni - no może dwie klasy?

Z pozycji zawodnika to może i tak - tak jak inni napisali, są zawodnikami, tak chcą i resztę mają w nosie, choćby się ścigali przy publiczności w ilości pięciu widzów - to jest po prostu czysty egoizm, nic więcej - no i jeszcze trzeba powiedzieć że to jest na pewno lepsze...

Jak Ty chcesz przyciagnąć potencjalnych chętnych przyłaczenia się do tego sportu? informacją, że na dzień dobry trzeba wybecalować min. 2500zł żeby wystartować i nie przeszkadzać innym zawodnikom ?

Pzypominam, że to Polska jest a nie Zachód

Powyższe poddaję kwesti wyobraźni ...

MODELCARS

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona