Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 28, 2026 7:45 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2005 10:11 pm 
Administrator forum

Cytuj:
Lech Pepliński napisał: A czy jest możliwe żeby zawody na dywanie odbyły się bez "18" ? To dla kogo i czego ta klasa ? Bo chyba nie jest to klsa wystawowa ?

Panie Leszku, mówią że osiemnastki są najlepsze ;) A tak na temat: sądzę że trzeba zacząć tym jeździć. Przecież umarła klasa E-12 i E-10, a E-10F też chyli się ku upadkowi. Ostatni sezon halowy jest chyba tego przykładem. Niech się młodzi z formułki przesiądą na 1:18 a na 100% będzie to bardziej widowiskowe.

Klasa 1:18 jest dla każdego. Sam nie byłem przekonany do niej - ale jak kupiłem micrusa i pojeździłem kilka razy (nie na zawodach) to mi się odmieniło.
Polecam zrobić to samo.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2005 10:19 pm 
Raflee

Ja tez sie przekonalem... ale jak pogadalem z Arkiem :D narazie kupilem, praktycznie powinien jezdzic ale akusy leza na cle :? ale dzisiaj jeszcze pojezdze :D (cos sie zrobi ;) ) Z tego co zauwazylem to sporo zawodnikow z innych klas kupilo i jezdzi takimi... wiec chyba cos w tym jest :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 12:39 am 

nie moge sie doczekac konfrontacji x-ray M18 i HPI micro RS4 :) .
Hudy daje lepiej wyposazony model na dzien dobry a HPI po tuningu to powazny rywal nawet dla wypasionego M18. Nie bedzie zartow :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 12:13 pm 

Nie wiem czy to jest błąd druku czy prawda jest że w Nowym Sączu maja być jeszcze BAGUSY????!!!!!
Przecież to byłby najgłubszy pomysł jaki widziałem.
Jak sie zawody odbędą jeżeli w modelach spalinowych okaże się że będzie 50-ciu zawodników? Znowu wszystko będzie zrobione na od...
A jeżeli elektryki nie zdążą zakończyć zawodów i przeniosą to na niedzielę?
Takie działania niestety zniechęcą modelarzy i tych którzy chcieliby zająć sie takim hobby. Starzy uciekna za granice na zawody ( pieniądze te same a jazdy do liku) a nowi zainteresuja sie MT - bo do tego nie trzeba jeżdzić na zawody.

Proszę osoby kompetentne o skomentowanie lub poprawienie kalendarza.

P.S.
Ponieważ otrzymałem prywtna wiadomość od jednego z forumowiczów postanowiłem odpowiedzieć na forum.
Mie mam nic przeciwko MT. Mając taki model nie martwiłbym sie o asfalt i śmiału używałbym jazdy nawet na podwórku. Jednak zdecydowłem sie na klasy asfaltowe i starty w zawodach. Skończyły sie czasy kiedy klas modeli było bez liku i w każdej z nich startowało po kilku zawodników. Nie da się zatrzymać postepu , skoro nam zalezy na popularyzacji tego sportu to nie powinno sie rzucać kłód pod nogi modelarzom. wyjazd na zawody wiąże sie z kosztami , pomijam fakt przygotowania sprzętowego. Więc mam wydawać ciężko zarobione pieniądze tylko po to żeby w wielkim pośpiechu rozgrywac eliminacje i finał?. A może właśnie cel jest inny- zniechęcić nowych do wstępowania w modele spalinowe.
Skoro przestrzegamy ( lub chcemy) przepisów EFRA to czemu nie zrobimy to co zrobił już cały świat. NIGDZIE nie ma klas spalinowych razem z elektrycznymi bo sie tego nie da zrobić na odpowiednim poziomie.
Piszę to wszystko, ponieważ nie wyobrażam sobie jeszcze klas Buggy na jednej imprezie w Nowym Sączu.

Teraz druga część odpowiedzi. Na zawody przyjeżdza się przygotowanym modelem a treningi sa po to żeby dokonać ustawień modelu. Do tego są treningi kontrolowane. Odradzam jazdy pomiędzy wyścigami i w każdej wolnej chwili kiedy tor jest wolny.

Ostatnio edytowano Wt sty 11, 2005 3:21 pm przez Artur Dzierzęcki, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 2:23 pm 

Jacku popieram to w pełni, martwi mnie jeszcze "MP w Tarnowie" jak ma być tak jak w poprzednim roku, że miały byc w Tarnowie po ciężkiej walce z nami czyli Murowaną po czym okazało się że nie bedą mogli tego zrobić, bo brak kasy a my kase mieliśmy to dzięki. Bedziemy walczyć o to aby Mistrzostwa Polski odbyły się w Murowanej na nowym torze chcemy tez zorganizować jedna eleminację. dzięki temu w kaledarzu pojawi sie jeszcze jedna impreza OFFROAD.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 3:26 pm 
Raflee

A ja mam pytanie... czy ktos cos wie, czy zmienilo sie cos z micro?

RafalPie: Raflee, zalozony jest juz odrebny temat na tym forum w sprawie micro - dajmy ludziom troche miejsca gdzie mogliby dyskutowac rowniez o innych modelach :wink:

Jacek Żurek: I jeszcze jedno, proponuje używać zwykłego tekstu a nie pogrubionego. Każdy Twój post zawiera takie litery.

To juz z przezwyczajenia... napisalem tak ponad 3 tys postow i jakos weszlo mi to "do krwi" ze kazdy pogrubiam ;) A dalczego Wam to przeszkadza?

Ostatnio edytowano Śr sty 12, 2005 10:11 am przez Rafał Malczyński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 10:30 pm 

Artur.

Święta prawda. Zawody spalinówek powinny być oddzielone od elektryków.
Nawet wśród zawodników są podziały, między początkującymi (elektryki) i zaawansowanymi (spalinówki).
W zeszłym roku jak zapewne pamiętasz dużo na ten temat pisaliśmy na forum Krzyśka.

Myślę że nie jest to najlepsze miejsce na tego typu dyskusje.
Wydaje mi się, że lepiej by było rozmawiać bezpośrednio z organizatorem Panem Jankiem (i tu pozdrowienia jeżeli czyta) oraz z przedstawicielami LOK i PKMS.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 11:32 pm 

Myślę , że mówimy o Panu Janie Pasiut . :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 1:11 pm 

Tak, tylko czy osoby kompetentne przeglądają to forum? Może przedstawią sprawę- w czym jest problem.
Nadal nie dostaliśmy odpowiedzi na temat bagusów w Nowym Sączu.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 5:50 pm 

Ale to jest chyba problem Jasia Pasiuta . Ma On na to 5 dni . Myślę , że jeszcze zmieści rakietoplany . :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 5:59 pm 

lech pepliński napisał(a):
Ale to jest chyba problem Jasia Pasiuta . Ma On na to 5 dni . Myślę , że jeszcze zmieści rakietoplany . :D :D

Ale w kalendarzu są dwa. Dlatego chciałbym żeby ktoś to skomentował.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 7:12 pm 

Artur D. napisał(a):
Tak, tylko czy osoby kompetentne przeglądają to forum? Może przedstawią sprawę- w czym jest problem.

Jeżeli jeszcze nie czytają to trzeba będzie ich zmusić.
W końcu jest to w Naszym wspólnym interesie.
Dlatego też jest rejestracja aby czytać i pisać w tej części forum tzw. dla zawodników.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 7:34 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
Artur D. napisał(a):

Dlatego też jest rejestracja aby czytać i pisać w tej części forum tzw. dla zawodników.

Poinformowałem już dwie osoby o prowadzonym temacie:
p. Janka Pasiuta
P. Zbigniewa C. ( troche okrężną drogą ale zobaczymy czy dojdzie wiad.)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 14, 2005 7:50 pm 
Artur D. napisał(a):
Poinformowałem już dwie osoby o prowadzonym temacie:
p. Janka Pasiuta
P. Zbigniewa C. ( troche okrężną drogą ale zobaczymy czy dojdzie wiad.)

nie trzeba mnie informować żadnymi "okrężnymi" drogami :wink: , gdyż czytuję to forum i żywo interesuję się opiniami zawodników i ludzi związanych z modelarstwem i zawodami. właśnie w tym celu zapisałem się na forum Balty, a następnie, po usunięciu mnie z tamtego forum - również tu. będę starał się raz w tygodniu (w piątek) prezentować problemy interesujące Was i mnie.

Jacek Żurek napisał(a):

czytam to forum od momentu wprowadzenia na nim ostatnich zmian i będę się starał, w miarę możliwości, uczestniczyć w dyskusji (nawet bez "zmuszania"), ceniąc sobie wysoko zdanie organizatorów zawodów, zawodników oraz sędziów

chciałbym przedstawić problemy związane z ewentualnym rozdzieleniem zawodów modeli spalinowych i elektrycznych w sezonie `2005. musicie wiedzieć, że nie jest to taka prosta sprawa, gdyż wymaga to zapewnienie udziału organizatorów, zabezpieczenia dodatkowych środków finansowych oraz udziału sędziów, a także zabezpieczenia obsługi urządzenia AMB.

wprowadzenie tych zmian wymaga niestety stworzenia forum ludzi ściśle zaangażowanych nie tylko w dyskusję ale również w przedstawienie konkretnych pomysłów rozwiązań a przede wszystkim w ich realizację. dokonanie tych zmian nie będzie możliwe bez zrozumienia i zaangażowania ze strony całego środowiska modelarskiego.

rozdzielenie zawodów modeli spalinowych i elektrycznych wiązało by się z koniecznością:

1. zmian w kalendarzu, którego propozycja jest opublikowana na tym forum

2. zmiany te oznaczałyby zwiększenie częstotliwości rozgrywania zawodów - niektóre z nich musiałyby być rozgrywane w odstępie tygodniowym (aktualnie planowane minimum to 2 tygodnie) - powstaje kwestia, czy zawody rozgrywane w odstępie jedntygodniowym będą miały szansę mieć wystarczającą obsadę ze strony zawodników? czy ci, co startowali w jedną niedzielę na zawodach modeli elektrycznych pojawią się za tydzień na zawodach modeli spalinowych? (no bo większość startuje i tu i tu)

3. zmiana taka byłaby wyjściem na przeciw zapotrzebowaniu i głosom ze strony zawodników, a nie "odgórną" decyzją LOK-u - dlatego jeszcze raz pragnę podkreślić, że pomyślne jej wprowadzenie w życie będzie wymagało współpracy LOK-u, PKMS-u organizatorów indywidualnych: Serpent/Defena (konkretnie Norbert Rękawek ), organizatorów zawodów w Tarnowie, Nowym Sączu, Jelczu, Murowanej Goślinie i Rudzie Śląskiej oraz tych którzy już mają za sobą pierwsze kroki w organizacji zawodów modelarskich (Łódź/Festiwal Modelarstwa), a także samych zawodników.

4. zawody modeli spalinowych, niezależnie od tego kto byłby ich wykonawcą (LOK, PKMS, Defena, czy ktoś jeszcze) miałyby rangę eliminacji do MP i rozgrywane byłyby w oparciu o przepisy techniczne EFRy - a to dlatego, zeby poziom tych wszystkich zawodów był porównywalny.

5. System punktacji (punkty zdobyte przez zawodnika na poszczególnych zawodach) byłby taki jak obecnie. Kwestią jaką bym chciał poddać pod dyskusję jest to, czy punkty zdobyte na poszczególnych zawodach miałyby być liczone do Mistrzostw Polski (w takim przypadku Mistrzostwa Polski nie byłyby jednorazowymi zawodami, gdzie często o zajętym miejscu przesądza przypadek) czy też punkty byłyby liczone do Pucharu Polski, a Mistrzostwa Polski byłyby wówczas jednorazową imprezą.

To tyle na początek. Czekam na Wasze wypowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 14, 2005 10:30 pm 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):

Jacek Żurek napisał(a):

czytam to forum od momentu wprowadzenia na nim ostatnich zmian i będę się starał, w miarę możliwości, uczestniczyć w dyskusji (nawet bez "zmuszania"), ceniąc sobie wysoko zdanie organizatorów zawodów, zawodników oraz sędziów

Witamy na FORUM i zapraszamy do dyskusji.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona