Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 28, 2026 4:22 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 5:55 pm 

Grzegorz Kopertowski napisał(a):
Czyli opcji jest co najmniej 5:
9.5t + 5 cel NiMh (1400g) (tak jak jest obecnie, bez zmian)
9.5t + 2S LiPo/6 cel NiMh (1400g)
9.5t + 5 cell (1350g) lub 10.5t + 2S Lipo/6cel NiMh (1500g)
10.5t + 2S LiPo/6 cel NiMh (1400g)
13.5t + 2S LiPo/6 cel NiMh (1400g)
Ewentualne kombinacje mogą być jeszcze z minimalną wagą np. 1350g zamiast 1400g

9.5t + 5 cel NiMh (1400g) lub 13.5t + 2S LiPo/6 cel NiMh (1400g) - takie rozwiązanie bedzie super

dla zwolenników lipo szansa na stosowanie takiego zasilania a dla tych co maja jeszcze 5cell szansa ze ci z Lipo nie odjadą tak bardzo ;-) bo przy 10,5t + 2S LiPo nie jest to takie dokońca pewne.
A jak kto chce szybciej to do Modi zapraszam.

ps. Jak kiedyś przyjdzie czas na 540 to 21,5t + 2S LiPo.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 6:28 pm 

Patryk Raczyński napisał(a):
Michał można by tak samo stwierdzić że Marek też chce swojego pomysłu bo było by mu wygodnie jeździć i w Polsce i do Czech.

To na czym jeżdżą nasi sąsiedzi nie powinno być głównym powodem do ich zmiany ale z samego faktu, że coraz więcej naszych zawodników jeździ na zawody poza granice Polski to warto również ten fakt wziąć pod uwagę.

Cytuj:
Uważam,że powinno się wykorzystać bazę danych adresów email którą dysponuje Pan Bernady i:
1. Rozesłać linki do dyskusji i materiałów na temat przepisów.
2. Ustalić datę powiedzmy dwóch tygodni na dalszą dyskusję.
3. Zrobić sondę biorąc pod uwagę wszystkie pomysły i propozycje.
4. Po kilku dniach wyniki sondy uznać za decyzyjne w sprawie przepisów..

Ponieważ zegar do pierwszych zawodów już tyka to ewentualne zmiany warto by omówić najpóźniej w Nowym Sączu. Generalnie jestem zdania, że jeżeli są jakieś zmiany których jesteśmy pewni, lub opowie się za nimi jednoznacznie większość środowiska to zmieńmy to już, natomiast jeżeli są jakieś poważniejsze kontrowersje to czas na ich przygotowanie powinien być dłuższy i wtedy powinniśmy opracować akceptowalną procedurę w jaki sposób takie zmiany przygotować.

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 7:24 pm 

Cytuj:
Ponieważ zegar do pierwszych zawodów już tyka to ewentualne zmiany warto by omówić najpóźniej w Nowym Sączu.

Chcesz powiedziec,że jak ktoś ma swoje zdanie na ten temat to musi jechac do NS i tam je wypowiedziec? Jakoś mi nie po drodze..

Cytuj:
9.5t + 5 cel NiMh (1400g) lub 13.5t + 2S LiPo/6 cel NiMh (1400g) - takie rozwiązanie bedzie super

Trzeba by sprawdzic jak wyglądają osiągi silników przy znamionowych napięciach które odpowiadają 5cel i Lipo. Pomysł całkiem ok.

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 8:21 pm 

Witam
Przed sezonem letnim, po przeliczeniu saturnów które zostały po sezonie halowym, z lekkim bólem głowy zaproponowałem bezszczotkowy silnik do klasy 540. Dzisiaj wiem że znacznie lepszym rozwiązaniem w tej klasie było by ograniczenie przełożeń, i problemem nie jest kontrola (Niemcy to potrafią to dlaczego my nie). Jeśli to ma być klasa dla początkujących to nie widzę lepszej możliwości ograniczenia kosztów. Wtedy możliwe że wystarczą 3 silniki 20T.
Co do 5 cel już bym tego nie dotykał.

Co do klasy DTM Junior wystarczył jeden zapis aby zawodnicy z Kadeta (Ci co jeździli TT-01 - zdecydowana większość) nie mogli wystartować w tej klasie. Zakazano modyfikacji kabli i połączeń elektrycznych. Czyżby TEN tatuś bał się lutownicy?

Dodatkowy problem to występujące w przepisach OSM podzespoły niedostępne w sprzedaży.
Jeśli ideą jest model z pudełka to dlaczego dopuszcza się inne regulatory?
Dobrym pomysłem było losowanie silników.

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 9:15 pm 

Abram napisal:
Cytuj:
na każdy przypadek w SPEC jestem przygotowany,

nie bądź tego tak do końca pewien

p.s. a tak wogóle to nadal nie rozumiem /może już za stary jestem/ dlaczego klasy dla najmlodszych mają być
klasami tylko dla modeli Tamiya. Może dowiem się tego w Sączu, i mam nadzieję że argumentacja będzie mocno merytoryczna bo takie "nie i już" u mnie nie przechodzi.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Ostatnio edytowano Wt wrz 29, 2009 9:18 pm przez Piotr Fortuna, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 9:17 pm 
Administrator forum

Panowie,

Skąd się wziął 13,5 zwoja?

A dlaczego Panie Piotrze nie skorzystać ze SPRAWDZONYCH - 2 letnich rozwiązań z Czech?

Sportowo, organizacyjnie i zapleczem sa daleko przed nami. Dlaczgo musimy twozyć własne zapisy?

Czesi dawno stwerdzili że 9,5 + 5 cel jest porównywalny z 10,5 lub 19T z LI-PO.

PS. To że na ETS-ie wprowadzono silnik 13,5 (najlepszy w swojej kategorii - chyba nie ma lepszych niz Speed Passion) nie oznacza że trzeba 13,5 dać do SPECA.

Nie wszyscy pojadą na ETS ale do CZECH może pojechać większość

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 9:21 pm 

Bo niestety Marku taka jest nasza polska mentalność.
Trzeba wymyślać i mieszać bo co nam ktoś będzie mówil, my wiemy lepiej.......

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 9:25 pm 

Weź pod uwagę wagę modeli. Te 100 gram to gigantyczna różnica w prowadzeniu. Jest także dodatkowym niepotrzebnym czynnikiem który ma wpływ na kombinację którym zestawem pojechać na zawodach.
Wciąż nie podajesz żadnego argumentu oprócz tego "że Czesi.."

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 9:31 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Panowie,

Skąd się wziął 13,5 zwoja?

W Stanach tak jeżdżą... chyba nawet na piankach. Do Czech nie wszyscy pojadą, do USA też nie. Na 9.5t i LiPo też gdzieś jeżdżą, chyba w Hiszpanii ale nie dam sobie głowy uciąć. Co kraj to przepisy...Czesi nie są jedynym wzorem do naśladowania

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 9:40 pm 

Patryku
Lepiej nie szanować czyjejś pracy i pieniędzy i od razu kazać wyrzucić do kosza to co ma.
Może Ciebie na to stać ale zapewniam Cie że takich osób jest mało.

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 9:46 pm 

Piotr Fortuna napisał(a):
p.s. a tak wogóle to nadal nie rozumiem /może już za stary jestem/ dlaczego klasy dla najmlodszych mają być
klasami tylko dla modeli Tamiya. Może dowiem się tego w Sączu, i mam nadzieję że argumentacja będzie mocno merytoryczna bo takie "nie i już" u mnie nie przechodzi.

Nikt nie powiedział, że klasy dla najmłodszych mają być tylko dla modeli Tamiya. Uważam, natomiast, że klasa dla najmłodszych powinna być klasą w której dzieci mają bardzo ograniczony tuning i maksymalnie wyrównane szanse rywalizacji, a taką możliwość daje tylko klasa producencka. Każdy producent/dystrybutor ma prawo stworzyć własną klasę (już na ten temat pisałem). Powinien wziąć na siebie także obowiązek dodatkowej pracy z dziećmi i ich rodzicami.

Toczy się tutaj dyskusja o silnikach, pakietach itd., doświadczeni zawodnicy przekonują się do swoich racji. I bardzo dobrze ale ani dzieci ani ich rodzice (w większości początkujący) nie mają podstaw teoretycznych ani tym bardziej praktycznych aby podejmowane decyzje były racjonalne. W większości wypadków, rodzic chcąc "pomóc" swojemu dziecku, szuka coraz droższych lub najdroższych modyfikacji, a przecież zupełnie nie o to chodzi. Młody kierowca w pierwszej kolejności powinien nauczyć się kierować modelem i kiedy zacznie chociaż w 70-80% wykorzystywać to co ma, powinien zacząć myśleć o zmianie klasy i dalszym rozwoju.

Aktualny Mistrz Świata, Marc Rheinard, zaczynał w klasie producenckiej. Przez wiele lat jeździł modelem plastikowym i UCZYŁ SIĘ JEŹDZIĆ i dopiero kiedy udało mu się osiągnąć perfekcję w swojej klasie poszedł dalej. Dużo mówimy o równaniu do lepszych, do Czechów, Niemców więc UCZMY SIĘ także od mistrz świata.

Bardzo chętnie podyskutuję na ten temat w Nowym Sączu.

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 9:49 pm 

Piotr Fortuna napisał(a):
Abram napisal:
Cytuj:
na każdy przypadek w SPEC jestem przygotowany,

nie bądź tego tak do końca pewien

Piotrze,

tak jestem tego pewien, zawsze można położyć grubą laskę na tę klasę.

Bez urazy :-)

m.

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 9:56 pm 

Panie Piotrze o mistrzu świata nie musi mi pan mówić, mój Marcin też zaczynał od plastiku i to w klasie gdzie jeżdził jeden "sluszny" model.
Co do tworzenia wielu klas producenckich to dla mnie utopia. Niby gdzie i kiedy miały by się odbywać na MP zawody z trzema czy czterema klasami producenckimi. Po co likwidowac kadeta gdzie były dopuszczone rózne podwozia, przecież się sprawdziła. Wystarczyłoby ujednolicic pakiety, silniki i przełożenia. A tak na MP pachnie monopolem.
Zresztą zostawmy tę dyskusje na sobotę.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 12:03 am 

Cytuj:
Patryku
Lepiej nie szanować czyjejś pracy i pieniędzy i od razu kazać wyrzucić do kosza to co ma.
Może Ciebie na to stać ale zapewniam Cie że takich osób jest mało.

O jakiej pracy którą wyrzucam mówisz? Czyli według twojego myślenia najlepiej jak byśmy stanęli na jednych przepisach i tak jeździli aż sprzęt ulegnie biodegradacji???
Właśnie nie stać mnie i dlatego,wolał bym np. kupić dwa lipole i jeden silnik. A według dopuszczania dwojakich rozwiązań musiał bym także zaopatrzyć się w nowe trzy pakiety nimh i odnowienie starych silników 9.5. Uważasz to za oszczędność?

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 7:05 am 
Administrator forum

Panie Piotrze (Niedźwiedzki),

Klasa dla najmłodszych - zgoda
Modele z pudełka - zgoda
Jeden silnik - zgoda

Ale klasa gdzie będzie naraz startowało WIELE typó modeli np. Tamiya, HPI, Schumacher - i jeżeli dystrybutor danej marki jest zainteresowany - punkty liczy się do klasyfikacji generalnej i klasyfikacji PRODUCENTÓW

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona