Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 1:45 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 24, 2007 7:25 pm 

Darek Mołodecki napisał(a):
Rafał Piesio napisał(a):
Darek Mołodecki napisał(a):
podporzdakowania ? zawody podwórkowe w pilce noznej o randze ogolnopolskiej mistrostwa polsli drużyn podwórkowych nie potrzebuja zgody PZPN

fajnie, ale na zawodach podwórkowych piłka się nie kończy. są jeszcze kluby, ligi i tu już rządzi PZPN...

ale wszystko zaczyna sie od podworka ,bez podworka niema reszty

nikt nie podważa tu wagi zawodów podwórkowych, ale ja mam wrażenie, że ten wątek dotyczy jednak "reszty", a nie "podwórka" - przepisy do zabaw podwórkowych ustalają sami uczestnicy tych zabaw - tu mowa jest o tych przepisach, wg których mają się odbywać zawody EMP/MP/ i EPP/PP.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So mar 24, 2007 9:00 pm 

Mariusz Szopa napisał(a):
No! To jest "fajnie". Niedługo czekałem na następny krok LOK.
Dodam tylko tyle, że czas nie stoi w miejscu. Jak Organizacja oficjalnie stanie się Związkiem Sportowym będzie jeszcze lepiej.
Na razie jesteśmy w fazie wolności, czyli wyboru, potem nie zostanie nic poza koniecznością podporządkowania.

LOK zostanie Związkiem Sportowym,ale czego .Ile klubów jest ,które działają pod egidą LOK.Ja na Dolnym Śląsku nie znam.Ani "Mikrus"z Jelcza,ani UKS z Kłodzka-to co będzie LOK "związywał" Swoim Związkiem.

PS.Przepisy są potrzebne ,rozsądne,stabilne(nie co 6 miesięcy zmiana), egzekwowalne i egzekwowane.Nie mogą się opierać na czyichś widzimisiach i sympatiach.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 24, 2007 10:32 pm 

Jak pokazało życie ani Jelcz ani Kłodzko nie są potrzebne LOK -owi. Szczerze powiedziawszy, to nie wiem kto jest im potrzebny. Napewno potrzebny jest "pewien papierek".
A co do przepisów to wiesz doskonale kto je zmienia, nie jesteś to Ty ani ja. A dlaczego je zmienia? Bo może! Nikt nic nie zrobi!

Edit: Pisząc to miałem na myśli sekcję modelarstwa kołowego RC.
Jak zapewne jest wiadome to nie jedyna działka LOK-u.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 25, 2007 7:26 pm 

A ja po wstępnym zapoznaniu sie z przepisami powiem tylko tyle:

1. Dobrze, że są mikrusy- niezależnie, prężnie rozwijająca się klasa,
2. jeżeli się nie mylę, to w Jelczu i Kłodzku w tym roku będą imprezy nie lokowskie,
3. Będziemy jeździć do Czech, Austrii- wszędzie byle dalej od nich.

Do czego nawołuję i zachęcam. A to dlatego, że nie lubię być robiony w balona, przez ludzi, którzy zamiast pomagać walczą o stołki, a czas dla nich zatrzymał się jakieś 15 lat temu.

Proponuję podjąć publiczną dyskusję na łamach rcauto, odnośnie szukania sponsorów i organizacji niezależnych imprez a także wyjazdów zagranicznych. Myślę, że wspólnymi siłami uwolnimy się od LokAty.

Z wyrazami szacunku

Tytuł:
PostNapisane: N mar 25, 2007 7:54 pm 

Nie chciałbym się wypowiadać pesymistycznie, ale to forum, podobnie jak kartka papieru przyjmuje wszystko. Co do realizacji - jeżeli sam nie zrobisz kroku naprzód to nikt nie uczyni go za Ciebie. Tak jest w każdym temacie. Kosmiczne plany a na koniec rozczarowanie bo pomimo planu doskonałego wyszło wielkie g... To oczywiscie moje zdanie i moje podejście.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 4:51 pm 

Ok, Dawid, wszystko rozumiem, ale nie wiem czemu się z tym tak po prostu zgadzasz. Przecież debata na temat przepisów na nadchodzący sezon nie jest ani nagła ani kosmiczna. Po prostu krew mnie zalewa, że pewna instytucja na trzy litery swoim postępowaniem uwstecznia całe modelarstwo, zamiast je rozwijać. A zmiany przepisów robionych pod konkretnych dystrybutorów świadczą tylko o stronniczości tych co je robią, a to z kolei wyklucza obiektywizm sędziowski- bo sędziują ludzie z LOKu.

I dobrze wiem, jak ciężko jest stać się niezależnym, ale wierz mi lub nie, o wiele więcej korzyści dla ogółu wyciągniemy uniezależniając się i tworząc własne (normalne) środowisko pozbawione zakłamania i stronniczości.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 5:28 pm 

Michale całkowicie się z Tobą zgadzam. To, ze należy sie usamodzielnić i stanąć na własne nogi celem ratowania sytuacji, która i tak jest juz wielkim bagnem nie ulega dyskusji. Ale kto ma to zrobić? Chuck Norris? W zeszłym roku były jeszcze lepsze propozycje zmian i wyszło to, co widać gołym okiem, czyli nic. Bo jak LOK rządził tak rządzi nadal, bez żadnych zachamowań. Albo jest inaczej, tylko ja niedowidze. Wiesz: reflex, dobry wzrok - wszystko ucieka z wiekiem.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 5:32 pm 

może kopnięcie Chucka Norrisa pomogło by się Lok-owi ogarnąć i by zobaczyli by błędy które robią

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 6:25 pm 

Wydaje mi się, ze Chuck powinien kopnąc jedna osobę, z półobrotu, tak tylko, by nie skręcić karku ...

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 8:09 pm 

zmiany mozna dokonac patrzcie na osiemnastki jezdzimy i nie ma problemu nik nie przejmuje sie ze zwyciesca micromami nie bedzie mistrzem polski .Nie ma problemu ze szlusznymi modelami bo jezdzi wszystko co ma scale 1:18 lub podobna :)

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 28, 2007 8:23 am 

Batalia o śmierć Stocka spaliła na panewce.Ale przepisy to ktoś stworzył do tej klasy chyba pod wpływem...ale czego?
Model do klasy ma być RTR.A wszyscy wiedzą ,że RTR to po polsku znaczy,"gotowy do jazdy",a więc z aparaturą ,z nadwoziem pomalowanym,z regulatorem oryginalnym,z silnikiem,na oryginalnych oponach.Tak więc te wszystkie elementy trzeba będzie sprawdzać,żeby model był RTR.Tylko dlaczego silniki od Tamyia .Napewno inne Firmy dają silniki Swoje.
Przecież ten model spełnia kryteria RTR:
http://www.defena.pl/sklep/product_info.php?info=p779_XXX-S%20Sport%20RTR%20II.html.czy
http://www.hpi.pl/sklep/product_info.php/cPath/46_181_827/products_id/1079
Do tego modelu wstawi się akusy selekcje i będzie bryka,że hej...,ale będzie jazda.
Błyskotliwość umysłów tworzących przepisy wybitnie skierowana jest w kierunku jednej Firmy,tylko,że czasami powstaje bubel.
Kto zna "Oriona"do 540.Moja propozycja jest taka ,żeby opóżnić start klasy 540 w tym sezonie i poczekać na ten silnik,...aż go wyprodukują(że też ktoś z władnych nie wpadł na ten pomysł)

PS.no jeszcze możemy zostać jedynym Państwem w którym w przepisach sportowych będzie mowa o pieniądzach(wyznaczanie kto ile może wydać...no i oczywiście gdzie)

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 02, 2007 8:57 pm 

Witam

Zadałem sobie trud i przeczytałem przepisy (elektryki onroad) i...

:-) Wygląda na to, że TS w karykaturalnej formie przestaje istnieć. Jest szansa do powrotu do źródeł do taniej klasy, ale przepisy dają tylko szansę, bo zezwalają komuś dopuścić w dowolnie znany sobie sposób RTR-y bez choćby ram czy idei jaką ma pełnić nowy TS.

Może mądrość i instynkt samozachowawczy pozwoli decydentom nie wylać TS do rynsztoka wraz z kąpielą. Kąpiel to jest nasz sport, który bez świeżej krwi nie ma sensu. Sama 540ka nie przysporzy nam nowych zawodników na masową skalę, jak mógłby to zrobić sensowny TS.

Brak masowości spowoduje niszowość sportu i choćby zawodów podwórkowych było mnóstwo to ligi tu nie będzie, ani mistrzów też.

:-) Z innych spraw regulaminowych, dalej dopuszcza się zawodników tylko na zasadzie bo przyjechał, płaci więc jedzie. Może kupię sobie Modi i pojade w lato na asfalcie;-), choć trochę już jeżdżę w TS, to Kowal czy Dźwigu lub inni by się przerazili gdybym wszedł na pomost :-), ale miałbym prawo wg tych przepisów.

:-) Dziwne próby zmuszania zawodnikóe do migracji w górę.
Wykluczanie ich z danej klasy (540) za dobre wynik to małe nieporozumienie. Można go nie klasyfikować ale jeżdzić powinien móc.

:-) Dziwne że nie wolno 540kowiczom jeździć w Modified? i w drugą stronę.

W wolnym kraju mógłbym mieć chęć ominąć Speca i przygotywywać się ścieżką, że chce jeździć w klasie wyższej Modified w celach nabierania doświadczeń a w klasie niższej w 540 w celach sportowej rywalizacji.

Dziś mając pewne doświadczenia, na hali zastosowałbym cykl treningu mojego syna wg powyższego wzoru ale teraz jakieś przepisy by mi tego zabroniły.

Z innych spraw to w nowym TS nie ma klasy wiekowej senior, czyli koniec moich "sukcesów" ;-):-(.
Ale powyższe to dobre posunięcie, ale w zamian mogliby zrobić grupę gentelmen, oldboy, lub senior początkujący. Takie klasy uczyniły by ten sport familijnym. A zapomniałem o klasach dla pań.

:-) Podział wiekowy, dalej utrzymano. Powinna być dodatkowa klasa np skrzat 6-8 i oraz młodzik 9-14 i 15-18.

:-) Dalej nie ma w regulaminie, kto może reprezentować Polskę.

:-) Podobno ograniczenie 3800 w 540 nie będzie obowiązywać.

:-) Protesty w regulaminie są potraktowane po macoszemu autorytarne stwierdzenia godne paragrafu 22 dalej tam istnieją.

:-) Nikt nie wpadł na pomysł zapisu o przymusowym plombowaniu silników.

Pozdrawiam forumowiczów.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 03, 2007 1:02 am 

Nie wiem, dla czego wszyscy boją się to napisać wprost.
Rozwiązanie wszystkich problemów środowiska jest jedno.
Należy zmienić sposób zatwierdzania przepisów lub ich twórcę.
Zapewne wcześniej czy później tak się stanie.
Szkoda tylko ze tymczasem LOK grzebie swoje możliwości tolerując niezrozumiałe dla nikogo poczynania jednego z członków sekcji. Oczywiście każdy twórca jakichkolwiek zmian może się mylić lub rozminąć w oczekiwaniach, ale z pewnością nie należy ignorować opinii środowiska.

Prawda jest taka, że władze sekcji robią, co im się podoba bez względu na opinie środowiska.
Z deklaracji LOK-u składanych na koniec 2006 roku wynikało również że dystrybutorzy mają mieć głos w sprawach ważnych dla rozwoju. A tu np. o nowym pomyśle na klasę Stock dowiedziałem się z Forum jak opublikowano przepisy – brawo !
Co ciekawe nawet nie wszyscy członkowie sekcji (wybrańcy) wiedzieli o takim projekcie.
O merytorycznej zawartości przepisów nie wspomnę.

Szkoda ze LOK-owi najwyraźniej jest obojętne, co dzieje się w sekcji.
Pomimo wielu sygnałów o nieprawidłowościach LOK nic nie robi w tej sprawie i bezkarność kwitnie. W atmosferze tolerancji kreowane są kolejne kwiatki a oponenci rozwiązań „sędziego głównego” dostają przysłowiowe bany lub są tępieni w inny sposób.

Obecny stan rzeczy jest nie do przyjęcia.
Nie należy tego przemilczać, bo w ten sposób godzicie się na takie traktowanie.
Piszcie spokojnie i merytorycznie, co o tym myślicie – w końcu ktoś to zauważy. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 7:52 am 

Jan Matukin na Swojej prywatnej stronie napisał(a):
Przed kilkoma dniami otrzymałem do przetestowania silnik Orion 20 zwojów oznaczenie producenta PR540CG-7516-67FD.
Silnik pochodzi z serii producenta, przeznaczonej do modeli klasy 540 i jest nierozbieralny. Wirnik posiada wentylator.
Charakterystyka silnika:
- porównanie z silnikiem CE-4,
- porównanie z silnikiem Saturn 20T.
Silnik wygląda tak.
Jednocześnie przepraszam wszystkich zawodników startujących w klasie 540 i zainteresowanych tym silnikiem za późną informację o w/w silniku - wynikła ona z przyczyn obiektywnych i niezależnych tak ode mnie jak i przedstawiciela producenta.
Bliższe informacje o silniku - źródło zakupu, cena, link - poda przedstawiciel krajowego dystrybutora.

Zdjęcie silnika bardzo ładne,ale naklejka świadczy o tym ,że jest to silnik dopiero w fazie prototypu,(data złożenia 28.03.2007 i nr.4).Nasza "władza"od przepisów jednak dużo wcześniej wiedziała,że ten silnik będzie się nadawał do klasy 540,pewnie zobligowana przez jedynego słusznego dystrybutora na usługach,którego nie pierwszy raz działa(nawet członkowie Komisji o nim nie słyszeli)
Normalnie to powinno być tak,że silnik powinien pojawić się na półce,a potem ewentualnie w przepisach.A więc ma szanse pojawić się dopiero na hali 2007/2008.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 9:28 am 

Komuś po prostu zacierają się granice dobrego smaku.
Moim zdaniem niedopuszczalne jest, aby ktokolwiek z zespołu sędziowskiego jednocześnie zajmował się promocją i reklama jakiegokolwiek produktu. :D
Powinien zastanowić się gdzie jest jego miejsce i zdecydować, kto mu daje więcej. Tym bardziej ze nie jest to pierwszy przypadek.
Z drugiej strony trudno się dziwić ze na siłę trzymają się stołków. Nie piastując stanowisk w sekcji na które sami się mianowali i nie tworząc przepisów - ich notowania zdecydowanie spadają i mogą się okazać bez wartościowi.
Władze sekcji w oczach władz LOK-u próbują zrobić z oponentów LOKATY oszołomów, którzy zjednoczyli się w jakąś sektę anty LOK-owską.
Prawda jest taka, że sami kreują taką atmosferę, dają powody do krytyki i robią sobie jaja z całego środowiska i wybranych członków sekcji.
Cytowane wypowiedzi dotyczące silnika zdecydowanie wskazują na nadużywanie funkcji.
Taka postawa zupełnie nie licuje z rolą sędziego.

Wracając do przepisów i opublikowanego Aneksu NR-4:
Osoby z sekcji z którymi rozmawiałem oraz te które publicznie zajęły stanowisko w tej sprawie – mówią jedno.
Jest dużo błędów i nie mamy nic wspólnego z Aneksem-Nr4.

Rodzi się więc pytanie kto jest autorem Aneksu – Nr4 ?
Kto go opublikował ?
Dla czego Aneks nie ma tak wiele różnić w stosunku do dokumentu wypracowanego w ramach pracy członków sekcji. ?

Myślę że wiele osób mających rzeczywisty wpływ na rozwój i przyszłość modelarstwa samochodowego prosiło już Pana Włodzimierza Meliona o reakcję.
Panie Włodzimierzu najwyższy czas na Pański ruch.
Nazbierało się już za dużo nadużyć aby dalej tolerować taki stan rzeczy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona